tjery 1 261 Opublikowano 17 listopada Opublikowano 17 listopada 9 minut temu, easye napisał(a): To czym będzie lepsza od 4080, skoro ta też jest sporo gorsza od 4090? Heh, masz mnie, 4080 jest sporo słabsza, 5080 ma być niby mniej-sporo słabsza 8 minut temu, Chewie napisał(a): No to widzimy się się z nvidią jak wypuszczą serię 60xx, chyba że mnie coś jebnie i kupię 5090. Był problem. Były wyprzedane i scalperzy sprzedawali po chorych cenach. Kupowałem bez problemu, tzn. nie że ot, sobie po kilku dniach sprawdziłem i wszędzie było pełno, ale też nie było czekania co do sekundy i odświeżania co chwilę, czy gdzieś jest. Cytuj
easye 3 389 Opublikowano 18 listopada Opublikowano 18 listopada Nie no jakoś 5080 muszą sprzedawać-według plotek specyfikacja jest niby beznadziejna, ale wątpię też by wydali kartę raptem parę %lepsza niż 4080, no chyba że jednak mają kolejnego asa w rękawie jeżeli chodzi o technologie ze wsparciem jedynie dla 50XX. Cytuj
SpacierShark123 1 510 Opublikowano 19 listopada Opublikowano 19 listopada Panowie jak wymieniam CPU z Intel-a na AMD to chyba wypada też zrobić pełny format dysku i wgrać windowsa na nowo? Jak mam w kompie 6 dysków to wystarczy że ogarnę tylko ten dysk systemowy czy muszę wszystkie dyski formatować? Cytuj
SpacierShark123 1 510 Opublikowano 19 listopada Opublikowano 19 listopada 27 minut temu, easye napisał(a): Systemowy tylko. Ale zakładam że wszystkie gry steam itp. trzeba będzie i tak od nowa instalować by w rejestr się wbiły? Czy powstała na przestrzeni lat opcja importu? Ostatni raz format robiłem 5-6 lat temu i pamiętam że wszystko zassysałem od nowa. Cytuj
easye 3 389 Opublikowano 19 listopada Opublikowano 19 listopada Możesz wskazać katalogi gdzie są gry, więc jak masz na innych partycjach od razu będą zainstalowane. To tyczy w zasadzie chyba wszystkich klientów już. 1 Cytuj
SpacierShark123 1 510 Opublikowano 19 listopada Opublikowano 19 listopada 27 minut temu, easye napisał(a): Możesz wskazać katalogi gdzie są gry, więc jak masz na innych partycjach od razu będą zainstalowane. To tyczy w zasadzie chyba wszystkich klientów już. To reinstall nie taki straszny, bałem się że utracę dziesiątki GB muzyki plus masę gier i modów. Dzięki za info Cytuj
Kosmos 2 726 Opublikowano 20 listopada Opublikowano 20 listopada Czy są jakieś pewne informacje na temat cen GPU 5xxx? Właśnie mam brać zestaw z 4080 + AMD 7 7800X3D. Taki sprzęt złożony przez HardPC/Proline (chyba dość pewne sklepy/samemu mi się nie chce + boję się, że cos zepsuję) wyszedłby 10,5k. Opłaca się czekać na nową kartę? Jest szansa na lepsze GPU w podobnych pieniądzach do 4080? A może lepiej 9800X3D + 40700 ti super zmontować? Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 20 listopada Opublikowano 20 listopada Ja bym szedł w stronę jednak słabszy procek + mocniejsze GPU. Więcej taka konfiguracja oddaje jeśli chodzi o gry. Chyba ,że rendering i praca na modelach 3D to wtedy odwrotnie. 1 Cytuj
Kosmos 2 726 Opublikowano 20 listopada Opublikowano 20 listopada 3 minuty temu, Ukukuki napisał(a): Chyba ,że rendering i praca na modelach 3D to wtedy odwrotnie. Brzmi jak gra w cities skylines 2 na dużych miastach 1 Cytuj
L3nka_Sky 27 Opublikowano 20 listopada Opublikowano 20 listopada @Kosmos te procki nie są teraz w podobnych cenach? Na wakacjach ten 7800x3d był w turbo cenie, teraz raczej warto dołożyć do nowszego (co uczyniłem kilka dni temu). Druga sprawa to że osiąga lepsze temperatury i ma zauważalnie lepszą wydajność w grach niż poprzednik. Co do GPU to poniżej 4080 nie warto schodzić jeśli ma być na dłuższy czas. 1 Cytuj
Chewie 176 Opublikowano 20 listopada Opublikowano 20 listopada 13 godzin temu, Kosmos napisał(a): A może lepiej 9800X3D + 40700 ti super zmontować? Nie. Na wyższych rozdzielczościach gpu będzie prawie zawsze bottleneckiem. Czy warto brać teraz 4080? I tak i nie. Wiadomo, że 5080 będzie miało tyle samo pamięci i ogólnie rozczarowanie ale ja bym poczekał. 4080 jest już chyba wycofana i drożeje. Pytanie tylko za ile będzie nowa karta w naszym pięknym kraju. 9800x3d + 5080 będzie fajnym zestawem tylko ciekawe ile będziesz musiał dopłacić. Ze 2 koła? Cytuj
Koleś88 335 Opublikowano 24 listopada Opublikowano 24 listopada Kochani, czy w granicy ok 6000zł +/-10% obecnie jest się w stanie złożyć budę z Ryzen 7700 i rx 7900XT? Cytuj
creatinfreak 3 846 Opublikowano 24 listopada Opublikowano 24 listopada (edytowane) Tak na szybko za ~6600 budżetowo złożyłem z 7700 i 7900xt. https://www.mediaexpert.pl/carts/sharing/82389134 Edytowane 24 listopada przez creatinfreak Cytuj
Redmitsu 991 Opublikowano 24 listopada Opublikowano 24 listopada Skladam nowy PC i myślę o procku intela i7 14700k. Wiem że była teraz tam afera z degradacją prockow, czy oni sobie z tym poradzili? Ryzen 7 9800x3d fajny ale droższy plus niedostępny a komp do końca roku musi być kupiony. Gierki plus rendery 50/50 Cytuj
creatinfreak 3 846 Opublikowano 24 listopada Opublikowano 24 listopada Były chyba trzy albo cztery poprawki biosów i niby to ogarnięte. Temat ucichł, ale czy do końca się uporali to nie wiadomo. Plus taki, że procki dostały dodatkową gwarancję. Ja bym już nie składał kompa na starej platformie, zresztą na nowej Intela też nie jeżeli do gier. Nowy komp to już tylko AMD i jak grasz w wyższej rozdziale wcale niekoniecznie jest brać x3d. Cytuj
Redmitsu 991 Opublikowano 25 listopada Opublikowano 25 listopada 7 godzin temu, creatinfreak napisał(a): Były chyba trzy albo cztery poprawki biosów i niby to ogarnięte. Temat ucichł, ale czy do końca się uporali to nie wiadomo. Plus taki, że procki dostały dodatkową gwarancję. Ja bym już nie składał kompa na starej platformie, zresztą na nowej Intela też nie jeżeli do gier. Nowy komp to już tylko AMD i jak grasz w wyższej rozdziale wcale niekoniecznie jest brać x3d. gram w 3440x1440. Grafa będzie 5070/80 w zależności jakie ceny będą na polskim rynku. Przez pewien moment nawet myślałem o i9-12900k bo w testach nie wypada od znacznie gorzej a zależy mi na tym żeby nie był super prądożerny bo te nowe procki intela to mała elektrownia. Do końca roku nowej podstawki nie będzie już więc muszę wybierać z tego co jest Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 25 listopada Opublikowano 25 listopada Jak nie jesteś uwiązany platformą bo składasz od nowa to absolutnie nie ma żadnego sensu iść w intela. Nie dość ,że martwa platforma to jeszcze z problemami. Cytuj
teddy 6 898 Opublikowano 25 listopada Opublikowano 25 listopada W dniu 26.10.2024 o 20:23, easye napisał(a): ja powiem wam, że kiedyś grałem często na telewizorze, nawet kupiłem 15m kabel HDMI 4K, żeby szybciej przerzucać obraz z biurka, ale odkąd przesiadłem się na 34 calowego OLEDa, to w żadną grę nie chce się grać na telewizorze. Stałem się fanboyem UW. xD Serio UW to taki gamechanger? Ja gram glownie na oledzie 65' i jakos ciezko mi uwierzyc ze wolalbym sie przesiasc na sporo mniejszy monitor. Inni grajacy na UW tez maja takie zdanie? No i jakie monitory byscie polecili, tylko z OLEDow. Jakby nie bylo jakiejs przeginki cenowej to moze bym rozwazyl wymiane swojego zwyklego monitora Cytuj
easye 3 389 Opublikowano 25 listopada Opublikowano 25 listopada no jak grasz w single z padem w ręku to raczej zdania nie zmienisz, inaczej jak grasz np. regularnie w FPSy, albo lubisz pograć mysz+klawiatura w RPGi itp. UW, jest sporo mniejszy, ale siedzisz znacznie bliżej, a szeroki kąt jest tak wymyślony, że ogarniasz boki nie rozglądając się po ekranie. Teraz to nawet w PESa czy NBA wolę grać na UW, niż na 75 calach obok, co innego single... (choć w takim stalkerze, czy MFS to też męczarnia mając tylko pada) Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 25 listopada Opublikowano 25 listopada Zawsze możesz grać na oledzie w trybie UW przez customową rozdziałkę. Tjery pisał niejednokrotnie o tym. Mi to do końca nie pasuje bo obraz jest "dziwny" pewnie ze względu na skalowanie samej rozdzielczości. Cytuj
Gontarek3d 0 Opublikowano 26 listopada Opublikowano 26 listopada (edytowane) Cześć wszystkim, Jestem posiadaczem PS5 jednak chcę złożyć kompa do gier multiplatformowych w lepszej jakości oraz do gier z biblioteki PC i Xbox Game Pass. Niestety w mieszkaniu nie mam możliwości znalezienia miejsca na PC + monitor więc zostałaby opcja używania komputera w stylu używania konsoli podpiętego pod 65 calowego Oleda LG GX. Powiedzcie mi czy ma to jakikolwiek sens ? Mam oczywiście myszkę i klawiaturę bezprzewodową, ale nie znajdę miejsca na monitor ze względu na to, że mam Imaca do pracy. Ktoś używa w taki sposób PC czy będzie to mleczarnia? Wiadomo konsola to co innego bo jej interface jest przygotowany głównie pod wyświetlanie na TV. Drugie pytanie dotyczy doboru podzespołów do zestawu z kartą graficzną RTX 4080 Ti Super. Warto zainwestować w lepszy procesor np. 7800/7900X3d czy wystarczy I5-14600k? Ile muszę szykować kasy na taki zestaw? Na czym mogę trochę przyoszczędzić a co lepiej kupić z najwyższej półki? To byłby moj pierwszy PC Edytowane 26 listopada przez Gontarek3d Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia W dniu 26.11.2024 o 09:26, Gontarek3d napisał(a): Cześć wszystkim, Jestem posiadaczem PS5 jednak chcę złożyć kompa do gier multiplatformowych w lepszej jakości oraz do gier z biblioteki PC i Xbox Game Pass. Niestety w mieszkaniu nie mam możliwości znalezienia miejsca na PC + monitor więc zostałaby opcja używania komputera w stylu używania konsoli podpiętego pod 65 calowego Oleda LG GX. Powiedzcie mi czy ma to jakikolwiek sens ? Mam oczywiście myszkę i klawiaturę bezprzewodową, ale nie znajdę miejsca na monitor ze względu na to, że mam Imaca do pracy. Ktoś używa w taki sposób PC czy będzie to mleczarnia? Wiadomo konsola to co innego bo jej interface jest przygotowany głównie pod wyświetlanie na TV. Drugie pytanie dotyczy doboru podzespołów do zestawu z kartą graficzną RTX 4080 Ti Super. Warto zainwestować w lepszy procesor np. 7800/7900X3d czy wystarczy I5-14600k? Ile muszę szykować kasy na taki zestaw? Na czym mogę trochę przyoszczędzić a co lepiej kupić z najwyższej półki? To byłby moj pierwszy PC Chyba @mozi i @creatinfreak tak grają większość czasu to może coś więcej powiedzą. Ja komputer mam podpięty pod TV i monitor ale 99% czasu gram na monitorze a TV odpalam tylko do kanapowego multi. Te 3D procki od AMD teraz mega drogie, nie wiem czy nie lepiej brać 14600k + mocna karta. Jednak ja bym dołożył do procka od AMD, niekoniecznie 3D. Nie ma problemów z tymi prockami oraz dalej rozwojowa platforma. Co do złożenia komputera jak zawsze polecam purepc lub liptona. https://www.purepc.pl/polecane-zestawy-komputerowe-do-gier-grudzien-2024 i https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-grudzien-2024/ Cytuj
creatinfreak 3 846 Opublikowano 3 grudnia Opublikowano 3 grudnia No ja tylko tak używam kompa (i5 14600k i 4080 super) na 65 cali oledzie. Przy takim graniu pierwsze skrzypce gra karta i tu bierzesz najmocniejszą jaka się zmieści w budżecie. W 4k i5 bardzo dobrze sobie radzi i jak znajdziesz w dobrych pieniądzach procka i mobasa to śmiało można brać. Jak planujesz za jakiś czas upgrade to jednak stawiał bym na am5 i jakiego 8 rdzeniowca na tę chwilę, a później polowanie na coś z x3d albo poczekać na kolejną serię procków (ma wyjść przynajmniej jeszcze jedna gen procków pod ten socket). Nie oszczędzaj też na zasilaczu aby miał ten certyfikat gold i chociaż trochę zapasu mocy niż to co wyjdzie w jakiś kalkulatorach czy proponowanych przy kartach graficznych. Resztę można już lecieć po kosztach aby tylko było kompatybilne ze sobą. 1 Cytuj
mozi 1 986 Opublikowano 4 grudnia Opublikowano 4 grudnia @Gontarek3dTak jak @creatinfreaknapsiał nie ma z tym żadnego problemu bo PC i sam Windows służy tylko do tego żeby odpalić grę. Jak ktoś chce 100% doświadczenie konsolowe może odpalić steam w trybie big picture albo skorzystać z jakiegoś lunchera do windy (są takie rozwiązania) ale imo to nie jest konieczne. Jak siadam do PC to jedyne co potrzebuje to myszka na stoliku przed tv. Po uruchomieniu uruchamiam grę i potem biorę pada w łapy i gram. Natomiast jeśli chodzi o samą wydajność to już zależy bo nawet przy 4070ti będzie lepiej niż na konsoli. Ale czy warto? Wg mnie takie minimum do 4k ze scalerami (dlss) to 4080. Wtedy możesz liczyć na Ray tracing czy nawet path tracing i zobaczyć nową jakość. Wymagania niestety cały czas rosną (dzisiaj widziałem wymagania Indiany na PC) więc będzie tylko ciężej o jakość i płynność. Jak nie masz ciśnienia to tak wogle bym poczekał bo jesteś właśnie przed premierą nowych kart nvidi (5090 ma mieć premierę w styczniu 2025). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi