Assassins_78 960 Opublikowano piątek o 22:29 Opublikowano piątek o 22:29 Moim zdaniem warto, chodź pewnie znajdzie się ktoś kto ci napisze - nie ma sensu. Dodatkowy ram to zawsze mniejszy plik wymiany Cytuj
Kaczi 822 Opublikowano piątek o 22:30 Opublikowano piątek o 22:30 3 minutes ago, Chewie said: Po to masz dodatkowe sloty. W sumie nie wiem co się dzieje jak kupisz różne prędkości, pewnie trzeba ustawić na te same w biosie. Ja sobie wymieniłem 2x8gb na 2x16 bo były na promce białe, które pasują do obudowy Stare ramy dałem do mini peceta, więcej niż 32 i tak nie potrzebuje ponoć działa szybciej jak jest x4 niż x2 w sensie 4x8 jest lepiej niż 2x16 Cytuj
KrYcHu_89 2 282 Opublikowano piątek o 22:32 Opublikowano piątek o 22:32 5 minut temu, Kaczi napisał(a): też tak myślałem. Pytanie czy warto dokupić dodatkowe 16 gb ramu jak gram w 1440p na rtx 3080 i może kiedyś przejdę na 4k Tak, dużo zmienia 1% low. Sam nie tak dawno dorzuciłem, tzn. zmieniłem z 2x 8 na 2 x 16. 1 Cytuj
Kaczi 822 Opublikowano piątek o 23:13 Opublikowano piątek o 23:13 śmieszne, bo akurat te kości które mam były dostępne tylko u producenta ale i tak drogo nie wyszło jak na DDR4 3600 CL16. Jestem zadowolony z dokupiłem właśnie kolejne 16 GB także będę miał 32 Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano wczoraj o 14:01 Opublikowano wczoraj o 14:01 Tak sobie myślę, przy premierze kart 50XX wyjdzie pewnie też nowa wersja DLSS 4.0 czy coś, myślicie że Nvidia ją udostępni na 4090? Czy będzie ekskluzywne tylko na serii 50? Nie liczę, że jakieś 4070 by to dostały, ale 4090 dało by radę myślę, jak to było przy wcześniejszych wersjach DLSS i premierach nowych kart? Cytuj
easye 3 358 Opublikowano wczoraj o 14:14 Opublikowano wczoraj o 14:14 3090 nie dostały, więc jak wymyślą coś nowego to pewnie będzie podobnie - tym będą sprzedawać nowe karty. 1 Cytuj
tjery 1 222 Opublikowano wczoraj o 14:40 Opublikowano wczoraj o 14:40 No kwestia co będzie w tej nowej wersji , jak było przejście z 30XX na 40XX to doszedł FG, więc mieli jakieś tam wytłumaczenie hardwarowe, że stara generacja nie obsłuży. A jeśli to będzie "tylko" dalsza poprawa jakości upscallingu (jak teraz w wersji 3.8) to tak samo jak poprzednio, będzie działać na wszystkim. 1 Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) W dniu 26.10.2024 o 20:23, easye napisał(a): ja powiem wam, że kiedyś grałem często na telewizorze, nawet kupiłem 15m kabel HDMI 4K, żeby szybciej przerzucać obraz z biurka, ale odkąd przesiadłem się na 34 calowego OLEDa, to w żadną grę nie chce się grać na telewizorze. Stałem się fanboyem UW. xD Tak myślę jak to ogarnąć, nie masz wtedy opóźnień jak grasz na padzie? Chyba będę musiał po prostu przytaszczyć kompa do salonu Znalazłem kabel 100m https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-100m-2-1-fiber-cx100-8k-uhd-hdr-ultrahs-100-m-bezstratny-cxcable-12760593436 Edytowane 14 godzin temu przez Chewie Cytuj
easye 3 358 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Chyba nie, albo nie odczuwam - zresztą kanapę mam tak że do komputer tam jest raptem metr, do telewizora 3,5. Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 3 godziny temu, Chewie napisał(a): Tak myślę jak to ogarnąć, nie masz wtedy opóźnień jak grasz na padzie? Chyba będę musiał po prostu przytaszczyć kompa do salonu Znalazłem kabel 100m https://allegro.pl/oferta/kabel-hdmi-100m-2-1-fiber-cx100-8k-uhd-hdr-ultrahs-100-m-bezstratny-cxcable-12760593436 Tak jak @easye pisał, na HDMI fiber nie będzie żadnego problemu z przesyłem, natomiast na zwykłym kablu czasem nawet 5m już stanowi wyzwanie w najwyższych rozdzielczościach z HDR i wysokim odświeżaniem Cytuj
SpacierShark123 1 496 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 21 godzin temu, Wooyek napisał(a): Tak sobie myślę, przy premierze kart 50XX wyjdzie pewnie też nowa wersja DLSS 4.0 czy coś, myślicie że Nvidia ją udostępni na 4090? Czy będzie ekskluzywne tylko na serii 50? Nie liczę, że jakieś 4070 by to dostały, ale 4090 dało by radę myślę, jak to było przy wcześniejszych wersjach DLSS i premierach nowych kart? Nie ma najmniejszych szans, 4090 jest obecnie nad wyrost z wydajnością więc aby sprzedać nowe karty muszą dać coś więcej niż sucha moc. Tym bardziej że pewnie kolejna seria znowu podniesie TDP i tym sposobem za kilka lat GPU będzie posiadać osobny zewnętrzny zasilacz. Cytuj
Bishonen88 166 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) co myślicie o czymś takim? Idą święta, czas sobie zrobić prezent. https://www.memorypc.de/partner-editions/acidfired-editions/amd-ryzen-7-561478/ Mam coprawda 6800xt z 5700x, 32gb 3000mhz ram. Lubię grać na 4k - i jeśli to dowali fpsóz z 20% z tego co widzę w benchmarkach, to chyba ok. Czy może nvidię jednak? I cenowo chyba ok? Jak sprawdzilem pojedyńcze podzespoly, to wychodzą lekko niżej - a nie chce mi się bawić w zamawianie części żeby zaoszczędzić 100 euro... A może jednak czekać na następną serię gpu które 'rzekomo' na początku 2025? Lekko mi drygnął Edytowane 4 godziny temu przez Bishonen88 Cytuj
Ukukuki 6 953 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Zestaw sztosik ale skoro masz kompa ja bym poczekał na nowe karty graficzne. 1 Cytuj
Kaczi 822 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu zestawy są dobre dla ludzi co nie potrafią składać kompa nie, mówię że coś w tym złego. Tylko czasami może wyśjć drożej . Mnie zawsze boli to że w rynku Pc rok lub 2 latat później steup starzeje się szybko, jest nadal dobry jednak to nie to . Mam dobra klarte 3080 12gb i jak najbardziej do 1440p jest spoko ale nowsze karty lepiej obsługują dlss, i tego po prostu nie przeskoczysz . Chyba że zamienisz i liczysz że ktoś kupi Twoja używaną kartę 1 Cytuj
iluck85 2 886 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Jakbyś nie miał i chciał kupić, to spoko. Jak masz kompa, a nie masz dziadka, to poczekaj jak uki napisał. 1 Cytuj
Ukukuki 6 953 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 39 minut temu, Kaczi napisał(a): zestawy są dobre dla ludzi co nie potrafią składać kompa nie, mówię że coś w tym złego. Tylko czasami może wyśjć drożej . Mnie zawsze boli to że w rynku Pc rok lub 2 latat później steup starzeje się szybko, jest nadal dobry jednak to nie to . Mam dobra klarte 3080 12gb i jak najbardziej do 1440p jest spoko ale nowsze karty lepiej obsługują dlss, i tego po prostu nie przeskoczysz . Chyba że zamienisz i liczysz że ktoś kupi Twoja używaną kartę 3080 to ma już ponad 4 lata więc naturalne ,że nie będzie nadążać za maksymalnymi ustawieniami w 4k. Moja 7900 XT zaraz będzie miała 2 lata ale w 1440P UW dalej daje radę. Cytuj
Kaczi 822 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Just now, Ukukuki said: 3080 to ma już ponad 4 lata więc naturalne ,że nie będzie nadążać za maksymalnymi ustawieniami w 4k. no wiadomo. Ja trochę zrobiłem błąd bo mam monitor samsunga g5 w 32" w rozdziałce 2560 x 1440p i jednak trochę tych pikseli brakuje jak by było w ultra wide (w sesnie 3440 x 1440p) to pewnie by było spoko albo 27 cali Cytuj
Chewie 144 Opublikowano 7 minut temu Opublikowano 7 minut temu XTX mocniejsze o 58%. Ja bym odpuścił. Jedyne w co bym się pchał na ten moment to rtx 4090 ale już ceny poszły do góry i zaraz będzie 5090. Ciekawe czy 5080 będzie mocniejsze od 4090 bo z vramem pożydzili jak zwykle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi