Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

znajomy sie mnie pyta o kumpno kompa do "do oglądania,filmów,gier, nie zbyt wymagającej pracy biurowej", myśli że sie znam bo pracuje w dziale IT, a sam ostatnio kupowałem kompa 4 lata temu, w dodatku nie gram na nim

oczywiście nie sprecyzował do jakich gier..

zaproponował takie coś

http://www.foxkomputer.pl/product_info.php?products_id=40988

jak na moje oko procek średni, za mało ramu, i zintegrowana karta graficzna o której słyszałem że lubi niedziałać z róznymi grami, dobrze myśle?

Opublikowano

4gb ramu dla nie wymagajacego uzytkownika jest ok, procek to imho kupa, karty nie znam. Ogolnie lepiej jest kupic czesci oddzielnie i zlozyc cos konkretniejszego w podobnej cenie, bo gotowce sa przewaznie skladane ze szrotowych czesci, ktore normalnie by sie nie sprzedaly pojedynczo.

Opublikowano (edytowane)

Yano, powiedz znajomemu, że ma dwie możliwości. Albo bierze ten zestaw i w zasadzie odpala gry z 2004 roku na niskich detalach, albo inwestuje w platformę Intela z furtką na przyszłość.

Jeżeli chodzi o ten sprzęt, który wrzuciłeś. Ta karta graficzna jest tak jak piszesz, zintegrowana z procesorem - zapewnia lepszą wydajność od zintegrowanych układów Intela (z tego przedziału cenowego), ale nie jest to na tyle duża wydajność, by w ogóle myśleć o jakimkolwiek graniu. Nie wspominając o tragicznych sterownikach. Procesor z kolei jest stworzony pod przeglądanie internetu. I Worda.

Lepiej już zainwestować w Intel Pentium G3420 (wydajnościowo zjadający tego A8 na śniadanie w przypadku gier), płytę główną MSI B85-M33, do tego 4GB RAMu od Kingstona albo Goodrama i oszczędzić na kartę graficzną. Ten procek Intela ma zintegrowaną grafikę, która do pracy biurowej będzie spoko, ale o graniu można zapomnieć, natomiast w perspektywie znacznie lepszym rozwiązaniem pozostanie kupno samodzielnej grafiki.

Płyta główna nie dość, że obsłuży nawet i3 czy i5. to jeszcze po dorzuceniu np. GTX750 będzie można mówić o naprawdę bardzo wydajnym systemie. Kupując platformę AMD pakujemy się w bagno, z którego później, żeby wyjść, musimy wymienić całego kompa, bo ten procesor nie jest najlepszym wyborem. Ma za słabą wydajność pod aplikacje wielordzeniowe (w czym teoretycznie powinien być mocny) i znacznie słabszą od intela pod te robiące narzut na jeden rdzeń (a choćby w temacie gier, takich jest i było mnóstwo).

Dodatkowo G3420 jest tańszy i zjada mniej prądu ;)

Edytowane przez Maciomaniak
Opublikowano

dzięki za porady, teraz musze je przetłumaczyć gościowi który jest takim ekspertem że chciał grać na kompie który zaproponował ;p

pewnie samodzielne składanie kompa dla niego to abstrakcja

Opublikowano (edytowane)

Witam, odkurzyłem ostatnio starą stacjonarke dla paru gier ,jest to poczciwy 6-7 letni komputer . O ile w Amnesie pogram bez problemu tak głównym celem jest pyknięcie w wiedzmina 2, Na minimalnych jakoś tam ciągnie na oko te 10-20 klatek, ale np wolałbym te 10 klatek więcej ;). Pytanie co tu można niedrogim kosztem poprawić ,żeby lekko zwiększyć wydajność i czy jest sens. Nie interesuje mnie ładowanie kasy, mam konsole a dla jednej gry nie będę kompa kupował :) Pozdr.

GEFORCE 8600 GT

Intel ® pentium ® dual cpu e2200 @ 2.20 ghz 2.20 ghz

ram 2gb

płyta GYGABYTE ga-g31m-52l

Edytowane przez Wolny
Opublikowano

Witam, odkurzyłem ostatnio starą stacjonarke dla paru gier ,jest to poczciwy 6-7 letni komputer . O ile w Amnesie pogram bez problemu tak głównym celem jest pyknięcie w wiedzmina 2, Na minimalnych jakoś tam ciągnie na oko te 10-20 klatek, ale np wolałbym te 10 klatek więcej ;). Pytanie co tu można niedrogim kosztem poprawić ,żeby lekko zwiększyć wydajność i czy jest sens. Nie interesuje mnie ładowanie kasy, mam konsole a dla jednej gry nie będę kompa kupował :) Pozdr.

GEFORCE 8600 GT

Intel ® pentium ® dual cpu e2200 @ 2.20 ghz 2.20 ghz

ram 2gb

płyta GYGABYTE ga-g31m-S2l

Jak chcesz takim baaardzo tanim kosztem, to koniecznie musisz dorzucić RAM, bo Wiedźmin 2 lubi dużo pamięci. Niestety płyta obsłuży nie więcej niż 4GB, ale to absolutne minimum. Karta graficzna oczywiście do wymiany.

Tu masz pamięć:

http://allegro.pl/nowa-pamiec-samsung-2gb-pc6400-ddr2-800mhz-i4901135555.html

Tutaj zwróć uwagę na zasilacz, bo przy zakupie grafiki ma on ogromne znaczenie. O ile najnowsze układy nie ciągną wiele prądu, tak wszystkie te starsze lubiły go dużo zjeść. Podaj mi jego specyfikację (najlepiej spisz model i liczbę wat z nalepki na boku).

Jeżeli ma 400W lub więcej, to możesz myśleć o czymś takim:

http://allegro.pl/karta-graficzna-nvidia-geforce-msi-9800gt-1gb-poz-i4903973801.html

9800GT pociągnie Wiedźmina 2 w przyzwoitych detalach.

Jeżeli ma poniżej 400W, no to warto go wymienić, bo karty tańszej od tego nie opłaca się kupować.

Opublikowano

Chyba taniej i lepiej Ci będzie kupić używanego Xboksa 360 + W2. Przynajmniej ograsz sobie bez problemów + zawsze Ci się zwróci sprzedaż. :)

Opublikowano

To też jest zawsze jakieś rozwiązanie :)

@Wolny, napisz jeszcze jaka rozdzielczość Cię satysfakcjonuje, bo na tej grafice nie odpalisz Wiedźmina 2 w przyzwoitych detalach w czymś więcej niż 1366x768, albo 1440x900. Chyba, że masz monitor 4:3, to wtedy maksimum 1280x1024.

Opublikowano (edytowane)

Zasilacz to tm500 silent, ac-230v 4a 50hz. Rozdzielczość 720p w zupełności wystarczy. Co do xboxa to akurat leży uszkodzony :) Może naprawię, może nie ( kupiony w 2007 raz już go robiłem ,padł znowu)

Edytowane przez Wolny
Opublikowano

To dla 9800GT spokojnie wystarczy (chociaż noname i jakaś zapewne mocno budżetowa konstrukcja, to jednak 9800GT wymaga 400W, więc możesz podpinać bez obaw).

300 zł i zamykasz się w takim zestawie, na którym Wieśka drugiego odpalisz w tej rozdzielczości na średnich detalach w minimum 30 klatkach myślę ;)

Opublikowano (edytowane)

Potrzebna mi fachowa graczowa rada : D chce kupić kompa i czy taki zestaw ma sens? Komp ma być tylko do grania i nie będe podkręcał

- Płyta ASRock H97 PRO4 H97 LGA1150
- Procesor Intel CORE I5 4690 3.5GHz LGA1150 BOX BX80646I54690 - Haswell Refresh
- Pamięć Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB
- Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
- Zasilacz chieftec ctg-550c 550w box

- Dysk SSD Crucial MX100 128GB
- Karta graficzna Palit GeForce GTX 770 4GB DDR5 PCI-E BOX
- Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0
- Asus Napęd DVD -/+RW, E-Green 24x

Edytowane przez Pawello
Opublikowano

2 monitory AOC które kupiłem ostatnio musiały mieć wadę fabryczną, w obu bardzo gęsto mi posypało dead pixelami mniej więcej w tym samym obszarze. Właściwie każdego dnia umierały kolene :frog:

Nie wiem teraz czy wymieniać na takie same (bo trzeci taki sam zostawiłem, kupiony wcześniej niż tamte) czy jakieś inne. Czy w ogóle zrezygnować z triple screena narazie bo odczuwam dość mocno, że z obecną kartą (HD 7950) i tak nie wykorzystuje potencjału 3 ekranów. Wtedy wziął bym za to 970 :newell:

Czy w razie czego forumek poleca jakiś szczególny model monitora koło 24' w granicach 600-700zł?

Właściwie najbardziej sensowną opcją wydaje mi się odpuszczenie monitorów na rzecz 970 ale chyba szukam po prostu kogoś kto mi to potwierdzi :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym inaczej złożył teraz kompa za 3 tys. Brałbym i5 3 generacji, 8GB ramu i płyte główną na której podkręce procka. I zasilacz inny, z certyfikatem, pewniej bym się czuł :P

Proc: i5 3750k - do zgarnięcia za 900zł

Płyta: Asrock P67 Pro3 - 250 zł (choć tutaj za można by poszukać też innej bo Asrocka osobiście nie lubie, port SATA mam na ich płycie zepsuty :P )

Ram: Kingston HyperX 8GB 1600MHz DDR3 - 263 zł na morele.net

Dysk: Seagate 1 TB - 200-220 zł

Nagrywarka: jakaś zwykła na przykład LG - 60 zł (bez bluray, ja długo nie miałem napędu w ogóle, zamontowałem niedawno, teraz to nie jest jakiś mus)

Zasilacz: Silentium PC Deus 550W - 220 na allegro

Obudowa: Zalman Z1 - 110 zł

Wychodzi z tego coś za około 2000zł więc zostaje ci jakiś 1000zł na karte graficzną a za to można kupić jednak coś mocniejszego niż 750Ti z tamtego zestawu.

Jeśli źle mówie to niech mnie ktoś naprostuje.