Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zobaczymy co pokażą bo na bank mają jakiś ficzer który będzie tylko na serii 5. Można spodziewać się lepszego działania gier z RT i PT ale na ten moment trochę to sztuka dla sztuki bo jeśli AMD nie ma nic do pokazania to i 4090 i 5080/5090 będzie chodzić we własnej lidze. Zobaczymy jaka cena i wydajność i przed wszystkim gierki. Coś nowego i coś co faktycznie uzasadni zakup bo kolejny raz CP nie sprzeda karty. 

Opublikowano

Wzrost wydajności będzie przede wszystkim w RT i PT. Nowa wersja skalera a tak to pewnie standardowo 5070 to stara 4080, 5060 to 4070. Bo jak nie to beka.

Ciekaw jestem 5080 i czy będzie na poziomie 4090 w rasteryzacji.  

No chyba ,że wydajność w rasteryzacji ta sama ale mniej soku biorą. 

Opublikowano
7 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Ciekaw jestem 5080 i czy będzie na poziomie 4090 w rasteryzacji.  

Właśnie 5080 wg przecieków ma być mocnym kastratem dużo większym niż w serii 4. Pewnie jak piszesz ze bedzie nowy skaller i odskoczy ale jednak tam jest strasznie duża dziura w wydajności miedzy 5080 i 5090. 

image.thumb.png.41b0cb32d95a8c018a7a329fe17d44f4.png

Opublikowano
59 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Ktoś tu myśli brać 5090? Bo 5080 to chyba można odpuścić jak ktoś ma 4080?

Pewnie kupie jakiś czas po premierze i wymienię mojego 4090, natomiast muszą coś więcej pokazać może jakaś nowa technologia bo obecnie w 1440p 4090 daje sobie spokojnie ze wszystkim rade.

Opublikowano
53 minuty temu, Kosmos napisał(a):

Jak to cenowo może wyglądać? W budżecie obecnego połączenia 4080/7800X3D zbuduję coś sensownego z 50xx czy trzeba będzie sporo dopłacić?

Nikt nie wie, ale nie nastawiałbym się na obniżkę ceny. Wg mnie będzie trochę drożej niż obecna generacja na premierę. 

• Plusik 1
Opublikowano
1 godzinę temu, mozi napisał(a):

zobaczymy co pokażą bo na bank mają jakiś ficzer który będzie tylko na serii 5. Można spodziewać się lepszego działania gier z RT i PT ale na ten moment trochę to sztuka dla sztuki bo jeśli AMD nie ma nic do pokazania to i 4090 i 5080/5090 będzie chodzić we własnej lidze. Zobaczymy jaka cena i wydajność i przed wszystkim gierki. Coś nowego i coś co faktycznie uzasadni zakup bo kolejny raz CP nie sprzeda karty. 

8800xt ma mieć wydajność 4080 wg plotek więc zakładając, że się sprawdzą to będzie b.dobra opcja dla kompów mid range. Ja bym chętnie wziął 4090 gdyby się nie wycwanili i jej nie wycofali, teraz zamiast tanieć to będzie pewnie drożeć. Pozostaje kastrat 5080, który będzie miał 16gb vramu i na 100% nie będzie opłacalny. Czekam na serię 60xx w takim razie.

Opublikowano
40 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Tanio już było, będzie tylko drożej.

Przypominam, że na firmę jest rabat 30-40%, najczęściej psujący się komponent w branży IT to karta graficzna do programowania :D. 

46 minut temu, mozi napisał(a):

Nikt nie wie, ale nie nastawiałbym się na obniżkę ceny. Wg mnie będzie trochę drożej niż obecna generacja na premierę. 

Nie ma szans, nie kopią tyle BTC jak wtedy i nie ma Covida. Będzie podobna cena i przede wszystkim nie powinno być chamskiego skalperstwa. 

Opublikowano
2 godziny temu, Chewie napisał(a):

8800xt ma mieć wydajność 4080 wg plotek więc zakładając, że się sprawdzą to będzie b.dobra opcja dla kompów mid range. Ja bym chętnie wziął 4090 gdyby się nie wycwanili i jej nie wycofali, teraz zamiast tanieć to będzie pewnie drożeć. Pozostaje kastrat 5080, który będzie miał 16gb vramu i na 100% nie będzie opłacalny. Czekam na serię 60xx w takim razie.

Jak tak będzie, lub nie będzie modelu wyżej pozycjonowanego to ja odpadam. A szkoda bo po 2 latach z 7900 XT jestem bardzo zadowolony i chętnie bym wskoczył drugi raz na ten wózek. A tak zostanie pewnie 5080, chociaż jak będzie miała faktycznie 16GB to, no nie skuszę się xD A 5090 to pewnie będzie zdecydowanie wyżej wyceniona niż 4090. 

Opublikowano
Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

A 5090 to pewnie będzie zdecydowanie wyżej wyceniona niż 4090. 

Wątpię, pewnie będzie podobnie okolice 10-11K.

• This 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, creatinfreak napisał(a):

Ile by nie kosztował 5090 i tak będzie o wiele za drogi :Cell: nie oszukujmy się ludzie w cenie 4090/5090 składają zajebiste całe kompy z 4080/7900xtx. Naprawdę garstka ludzi tak nie szanuje pieniędzy/chce mieć top aby kupować te potwory.

Jak porównujesz ceny z teraz, gdzie różnica to 100% ceny między 4080 a 4090 to tak. Na premierę wyglądało to inaczej, różnica to było jakieś 2,5K za koło 30% więcej wydajności (i 24GB VRAM vs 16), więc to była zupełnie inna bajka i 4090 się po prostu bardziej opłacał.

Edytowane przez tjery
Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Wątpię szczerze mówiąc, pewnie będzie 1999$ na premierę albo więcej. 4090 startowała chyba z 1600 dolców. 

Może od 1599, ale za to nigdy tyle nie kosztowała, bo kosztowała zawsze grubo ponad tą cenę, gdyż w okolicsch premiery była dostepna głównie jako skalp. 

Opublikowano
46 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Był czas kiedy nówki latały za 7500-8000 zł czy ja coś źle pamiętam?

Chwilę tak było, te czasy premiery kart obecnej generacji to był dziwny czas na rynku kart i w sumie dalej jest. 

Opublikowano
2 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

Ile by nie kosztował 5090 i tak będzie o wiele za drogi :Cell: nie oszukujmy się ludzie w cenie 4090/5090 składają zajebiste całe kompy z 4080/7900xtx. Naprawdę garstka ludzi tak nie szanuje pieniędzy/chce mieć top aby kupować te potwory.

Paradoksalnie 4090 był najbardziej opłacalną kartą z serii 40. Wszystkie kastraty wychodziły dużo gorzej w kwestii cena/wydajność. Dopiero niedawno 4080 zaczął schodzić do akceptowalnej ceny.

Opublikowano

A te takie bardziej budżetowe karty typu 4070 albo niżej są całkowicie bezużyteczne? Pytam, bo jak będę ewentualnie budował pc w następnej generacji to na pewno 1000$ za kartę nie dam. Może w takim wypadku lepiej zostać przy konsoli?

Opublikowano
8 godzin temu, Homelander napisał(a):

Pytam, bo jak będę ewentualnie budował pc w następnej generacji to na pewno 1000$ za kartę nie dam.

Hmm zawsze stawałeś w obronie konsol i wygody itp. To nie żaden atak tylko ciekawość, co sprawiło że zacząłeś brać kompa pod uwagę?