Gość suteq Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 U mnie równiutko 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 864 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 20 godzin temu, easye napisał: Ja w tej obudowie mam 2 wiatraki tylko z przodu, Cooler Fortisa 140 mm (z lekka przesadzilem) na procku, u góry i z tylu nic. W zupełności wystarcza... Ja mam obudowę podobnej wielkości i mam jeden na przodzie i jeden na tyle obudowy i też są bardzo fajne temperatury. Jednak dołożę jeszcze jeden zaciągający powietrze do obudowy na przodzie. co prawda dopiero pewnie gdzieś latem, zobaczę tylko jak mi temperatury skoczą. 19 godzin temu, mozi napisał: Mój adata ma 40 stopni tak specjalnie nic nie robiąc. Nie wiem czy nie za dużo. Ja mam po jakimś czasie 50-48 ale nie skacze więcej, podczas grania to samo. Plextor px-512M9PeG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Copper 2 657 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 No z tymi wentylatorami to trochę przesada moim zdaniem też, ja mam 1 z przodu, 1 z tyłu i nie-stockowe chłodzenie na procku i mam na procku koło 35, dyski 25-36, MB też koło tego, jak obudowa ma przemyślaną budowę to nie trzeba walić tyle wiatraczków Cytuj Odnośnik do komentarza
kes 1 462 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Ja mam 9 wentylatorów w obudowie haha Dlaczego aż tyle? Bo mogę ale dzięki temu karta w obciążeniu nie przekracza 60-65 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Godzinę temu, Copper napisał: No z tymi wentylatorami to trochę przesada moim zdaniem też, ja mam 1 z przodu, 1 z tyłu i nie-stockowe chłodzenie na procku i mam na procku koło 35, dyski 25-36, MB też koło tego, jak obudowa ma przemyślaną budowę to nie trzeba walić tyle wiatraczków 35 stopni na procku, ale w spoczynku? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Trochę mi to zajęło (prawie 4 godziny), ale w końcu złożyłem nowego peceta. Po raz pierwszy od 8 lat i po raz pierwszy sam. Teraz czas protestować czy czegoś Nie zepsułem. Potem ogarnie się kable. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) No bardzo ładnie ale kable to bym wolał od razu ogarnąć. Edytowane 15 Stycznia 2020 przez suteq Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Wiadomo, ale najpierw zobaczymy jak z temperaturami, stabilnością. Póki co w spoczynku 30 stopni i bloga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Czy jest coś co koniecznie trzeba ustawić w biosie lub innych ustawieniach (oprócz włączenia profilu XMP pamięci) żeby Ryzen działał jak najlepiej? No i jak to jest z tym napięciem i temperaturami procesora. Ryzen Master z tego co widzę pokazuje te 30-31 stopni, czasami podbija na chwilę obie wartości pod lekkim obciążeniem , potem znowu spada. Z kolei takie CPUz cały czas wskazuje zegary na najwyższym poziomie, do tego ponad 1,4v. A HWInfo też zupełnie co innego, bo w idle temperatury około 46 - chociaż tu ponoc wskazania są zawyżone o 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 No niestety taki urok xmp. Procek będzie latał cały czas na booscie. Piszą że jak to jest problem to można ustawić ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Dobrze kojarzę, że w biosie można sobie ustawić prędkość poszczególnych wiatraków na stałe i warunki, że odpalają się na takich ustawieniach gdy pewna temperatura zostaje przekroczona? Cytuj Odnośnik do komentarza
kes 1 462 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Tak o ile masz wiatraki z kontrolerem obrotów (PWM). Btw. w przypadku Ryzena 3 generacji nie polecam ustawiać krzywej pracy wentylatorów. Błąd przez który procki chwilowo wskakują na wyższe napięcia kompletnie bez przyczyny sprawia że te wentyle będą nieustannie zmienić prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Przyszły zabawki więc zaczynam montaż od dwóch wiatraków z przodu. Tylko troszkę mnie zastanawia czy nie są jednak za nisko. @Ukukuki? Cytuj Odnośnik do komentarza
kes 1 462 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ja bym tak zostawil, w takim wariacie karta graficzna bedzie mocniej chlodzona niz processor. GPU zwyczajowo jest najcieplejszym przy okazji najglosniejszym komponentem pc moim zdaniem airflow poprowadzony przez karte ma wiecej sensu niz wentryl dmuchajacy bezposredni w kierunku procesora. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Jezu, montaż tego wiatraka i podpinanie go do płyty głównej to był kurwa jakiś nieśmieszny żart. Spociłem się jak świnia. xD Od razu czuć, że ten wiatrak robi robotę bo temperatury o jakieś 15 stopni niższe no ale spodziewałem się czegoś na poziomie 30 stopni w spoczynku, aktualnie to tak 35-40 stopni max chociaż jak patrzę na wskaźniki to temperatura potrafi bardzo systematycznie skakać do 45 stopni, spadać do 35 i znowu wzrost do 45. I tak przez kilka minut. Czyżby coś z napięciami było nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Z tego co mówią norma. Ryzen zmienia napięcia i temperatury w każdej chwili. U mnie też jest 30, potem wskoczy w okolice 40, znowu spadnie i tak w kółko, zależnie od stopnia obciążenia. Muszę powiedzieć, że jestem póki co bardzo zadowolony z Dark Rock Slim i dwóch wentylatorów Pure Wings 2. Jest cicho, a z obudowy wydobywa się chłodne powietrze jakby pecet był wystawiony na parapecie przy otwartym oknie. W grach zbytnio nie testowałem, oprócz Resident Evil 2. Ale nawet wtedy całość nie rozkręcała się do jakichś nieznośnych poziomów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 864 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 @suteq Zostaw tak nisko Te temperatury po wymianie radiatora na CPU? Ogólnie ten procek tak ma ,że skacze ale ja już nie monitorujesz temperatur procka to tego nie widzisz ;d No ja też jeszcze nie zagotowałem tej konfiguracji, pewnie po wymianie monitora to się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Tak, po wymianie. Generalnie grając w GTA V temperatura nie przekroczyła 62 stopni i komputer mimo, że jest słyszalny (stoi 30cm ode mnie) to hałas jest w pełni akceptowalny. No i trzeba brać poprawkę na to, że w pokoju mam bardzo ciepło (bo nie lubię zimna ;x) i temperatury też są przez to lekko podwyższone. Troszkę mnie zdziwiło natomiast, że podczas CSGO (które jest mało wymagającym tytułem) któryś wiatrak zaczał wydawać strasznie dziwne dźwięki jakby się ocierał o jakiś materiał i było takie chrobotanie. Po wylączeniu gry problem ustąpił no ale irytujące to było. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 864 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 No mega dziwna sprawa, jakiś przewód nie jet blisko wiatraka? Może sama ich jakość jest wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 A może to piszczenie cewek? CS lata pewnie w 300 FPS i ponoc wtedy to słychać. Wygooglowac jaki to dzwiek ew ustaw vsync jak się da w CS i sprawdź czy jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 No CS lata w 300 fps. Wrócę do domu to sprawdzę. Zrobiłem też krótki, 10 minutowy test obciążenia OCCT i wyniki chyba całkiem zadowalające. Wrzucę screena w późniejszym czasie z wynikami to sami ocenicie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bigby 4 742 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 (edytowane) Zakupiłem ze Steama AC Odyssey, które powinno dość mocno obciążyć cały zestaw (szczególnie procesor). Ostatni test, który potwierdzi czy wszystko jest ok. edit: Karta graficzna średnio 55, najwyższa temperatura 62 stopnie. Procesor średnio około 50 stopni, a max jakie odczytały programy to 64. Poziom głośności niewiele wyższy od tego, które zaobserwowałem w trakcie zwykłego przeglądania neta. Ustawienia w grze - mix wysokich i bardzo wysokich, v-sync na 60 fps. Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Bigby Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Tak wypadła 10-minutowa sesja z OCCT. Chyba całkiem.....okej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 zamiast w gierki grac, to cyferki porownuja, chore ludzie 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Daj mu czas, jeszcze świeżak jest - nauczy się w końcu, żeby mieć w to wyłożone jak działa i cieszyć się gierkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi