Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Foxconn? Nieładnie tak wspierać wyzysk i kolejne fale samobójstw :(

i nie, nie żartuję - odkąd wypłynęły informacje nt. tego co się dzieje/działo w ich fabrykach postanowiłem nie kupować ich produktów. Wiem, może i głupie ale co mi tam.

a ten Abit, którego Ci poleciłem to winna być używka a nie nówka - Abit już nie istnieje dlatego te płyty takie drogie. Używaną kupisz za 100-pln i będzie znacznie lepszym i stabilniejszym rozwiązaniem niż ten Foxconn.

Gość Orzeszek87
Opublikowano

Witam jestem totalnie zielony w sprawie kompów a potrzebuje wmiarę pilnie nabyć sztukę. i tak znalazłem cos takiego:http://allegro.pl/i7-2600-turbo-3-8ghz-asus-8gb-1tb-gtx550ti-1gb-moc-i1775389338.html nie chce komputera by śmigał B3 w full detalach, pytanie czy bebechy nie są crapami i są adekwatne do ceny. tak przeczytałem kilka ostatnich stron i jestem skolowany tym co piszecie. (ew polećcie jakiś rzetelny sklep/aukcje itp)

Opublikowano

Nie wchodząc pod wskazany link już stwierdzam, że to crap. Dlaczego? Bo to składak z Allegro.

Ok, wszedłem:

- 2600k nikt nie kupuje, bo 2500k jest tańszy a kręci się do zegara 2600k bez zmiany napięć (i nie mów "nie będę kręcił", bo obecnie kręcenie SB jest tak proste jak pisanie na klawiaturze)

- 550Ti to 550 tyle, że AMP - nieopłacalne

- naprawdę potrzebujesz do grania 8giga ramu?

- mobo na H61 - największej i najbardziej zabiedzonej kiszce dla SB - dawanie tego do procesora za 1k to jawne śmianie się w twarz kupującemu "a tutaj ma pan super mercedesa slk ale opony to panu wymienimy na koła od karocy"

- dysk kogucik i loteria - rownie dobrze możesz dostać WD Green, który jest dyskiem stricte magazynowym (na system się nie nadaje, bo dyski z serii eco lubią zasypiać - i.e. oglądasz film a tu nagle przycinka)

- zasilacz kogucik - "makrowy" TakeMe, Tracer albo w przypływie rozrzutności Chieftec. Dodatkowo pewnie nie modu więc będziesz miał ośmiornicę w budzie

- obudowy - fw blokuje mi domenę więc nie będę jej ręcznie odblokowywał ale widzę Tracera i Logic więc mam 100% pewności, że psu będzie którejś z tych "markowych" firm

na szybko

- 2500k - 730

- P67 Pro3 B3 - 360

- F3 1TB - 180

- GoodRam 2x2 - 100

- Seasonic 520 - 240

- RW - 60

- Silentium/Fractal - ok 200

Ile wyszło? ok 1900 więc zostaje Ci 800pln na 560Ti DirectCU albo 6950 TwinFrozr II (nie bierz III). Zestaw dosłownie wgniata w ziemię to co podałeś a przy tym jest przyszłościowy (jak będzisz chciał zmienić grafikę na coś mocniejszego to dajesz na cpu 1.45V, kręcisz do 4.6GHz, które jest defaultowo ustawione jako dostępny profil i już nie masz bottlenecka)

• Plusik 1
Gość Orzeszek87
Opublikowano (edytowane)

no i o taką opinię mi chodziło. proszę w takim wypadku o pomoc (na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać itd) ew polećcie mi coś, niestety nie mam żadnego nerda komputerowego w swoich znajomych. (ani żadnych innych <wycie wilka z lasu>)

dzieki za pomoc, jutro złapiesz plusa bo limit mi sie skończył :)

Edytowane przez Orzeszek87
Opublikowano (edytowane)

Kolega chce sobie kupić kompa, planuje wydać ok 1600zł (max 2k), zaproponowali mu:

phenom II x4 955 125w be

ms asus am3 m5a78l amd 760

ddr 3 2x4gb goodram c9

gtx 550ti palit 1gb ddr5

dyski wd aakx16 mb x2 na raid 0

(mam nadzieję, że nic nie przekręciłem)

Jakieś sugestie?

Przeznaczenie głównie mmo (czyt. lineage 2, dlatego raid i szybki odczyt i wydajność> grafa, zalecają i5 > amd - takie mam wskazówki od kolegi).

Edytowane przez Shankor
Opublikowano (edytowane)

Po co do kompa za 1600zł pakować dwa dyski w raid? Rinek, wyjaśnij :D

I jeszcze 8 giga ramu.

No ja bym odpuścił ten jeden dysk (aż tak szybkiego odczytu to chyba MMO nie potrzebują?), drugi wymienić na F3, 0.5x tyle ramu, i faktycznie dorzucił do i5 2500K ;)

Edytowane przez ako
Opublikowano

mmo sie bedzie szybciej ladowac.

A kazda sekunda w loadingu to stracony exp

• Plusik 1
Opublikowano

Ja wiem, że RAM jest teraz tani jak barszcz ale nie lepiej te 100pln przeznaczyć na lepszą grafikę?

btw

ciekawostka - bite 40 minut siedziałem dzisiaj nad kompem starając się ożywić dysk przenośny; reinstalacja szyny usb, testowanie wszystkich portów. Nic. Schylam się aby wypiąć kabel i sprawdzić czy przypadkiem nie uszkodzony a ten nie chce wyjść z portu. Co się okazało - podpinając go po ciemku zamiast wcisnąć wtyk w port micro usb wcisnąłem go w taką szczelinkę do przeciągania stalowej linki (aby nikt dysku nie zwędził).

i pomyśleć, że robię w IT :whistling:

Opublikowano

z czystej ciekawosci jak bedzie wydajnej wpiac pamiec ram

2x4gb

4x2gb?

bo w cenonow to praktycznie to samo

Opublikowano

z czystej ciekawosci jak bedzie wydajnej wpiac pamiec ram

2x4gb

4x2gb?

bo w cenonow to praktycznie to samo

Być może (a prawie na pewno) walnę teraz babola i głupotę, ale z tego co wiem, to płyty główne mają swoje preferencje chyba odnośnie Dual channel, tripple channel etc, dlatego WYDAJE mi się, że 2x4gb będzie przeważnie lepszym wyjściem niż 4x2gb.

Opublikowano

2x4 - mniej zajętego miejsca, w przypadku kręcenia płyta lepiej panuje nad dwoma slotami niż nad czterema, mniej zżeranej energii, lepsze możliwości zacieśnienia timingów

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

W związku z tym, że na studia (grafika) potrzebuję kompa, dla początkującego ;]

W gierki grać raczej nie gram.

Budżet to ok. 2000 zł.

monitor już mam.

jakies pomysły?

Podam Ci dokladnie co zlozylem pare dni temu, miesci sie idealnie w 2000zl i raczej nic lepszego za te pieniadze nie wybierzesz:

- obudowa z zasilaczem I-BOX 400W (zasilacz jest z tych tanich, ale polecony przez znajomego technika ktory serwisuje duze przedsiebiorstwa - uzywaja tylko tych zasilaczy od 3 lat do kompow biurowych i na kilkadziesiat sztuk ani jednej awarii)

- plyta glowna Gigabyte H67M-D2-B3

- procek Intel i3-2100 z chlodzeniem fabrycznym

- grafika HD2000 wbudowana w procek

- pamiec 2 x 4GB Kingston KV3133D3N94G

- Dysk OCZ Agility3 60GB na system (transfery na SATA3 rzedu 450MB/s)

- Dysk WD 1TB Blue na magazyn

- nagrywarka DVD Samsunga

- Windows 7 Home Premium OEM

Wszystko razem ciutke ponizej 2000zl, system robiony pod fotoszopa i lajtruma, chodzi swietnie.

co myślicie?

Opublikowano (edytowane)

photoshop (cs5) , corel draw, illustrator, indesign ,coś jeszcze z grafiką 2d , może coś malego z animacją + filmy hd

ano i polecily, by dwa dyski, na ssd ustawić system operacyjny i to będzie wtedy mgnało szybko.

Edytowane przez banny
Opublikowano

wejdź na PCLab, PurePC albo FrazPC i tam znajdziesz odpowiedni wątek z zestawami. Tutaj nikt Ci nie odpowiada, bo co chwilę coś zmieniasz i chyba od roku kupujesz raz laptopa raz pc :)

a to co napisałeś to bieda z nędzą - chipset powinien być na Z a nie H

• Plusik 2
Opublikowano

Jesli tylko do grafiki wektorowej to super-maszyny raczej ci nie trzeba, wystarczy w miare dobry procesor i 2x2GB ramu. Jesli bedziesz sie bawil w projektowanie 3D to bierz taki jak do gier. Jesli umiesz podkrecac to bierz cos na socket 775. Wyjdzie cie okolo 1500zl a mozna wykrecic z tego niezla rakiete. Ja z nudow wykrecilem dzisiaj Q6600 z 2.4Ghz na 4Ghz i w testach dorownuje i7.

Tak swoja droga mam na sprzedaz Core2Quad Q6600, plyte glowna Asus P5Q, Asus P5B Deluxe, ramy 2x2GB 800Mhz CL4 (1000Mhz CL5), ram 2x2GB 1066Mhz CL5 :P

Co do grafiki to jakis GTX460 (~500zl) badz tansza alternatywa 8800GTS (GTX) 512 (~200zl), ramy tak jak wyzej co podalem w zupelnosci starcza. Zasilacz 400W styknie pod warunkiem ze nie bedziesz podkrecal i bedziesz miec zintegrowana grafike w plycie glownej.

Opublikowano

Ja z nudow wykrecilem dzisiaj Q6600 z 2.4Ghz na 4Ghz i w testach dorownuje i7.

Znaczy w jakich testach? Bo wiesz, pewnie w jakimś teście nawet P4 dorównuje i7 ;P