Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Polecam. 
Poszliśmy z panną i mówię że taki fotel kupuje- zaczęło się marudzenie, mówię żeby się rozłożyła. Koniec tematu, po tygodniu wjechał :Coolface:

Napisałeś że wolisz fotel i granie na kompie, to jest fotel pod tv. Jeszcze jest miejsce na browara, monsterka, paluszki :gigabeta:

To co ja wkleiłem to też fotel :Cell:

Opublikowano

Zdechł mój laptop w czasie gry w Dragon Age Origins, rozebrałem go, bateria dość mocno spuchnięta, wyjąłem ją ale sprzęt nie wstaje mimo to [*], raczej szkoda sobie dupy zawracać serwisem to poważniejsza sprawa. Chyba pora wrócić na łono PC na dobre. Najpewniej sprzedam konsole, starego kompa i złożę sobie jakiś nieduży sprzęt. 

• Lubię! 1
Opublikowano
3 minutes ago, Dalhi said:

Zdechł mój laptop w czasie gry w Dragon Age Origins, rozebrałem go, bateria dość mocno spuchnięta, wyjąłem ją ale sprzęt nie wstaje mimo to [*], raczej szkoda sobie dupy zawracać serwisem to poważniejsza sprawa. Chyba pora wrócić na łono PC na dobre. Najpewniej sprzedam konsole, starego kompa i złożę sobie jakiś nieduży sprzęt. 

Jak nieduży to w obudowie Fractal Design Terra :wub:

Opublikowano

U mnie mały update. Chłodzenie wodne jednak wjechało + dostałem ostatni wentylator na urodziny. Jako że lubię grzebać to postanowiłem ulepszyć projekt obudowy. Po co powietrze ma być wpychane do zamkniętej piwnicy z zasilaczem i kablami? Żeby to powietrze się nie marnowało to wyciąłem otwór, na laserze wyciąłem maskownice z pleksy i teraz karta dostaje więcej powietrza. Wymieniłem wszystkie wentyle na be quiet silent wings 4 pro 120mm. Temperatury dobre i jest cicho. Teraz jestem zadowolony. No dobra, przez te szopki z intelami chodzą mi po głowie nowe ryzeny x3d, które mają wyjść niedługo, ale to już kwestia mojej psychiki i chęci posiadania niż faktyczna potrzeba......zresztą te wszystkie modyfikacje też :beka:że

IMG20241013002033.jpg

IMG20241013002041.jpg

IMG20240925191802.jpg

IMG20240925205854.jpg

• Plusik 4
  • Lubię! 1
Opublikowano

Ja z kolei kupiłem kabel 12vhpwr bo jak już wspominałem z tym grubym adapterem w standardzie obudowa się nie domykała 

i też zauważyłem że w pudełku z kartą była już metalowa podpórka do karty graficznej, którą trzeba dokręcić na śledzie xD wpierw nie wiedziałem co to jest i kupiłem podpórkę na allegro. No ale przynajmniej teraz to wygląda znacznie lepiej.

robiłem już dłuższe testowanie na grach no i temperaturki 60-70 stopni więc elegancko, jestem bardzo zadowolony.

IMG_3845.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, MaZZeo napisał(a):

i też zauważyłem że w pudełku z kartą była już metalowa podpórka do karty graficznej, którą trzeba dokręcić na śledzie xD wpierw nie wiedziałem co to jest i kupiłem podpórkę na allegro. No ale przynajmniej teraz to wygląda znacznie lepiej.

I ta podpórka serio jest Ci w stanie utrzymać całość? Do RTX4090 od MSI mam identyczną i szczerze to się do niczego nie nadaje, opada w dół razem z kartą i poleciała do kartonu przy wymianie gratów. Dopiero pionowa podpórka trzyma fest tak jak powinna.

Opublikowano (edytowane)

No oczywiście, że pionowa, a nie te plastikowe chu.jnie z ledami.

Build a PC for Video Graphic Card MSI GeForce RTX 3080 SUPRIM X 10240MB  (RTX 3080 SUPRIM X 10G) with compatibility check and price analysis

Takie coś mam po starym Suprimie 3090, ponieważ sprzedając ją, musiałem oszukać ebayowca, pisząc, że nie wiem nic o żadnej podpórce i w ogóle nie wiem co się dzieje, nic takiego nie posiadam, mordeczko.

Powód taki, że wraz z moją piękną Gaming X Trio 4090 dali mi cały chuj, jakieś papierki jak bardzo jest mocna, sterowniki na płycie CD i będzie pan zadowolony.

Mam nadzieję, że w styczniu, jak kliknę kup teraz 5090, to dadzą mi chociaż pudełko.

Edytowane przez MarekCol
Opublikowano

Procesory Intela z seri 13xxx i 14xxx są uwalone i losowo mogą przestać działać. Jeśli ktoś sprzedaje używany zestaw to albo już ma problemy (których nie da się naprawić) albo ucieka przed awarią.

Opublikowano
2 minutes ago, Bielik said:

Zawsze można sprawdzić procesor jakimś benczmarkiem, a nawet jeśli będzie uwalony to cena chyba i tak będzie wporzo biorąc pod uwagę kupno nowego CPU? Czy może źle myślę?

Jak doliczysz do tego nowe CPU to już nie wychodzi tak tanio

Opublikowano

Mi szkoda było kasy na nowe GPU i kupiłem używkę RX 6600, jeszcze z rok pociągnie i może jak wyjdzie kolejna generacja to rynek się nieco ciekawszy zrobi. 

Wczoraj wieczorem złożyłem kompa, brakuje tylko karty ale ta przyjdzie po weekendzie. Póki co mam jeszcze gtx 1650 na którą na razie nie ma kupca więc jeszcze kilka dni posłuży w nowej budzie.

Nic co by powalało na kolana ale w tej cenie nie ma co marudzić:

Ryzen 5 5600

Gigabyte b550m ds3h

Corsair Vengeance LPX 32GB 3600MHz

Zasilacz Gigabyte P650g 650W

Chłodzenie CPU Deepcool AG400

Obudowa Asus Prime p201

Dysk Lexar 1 TB pod pci-e

Do tego będzie RX 6600.

Myślałem że obudowa będzie nieco skromniej się prezentowała, a to duży kloc i w miejsce gdzie miałem xbox nie wejdzie... Mam małego klocka pod płyty ITX ale nie było szans na złożenie niczego sensownego. GPU się nie mieszczą, już stary gtx 1650 tam na styk wchodził.

Jedynie zasilacz mnie trochę wpipi bo dość mocno wentylator słychać, poza tym to jestem zadowolony.

Opublikowano
8 godzin temu, Bielik napisał(a):

Co myślicie o takiej używce? Zdaje sobie sprawę, że stara platforma z pamięciami DDR4, ale za 6900 mocno kusi.

Screenshot_2024-10-18-10-42-20-072_pl.tablica.jpg

GoodRAM IRDM 449 zł https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr5-goodram-irdm-2x16gb-kit-6000mhz-cl30-sr-dimm-14369718845

4080 SUPER  4600 zł  https://allegro.pl/oferta/mega-szybka-karta-graficzna-palit-geforce-rtx-4080-jetstream-16gb-gddr6x-14991457019

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 750W 500 zł https://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-12-m-750w-bn343-12629036/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&?utm_campaign=zestawy_pazdziernik_2024

AMD Ryzen 7 7700 OEM 983 zł https://allegro.pl/oferta/amd-procesor-ryzen-7-7700-3-8-5-3ghz-tray-oem-16410272670

MSI B650M Gaming Plus WiFi 680 zł https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-msi-b650m-gaming-plus-wifi-15485290266

Endorfy Fortis 5 Dual Fan 209 zł https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-procesora-endorfy-fortis-5-dual-fan-120mm-140mm-do-intel-i-amd-12753514381

Już jest 7500 zł a masz 4080 Super, platformę AMD z DDR5.  Do tego obudowa, dysk, Windows a masz wszystko nowe. 

Jak dla mnie zestaw za drogi jak na używkę. 

• Plusik 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bielik napisał(a):

Ten 7700 nie będzie mi GPU ograniczać w 1440P/4K? Bo w 1080P to wiadomo, ale przecież mając taką kartę nawet w to nie celuję, raczej gra na monitorku i tv czyli wspomniane wcześniej rozdzielczości.

Będzie, ale nie mniej niż procek z zestawu. Oczywiście w 1440P, w 4k raczej nie ale zależy od gry. 

Opublikowano

No i nie doczytałem na początku, że cena bez budy i SSD i cowiek smuchął :nosacz2: ponad 8k wyjdzie za taki zestaw lekko, aż się na poważnie znów zastanawiam nad tym gotowcem z MediaExpert składanym we współpracy z PurePC za 10 KOBLA

Opublikowano

Jakbyś poszukał używanej karty to sporo zaoszczędzisz. Platforma na DDR4 nadal daje radę, ale wiadomo że DDR5 bardziej przyszłościowe. 6k za Twój zestaw to spoko cena, jedynie intela na Amd bym zamienił i kupił używaną karę oszczędzając kolejne parę stów. Wtedy kupujesz stara platformę ale za połowę ceny nowej, a wydajnosciowo jakoś super nie odstajesz.

Opublikowano

Największym upgradem było kupna monitora oled, różnica ogromna, szczególnie w ruchu.

Teraz następnym celem jest uchwyt na monitory, okiełznanie kabli i przemieszczenie tego pod ścianę, na której wrzucę panele laminowane.

Macie jakieś fajne tipy na chowanie kabli?

Oled po lewej, IPS po prawej (a jest to dobry ips)
IMG_9031.thumb.jpeg.d5c2606c055b2a1dc7f5c404606bde68.jpeg

• Plusik 2
  • Lubię! 1