szejdj 2 804 Opublikowano 2 września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 września 2019 Poleca ktoś jakąś klawiaturę bezprzewodową? Szukam czegoś z klawiaturę numeryczną co się trochę nada do gierek. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Czy można spodziewać się jakiś wielkich zmian na rynku PC w związku z nowymi konsolami w przyszłym roku? Słyszałem gdzieś, że mówi się o tym, że prędkość przesyłania danych w konsolach (dyski twarde) będzie szybsza niż obecne dyski SSD. Oczywiście nie wiadomo czy to prawda, ale zastanawiam się czy atakować PCta na Black Friday/Boże Narodzenie w tym roku, czy może poczekać jeszcze rok i zobaczyć jak się sytuacja rozwinie jak PS5/nowy Xbox będą już na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek na rynku PC były jakieś wielkie zmiany z roku na rok. Może jak Intel wprowadził procesory Core 2 Duo, ale poza tym sobie nie przypominam. Czemu teraz miałyby być? Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) Nie wiem, pytam. Nie śledzę rynku PC. Nie wiem jaki jest cykl "ulepszeń." Edytowane 4 września 2019 przez estel Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Ps5 raczej na pewno nie dogoni komputerów z obecnego i poprzedniego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 W sensie, że PS5 nie dogoni topowych podzespołów na 2018/2019 np. kosztującego ok. 2.2k PLN procesora i9 - 9900K czy RTXa 2080Ti za 5.5K PLN? Prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 w sensie że developerzy zamiast robić fotorealistyczne gry na PC i stawiać kolejne milestony będą robili brzydkie gry bez fizyki i AI ale za to 4k Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Nie będą robić fotorealistycznej grafiki dla tego ułamka procenta posiadającego GPU w stanie taką grafikę wyświetlić?! JAK TO MOŻLIWE? Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 No dokładnie, po co gracze mają inwestować hajs w nowy sprzęt skoro gierki można odpalić na gtx970 z 2014 roku. Kilka procent graczy ma highendowy sprzęt a większość gra na przestarzałych konsolach, na których gry zamiast iść do przodu technologicznie to dostają tylko rozciągane pixele do nowych co raz większych telewizorów bo janusze i dzieciaki konsolomaniaki na to lecą a fizyka i grafika nie widziały nic nowego od premiery Crysisa 1. Jakby gry dawały więcej fizyki, grafiki, AI to i popyt na nowy sprzet byłby większy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 894 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 No to jest prawda, że konsole są hamulcem pod tym względem ale z drugiej strony komputery za 8 tysi też ma niewielu graczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 038 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, estel napisał: Słyszałem gdzieś, że mówi się o tym, że prędkość przesyłania danych w konsolach (dyski twarde) będzie szybsza niż obecne dyski SSD. "słyszałem gdzieś, że mówi się o tym (...)" wow Ale odkładając na bok uszczypliwości, nie ma szans, żeby konsole nowej generacji goniły pecety ze średniej półki. Natomiast biorąc pod uwagę współczynnik cena/jakość, z pewnością będą bardziej opłacalne. Chcesz grać w nowości, ale nie bardzo masz możliwość inwestowania w porządną maszynę (~10k) - kupujesz konsole. Lubisz gry wideo i nie idziesz na kompromisy - kupujesz piecyk. Posiadam od nieco ponad 2 lat dość mocną maszynę i o ile wyższa rozdzielczość i lepsze tekstury robią robotę, tak miażdżycielem konsol jest jednak płynność animacji i w zasadzie brak loadingów (gram z SSD). Optymalizacja większości gier, zwłaszcza od małych teamów, to na konsolach dramat - ogrywałem ostatnio Danger Zone 2 na PS Pro i działało może w 20 klatkach max, plus sypało co kwadrans bluescreenem... Wróciłem też do pogrywania w Killer Instinct - na Xboksie walka wczytuje się -naście sekund, na PC może ze 2-3. Niestety przepaści graficznej nie ma, ze względu na konsolowe parity. Na pewno po launchu nowych konsol gry piecykowe będą jeszcze piękniejsze, bo developerzy nie będą sztucznie hamowani przez słabiutkie konsole. Edytowane 4 września 2019 przez ping 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 894 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Nawet pc z średniej półki zyskują dzięki tej technologii synchronizacji klatek monitora z kompem. Mam laptopa 120hz ekran z tą technologią AMD i to naprawdę fajnie działa. Dla mnie rewolucja na miarę SSD. Nie czuć już tego rwania klatek. Obecnie składam kompa na 5700 xt i da się w 4 tysiącach zmieścić całkiem fajnego PCta. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: W sensie, że PS5 nie dogoni topowych podzespołów na 2018/2019 np. kosztującego ok. 2.2k PLN procesora i9 - 9900K czy RTXa 2080Ti za 5.5K PLN? Prawda. Oczywiscie chodzilo o srednia polke - zeby chociaż do 4 letnich gtxow 1080 w zamkniętej architekturze się zblizyly to będzie sukces. O RTX to nawet nie ma co marzyć, wiec jak teraz kupi komputer to nadal będzie z 2 generacje do przodu. Edytowane 4 września 2019 przez easye Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 894 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 No na pewno dwie :d Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) Źle się wyraziłem chodziło mi o to że już na tej zobaczy w końcu grafikę i płynność w grach, a w przyszłej jeżeli nadal będą wszystkie exy wychodzić na PC konsola mu do niczego nie będzie potrzebna. Tak jak mówię, żeby chociaż nowe konsole się zbliżył do starych gtxow z 2016r... Jedynie Nvidia może znowu wyskoczyc z nowymi kartami, chodzą słuchy już o RTX2020. Dla mnie spoko, chciałbym w końcu zobaczyć kartę na rynku, która większość gier udzwignelaby w natywnym 4k przy tych 60 fpsach bez SLI. Edytowane 4 września 2019 przez easye Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 @easye tu nie ma żadnej polemiki. Jesli z końcem 2020 za 2500zł, bo tyle podejrzewam będą kosztowały next-geny na starcie, dostanę wydajniejszego PC-ta to będziemy rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Jak najdroższe wersje konsol znowu będą kosztować 2500 zł to po raz kolejny będzie przepaść między konsolami, a komputerami osobistymi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) 1. będzie tylko jedna wersja konsoli 2. konsol nie składa się z podzespołów komputerowych kupionych na Morele.pl 3. 970/1060 to wciąż dominująca grafika na rynku także się nie rozpędzaj Edytowane 4 września 2019 przez Paolo de Vesir Cytuj Odnośnik do komentarza
ping 9 038 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Teraz, Paolo de Vesir napisał: 1. będzie tylko jedna wersja konsoli 2. konsol nie składa się z podzespołów komputerowych kupionych na Morele.pl 3. 970/1060 to wciąż dominująca grafika na rynku także się nie rozpędzaj 1. Xbox One, Xbox One S, Xbox One X 2. No ja widziałem, że ananasy sobie do Xboksów SSDki wkładają z moreli, a i tak są bottleneckowane. 3. Gdzie mi tu z kartami dla biedoty Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Pfff konsole to od dluzszego czasu praktycznie Pecety. Już widzę w takim razie Cyberpanka w lower then lowest by nadrobić rozdzialke przy 28 fpsach, ale za to na tanszej konsoli za 2 tyś zł! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 W ogóle nie zrozumiałeś do czego się odnosze, ale nie jesteś zbyt lotny, więc zero zaskoczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 333 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 (edytowane) Nawet jakby mieli dokładać 1000 zł do każdej konsoli to przy takiej cenie w 2020r bedzie można od razu ja złamać na kolanie. Niech oni w końcu zrobią konsole nawet za te 3500-4000 zł, ale niech to ma ręce i nogi, bo skończy się znowu min. 3 wymiankami jak w tej generacji. Edytowane 4 września 2019 przez easye Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Myślę, że się odkleiłeś mocno izi i nie widzę sensu kontynuowania rozmowy z Tobą. Żyj w swoim wyimaginowanym świecie, nic mi do tego w sumie. EoT Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 48 minut temu, Paolo de Vesir napisał: @easye tu nie ma żadnej polemiki. Jesli z końcem 2020 za 2500zł, bo tyle podejrzewam będą kosztowały next-geny na starcie, dostanę wydajniejszego PC-ta to będziemy rozmawiać. a Ty dalej z tym swoim biedackim punktem widzenia, idz z tym swoim 2500zl do console wars Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 4 września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 września 2019 Nie do końca zrozumiałem wszystkie wasze odpowiedzi, ale z tego co czytam nawet jak wpakuję 10k (bo tyle zakładałem) w kompa to i tak mi dupy nie urwie, ze względu na to, że ta sama gierka musi chodzić na konsoli za 2k. Pomijając to, jeżeli zdecydowałbym się zainwestować to mogę to robić spokojnie w tym roku, bo za tę cenę będę miał wystarczający zapas mocy. A jak to wygląda od strony kompatybilności - kiedyś były problemy ze sterownikami np. Czy teraz jest prościej, czy dalej trzeba się bawić w grzebanie w ustawieniach? @ping nie chciało mi się szukać timestampa i odcinka podcastu Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi