Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema, chce pod koniec sierpnia zaopatrzyć się w  rozsądny cenowo  pc do gier. Przeglądałem co nieco i ale jednak mi można wcisnąc kazde guw.ienko.

Moniotra itd nie potrzebuje. Budżet jaki mam to około 2 tysiące, da rade za tą kase coś fajnego złożyć ?

Czy mam kupić PS 4 :( ?

Edytowane przez standby
Opublikowano

standby 2k to starczy na kompa do indyków. 2 k ok jak bez karty graficznej

Mam pytanko ktoś z was może polecić jakiś dobry i NIE ZA DUŻY wiatrak na procka? Muszę wymienić po 3 latach fabryczne chłodzenie i paste bo coś grzać zaczęło się za bardzo. I7 socket 1150 .  Widzę fajne chłodzenie ale w większości to potwory i ni wiem czy mi się zmieszczą do obudowy nie mówiąc o ryzyku blokowania ramu.  Czy jest jakiś wydajny ale mniejszy wiatrak. Nie podkręcam procka to i potwora nie potrzebuje a tylko czegoś lepszego od fabrycznego wiatraka.

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko ktoś z was może polecić jakiś dobry i NIE ZA DUŻY wiatrak na procka? Muszę wymienić po 3 latach fabryczne chłodzenie i paste bo coś grzać zaczęło się za bardzo. I7 socket 1150 .  Widzę fajne chłodzenie ale w większości to potwory i ni wiem czy mi się zmieszczą do obudowy nie mówiąc o ryzyku blokowania ramu.  Czy jest jakiś wydajny ale mniejszy wiatrak. Nie podkręcam procka to i potwora nie potrzebuje a tylko czegoś lepszego od fabrycznego wiatraka.

Może coś takiego? https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-shadow-rock-bk002-732070/

Generalnie jest dość spory wybór, nie wiem jaki pułap cenowy miałby być.

Edytowane przez ireniqs
Opublikowano (edytowane)

do 300 zł

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-noctua-nh-u9s-700321/

Noctuy polecam w ciemno, a ten model akurat jest niewielki. Jedna z lepszych firm (o ile nie najlepsza) z chłodzeniami i wiatrakami.

Ewentualnie:

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-noctua-nh-u9b-se2-632657/ - z dwoma wiatrakami więc powinno być jeszcze lepsze. Wysokość tylko 12,5cm. Do tego bardzo, ale to bardzo cichutkie. Ja u siebie mam NH-D14. :)

Edytowane przez ireniqs
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, którą kartę brać:

MSI GeForce GTX 1070 GAMING X

774380_5_f.jpeg

2299,00 zł

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1070-gaming-x-8gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-d-3x-dp-box-774380/

czy może

Gigabyte GeForce GTX 1070 WINDFORCE OC

774469_0_f.png

2099,00 zł

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1070-windforce-oc-8gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-d-3x-dp-box-gv-n1070wf2oc-8gd-774469/

Jeszcze ogólnie nie jestem przekonany do kupna, a tym bardziej nie wiem czy jest sens dopłacać 200 zł za troszkę bardziej podkręconego smoka. 

Edytowane przez Ins
Gość ragus
Opublikowano

lol, chciałem sprzedać blachę na allegro, ale jak zobaczyłem ceny mojej 770 i i53570, to postanowiłem chyba ojcu zostawić go do kinomaniaka i torrentów

Opublikowano

Jest jakiś consensus jeżeli chodzi o niereferencyjne GTXy 1070 ? MSI Gaming X znowu najlepszym wyborem czy może tym razem coś innego ?

• Plusik 1
Gość Orzeszek
Opublikowano

zawsze omijałem firme palit szerokim łukiem, zresztą tak jak msi... ciezki wybór będzie przy wymianie karciochy w przyszłym roku :obama:

Opublikowano

Dokładnie tak jest, Palit dość słabą opinię a robi bardzo dobre sprzęty. Już dawno temu miałem GF7900GS od Palita, wszyscy mi odradzali a karta sprawowała się wyśmienicie.

Gość Orzeszek
Opublikowano

z 10 lat temu pamiętam była beka z palita i wtedy też pierwszy raz o niej usłyszałem, chyba gtx z serii 2xx zrobili trefne i mieli u mnie przylepe fuszery i ogólnie "rozwiązanie dla biedoty" różnica 200zł w cenie to nie jest dla mnie argument co prawda. no ale co kto woli.

ja sie waham nad gtx 1060 ;/ róznica między 1070 prawie tysiaca złotych, a vr i granie w 4k nie wchodzi w gre u mnie.

Opublikowano

Ale 1070 to nie jest karta do VR czy 4K. Masz spory zapas moc na FullHD i tyle. Chyba, że do 1440p. Po testach widzę, że 1060 na kręconych i5 6600K nie wyciąga stabilnych 60 klatek w niektórych grach. Taka to optymalizacja na PC. Jak działał początkowo nowy Hitman na 970 a jak teraz? 1060 to spoko opcja ale niech stanieje o te 2 stówki jeszcze.

Opublikowano

Ale 1070 to nie jest karta do VR czy 4K. Masz spory zapas moc na FullHD i tyle. Chyba, że do 1440p. Po testach widzę, że 1060 na kręconych i5 6600K nie wyciąga stabilnych 60 klatek w niektórych grach. Taka to optymalizacja na PC. Jak działał początkowo nowy Hitman na 970 a jak teraz? 1060 to spoko opcja ale niech stanieje o te 2 stówki jeszcze.

W marcu było 35fps na ultra, teraz jest 45fps. Tak czy siak do kitu.

Gość Orzeszek
Opublikowano

no dysku twardego brakuje, chyba że masz jakiś wolny.

Gość Orzeszek
Opublikowano (edytowane)

zależy też jakie gierki chcesz grać, jeśli musisz sie zmieścić w tym przedziale do 1700zł wywalił bym karte graficzną i kupił proca i3/i5 z wbudowanym układem graficznym np taki http://www.x-kom.pl/p/262626-procesor-core-i3-1151-intel-i3-6100-370ghz-3mb-box.html no i za miesiac/dwa/pół roku dokupić do tego 750ti. podobne karty są w budżetowych lapkach do gierek blizzarda i indyków styknie.

oczywiście sie nie znam i nie wiem czy ten proc pasuje xd ogólnie taki miałbym zamysł

Edytowane przez Orzeszek
Opublikowano

komp dla brata, gra chyba w jakieś g0wniane mmo rpg :/

zintegrowana karta to jest jakieś rozwiązanie, aczkolwiek może jakby była jakaś lepszy to dźwignęłaby gierki inne niż mmo i brachol  zainteresowałby sie innym "zdrowszym" gatunkiem hehe