Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jak ktoś ma kartę na poziomie 970+  i gra w 1080p nie ma raczej sensu jej wymieniać. Zawsze gry przynajmniej w moim przypadku były siłą napędową do wymiany sprzętu a nie widzę kompletnie żadnego hiciora , który mógłby do tego zachęcić jak swego czasu crysis potem seria GTA .

• Plusik 1

GTX1070 wydajnościowo fajnie, ale z ceną troszkę przesadzili. Liczyłem na ceny w granicach 1600-1800zl. No ale 970 trzyma jeszcze mocno + brak sensownej konkurencji robi swoje. W przyszłości za to będzie na pewno ciekawie.

Edytowane przez ireniqs

Dobra wracam jak bumerang z pytaniem o odrestaurowanie mojego zabytkowego kompa. Otóż jak już pisałem używam to jako media boxu ale Athlon X2 5600+ zaczyna sobie nie radzić z przeglądaniem internetu więc czasem np. klatkuje mi Flash w Full HD.

Jak najmniejszym kosztem zwiększyć jego wydajność?

Ze starego zostaję:

Obudowa ATX - Obudowa to obudowa każda się nada.

Zasilacz Fatal1ty 550W - spokojnie wszystko pociągnie

Nagrywarka DVD - działa

Grafika GF 450GTS - do ripów BR i flasha w FHD chyba wystarczy?

Dysk talerzowy - później wymienię to na SSD albo nowy talerzowy ale nie teraz. Jeszcze jest na chodzie.

Dźwiękowa SB Audigy - ma SPDIF więc tyle mi wystarczy

Tak więc do zakupu została płyta, procesor i RAM.

Poradźcie proszę coś z najniższej półki co razem stworzy pudło do neta i YouTube'a.

Czy warto się pchać w 1151 i DDR4?

Widzę że procesory z 1151 Intela są wydajniejsze od tych z poprzedniej generacji. Natomiast pamięć DDR4 jest droższa niż DDR3. Chyba najlepsze combo to będzie 1151 i płyta z DDR3.

Procesor juz sobie chyba upatrzyłem:

http://proline.pl/?p=BX80662G4400

Do tego jakaś tania płyta i 4GG RAM i zmieszcze się w około 500zl.

Edytowane przez WisnieR

Jeżeli ci sie wydaje to po co sie pytasz ? Zrob tak jak ci sie wydaje.

Jezeli uwazasz, ze w 2016 roku chrome i strony www to lekkie procesy, to nie rozumiem w ogole twojego pytania. Masz super wypasiony prawie 3Ghz procesor, ktory ma z 8 lat nie jest w stanie uciagnac flasha i filmikow na YT ale wydaje ci sie, ze powinien? No to nie wiem co ci napisac.

A tak na powaznie, jezeli sie zastanawiasz czy 2gb cokolwiek da to widze po prostu, ze nie masz o tym pojecia i to jest komputer dla szewca wiec zamiast sie obrazac, przeczytaj moja odpowiedz i moze cos zrozumiesz.

Musiałem się tyle stron cofać co by odpisać naszemu panu mądralińskiemu, co to się zna na wszystkim i ma tylko high endowe sprzęty bo reszta to przecież złom niedziałający.

Otóż dołożyłem te 1GB RAM i wymieniłem też dysk na SSD i przy okazji wymieniłem też chłodzenie chipsetu i CPU, bo stare chodziło jak odkurzacz.

Efekt?

Firefox chodzi o wiele płynniej i nawet jak jest nayebane flasha na stronie to da się już komfortowo przeglądać treści. Cornhub też już chodzi normalnie. Oczywiście zdarza się tearing ale jest do zaakceptowania.

Będzie mi tu mówił, że mam wyrzucić komputer.

Dzięki temu odroczyłem wymianę wnętrzności o jakiś, mam nadzieję, rok czasu.

Trochę szkoda bo się już napaliłem na wymianę na G4400.