Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Shankor napisał:

Przede wszystkim sprawdź czy karta graficzna się zmieści i czy ma wiatraki lub miejsce na ich montaż, żeby był w miarę dobry przepływ powietrza.

13168130_0_f.jpg

karta wygląda tak, więc zakladam że ma wiatraki :leo:

jak sprawdzić czy się zmieści? :shieeet:

Opublikowano

Wchodzisz w specyfikacje karty, patrzysz ile ma cm a potem obudowy i sprawdzasz parametr centrymetrów na kartę graficzną. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Z tymi cm to różnie. Ja 3 razy zmieniałem obudowę. Miałem na oku Corsair i dzwonią że nie wchodzi. Wybierz inna. No niby ma więcej cm niż karta. Znowu dzwonią. 
Weźcie obudowę do której wejdzie i tyle. 

:kaz:

Opublikowano
3 godziny temu, maciucha napisał:

image.thumb.png.0a2dd534bcfd0b68e4458a1fd5f09e2a.png

Będzie to ze sobą współpracować na pewno? Zwiększyłem SSD do 2TB bo 1TB to nic obecnie. Z tych gotowych zestawów nie ma polecanej obudowy - na co patrzeć przy wyborze? Ten zasilacz 550W na pewno pociągnie?

image.thumb.png.72b0ac14e6472c1c85d84866495a7518.png

ew. taki zestaw na intelu, czyli w sumie:

amd 5700x czy intel i5-12400f?

Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał:

Ten intel nie jest moim zdaniem do gier. 

Podszedłem do komputerowego i mnie już gość namawiał na intela i5 12600kf, zmiane na DDR5 (i w zwiazku z tym płyyu glównej), bo AMD niby się psują i coś tam coś tam XD

No ale to się już porządne 5k pln robi.

WIndows 11 to faktycznie jeszcze dodatkowe 500zł czy coś legit idzie taniej wyrwać?

Opublikowano
50 minut temu, iluck85 napisał:

Musisz jakoś strawić kwotę i lepiej dopłacić. 

A monitor? 

Myszka, klawiatura? Głośniki? 

Te gadżety mam :lapka: 
Aktualnie podłączone do lapka z 2015 roku :kekw:

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, maciucha napisał:

No właśnie na 1 screenie to ten zestaw tyle że ze zwiększonym SSD. :lapka: 

Dysk weź 1TB na początek, z czasem dokupisz drugi na promce z pepperka. Teraz ten budżet dodaj do procka albo karty. te elementy wymagają większego nakładu finansowego przy rozbudowie. 

Płyta główna ma dwa sloty na M2, a możesz jeszcze kupić kiedyś zwykłe SSD albo HDD na archiwum. 

• Dzięki 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ukukuki napisał:

Dysk weź 1TB na początek, z czasem dokupisz drugi na promce z pepperka. Teraz ten budżet dodaj do procka albo karty. te elementy wymagają większego nakładu finansowego przy rozbudowie. 

Płyta główna ma dwa sloty na M2, a możesz jeszcze kupić kiedyś zwykłe SSD albo HDD na archiwum. 

Jeśli chodzi o kartę to rozumiem że tak jak proponowałeś 7700xt?

Jeśli chodzi o procka to jaka byłaby lepsza opcja w tych pieniądzach?

Opublikowano
9 minut temu, maciucha napisał:

Jeśli chodzi o kartę to rozumiem że tak jak proponowałeś 7700xt?

Jeśli chodzi o procka to jaka byłaby lepsza opcja w tych pieniądzach?

Było by idealnie jakbyś miał budżet na 7700XT. Będzie to dobrze współpracować z Ryzen 7 5700X i jest opcja w przyszłości na rozbudowę.

Ale idealnie było jakbyś kupił i5 12600KF, DDR5 i 7700XT ale w tym budżecie może być ciężko :(  Wtedy masz mega opcję rozbudowy w przyszłości. Kiedyś mogła by wlecieć i7 14xxx i wąskim gardłem nie będą pamięci. Ale pierwsza opcja też sztos w tej kasie :wub:

Albo jak ci się nie śpieszy to kupuj powoli na pepperku ze wstawek np. https://www.pepper.pl/promocje/radeon-rx-7800-xt-phantom-gaming-16gb-oc-799775#comments parę tygodni i będzie PC xd

https://www.pepper.pl/grupa/podzespoly-komputerowe

Opublikowano
6 minut temu, maciucha napisał:

Jakby nie ten jebany Windows za 5 stów to bym wziął tego 7700xt:shieeet:

Na purepc reklamowali kiedyś klucze windows z tej strony https://pl.scdkey.com/software/p202204251138247525.html ale nie wiem jak z legalnością xd 

https://www.purepc.pl/wyprzedaz-na-koniec-maja-dozywotnie-licencje-na-microsoft-windows-i-microsoft-office-po-bardzo-niskich-cenach

Boxy windowsa 11 na allegro nowe niby po 200 zł w folii https://allegro.pl/oferta/microsoft-windows-11-home-box-15135526302

Opublikowano

Mam winde z kluczyka za 50 dych, to samo ściągnąłem siostrzeńcowi jak mu składałem kompa i kumplowi, każdy do tej pory normalnie korzysta i żyje, CBA nie wleciało.

Co do kompa to jak już dokładać to od razu tego 1000, przyoszczędzić na dysku 1TB i 7800XT + 12600K.

Opublikowano
3 minuty temu, maciucha napisał:

Nie no w cuda nie wierzę xd

Tak to z 7700xt i Windowsem się robi 5200zl czyli dużo więcej niż zakładałem.

To zejdź z prockiem na AMD Ryzen 5 5600 ale kartę bym zostawił. 

2 minuty temu, tjery napisał:

Co do kompa to jak już dokładać to od razu tego 1000, przyoszczędzić na dysku 1TB i 7800XT + 12600K.

No świetna opcja i do tego DDR5.

Jak dalej budżetowa opcja to weź Intel Core i5-12400F, kiedyś wymienisz i do tego 7700xt i np. ASUS Prime B760M-A WiFi. No jest kilka opcji w okolicach 4k. 

• Dzięki 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał:

To zejdź z prockiem na AMD Ryzen 5 5600 ale kartę bym zostawił. 

No ale to różnica 200zl, więc wciąż 1000zl nad budżetem jestem. Do 4500zl max max chciałbym dać.

Teraz, tjery napisał:

Ja nawet game passa z g2a bym nie kupił, a co dopiero windę.

Jaka jest szansa że to nie jest kradzione? 2%?

Opublikowano
5 minut temu, maciucha napisał:

No ale to różnica 200zl, więc wciąż 1000zl nad budżetem jestem. Do 4500zl max max chciałbym dać.

Ja nawet game passa z g2a bym nie kupił, a co dopiero windę.

Jaka jest szansa że to nie jest kradzione? 2%?

To kup tego boxa z allegro za 200 zł, 300 zł schodzimy z windowsa i weź 5600 albo 12400 zależnie od platformy. 

• Dzięki 1
Opublikowano

tak na prawdę to klucz do instalacji Windowsa w ogóle nie jest potrzebny.

Dopiero po jakims czasie wyswietli Ci sie napis w prawym dolnym rogu, ze nie zostal aktywowany (nadal wszystko będzie działać), wiec koszt systemu mozesz przezucic na inny miesiąc.

Klucz w ogole radze wbić dopiero jak trochę komputer pochodzi - zdażyło mi się już, że wbiłem i po 4 tyg płyta główna na serwis poleciała, a później trzeba dzwonic do MS, prosic się o klucz odzyskiwania itp. rzeczy.

• Dzięki 1