Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 21.09.2013 o 17:04, SzewczykDratewka napisał(a):

lub ta:

http://www.novatech.co.uk/products/components/cases/cases/z5plus.html

Ma mniej wentylatorów w pakiecie, ale za to ma zatoke na 2.5 cala dyski ( idealnie na ssd) i z tego co tam pisze ma wyprowadzone usb 3.0

ta bedzie jak najbardziej OK .  Nie patrz na ilość wentylatorów  najważniejsze  to   z przodu  nawiew i  z tyłu wyciąg  ,reszta  to opcjonalne rozwiązania .  Co do USB 3.0 jak  masz  np pena na 3.0   to fajna sprawa  jak    nie masz urządzen obsługujących 3.0 to zbędny bajer .

Zasilacz montowany na dole w  dodatku z możliwością  wentylem  w dół .... rozwiązanie banalne ale  robi różnice kolosalną w budzie jeśli chodzi o temp . mam tak samo montowany  zasilacz w brutusie  410

Edytowane przez canuks
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

A takie durne pytanie. Nie kupywalem nigdy tak kompa, zawsze skladaka. System juz zawsze mialem jakis, a jak teraz bedzie to wygladalo? Do tego czy to dobry pomysl ze zrezygnowalem z zewnetrznego dvd bo mam zewnetrzny? W sumie z napedu wiele sie nie korzysta jak wszystko w sumie online funguje.

Aaaa doczytalem sie ze winde 8 daja.

Edytowane przez El Loco Chocko
Opublikowano

Kompów mi wystarczy na kolejne kilka lat, a jeśli chodzi o składanie to dziękuję za pomoc, ale moje doświadczenie w tej kwestii pozwala mi być w całości samowystarczalnym ;).

No i come on, nie ma tutaj wielkich możliwości popisu, najwyżej czegoś nie podłączysz i się nie włączy, nie wiem jak możnaby coś "opłakanego w skutkach" zrobić.

Opublikowano

Naprawdę   nie można złożyć źle komputera   .... poprostu się nie da :)  wszystkie elementy pasują  tylko w jeden określony   slot  i inaczej ich nie zamontujesz . Podłączenie kabli do mobo  również banalne  ,każda plyta   głowna ma mini guide    z rozpiską  podpięcia kabli od  power /reset /hdd /usb  itp itd . Kabli zasilających również źle nie podłączysz bo wtyczki  pasują tylko do  okreslonych gniazd .

Składanie komputera   to max 20min( w moim przypadku ,ale robie to od  ponad 10 lat  )  jak ktoś nie wprawiony i robi to  pierwszy raz  to fakt ma  ubaw na  pół dnia  i na prawdę jest to przyjemne doświadczenie  .

Ludzie równiez panikują   jak trzeba zainstalować  windowsa  .... ale to również  banalnie proste , instalator  sam przeprowadza nas  przez proces instalacji  wystarczy tylko czytać i myśleć  i po 15 min mamy zainstalowanego windowsa . A  kto nie  umie czytać i myśleć  płaci   50-120zl  za instalację  .

Naprawdę  panowie nie taki diabeł straszny  ,radzę spróbować :)

Opublikowano
  W dniu 22.09.2013 o 06:20, SzewczykDratewka napisał(a):

@Canuks

no jest może jeden podchwytliwy moment: dobre nałożenie pasty.

ale w 99% przypadków odpada poniewaz pewnie wiekszosc siedzi na wentylatorze z pudelka, który ma firmowo rozprowadzona pastę.

Nie koniecznie   ... to żanda filozofia   ,ale  jest tak jak piszesz     pasta jest już nałożona fabrycznie na   coolerach dostarczanych  z  CPU  o wystarcza w zupełności .

W dniu 22.09.2013 o 06:33, El Loco Chocko napisał(a):

Ja to z checia sa, sprobuje poskladac, choc z moim szczesciem pewnie cos pokrece :)

Cytat

Do tego czy to dobry pomysl ze zrezygnowalem z wewnetrznego dvd bo mam zewnetrzny na usb? W sumie z napedu wiele sie nie korzysta jak wszystko w sumie online funguje.

??

No jak masz już DVD  to po  co Ci kolejne  w budzie ? pewnie ze dobry jak będzie potrzebny czytnik to podepniesz ten pod USB i gitara

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Zmienilem w swoim zamówieniu obudowe na ta ktora poleciliście i wzialem zasilacz 600 zamiast 500, na wszelki wypadek. Dzieki wielkie Ragusowi i reszcie ekipy. Rozdalem ile plusow mialem hehe. Prawie jak bym paczki dawal za free ;)

Opublikowano

Dobra panowie (i panie) komp w przedziale 2200-2500 sama buda z Windowsem 7 tyle że NIE do gierek a nastawiony na pracę z materiałami wideo w rozdzielczości 1080p i wyższych jakieś propozycje ?

Opublikowano (edytowane)

Do zabawy w Photoshop i video potrzeba lepszego kompa niż do gier. Windows 7 to jakieś 200-300 zł. Złożenie mocnego kompa za 2k może być trudnawe.

jako, że nie śledzę tematu za mocno i jestem trochę out of date, to nie będę tu nic starał się wymyślić.

Edytowane przez Kazuun
Opublikowano
  W dniu 25.09.2013 o 20:13, Kazuun napisał(a):

Do zabawy w Photoshop i video potrzeba lepszego kompa niż do gier. Windows 7 to jakieś 200-300 zł. Złożenie mocnego kompa za 2k może być trudnawe.

jako, że nie śledzę tematu za mocno i jestem trochę out of date, to nie będę tu nic starał się wymyślić.

To jesteś  dość mocno    out of date ... za 2 k spokonie złożysz kompa  do obróbki  video/foto  (nawet poniżej 2 k).

Jutro postaram się dać propozycje zestawu

Opublikowano (edytowane)

Zainstalowalem wszystko i chyba dziala. Choc nie obylo sie bez problemow, z tymi malymi pinami z obudowy. Opisane byly tak jakos niejasno. Do tego z obudowy, w srodku z lacza usb3 wychodzi gruby, niebieski kabel zakonczony wlasnie wejsciem usb. Nie mam pomyslu gdzie niby w srodku to mialo by byc podlaczone :nea:

Dzieki za pomoc chlopcy :thanks:

Jeszcze pytanie. Mam dysk WD Red 2TB. I tak czytam o tej technologi NAS itd, ale mam pytanie. Czy mi, zwyklemu uzytkownikowi, moze cos pozytecznego przyniesc? Jesli tak to co i jak to osiagnac?

Opublikowano (edytowane)

Jako że nie dostałem odpowiedzi zapytam tak taki zestaw będzie w sam raz do obróbki video w 1080p i wyższych ? (Nie do gierek)

CPU: i5-4570 3.2ghz BOX

Mobo: Gigabyte GA-H81M-D2V

Ram: GoodRam DDR3 8 GB 1333mhz CL9
HDD: Seagate Barracuda 1TB 64MB
PSU: SilentiumPC Deus M1 80+ Bronze 550W
Case: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black + dodatkowe wentylatory SilentumPC Zephyr 120mm

Edytowane przez Karas
Opublikowano

Witam, planuje mojego naprawde starego pc wlozyc do szuflady pod tv (w sensie, same bebechy), zapewnie odpowiednia wentylacje itd itp, ale w trakcie przymiarek, dziwnym trafem szlag trafil stary zasilacz (i tak dziwne ze tak dlugo dzialal... z 11 lat co najmniej). Tak wiec potrzebuje nowego, naprawde taniego, 350W zastanawiam sie czy po prostu na allegro nie wziac takiego samego modelu (take me 350)... doradzicie cos?

Opublikowano
  W dniu 1.10.2013 o 10:45, Karas napisał(a):

Jako że nie dostałem odpowiedzi zapytam tak taki zestaw będzie w sam raz do obróbki video w 1080p i wyższych ? (Nie do gierek)

CPU: i5-3470 3.2ghz BOX

Mobo: Gigabyte GA-H81M-D2V

Ram: GoodRam DDR3 8 GB 1333mhz CL9

HDD: Seagate Barracuda 1TB 64MB

PSU: SilentiumPC Deus M1 80+ Bronze 550W

Case: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black + dodatkowe wentylatory SilentumPC Zephyr 120mm

Bardzo dobry wybór, ewentualnie można by zainwestować w ciut lepszą płytę główną ( http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-b75a-g43-79-568928.html?attr=264-488572 ), ale nawet bez tego to będzie bardzo dobry komputer. Dobrym rozwiązaniem jest również dysk SSD.