Gość Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 32 minuty temu, devilbot napisał: Czuje ze po wyjściu xboxsexa wasze maszyny beda nadawały sie tylko do office'a. Ale wiesz, że komputery od zawsze mają to do siebie, że w razie potrzeby można je modyfikować? Coś czuję, że twój Xbox One po wyjściu xboxsexa nie będzie się nadawał nawet do Office'a ... ? Cytuj
teddy 6 884 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Plebs szczeka a karawana jedzie dalej 1 1 Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 5 marca 2020 Opublikowano 5 marca 2020 Jeszcze dat premiery nie ma, a konsolorze juz damage control uprawiaja xd Cytuj
ornit 2 962 Opublikowano 9 marca 2020 Opublikowano 9 marca 2020 Witajcie. Jeśli chodzi o komputery to zatrzymałem się w 2001 roku. W dodatku jestem totalnym debilem i mam dwie lewe ręce. Czy moglibyście doradzić kupno gotowego kompa albo podzespołów, z których nawet małpa da radę skręcić działający sprzęt? Budżet do 2,5 k zł. Chciałbym pograć sobie w np. World of Warcraft na porządnych ustawieniach w 60 fpsach... Cytuj
Gość Opublikowano 9 marca 2020 Opublikowano 9 marca 2020 https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2020?page=0,3 2000 zł (bez monitora, sam PC) https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_marzec_2020?page=0,4 2400 zł (bez monitora, sam PC) Może @easye skleci ci coś lepszego jak będzie. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 9 marca 2020 Opublikowano 9 marca 2020 (edytowane) wymienilbym tylko dysk na SSD, no i na Pure PC nigdy nie licza obudowy, dlatego często zaglądam na stronę techliptona: Zestaw za 2593 zł https://www.x-kom.pl/lista/m7exnzjg3?utm_medium=zestawy-komputerowe-202003&utm_source=techlipton&utm_campaign=lipton-zestaw-za-2500 Albo na nieco bardzien budżetowej płycie z i3ka za 2300 https://www.x-kom.pl/lista/gr5786wcc?utm_medium=zestawy-komputerowe-202003&utm_source=techlipton&utm_campaign=lipton-zestaw-za-2100 Ogólnie po linkach widać jak części poszły w górę przez wirusa... Edytowane 9 marca 2020 przez easye 1 Cytuj
Gość Opublikowano 9 marca 2020 Opublikowano 9 marca 2020 Faktycznie, zapomniałem, że na PurePC nigdy nie wliczają obudów. No i istotna rzecz - procesorowi AMD 1600 z dopiskiem AF (odświeżona wersja zwykłego Ryzena 1600), podanemu przez easye, bliżej wydajnościowo do mocniejszego Ryzena 2600, niż zwykłemu 1600 bez oznaczenia AF. Na PurePC tego nie uwzględnili. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 10 marca 2020 Opublikowano 10 marca 2020 13 godzin temu, ornit napisał: Jeśli chodzi o komputery to zatrzymałem się w 2001 roku. W dodatku jestem totalnym debilem i mam dwie lewe ręce. dla takich ludzi są konsole 1 2 1 Cytuj
Bud 11 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 (edytowane) Znajdzie się jakaś dobra dusza chętna podpowiedzieć coś z wyborem lapka? Swojego aktualnie używam raczej do pracy i czasem do szeroko pojetej rozrywki... Aktualnie potrzebuje czegoś raczej ze średniej półki, na czym przede wszystkim popracuje zdalnie bez żadnych zwiech itd oraz zagram chociażby w jakości PS4/X1 w nowe, raczej mainstreamowe gierki - Tekken 7, RE2/RE3 Remake, Cyberpunk etc. Chciałbym bezproblemowo kupić coś z Media Expert, X-kom lub Euro RTV, więc może ktoś obeznany w czasie nudy kwarantannowej miałby chęć podrzucic cos wartego uwagi z ich stron? Dzięki z góry Edytowane 19 marca 2020 przez BudryzPL Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 Uściślij fundamentalną kwestię: budżet? W gry, które wymieniłeś (za wyjątkiem Cyberpunka, którego wymagań jeszcze nie znamy) spokojnie zagrasz na czymś ze średniej półki, czyli wydając jakieś ~3k PLN, a pewnie nawet w okolice 2,5 dałoby się zejść, nie licząc już oczywiście Cyberpunka Z opinii, zarówno tych internetowych jak i od kilku znajomych z reala, którzy w ostatnich miesiącach kupowali laptopy, wiem, że bardzo korzystnie w stosunku cena-wydajność-wykonanie wypada Lenovo Legion Y540 Dostępny jest w wielu wariantach sprzętowych, a co za tym idzie, także i cenowych - w zależności od ilości RAM-u (dziś na mniej, niż 16GB nie ma co patrzeć z myślą o gejmingu), procesorem, wielkością dysku SSD (bo HDD to już naprawdę przeżytek, jeśli o granie chodzi), czy w końcu grafiką (tutaj najtańsze opcje z GTX-em 1050 też bym odpuścił, bo śmiało można założyć, że na CP2077 będzie to za mało, no chyba że mówimy o graniu na low)https://www.x-kom.pl/szukaj?q=lenovo legion y540 Jak widać nie jest to laptop typowo gamingowy (przynajmniej z wyglądu), ale przyznam, że zupełnie nie śledzę tego segmentu. Może ktoś bardziej ogarnięty w temacie się wypowie 1 Cytuj
Bud 11 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 @Frantik Dzięki wielkie za pomoc Zapomniałem dodać kwestii finansowej, która w sumie całe poszukiwanie determinuje. W sumie to 3k to taka górna granica, szczerze mówiąc chętnie zrezygnowałbym z jakichś mega bajerów na koszt lepszej ceny, gdyż granie ma być w sumie dodatkiem do tego, żeby laptop był możliwie nieawaryjny pod kątem pracy (odpalenie kilku programów naraz, zdalny ekran itd.) Patrzyłem teraz na Media Expert i za pare minut ma się zacząć jakaś super nocna wyprzedaż - będę za chwilę sprawdzał. No i przejrzałem wstępnie ofertę i dodam też, że w sumie skoro wysyłka, to może być to i MM i inny sklep, byleby godny zaufania. Cena to w sumie tak chętnie coś około 2000 - od razu dodam, że schodząc na ziemię, zadowolę się, jeśli chociaż Residenty, czy taki RDR2 pójdą mi na medium, żeby nie było zbyt nierealistycznie Po prostu fajnie, aby szło w coś nowego w miarę godnie zagrać, a przede wszystkim mięc sprzęt bezawaryjny i stabilny. Jakby ktoś miał chęć coś jeszcze podrzucić/podpowiedzieć - będę bardzo wdzięczny. Od zawsze konsole i w sumie nie widzę różnicy między Radeonem Vega, Ryzenem (ten chyba lepszy z tego co widzę na can you run it, czy też różnicy w działaniu gier i5 vs i7...) Cytuj
Bud 11 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 (edytowane) O, przeglądam też EURO i z tegio Legiona mają jeszcze 18 sztuk takiego czegoś: https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-laptop-y530-i5-8gb-256ssd-gtx1050-w10_1.bhtml Ewentualnie to? Jest Ryzen 7: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-hp-14-dk0032nw-fhd-ryzen-7-3700u-8gb-512gb-ssd-int-win10h-srebrny Jeszcze takie ogólne laickie pytanko - kilka teraz z tej nocnej wyprzedazy znalazlem wg moich kryteriow: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/przekatna-ekranu-cal_od-13-1-do-14.od-14-1-do-15.od-15-1-do-15-6/system-operacyjny_windows-10-professional.windows-8-professional.windows-8.windows-10-home/procesor_intel-core-i7.intel-core-i9.amd-ryzen/producent-karty-graficznej_amd.nvidia/hdmi_tak/wielkosc-pamieci-ram-gb_8.16.32.12.64/cena_.3600?sort=price_asc aczkolwiek one maja po 8gb ramu maks, Ryzen czy i7 - serio nie pogram z tym nawet na medium w RDR2, RE2/RE3 itp gierki? Edytowane 19 marca 2020 przez BudryzPL Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 W Residenty na medium spokojnie na tym zagrasz, ale z RDR2 i (najpewniej) CP2077 już niestety będzie różnie - no chyba że nie przeszkadza Ci granie w 30 klatkach z dropami. Miej też na uwadze, że dysk 256GB to z kolei malutko na dzisiejsze gierki, które potrafią zajmować nieraz zdrowo ponad 100GB (samo RDR2 to kobyła na ~150GB) Cytuj
Bud 11 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 Takie coś mi wpadło w oko, GTX 1050 ponoć dobre na takie medium gierki? https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/laptopy-i-ultrabooki/laptopy/notebook-lenovo-l340-15irh-81lk00y1pb-i5-9300h-8g-512ssd-gtx-1050-3-15-6-fhd-w10 Cytuj
Bzduras 12 581 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 GTX 1050 to już słabująca karta. W gierki z początku generacji jeszcze pograsz, ale z obecnymi tytułami może być ciężko bez znacznych cięć w grafice. 2 Cytuj
Frantik 2 571 Opublikowano 19 marca 2020 Opublikowano 19 marca 2020 Jak pisałem: z tą 1050 i 8Gb ramu to W Tekkena tak, w Residenty na jakimś medium z cięciem wodotrysków od biedy też, ale z czymkolwiek bardziej zaawansowanym, jak chociażby RDR2 może być już cienko 2 Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 21 marca 2020 Opublikowano 21 marca 2020 (edytowane) Dobrze sobie sprawdzic tez youtube, wpisac karte i gre, tutaj ktos gra w 1080p w wszystkim na low tylko ze textury na high...takie console experience bo spadki ponizej 30fps sa, na 900p juz jest ok Edytowane 21 marca 2020 przez Labtec Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 Half life Alyx spowodował że nagle zapragnąłem nowego kompa pod vr ale też pod cyberpunka etc. Niestety widze żę ceny nieźle poszybowały w górę przez wirusa i teraz zagwozdka czy czekać czy i tak będzie raczej gorzej. Budżet na samego kompa to ok 6k a na vr i monitor drugie 6k. Powiedzcie ci co siedzą bardziej w temacie bo ja składam kompy ostatnio tylko pod biznes Co powinienem obecnie kupować. Jaki monitor aby nie przepłacić. Jaki procek i jaka karta obecnie tak aby starczyła na lata. Czy lepiej za te 6 k kupić teraz wszystko poza grafiką a grafike z następnej pensji czy dwóch? Czy w ogóle lepiej poczekać np na jakieś premiery w tym roku? Nagle jak wakacje mi odpadły kwietniowo -majowe to mam luźne 12 koła ale nie chce pchać się w coś na siłę. (pipi)a ten wirus mocno pozmieniał ceny grafy przy 2080 widzę różnicę ok 500 zł z tym co było jeszcze kilka tygodni temu Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 To tylko moje zdanie, ale "na lata" raczej za 6 tys nic sensownego nie złożysz. Konsole nowej generacji wydają się dość mocne na start i wymagania, zwłaszcza co do procesora mogą poszybować bardzo wysoko do góry. Jeśli na lata to ja bym czekał na najmocniejsze Ampere od nvidii. Jeśli masz ochotę zagrać w Alyx już teraz to sensowne minimum do komfortu to jakiś RTX2060, najlepiej Super i powiedzmy, że Ryzen 3600. Cytuj
Bzduras 12 581 Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 7 2700 z Alyx daje radę na ultra, proszę nie siać fermentu za plecami Cytuj
Gość suteq Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 14 minut temu, MarekCol napisał: To tylko moje zdanie, ale "na lata" raczej za 6 tys nic sensownego nie złożysz. Konsole nowej generacji wydają się dość mocne na start i wymagania, zwłaszcza co do procesora mogą poszybować bardzo wysoko do góry. Jeśli na lata to ja bym czekał na najmocniejsze Ampere od nvidii. Jeśli masz ochotę zagrać w Alyx już teraz to sensowne minimum do komfortu to jakiś RTX2060, najlepiej Super i powiedzmy, że Ryzen 3600. Wymagania mogą poszybować do góry, ale nie jakoś znacząco. Pewnie większa liczba gier będzie bazowała na DX12 i RT, który zżera dosyć sporo zasobów aczkolwiek ja na RTX2070 i R5 3600 w CoD MW z włączonym RT mam stabilne 60fps we wszystkich trybach. A, że RT nie jest obowiązkowy i tak naprawdę daje różne efekty, a zżera sporo mocy to wyłączanie go powinno dać zapas na dodatkowy rok-dwa grania w Ultra w 60 klatkach. @blantman Nie napisałeś najważnieszego: czy coś z obecnego kompa zostawiasz? Obudowa, dysk może? Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 Teraz to tylko czekać na RTX 3000 serie a nie jakieś stare 2080 Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 24 marca 2020 Opublikowano 24 marca 2020 Ok ale myślę na złożeniem kompa bez karty na razie a karte kupię później i na razie mój stary gtx 970. Nie muszę też od razu vr kupować. Alyx nie ucieknie jak np sobie w okolicach gwiazdki kupie vr i karte. Obecnie chcę zacząć składać. Dodatkowo chce dobry monitor ale bez przesady w 4k grać nie chce. Mi naprawdę starczy dobry monitor i 60 fps. Ani ze mnie pro gamer a 90 % gierek w jakie gram to rpg i strategie. Chce za to monitor 21:9 bo podobno super przy włąsnie rts i crpg @suteq nic wszystko ma lat 8 poza kartą graficzną która ma chyba 4 lub 5 xD kupowałem pod wiedźmina 3 970 Niby obudowę mógłbym zostawić czy zasilacz ale zasilacz crossair jest z jeszcze starszego kompa a obudowa za duża to była krowa coolermaster i teraz wiem że można zgrabniejsze lżejsze obudowy znaleźć sam mam taką fajną w pracy nie za drogą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi