creatinfreak 3 828 Opublikowano 3 października Opublikowano 3 października (edytowane) 11 godzin temu, Ukukuki napisał(a): Masz rację, nie ma sensu brać i9 12 generacji. To idę w i7 14 generacji i trzymam kciuki za intela z łataniem mikrokodu i 5 letną gwarancję xd Tylko nie zapomnij o dobrym chłodzeniu bo lubi się grzać. Kuzyn ma i jego endorfy navis f240 nie daje rady. 7 godzin temu, Starh napisał(a): Pojawiły się przecieki odnośnie nowy kart od NVidi… ogólnie jest słabo (tylko 5090 wydaje się mocnym upgradem) Dla mnie dobrze. Nie będzie mnie dupa piekła, że mam "tylko" 4080 super . Zresztą w tym segmencie to nie mają z kim walczyć, to po co mają się starać. Bez dopalaczy 7900xtx jest tak samo wydajne co 4080s. A dopalacze to lepsze u zielonych. Edytowane 3 października przez creatinfreak Cytuj
Donatello1991 1 419 Opublikowano 3 października Opublikowano 3 października Serio to chyba przejście z takiej 4070/80/90 to normalni ludzie powinni myśleć przy 6xxx. Maniaki to inna sprawa. Cytuj
KrYcHu_89 2 283 Opublikowano 3 października Opublikowano 3 października 12 minut temu, Donatello1991 napisał(a): Serio to chyba przejście z takiej 4070/80/90 to normalni ludzie powinni myśleć przy 6xxx. Maniaki to inna sprawa. A to My kim jesteśmy? Cytuj
Starh 3 170 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października 13 godzin temu, Donatello1991 napisał(a): Serio to chyba przejście z takiej 4070/80/90 to normalni ludzie powinni myśleć przy 6xxx. Maniaki to inna sprawa. Nie no 5080 Będzie o jakieś 50% szybszy niż 4080, ale dalej słabszy niż 4090 (dlatego tej już nie ma w sklepach) Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października 53 minuty temu, Starh napisał(a): Nie no 5080 Będzie o jakieś 50% szybszy niż 4080, ale dalej słabszy niż 4090 (dlatego tej już nie ma w sklepach) Wiadomo jaka cena? To chyba będzie mój następny upgrade ale więcej jak 5k nie dam. Z drugiej strony te 16gb trochę śmieszne w karcie za tyle hajsu. Cytuj
Qbon 323 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października (edytowane) Za rtx 4080 dawałem w listopadzie zeszłego roku 5,5k, wcześniej, bliżej premiery karta była droższa. Jak chcesz kupić 5080 w okolicach premiery to nastawialbym się na cenę wyższą niż 5k. Edytowane 4 października przez Qbon Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października Pewnie tak, lipa straszna. Widzę 4090 już znika, zostały same ventusy Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października Trochę lipa. Wątpię aby 5080 zbliżył się mocno do wydajności 4090 i znowu będzie przepaść do najwydajniejszej karty. Ale w sumie kto normalny kupuje kartę za cenę całego wypasionego pc, co nie @PiPoLiNiO Cytuj
PiPoLiNiO 758 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października @creatinfreak Dziwne pytanie. Wypasiony kompie kosztuje lekko 20k, a nie 10k. Więc 8k za kartę do przeżycia. Za 10k to sobie można kupić ps5 pro + napęd i podstawkę. Ale to wiocha trzymać takie coś w chacie... Za 4090 Gainward dałem 8200. Terez kosztuje 8600. Elo. Jak ktoś poszukuje to przy premierze 5090 będzie do oddania. Gwarancja do listopada 2026 Cytuj
bigbird 12 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października Witam Szanowne Grono, Mam taki sprytny plan i zmianę frontu z konsolowego na pecetowy bo rimejk Silent Hilla w niecałym 900p do mnie nie przemawia chcę sobie złożyć kompa, który by mi zastąpił i PS5 i Series X. Wymagania mam takie, żeby chodziło wszystko w 1440p w przynajmniej 60 klatkach na sekundę (a jakieś kompetytywne gry pokroju Warzone powyżej 100fpsów). Na razie myślę o takim zestawie: GPU: RTX 4070 SUPER albo RADEON 7900 GRE CPU: RYZEN 7 7800X3D 32GB DDR5 I do tego wiadomix - płyta główna, ssd, zasilacz, z tym to raczej sobie poradzę. Czy taka konfiguracja da radę w 1440p? Czy będzie to jako tako wyglądało na 65 calach TV 4k (LG oled)? 1 Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października Jeśli się mieści w budżecie, dołożyłbym do 4070 ti SUPER, ale niech się znawcy wypowiedzą. Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października 5 godzin temu, Kosmos napisał(a): Jeśli się mieści w budżecie, dołożyłbym do 4070 ti SUPER, ale niech się znawcy wypowiedzą. Ti Superka bardziej przyszłościowa bo ma 16gb. Jak chcesz grać na tv to bym dopłacił za ten podatek od zielonych, niestety mają lepszy upscaler. Cytuj
Paolo de Vesir 9 104 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października Swoja drogą nie we wrześniu miała być premiera nowych karcioszek? W sumie jedyna rzecz która mnie wstrzymuje przed upgradem. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października Zmontowałem kompa. Przyznam że poszło szybciej niż myślałem i całkiem sprawnie, ale to głównie dzięki dobrym instrukcjom i tutorialom na youtube. Odpalił za pierwszym razem Windows już postawiony, sterowniki poinstalowane. Jednak mam jeden mały problem, mianowicie jak dokręcam boczną ściankę to zawadzam o kable podpięte pod GPU i obraz się wyłącza, najprawdopodobniej karta przestaje dostawać zasilanie. W instrukcji karty była mowa o tym żeby nie naginać zbytnio tego przewodu, ale buda nie jest zbyt szeroka a kabel jest dość gruby i sztywny. Czy mam domówić ten kabel kątowy i będzie ok? be quiet! 12VHPWR 90° - Akcesoria do zasilaczy - Sklep komputerowy - x-kom.pl Niestety w zestawie z zasilaczem tego typu kabla pod PCI-E 5.0 nie było. 7 1 Cytuj
krzysiek923 1 652 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października kup sobie na allegro podpórkę pod kartę za parę zł, z czasem laminat może się wygiąć Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października A to już kupiłem i zamontowałem tylko wyjąłem do zdjęcia Cytuj
Qbon 323 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października 8 godzin temu, bigbird napisał(a): Witam Szanowne Grono, Mam taki sprytny plan i zmianę frontu z konsolowego na pecetowy bo rimejk Silent Hilla w niecałym 900p do mnie nie przemawia chcę sobie złożyć kompa, który by mi zastąpił i PS5 i Series X. Wymagania mam takie, żeby chodziło wszystko w 1440p w przynajmniej 60 klatkach na sekundę (a jakieś kompetytywne gry pokroju Warzone powyżej 100fpsów). Na razie myślę o takim zestawie: GPU: RTX 4070 SUPER albo RADEON 7900 GRE CPU: RYZEN 7 7800X3D 32GB DDR5 I do tego wiadomix - płyta główna, ssd, zasilacz, z tym to raczej sobie poradzę. Czy taka konfiguracja da radę w 1440p? Czy będzie to jako tako wyglądało na 65 calach TV 4k (LG oled)? Starczy. Kumpel parę tygodni temu składał pod 1440p właśnie podobny zestaw, karta 4070 super tylko CPU ma słabszy ale wszystko śmiga w 1440. Jednak jak budżet pozwala to można właśnie wziąć 4070Ti super, zawsze nieco lepsza. Cytuj
Ukukuki 6 953 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października 2 godziny temu, MaZZeo napisał(a): Zmontowałem kompa. Przyznam że poszło szybciej niż myślałem i całkiem sprawnie, ale to głównie dzięki dobrym instrukcjom i tutorialom na youtube. Odpalił za pierwszym razem Windows już postawiony, sterowniki poinstalowane. Jednak mam jeden mały problem, mianowicie jak dokręcam boczną ściankę to zawadzam o kable podpięte pod GPU i obraz się wyłącza, najprawdopodobniej karta przestaje dostawać zasilanie. W instrukcji karty była mowa o tym żeby nie naginać zbytnio tego przewodu, ale buda nie jest zbyt szeroka a kabel jest dość gruby i sztywny. Czy mam domówić ten kabel kątowy i będzie ok? be quiet! 12VHPWR 90° - Akcesoria do zasilaczy - Sklep komputerowy - x-kom.pl Niestety w zestawie z zasilaczem tego typu kabla pod PCI-E 5.0 nie było. ta sama buda w kolorze białym tylko z 7900 XT i jest sporo miejsca. Może karta na tyle szeroka albo ten przewód tak odstaje. Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października 5 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a): Swoja drogą nie we wrześniu miała być premiera nowych karcioszek? W sumie jedyna rzecz która mnie wstrzymuje przed upgradem. 6 stycznia na ces zieloni mają zaprezentować nowe karty. 5 godzin temu, MaZZeo napisał(a): Czy mam domówić ten kabel kątowy i będzie ok? be quiet! 12VHPWR 90° - Akcesoria do zasilaczy - Sklep komputerowy - x-kom.pl Jeżeli nie możesz zamknąć budy to ja bym się nawet nie zastanawiał tylko zamawiał. U mnie na szczęście w karcie wychodzi na tyle i nic mi nie przeszkadza. 1 Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 7 października Opublikowano 7 października 14 godzin temu, bigbird napisał(a): Witam Szanowne Grono, Mam taki sprytny plan i zmianę frontu z konsolowego na pecetowy bo rimejk Silent Hilla w niecałym 900p do mnie nie przemawia chcę sobie złożyć kompa, który by mi zastąpił i PS5 i Series X. Wymagania mam takie, żeby chodziło wszystko w 1440p w przynajmniej 60 klatkach na sekundę (a jakieś kompetytywne gry pokroju Warzone powyżej 100fpsów). Na razie myślę o takim zestawie: GPU: RTX 4070 SUPER albo RADEON 7900 GRE CPU: RYZEN 7 7800X3D 32GB DDR5 I do tego wiadomix - płyta główna, ssd, zasilacz, z tym to raczej sobie poradzę. Czy taka konfiguracja da radę w 1440p? Czy będzie to jako tako wyglądało na 65 calach TV 4k (LG oled)? Patrzcie na tego! Normalnie tu wchodzi, butów z łażenia po polu nie wytarł i z partyzanta pyta jakiego PC kupić...! Może najpierw by wypadało jakieś "przepraszam, że grałem na konsoli"? To nic nie kosztuje, a tutaj nikt mściwy nie jest. Chyba trzeba dział PC jakimś hasłem zabezpieczyć, bo coraz tłoczniej tutaj 1 4 Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października 4 godziny temu, MarekCol napisał(a): Patrzcie na tego! Normalnie tu wchodzi, butów z łażenia po polu nie wytarł i z partyzanta pyta jakiego PC kupić...! Może najpierw by wypadało jakieś "przepraszam, że grałem na konsoli"? To nic nie kosztuje, a tutaj nikt mściwy nie jest. Chyba trzeba dział PC jakimś hasłem zabezpieczyć, bo coraz tłoczniej tutaj Trzeba również wpłacić pieniążki na nasz kościół, tak jak u Toma Cruza Cytuj
Ukukuki 6 953 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października 18 godzin temu, bigbird napisał(a): Witam Szanowne Grono, Mam taki sprytny plan i zmianę frontu z konsolowego na pecetowy bo rimejk Silent Hilla w niecałym 900p do mnie nie przemawia chcę sobie złożyć kompa, który by mi zastąpił i PS5 i Series X. Wymagania mam takie, żeby chodziło wszystko w 1440p w przynajmniej 60 klatkach na sekundę (a jakieś kompetytywne gry pokroju Warzone powyżej 100fpsów). Na razie myślę o takim zestawie: GPU: RTX 4070 SUPER albo RADEON 7900 GRE CPU: RYZEN 7 7800X3D 32GB DDR5 I do tego wiadomix - płyta główna, ssd, zasilacz, z tym to raczej sobie poradzę. Czy taka konfiguracja da radę w 1440p? Czy będzie to jako tako wyglądało na 65 calach TV 4k (LG oled)? Spoko zestaw do 1440p, można też spokojnie z 4k się bawić ze skalowaniem. Cytuj
Homelander 2 072 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października 19 hours ago, bigbird said: Witam Szanowne Grono, Mam taki sprytny plan i zmianę frontu z konsolowego na pecetowy bo rimejk Silent Hilla w niecałym 900p do mnie nie przemawia chcę sobie złożyć kompa, który by mi zastąpił i PS5 i Series X. Wymagania mam takie, żeby chodziło wszystko w 1440p w przynajmniej 60 klatkach na sekundę (a jakieś kompetytywne gry pokroju Warzone powyżej 100fpsów). Na razie myślę o takim zestawie: GPU: RTX 4070 SUPER albo RADEON 7900 GRE CPU: RYZEN 7 7800X3D 32GB DDR5 I do tego wiadomix - płyta główna, ssd, zasilacz, z tym to raczej sobie poradzę. Czy taka konfiguracja da radę w 1440p? Czy będzie to jako tako wyglądało na 65 calach TV 4k (LG oled)? Ile kosztuje takie cudo? Cytuj
Czoperrr 5 084 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października 4 hours ago, Homelander said: Ile kosztuje takie cudo? Wejdź na morele i sobie włącz konfigurator PC Kontynuując moje dywagacje na temat sprzedazy cześci kolekcji gier i kupna gamingowego peceta to zastanawiam się gdzie miałbym go ustawić. Obecnie spoko, mam swój pokój z wielkim biurkiem i monitorem 34 cale UW ale urodziła mi się córka i w przyszłym roku albo niewiele później będę musiał jej ten pokój oddać i sam wyląduje ze swoim home office na stole w kuchni bo sypialnie mam, ale takiego biurka dużego i monitora tam nie mam gdzie dać więc nie wiem gdzie też miałbym trzymać blachę... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi