Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A chcesz grac w 4K, czy w 1080p ?

Bo w tym temacie to jak zapytasz o jakikolwiek sprzet to musisz wydadc 8-12 tys, a ja jade na AMD 8320, testowalem na nim GTXa 960/970 i choc sie naczytalem o waskich gardlach, to wszystko prawie smiga w 60 klatkach na moim telewizorze. Na dniach dokupie GTXa 1070 - podobno do karty potrzeba minimum i5/i7, a moj znajomy na 8350 gra wszytsko w 120 fpsach. No nie wiem jak on to robi.

Edytowane przez easye
Opublikowano (edytowane)

Możesz wydać 3- 3,5 tysiąca na niezły komputer do 1080p@60 lub 2x tyle do 4K ...

Ja wybrałem opcję nr 1 i jestem zadowolony. 
Nie oszczędzałem na płycie głównej i zasilaczu, składając zestaw który za 2 lata będę mógł dowolnie upgrade'ować (jeśli zajdzie taka konieczność)
Przykład - wziąłem płytę MSI B85 z 4 slotami RAM (czyli do 32GB) i możliwością SLI / Crossfire, a także oczywiście socketem LGA1150, na który wchodzą wszystkie za(pipi)iste CPU.
Póki co Ramu mam tylko 8GB i...na tą chwilę nie mam po co go zwiększać - przynaję że jestem tym zaskoczony, ale na tym przyciąłem żeby przerzucić zaoszczędzoną kwotę na duży SSD rezygnując zupełnie z HDD. 

na temat kart ATi się nie wypowiem, bo nie mam o nich pojęcia.
z Nvidii polecam Ci kupić w dobrej cenie GTX 970 lub poczekać do 1070, sam obecnie używam 960tki - właściwie wszystko idzie w fHD na 60fps, więc śmiało można polecić model wyżej - 70tki :)

Zbierając do kupy moje założenia przy budowie PC to : 
-lepiej wziąć wysoką i5 niż średnią i7
-nie bawić się w hybrydy HDD + SSD, kupić duży SSD i koniec
-zadbać o to komputer był wyposażony w płytę główną, która pozwoli na dalsze rozbudowy
-kupić markowy zasilacz z zapasem watów - ale też bez przesady  z kilowatami...bo technologia dąży do zmniejszenia poboru energii. 

tym sposobem za 2900zł złożyłem z w 2015r taki konfig : 

-GTX 960 2GB

-i5 4460
-8GB DDR3 1600 HyperX
-Corsair 700W 
-Crucial SSD 250GB
-Zalman Z9 

jak za taką kasę komputer robi doskonałą robotę, powyżej oczekiwań :)
od początku zakładałem że dołożę jeszcze 500 SSD samsunga Evo850, a także drugą kość ramu i połączę w dual-channel. 
Na razie tego nie potrzebuję - ale może w tym roku ... hmm :)

Swoją drogą dodam że pracuję na co dzień z Mac'ami gdzie często dokładam SSD i zawsze jest to Samsung Evo 850 - a w swoim PC postanowiłem zaoszczędzić i wziąć Cruciala, tak dla testu - i z czystym sumieniem polecam również tego producenta - świetna cena i jakość produktu, a także osiągi prawie nieodstające od EVO 

Edytowane przez II Noxx II
Opublikowano

A chcesz grac w 4K, czy w 1080p ?

W 4k na full w 60fps to nie na kompie za 4k, który zaproponowałeś. Nie wiem w ogóle czy obecnie jest to możliwe. 

Opublikowano

no stad moje pytanie - Kubson pisze o 6 tysiacach - dla mnie to przynajmniej o polowe za duzo na granie w 1080p.

No ale 6k za zestaw z dobrym monitorem i innymi akcesoriami. 

Opublikowano (edytowane)

To moim zdaniem maks 3,5 tys - ewentualnie GTX 1070 do takiego zestawu i wyjdzie Ci kolo 4tys na najblizsze lata bez monitora.

24 - 27 calowy monitor to koszt okolo 900 zl.

Edytowane przez easye
  • Plusik 1
Opublikowano

Podstawa według mnie jak chcesz teraz składać kompa to wstrzymać się kilka tygodni aż się ustatkują ceny GTX1070 i wziąć od razu taką kartę. Wydajesz 2000PLN na kartę, do tego procesor za 1000PLN, płyta główna 400PLN, RAM 300PLN, 500PLN za dyski, monitor 800PLN, obudowa 200PLN, zasilacz 300PLN i już masz 5500PLN za komputer a nie jest to koniec wydatków. Także moje 8000PLN było oczywiście przesadzone, no ale jednak nie są to małe kwoty jak niektórzy piszą.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

ps4 neo + scorpio lub pecet a i tak sie pewnie skonczy jak teraz ze na konsoli glownie gram multi, a najwiecej przyjemnosci daja mi stare pecetowe gry, indyki oraz gierki na handheldy ;)

Edytowane przez kubson
Opublikowano

Hmm, jak nie masz nic totalnie to taniej zdecydowanie wyjdzie Ci zostac z konsolami.

Ja zawsze mialem kompa, na ktorym po prostu nie gralem, do tego obok stoi telewizor, wiec roznic w grach nie widze trzymajac pada w lapie - na monitorze to raczej grac by mi sie nie chcialo...

Opublikowano

(...)

Przykład - wziąłem płytę MSI B85 z 4 slotami RAM (czyli do 32GB) i możliwością SLI / Crossfire, a także oczywiście socketem LGA1150, na który wchodzą wszystkie za(pipi)iste CPU.

(...)

Jak już budować PC'ta to na Socket'cie 1151. 1150 to poprzednia generacja i nie jest to rozwiązanie przyszłościowe.

Opublikowano

Widze marketing ładnie wam nas rał do czaszek i magia "czteryKA" robi swoje. A prawda jest taka że gierki na Ultra z AA w 1440p to maks w co możecie aktualnie celować a 4k to już zwykłe marnotrawstwo mocy obliczeniowej i niepotrzebny overkill CPU i układu graficznego. Zamiast z klapkami na oczach tak marudzić o tym 4k to polecam sobie usiąść do gierki na monitorze 1440p i monitorze 4k i porównać na własne oczy.

Każdy kto piszę o gamingu na pc w 4k jest zupełnie niepoważny i nie miał styczności z gierkami odpalanymi na topowych konfiguracjach i tylko sobie tak idiotycznie teoretyzuje albo jest koneserem i nas zaszczyci swoim 3way SLI z GTXów 1080 podłączonym do topowego 60 calowego 4k telewizora.

Podstawa według mnie jak chcesz teraz składać kompa to wstrzymać się kilka tygodni aż się ustatkują ceny GTX1070 i wziąć od razu taką kartę. Wydajesz 2000PLN na kartę, do tego procesor za 1000PLN, płyta główna 400PLN, RAM 300PLN, 500PLN za dyski, monitor 800PLN, obudowa 200PLN, zasilacz 300PLN i już masz 5500PLN za komputer a nie jest to koniec wydatków. Także moje 8000PLN było oczywiście przesadzone, no ale jednak nie są to małe kwoty jak niektórzy piszą.

Twoja wycena to i tak jest mocno zaniżona bo do nowych GTXów to już jednak trzeba mieć tego cpu na ~4.5Ghz a z tym się wiąże już trochę mądrzejsza i droższa płyta główna i zasilacz, o dobrym chłodzeniu aby tego nie gotować na co dzień.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Ale po co do nowych GTXow super plyta i procek dla kogos kto poki co chce grac w 1080p ?
ja na sieci ciagle czytam o waskich gardlach AMD 8350 - sam mam 8320 i 30% obciazenia procesora we wszystkich grach...
Jasne - zdarzaja sie wyjatki - takie GTA V, ktore obciazaja mocniej procesor, wiem tez ze Intel jest wydajniejszy (i pewnie niedlugo jakos wyladujue w moim kompie), ale nawet taki Wiedzmin na Tytanach chodzi w 70 fpsach.
Wszystko zalezy kto jak chce grac - ja gram na TV wiec i tak poki co ponad 60fpsow mi w ogole nie potrzebne.

Porownanie procesorow i klatek przy karcie o mocy ciut mniejszej niz GTX 1070

Edytowane przez easye
Opublikowano

Dla mnie to możesz sobie tego GTX wsadzić nawet do starodawnego athlona i też się cieszyć, że w niektórych grach wykres pokazuje użycie 50%.

Każdy kto miał porównanie wie ile daję podkręcony i niepodkręcony procesor. Procesory AMD to nie tylko mniejsza wydajnośc, to także gó wniany chipset słabo obsługujący ssd w porównaniu do Intela.

Dla jednych wystarcza 55-60fps na styk, inni wolą mieć lekki zapas aby w najbardziej obciążającym miejscu nie spadało poniżej 60fps. Można paplać, że 55fps też jest fajne albo na AMD też da się grać tylko po co?

Opublikowano (edytowane)

No dlatego mowie - kwestia kto czego oczekuje. Jak ktos chce miec 120 fpsow musi wymieniac plyte, procek - jezeli ktos gra na telewizorze jak w moim przypadku taka wymiana nie mialaby najmniejszego sensu.

(chociaz tez bedzie predzej czy pozniej grana). Kupie to dam znac, czy w ogole jest jakas gra, ktora na tym gownianym chipsecie w 1080p spada ponizej 60fpsow z lockiem - szczerze watpie. 

Edytowane przez easye
Opublikowano

Wydaje mi się że jak masz wybierać między pc a scorpio to zdecydowanie brałbym scorpio. Moc na papierze ma dużą a biorąc pod uwagę jak co niektórzy developerzy potrafią optymalizować to jestem w stanie uwierzyć w 4k/30 fps przy wysokich ustawieniach w grach. Patrząc na to co ostatnio dzieje się na rynku PC , jak złożysz kompa to już do premiery scorpio może ssać pauke.

Opublikowano

no ja na razie wstrzymuje się z zakupem. Po co kupować 1070 i 1080 teraz jak nawet nie wyszły podkręcone wersje i nie wiadomo co u konkurencji. Za rok się wymieni smoka albo kupi scorpio. Wtedy wszystko będzie jasne. Na razie na moim 970 odpalam wszystko w 1080p a do 4k i tak musiałbym procek i płyte wymienić (a wtedy i ram i pewnie obudowe i w sumie wszystko....)  Jak mam zainwestować 5-6 k to wolę być pewny inwestycji. Grunt że rpg i rtsy na moim kompie chodzą w ultra :D

Opublikowano

Podobnie jak Scorpio - to co dzisiaj robi wrażenie na papierze nie koniecznie bedzie robic za 1,5r.

Sam calego PC od podstaw raczej bym nie skladal - w moim przypadku wybor rozbija sie o to, czy kupic Xbox One, czy kupic sobie karte, z wiadomych wzgledow wole karte.

Opublikowano

Tez brałbym scorpio i neo oraz olał PC. 4k to bajki. Na nowych konsolach standard to będzie 1080/60. Jeżeli rzecz jasna nie bedą robić exów pod to. Na PC kwestia optymalizacji to dalej jedna wielka niewiadoma. Jedni sie przyłożą, drudzy zrobią tylko nieźle wyglądającego Hitmana, który działa w 40 klatkach na 970.

Opublikowano

Można by brać pod uwagę Scorpio, jeżeli miałoby premierę w tym momencie a nie za 1,5 roku. Poza tym nie ma szans na rozdzielczość 4K na Scorpio o mocy 6 teraflopów, chyba, że mówimy o gierkach indie albo jakiś platformerach 2D. Zrozumcie, że najmocniejsze obecnie karty graficzne ledwo dają radę z 30 klatkami w 4K. Ewentualnie jak to na Xboksie będą robić sztuki z dynamicznym skalowaniem rozdzielczości z 1080p do 4K w trakcie cutscenek. Zatem na takim Scorpio gry będą wyglądały tak jak obecne gry na PC na maksymalnych ustawieniach i w 60 klatkach.

Poza tym wybór między Scorpio a PC to żaden wybór, biorąc pod uwagę, że wszystko co wyjdzie na Xboksa wyjdzie również na Windows 10.

Opublikowano

Ja z kolei nie rozumiem trochę tej pogoni z  full detalami obecnie. W tej chwili niektóre gry wykorzystują efekty których często w 1080p nawet nie sposób zauważyć a klatki lecą solidnie w dół. Ostatnim przykładem niech będzie chociażby nowy Mirrors Edge wykorzystujący tekstury 4k na ustawieniu hyper przez co gra jest niegrywalna na 970. Różnica ledwo widoczna a po zmianie ustawień na ultra gra chodzi w 70 fpsach.

Tak jak Szejdj napisał, trzeba pamiętać, że Scorpio wychodzi za 1,5 roku a nie teraz i

wybór między Scorpio a PC to żaden wybór, biorąc pod uwagę, że wszystko co wyjdzie na Xboksa wyjdzie również na Windows 10.

Jeśli chodzi o konsole to jedynym słusznym wyborem będzie w przyszłości nowe PS4 jako dodatek do PieCa.

• Plusik 4