Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ktos kupuje laptopa na celeronie lub aotmie za 1300zl to sie da na 4g, nie zakrzywiaj czasoprzestrzeni

jak masz normalny budzet na normalnego laptopa, to wtedy 8gb to minimum

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to po cholerę chcesz kupować dwa komputery po 1300zł zamiast jednego "mocnego" ultrabooka z ssd i 4/8gb ramu, któego podłaczysz w domu do monitora? Ja tak pracuje, mam ultrabooka, którego mogę zlozyć w poł i mam tablet ale w pracy podłączam do monitora, w domu do telewizora jak chce sobie pograć w jakies indie guwna i smiga. Mam odpalonego Chrome z 15 zakładkami i jeszcze dwa inne konta naraz plus spotify i smiga normalnie.

Edytowane przez _Be_
Opublikowano (edytowane)

Bluber, ale przeczytałeś w ogóle w pierwszym poście przeznaczenie i zastosowanie? W ogóle gdzie pisałem, że chcę kupić dwa komputery, lol? To ma być drugi komp do roboty poza domem, który bez większego żalu wsadzę w plecak i nie będę się zbytnio przejmował, że wiozę sprzęt za kilka tysi. W chałupie mam mocnego laptopa.

Edytowane przez columbo
Opublikowano

Ok zrozumialem opacznie. Swoją drogą co za róznica czy za 1,5 tysia czy za 3? Będziesz miał żal nosić w plecaku sprzęt bo jest trochę droższy? lol

Opublikowano

na pierwszym dysku nei masz gierek ? jesli nie, to troche gier zyskuje na ssd ale nie sa to takie kosmosy jak sie wydaje, na pewno znika stuttering przy grach doczytujacych duzo w real time i korzystajacych ze swapfile, czas loadingow tez jest krotszy ale bez szalenstw

Opublikowano

To lepiej kupić drugi SSD i podłączyć w RAID z pierwszym, wtedy poczujesz różnicę

tylko w transferze liniowym a tego w grach jest malo, iops i 4k dalej beda male

raid na ssd w domowym zastosowaniu nie ma najmniejszego sensu, testy to potwierdzaja

no chyba ze przerzucasz setki wielogigowych plikow, to wtedy tak i nic poza tym

Opublikowano

Panowie. Chce podkręcić komputer ale się mało znam. Mam procesor 6600k i podkręciłem o 20%, ponoć można dużo więcej, ale nie chce przegiąć. Kartę mam gtx 970 g1 i podkręciłem taktowanie rdzenia o 70, a taktowanie pamięci o 80. Temperatura przy obciążeniu karty to ~58 stopni. Nie s(pipi)ę nic? XD

Opublikowano

teraz jest ciezko uszkodzic sprzet temperatura, ograniczniki napiecia i natychmiastowy shutdown po dobiciu do okreslonego przedzialu ciepla robia swoje

natomiast mozesz miec pecha jak masz kiepski zasilacz, pojdze i zabierze ze soba polowe podzespolow

O/C o 20% to nie jest O/C , lekkie podbicie osiagow nic poza tym, prawdziwe O/C wymaga odpowiedniej zasilki i chlodzenia i duzej ilosci wiedzy na temat napiec,jak dzialaja magistrale itd