Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@snejk

Nowa czy używana?

@zaq

A na PLN ile to ma być? Nie mam kalkulatora i kursu walut. Poza tym jestem leniwy. Cały komp z budą, mychą itp., czy tylko bebechy?

Opublikowano

a jak chce pograc od czasu do czasu?:)

aha, moj komp to:

Płyta główna:

Typ procesora Intel Pentium 4 630, 3000 MHz (15 x 200)

Nazwa płyty głównej FUJITSU SIEMENS D2151-A1

Mikroukład płyty głównej Intel Lakeport-G i945G

Pamięć fizyczna 2038 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)

Typ BIOS'u Phoenix (11/17/05)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Właściwości gniazd systemowych:

Oznaczenie gniazda PCI-Express x16

Typ PCI-E x1

Użycie Puste

Długość Długa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niecały rok temu miałem zamiar kupić nowy komputer ale po przełożeniu daty premiery SC2 przez Blizzarda wstrzymałem się z zakupem. Rok minał a gry nadal nie ma. Mam dosyć czekania, czas kupić peceta. Nie kupuję od lat prasy komputerowej więc moja wiedza o IT jest znikoma. Jeśli sam miałbym wybrać części to będzie to wyglądać jak wyliczanka, full random ; )

Więc mam prośbę pomożcie mi dobrać jakiś fajny zestaw do gier only. Nie bawię się w edycję grafiki/wideło, nie będę instalował photoshopów i sony vegas. Jeszcze raz podkreślam komputer będzie mi służył tylko do grania i przeglądania neta.

Na komputer (sama wieża, bez monitora, klawy+myszka) mam maksymalnie 3000 pln. Jeśli ktoś ma trochę czasu to mogłby mi pomóc w dobraniu drugiego zestawu ale do max 2400 pln bo sie zastanawiam czy nie przezanczyc troche kasy na arcade sticka. Z góry dzięki za pomoc. :thumbsup:

Opublikowano

Jako żem ostatnio leniwy, łap zestaw z PClaba

~3k

* Procesor: AMD Phenom II X4 955 [550zł - 570zł]

* Chłodzenie: BOX

* Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P [280zł - 290zł]

* Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition [390zł -400zł]

* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3 [180zł - 190zł]

* Karta graficzna: Radeon HD5850 1024MB GDDR5 [1199zł - 1299zł]

* Nagrywarka DVD: BRAK

* Obudowa: Cooler Master Elite 33x [139zł - 159zł]

* Zasilacz: OCZ ModXStream 500W [260zł - 270zł]

~2,4k

* Procesor: AMD Phenom II X4 955 [550zł - 570zł]

* Chłodzenie: BOX

* Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P [280zł - 290zł]

* Pamięć RAM: A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition [390zł -400zł]

* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3 [180zł - 190zł]

* Karta graficzna: Radeon HD4890 1GB DDR5 [665zł - 680zł]

* Nagrywarka DVD: BRAK

* Obudowa: Cooler Master Elite 33x [139zł - 159zł]

* Zasilacz:BeQuiet PurePower L7 530W [240zł - 260zł]

Jak widzisz [mam nadzieję ;) ] różnią się w zasadzie tylko grafiką ;)

• Plusik 1
Opublikowano

Dzięki stona, całkiem fajny zestaw. Miałem nadzieję że znajdzie się w nim intel i geforce. Ale widzę że fachowcy z pclab wybrali amd i radeona, zawsze kojarzyły mi się z gorszym sprzętem, sam nie wiem czemu, może dlatego że w wymaganiach gier zawsze widnieje intel i gf. Znasz się na sprzęcie, jak to jest naprawdę, kupując intela płaci się tylko za markę?

W zestawie jest podana taka pamięć

Czy na płycie głównej z zestawu za 3K - klik! pójdzie ram 1600MHz? Bo nie wiem co dokładnie znaczy w opisie płyty głównej - 1666 (OC)

Opublikowano

Na AMD bardziej liczą się tajmingi , pewnie pójdzie ale jakiejś dużej różnicy nie będzie.

Co do intela. Po prostu jest droższy. AMD góruje nad nim jeśli chodzi o wydajność/cena , szczególnie jeśli porównasz sobie tego phenoma z platformą intela i5.

Co do grafy. Tak samo. AMD/Ati jest tańsze na tym samym poziomie wydajności względem nVidi.

Opublikowano

Mam 2gb ramu A-data po 1gb w DC, chcialbym sobie dokupic bo 7 zjada polowe. Najlepszym rozwiazaniem jest

a) kupic znow 2x1gb Adata DC

b) kupic 2x512 i zrobic DC

?

Obecne te kosci co sa w kompie sa droze o prawie 50% niz dawniej co kupilem dlatego mysle nad rozwiazaniam 512

Opublikowano

Raczej kup 2x identyczne kości jak masz teraz. Większa stabilność.

Albo sprzedaj to co masz i kup 2x2GB

Opublikowano

Jeśli external to WD GP - chłodny, bardzo stabilny, wysoki próg alokacji sektorów (140) więc jest dobrym rozwiązaniem dla dysku, który lata z miejsca na miejsce.

Sam używam 4 takich w macierzy, z czystej ciekawości odpaliłem CDI aby zobaczyć jak się czuja i jest tak jak przewidywałem - brak CRC, unstable i podobnych niespodzianek 'wymyślonych' przez Seagate. Ot bardzo solidna konstrukcja jeśli chodzi o hdd na magazyn.

Obudowa nie powinna byc 'najtańsza', bo zwyczajnie dobije Ci dysk (tak jak to robią budżetowe PSU z plytami głównymi). Weź coś na kształt Sharkoon Rapid-Case; kosztuje toto ok 80pln ale masz pewność, że taka głupota jak skok napięcia nie pozbawi Cię ważnych danych (sam w ten sposób straciłem 750 z kilkoma projektami - zachciało mi się zaoszczędzić i kupiłem jakiegoś no_name za 50pln)

• Plusik 1
Opublikowano

Ten samsung z pierwszego linka, jest w identycznej obudowie jak jedna z moich - najtańszy shit, za który dałem 19,99. Potrzebna mi była do jednego do jednego zadania, odzyskania danych z nagrywarki dvd która wyzionęła ducha, z tym ze pliki zrzucałem na kilkadziesiat razy, obudowa po przerzuceniu ok. 3 gb zwisała, i trzeba jej było wyłączać zasilanie. Aleee...jak chcesz najtańszej obudowy, to odsprzedam Ci, full sprawna, oryginalne pudło i kable - 2 lepsze piwa + koszt wysyłki i twoja ;)

Opublikowano (edytowane)

Mam ostrą rozkminę... nieuchronnie zbliża się moment kupna nowego komputera. Zastanawiałem się nad netbookiem, bo to małe, przenośne i to jest prawdziwy przenośny komputer. Jednakże naszły mnie wątpliwości, a może zainwestować w prawdziwy stacjonarny komputer (aktualnie mam 8 letniego dziadka, więc jak kupować to od 0, nie ma już co modernizować)? Może prawdziwy laptop? Z tym, że nurtują mnie inne problemy - mam ograniczony budżet około 1400-1600 złotych. Chyba nie mam co szukać z takim budżetem dobrego laptopa.

2 strony temu greah zaproponował mi Samsunga NC10 - wydajność, design OK, małe to troszkę, ale zdziwiłem się, bo zauważyłem, że nie ma w ogóle napędu DVD! Przyznam, że zależy mi na tym.

Nie wiem, co wybrać... netbook, PC, laptop?

Aha - zależy mi na aplikacjach biurowych, coś w stylu office, photoshop, na oglądaniu filmów, przeglądaniu internetu, na grach mi NIE zależy (miło jak w coś zagram ale jakoś średnio mi na tym zależy, mam Xboxa 360 od grania).

EDIT: Czy za 2500 zł można kupić dobrego laptopa do w/w czynności?

Edytowane przez raven_raven
Opublikowano

Mam ostrą rozkminę... nieuchronnie zbliża się moment kupna nowego komputera. Zastanawiałem się nad netbookiem, bo to małe, przenośne i to jest prawdziwy przenośny komputer. Jednakże naszły mnie wątpliwości, a może zainwestować w prawdziwy stacjonarny komputer (aktualnie mam 8 letniego dziadka, więc jak kupować to od 0, nie ma już co modernizować)? Może prawdziwy laptop? Z tym, że nurtują mnie inne problemy - mam ograniczony budżet około 1400-1600 złotych. Chyba nie mam co szukać z takim budżetem dobrego laptopa.

2 strony temu greah zaproponował mi Samsunga NC10 - wydajność, design OK, małe to troszkę, ale zdziwiłem się, bo zauważyłem, że nie ma w ogóle napędu DVD! Przyznam, że zależy mi na tym.

Nie wiem, co wybrać... netbook, PC, laptop?

Aha - zależy mi na aplikacjach biurowych, coś w stylu office, photoshop, na oglądaniu filmów, przeglądaniu internetu, na grach mi NIE zależy (miło jak w coś zagram ale jakoś średnio mi na tym zależy, mam Xboxa 360 od grania).

EDIT: Czy za 2500 zł można kupić dobrego laptopa do w/w czynności?

Pewnie. Teraz są fajne promocje ;D

Opublikowano (edytowane)

Potrzebny mi nowy komp, bo stary po 4 krotnej awarii prądu (dziękuję je.banej elektrowni) ma usmażoną płytę główną, pamięci i proca i tu pytanie do ekspertów - w co zainwestować? Przydałoby się kupić już maszynę na kilka lat (do filmów hd, sporadycznie do gier), ale nie w jakiejś kosmicznej cenie. Nie mam żadnych pomysłów co do konfiguracji, oprócz tego, ze z procków myślę o Core2 Quad Q8400, Core i5 750, albo Core2 Duo E8400. Obojętnie który jest najlepszy, to dorzuciłbym do tego przynajmniej 2x2GB DDR3 1066, albo 1333 (jeśli jest jakaś konkretna różnica) i na tym kończą się moje pomysły - nie wiem jaka płyta główna byłaby najlepsza do którego procesora, jaka karta graficzna (mogłaby mieć dvi, vga i hdmi) itd. Jakieś sugestie? Najlepiej żebym razem z W7 OEM nie przekroczył 2500-3000zł.

Edytowane przez Hela
Opublikowano (edytowane)

Jakiś cep zwinał mi na allegro z przed nosa o 4,51zł płytę mini itx :/, ale w sumie nie o tym. Jeśli płyta nie obsługuje pamięci w DC, to lepiej kupić jedną kość jak sie domyślam zamist dwóch, zgadza się? Jeśli chcę kręcić procka, to lepiej dołożyć i kupić lepszy ram? Celeron 420 z czasem moze jakiś PDC E5300, czy tańszy np. Goodram styknie?

raven_raven osobiscie nie brałbym netbooka. Jeśli zależy na małym notebooku nie do gier, poleciłbym raczej Thinkpada z serii X lub jakiś inny mały notebook dobrej firmy (HP NC2xxx, Dell, Sony). Bije netbooki pod prawie każdym względem.

Edytowane przez Metal