Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O zoomie zapomnij bo w cyfrówkach to porażka (powiększony obiekt jest wycinany z matrycy i rozciągnięty programowo)

masz na mysli zoom cyfrowy? mi chodzi o optyczny

Opublikowano (edytowane)

Optyczny Zoom to też kaszana w tanich cyfrówkach. Przy dużym powiększeniu trudno otrzymać nieporuszone zdjęcie i często nawet cyfrowa stabilizacja nie pomaga. Chyba, że używasz statywu albo masz pewną rekę. Jakość także nie jest specjalna. Takie aparaty nadają się, żeby w ładny dzień poprostrykać na dworze fotki. Lampa ma zasięg od 3 do 5 m w zależności od ogniskowej i moim zdaniem zdjęcia z lampą są takie sztuczne więc jej nie używam nawet . Poprzeglądaj sobie Samsungi, Sony, Panasonica, BenQ.

Edytowane przez CeHa
Opublikowano

Jak chcesz to ci na mejla mogę podesłać fotki poglądowe i zrobić jutro rano kilka fotek normalnych + zoom. Tata ostatnio dużo na Auto Smart fotek pstryka (wesele kuzynki, rynek pod wieczór, park) Ja wole pstrykać na Program i poustawiać tyle ile się da (a jest tego niewiele). Używam też dużo Makro.

Opublikowano

Mam zamiar wymienic hdd w notebooku. Standardowo jest tam dysk 5400rpm 500GB i drazni mnie czasem jego mulawatosc. Mam 2 dyski na oku ktore mnie interesuja.

Pierwszy to Seagate Momentus XT 500 GB (7200, 32MB/4GB SSD, Serial ATA/300), ktory moj poprzedni dysk zje na sniadanie.

Drugi to Corsair 2.5'' SSD Force 60 GB(Serial ATA), ktory prawdopodobnie zje te 2 naraz ; )

Ogolnie to mam zamiar wydac za dysk max do okolo 500zł. Z jednej strony fajnie gdybym mial dysk tego Seagate bo jest szybki i zarazem pojemny. Jezeli jednak dysk SSD da mi tak naprawde o wiele lepsza wydajnosc ( z tego co widze ten Corsair ma szybkość zapisu 275mb/s odczyt 285mb/s ) no to jestem w stanie przebolec jego mala pojemnosc i stary moj dysk zrobic sobie jako zewnetrzny i tam trzymac wiekszosc multimediow takich jak filmy hd etc.

Dawno nie bylem w temacie z tymi dyskami ssd, czy one po czasie zwalniaja w systemie gdy sa zapchane?

Opublikowano

Ja mam Lumixa F2 od Panasonica, ktorego kupilem za 400 zl. Nie mam zastrzezen co do zdjec i jakosci nagrywanych filmow, do zastosowan domowych w sam raz.

Opublikowano

Starsze generacje SSD miały coś na kształt "pamięci zapisu" tj. po dłuższym czasie ciągłego r/w zaczynało znikać miejsce. Problem rozwiązała nowa generacja dysków oraz odpowiednie funkcje zaimplementowane do nowych systemów operacyjnych.

Obecnie problemem SSD jest chęć zrobienia z nich budżetowego sprzętu stąd takie twory za 500pln, które prócz nazwy nic z SSD nie mają wspólnego i niejednokrotnie HDD pokroju F3 łykają je bez popitki.

Opublikowano

Jak chcesz to ci na mejla mogę podesłać fotki poglądowe i zrobić jutro rano kilka fotek normalnych + zoom. Tata ostatnio dużo na Auto Smart fotek pstryka (wesele kuzynki, rynek pod wieczór, park) Ja wole pstrykać na Program i poustawiać tyle ile się da (a jest tego niewiele). Używam też dużo Makro.

wyslalem ci pw, jak mozesz to przeslij mi te fotki na labik.ilp [at] gmail.com

Opublikowano

Posiadam karte ATI Radeon HD5850 bo skladalem wypas kompa. Odpalalem ostatnio Mafia 2 i zauwazylem opcje Nvidia PhysX. Po ogarnieciu tematu rozumiem ze tylko karty nvidi to obsluguja i jej posiadacze moga sie cieszyc tymi wszystkimi bajerami ale stad rodzi sie moje pytanie,czy ATI ma jakis konkurencyjny/alternatywny bajer do tego PhysX czy zostalem na lodzie?;P

Opublikowano

Bajery to na ogół 1 ficzer na grę raczej nie wnoszący zbyt wiele. Ati niby miało mieć konkurencyjny pomysł z fizyką oparty na HAVOKu ale nie pamiętam co z tego wyszło. Szczerze, nic nie tracisz nie mając PhysX sprzętowo w karcie.

Opublikowano

To akurat nie jest 1 ficzer na grę .Polecam obejżeć na YouTube filmik z Batmana porównujący PhysX włączone i wyłączone. Kartki walające się po ziemi, zniszczenie otoczenia, para i dym, lepsze zachowanie materiałów na wietrze itd.

Opublikowano

Dla mnie to jest właśnie ficzer. Gra dużo nie traci bez tych pierdół. No i to jest jedna gra, ja umiem wymienić może 3, z których kojarzę physX.

No i Batman to naprawdę super przykład. Ta gra wcale ,a wcale nie jest baaaaaaaaardzo nVidia friendly ;)

Opublikowano

Siema. Pomóżcie. Chcę złożyć kompa żeby pograć WoW Cataclysm ale nie znam się na tym teraz. Najważniejsze żeby FPSy były w granicach 45-60 podczas raidowania i 30-60 w większych miastach, detale mogą być średnie, nie musi działać na full w 60fpsach.

Opublikowano (edytowane)

Podaj ile kasy masz do wydania na tego kompa to się złoży zestaw. I czy ma być full pakiet czy np bez napędu albo dysku.

Edytowane przez CeHa
Opublikowano

To ma być cała "buda" ale np. napęd nie musi być jakiś hipermegawypasiony. Co do funduszy to ciężko powiedzieć - nie mam limitu ale chciałbym to zrobić jak najtaniej, a jedynym wyznacznikiem jest to co wyżej napisałem. :turned:

Opublikowano (edytowane)

Crying_Wolfpotem napisz jeszcze jaki system i czy 32 czy 64 bitowy.

Procesor - AMD Athlon II x3 445 s.AM3 BOX 260zł

AMD Phenom II X2 555 Black Edition s.AM3 BOX 320zł

Pamięć - GoodRam 2GB DDR3-1333 CL9 95zł

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 170zł

Mobo - Gigabyte GA-MA770T-UD3 PCI-E s.AM3 250zł

Karta - GTS250 1024MB 256bit PCI-E DDR3 około 400zł GF 9800GT 300zł

Buda - nie podaje modelu ale koszt od 100 (taniej nie polecam) do 200zł

DVD - Samsung SH-S223C SATA Black OEM 65zł

HDD - Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 140z

PSU - Amacrox 400W 200zł

Tu masz przykładowy zestaw procek 3 rdzenie i 2 rdzenie .Jesli to tylko do WoW'a i gier to lepiej wziasc 2 wyzej taktowane rdzenie. A do tego tego Phenoma x2 przy odrobinie szczescia idzie przerobic na 4 rdzenie i mamy ponad 150zł w kieszeni. Jak masz system 32bitowy to wykryje ci tylko max 3 GB ramu więc napisz jaki masz system to się wybierze 2 albo 4 GB ramu. Grafika to GTS 250 wystarczy w zupelnosci. Ewentualnie 9800 GT albo jakiś Radeon 4850/4870. Reszte się dobierze jak powiesz dokładniej do czego oprócz WOW'a bedzie komp. I czy ma być taniej czy drożej.

Edytowane przez CeHa
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Komp będzie do WoWa, przeglądania neta i oglądania filmów.

Co do systemu to posiadam obecnie Windowsa XP ale wraz z przesiadką na nowego kompa chętnie przerzuciłbym się na Win7 64bity.

No i oczywiście w miarę możliwości taniej.

Edytowane przez Crying_Wolf
Opublikowano (edytowane)

Jesli system 64 bity to najlepiej 4GB ramu bo 7 lubi go dużo zjadac i na starcie z 2GB weznie sobie jakieś 40% pamięci. Ja mam Viste + 2 GB i nie jest źle ale 3/4 GB wskazane tym bardziej na system 64 bitowy.

DVD - Samsung SH-S223C SATA Black OEM 65zł

HDD - Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 140z

Obudowa - Tracer Mars TRO-765 109zł

Pamięć - GoodRam 2GB DDR3-1333 CL9 95zł

Procesor - AMD Phenom II X2 555 Black Edition s.AM3 BOX 320zł

Mobo - Gigabyte GA-MA770T-UD3 PCI-E s.AM3 250zł

Karta - Gainward 9800GT 512MB 256bit PCI-E Green Edition DDR3 309zł

PSU - Tagan SuperRock TG350-U33II 350W Bulk 139zł

A jak taki zestaw sie podoba ? Jesli ma być jeszcze taniej to mozna zjechac z grafiki ale moim zdaniem nie warto już. Mozna tez zmienic procek na inny jakiś Athlon x 2 za 220zł albo Athlon x3 za 260zł. Ewentualnie przejśc na Intela wtedy jakiś E6500 za 260zł + płyta główna tańsza 150/200zł tyle, że ram 2GB 140zł i DDR 2.

Edytowane przez CeHa
  • Plusik 1
Opublikowano

1 GB ramu przydaje sie jedynie na kartacj pokroju Gtx 460 i mocniejszych i w wysokich rozdzielczościach takich jak Full HD. Na słabszych kartach w rozdziałce do 1680x1050 nie odczujesz różnicy pomiędzy 512 a 1024 Mb. Ten 9800GT ci wystarczy a do tego to zielona edycja bez dodatkowej wtyczki zasilania czyli czerpie energię tylko z portu PCIe. GTS 250 jest mocniejszy o pare procent w stosunku do zwykłego 9800 GT a 9800 GT w edycji zielonej jest minimalnie słabszy niż normalny 9800 GT :)

Zasilacz wystaczry bo ten Phenom bierze coś koło 80W, 9800GT green edition zasilany z portu PCIe, zwykły 9800GT max 110W a GTS 250 150W. Czyli nawet z mocniejsza kartą nie dobije do 300W. Jeśli chcesz podkręcać procek i wybierzesz 250 GTS to zasilacz lepiej 400W Tagana.