Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.09.2024 o 17:02, Kosmos napisał(a):

Te kalkulatory bottlenecka coś warte? przy zestawieniu ryzena 7 7800 x3d z kartą 4080 super wychodzi ok. 28,7%. Nie za dużo?

Nie. I tak będziesz miał zawsze bottleneck na gpu, chyba że odpalisz jakiegoś csa na najniższych ustawieniach. Poza tym nie ma nawet lepszego procka do gier dopóki nowe nie wyjdą

Opublikowano
5 godzin temu, MaZZeo napisał(a):

Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.

IMG_3753.jpeg

Piękny zestaw. 

Ja się czaje na nowy procesor ale nie wiem co brać. Kupować 12900k czy ryzykować z 14700 xd Się wpakowałem z tą platformą no ale wtedy był jeszcze AM4 a intel zapowiadał się świetnie. 

Opublikowano
W dniu 30.09.2024 o 19:02, Ukukuki napisał(a):

Piękny zestaw. 

Ja się czaje na nowy procesor ale nie wiem co brać. Kupować 12900k czy ryzykować z 14700 xd Się wpakowałem z tą platformą no ale wtedy był jeszcze AM4 a intel zapowiadał się świetnie. 

Nie brać intela. 

• Smutny 1
Opublikowano
9 godzin temu, Bielik napisał(a):

Możecie polecić jakąś klawiaturę bezprzewodową do 150zł? Coś znajdę sensownego w tej cenie?

Nie wiem czy ma to sens. Pewnie dzisiaj jest lepiej, ale kiedyś te w przedziale 200-300 potrafiły złapać laga. Wciskałeś i brak reakcji, a po chwili wyskakuje ciąg tego co przed chwilą wklepałeś. 

Ja się wyleczyłem totalnie z bezprzewodowych klawiatur i myszek. Miałem A4tech i Logitecha z wpinanym odbiornikiem do USB. Fajnie się pisało na kolanach, ale tyle z plusów.

Aczkolwiek myszkę bym jeszcze jakąś Logitecha przyjął- jakaś G502. Ale co kabel, to kabel. 

Opublikowano

Mi się jeszcze 13700KF nie spalił, więc jest ok.

W ogóle spoko sprawa z tą degradacją. Jak coś to tylko proc jest zabierany do grobu.

Nigdy nic oprócz. Intel jest niesamowicie łaskawy. Kocham Intel <3

• Lubię! 1
Opublikowano

Ja się zastanawiam kiedy robić upgrade bo komp ma już 2 lata ale jeszcze wszystko śmiga. Dopiero się okaże jak będę próbował odpalić wukonga. Myślę, że jak wyjdą nowe procki x3d i karty żydwidi to będzie dobry moment. Tylko pytanie czy taki 5070 styknie bo lubię kupować kartę 100% mocniejszą od poprzedniej a na ten moment tylko 4090 da mi tyle wydajności. Ciekawe jaka będzie cena 5080. Trochę śmiech że będzie miał tylko 16gb jak na kartę za tyle siana.

Opublikowano
4 minuty temu, creatinfreak napisał(a):

Ukukuki. Jak nie chcesz zmieniać płyty to poczekaj aż wyjdą nowe intele to 13/14 może potanieją. Wypuszczają nowe biosy, dają dłuższą gwarancję. Ja mam, działa i na razie się nie przejmuję.

Ceny już i tak poleciały, chciałbym wymienić procek pod nadchodzące karty graficzne. I9 12 generacji można nówkę dostać za 1200 zł więc spoko cena. Idealna była by i7 14 generacji ale boje się ,że dalej problem występuje. Ja wiem ,że wydłużona gwarancja ale czekać parę tygodni na ewentualną wymianę procka to nie dla mnie. Kumplowi z roboty padła i5 13600 xd miał ten błąd z brakiem vram w Diablo 4 co jakiś czas. 

Opublikowano

Można zbić jeszcze koszt pamięci, te są ostatnio polecane https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ir-6000d564l30s-32gdc-13115327/ zamiast wodnego chłodzenia do tego proca można dać spokojnie powietrzne np.  Endorfy Fortis 5. 

Ale to tak jak coś trzeba z ceny urwać. Co do obudowy to mocno indywidualna sprawa i niech wybierze coś co mu się podoba. 

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, Starh napisał(a):

https://www.morele.net/inventory/info/82915696/ - coś takiego mu złożyłem na szybko

Jakąś budę do tego polecicie? Aby się zmieściło Liquid III

Dałbym Zasialcz 1000w jednak. Jak pójdzie w amd to spoko ale Intel przy zwykłym odpalaniu gry bierze 250w karta na ten moment pewnie max 350w to juz jest lekko 600. Ten sam model zasilacza 1000w kosztuje 180zl więcej a jest zapas. Kiedyś wymieni gpu na np 5080 które już ma podane tdp 400w i będzie klops. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

Ceny już i tak poleciały, chciałbym wymienić procek pod nadchodzące karty graficzne. I9 12 generacji można nówkę dostać za 1200 zł więc spoko cena. Idealna była by i7 14 generacji ale boje się ,że dalej problem występuje. Ja wiem ,że wydłużona gwarancja ale czekać parę tygodni na ewentualną wymianę procka to nie dla mnie. Kumplowi z roboty padła i5 13600 xd miał ten błąd z brakiem vram w Diablo 4 co jakiś czas. 

Ja bym kompletnie nie brał pod uwagę intela jak jest amd z nie gorsza wydajnością i mniejszym poborem mocy. Niby wgranie biosu na intelu załatwia temat ale wiadomo? Potem będzie też problem przy odsprzedaży procka jak będzie ryzyko. Wystarczy popatrzeć jak super się sprzedaja używane karty amd. Nikt tego nie chce gdzie 4090 zdrożało. 

Opublikowano
Godzinę temu, mozi napisał(a):

Ja bym kompletnie nie brał pod uwagę intela jak jest amd z nie gorsza wydajnością i mniejszym poborem mocy. Niby wgranie biosu na intelu załatwia temat ale wiadomo? Potem będzie też problem przy odsprzedaży procka jak będzie ryzyko. Wystarczy popatrzeć jak super się sprzedaja używane karty amd. Nikt tego nie chce gdzie 4090 zdrożało. 

Tylko ja już od 3 lat mam płytę pod socket 1700 xd to nie będę teraz wymieniał na AMD. 

Opublikowano
3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

Pierwsze lepsze testy na YouTube i moja i5 14 jest szybsza niż i9 12. Tak więc ja bym się tu nie pchał. Albo ryzyk i walisz to co najlepsze na daną płytę, albo wymiana wszystkiego aby to miało sens wydajnościowo.

Opublikowano
19 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Tylko ja już od 3 lat mam płytę pod socket 1700 xd to nie będę teraz wymieniał na AMD. 

A jakiego cepa masz teraz?

Opublikowano
42 minuty temu, mozi napisał(a):

A jakiego cepa masz teraz?

12600. 

56 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Pierwsze lepsze testy na YouTube i moja i5 14 jest szybsza niż i9 12. Tak więc ja bym się tu nie pchał. Albo ryzyk i walisz to co najlepsze na daną płytę, albo wymiana wszystkiego aby to miało sens wydajnościowo.

Kurde to muszę zobaczyć więcej tych testów bo oglądałem jeden 12900 vs 14700 i było mniej więcej równo w grach. 

Opublikowano
11 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Masz rację, nie ma sensu brać i9 12 generacji. To idę w i7 14 generacji i trzymam kciuki za intela z łataniem mikrokodu i 5 letną gwarancję xd