Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszedlem va banque. 9800x3d i 7900xtx 24gb, 32gb 6000mhz, Fractal North XL. Tak samo jak paru kolegow wyzej gdybalem, gdybalem i gdybalem. "A coz jak wyjdzie lepsza, tansza, szybsza". A co jak za miesiac, za dwa, za trzy...

Raz sie zyje. Jak rzeczywiscie bedzie +25% i RT+50% czy cos, to sprzedam ze strata i sobie kupie nowa 🤷‍♂️ A tak mam pieknego bydlaka na swieta ...

Samo skladanie poszlo odziwo w miare ok. Cable management = gowno rozmazane u mnie, ale jakos mi nie przeszkadza. Jutro jeszcze przyjdzie wiatrak 140'tka na tyl obudowy i jazda.

• Plusik 1
  • Lubię! 2
Opublikowano

Na początek to i tak będzie dostępny pewnie tylko 5090 i może 5080. Raczej od razu po zapowiedzi się pojawią do zamówień ale jak będzie z dostępnością nikt nie wie. 

• Plusik 1
Opublikowano

image.thumb.jpeg.d3cd404a3c059a5136527adc6dc0eda1.jpegimage.thumb.jpeg.374db14b660764eca28e38b8207095f3.jpegimage.thumb.jpeg.25bd9a4aefca3477119bd81646e4ce0a.jpegimage.thumb.png.8907f8fa1fc6bfc82e1c414bdfca5d6e.png

Tak to sie prezentuje na koniec. Super moc - wiekszosc gier ciagnie na ultra w 4k - RT rzecz jasna OFF, ale osobiscie jakos nie widze duzej roznicy podczas grania wiec mi to rybka. Coinwhile jest mocny jak karta ciagnie 400 watow i 100% utilization - ale jako ze nie gram w nic e-sportowo, to w wiekszosci gier 60fps mi wystarcza. A jak dam cappa na 60 fpsow, to karta tez nie ciagnie tyle pradu i jest cichutko.  

• Plusik 3
  • Minusik 1
Opublikowano
23 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Od 80 fps zaczyna się płynność jak już się przyzwyczaisz. Po paru miesiącach 60 fps przestaje być płynne jak wcześniej. 

Moje oko widzi dopiero w 120 fpsach. 

10 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Po przejściu z konsol na pc tak się myśli. 60 stabilnie i wystarczy. Po czym grasz w większość tytułów w 120 i już niekoniecznie te 60 pasuje (chociaż czasem i tak trzeba grać jak gra wymagająca/skopana optymalizacja).

Bez heheszków zależy od gry, w niektórych na UE5 nawet freesync/gsync gówno daje i lepszy lock na 60, ale głównie to się dzieje na tym pseudosilniku. 

Opublikowano
13 godzin temu, MaZZeo napisał(a):

z czego wynikają te podwyżki? ja we wrześniu złożyłem kompa to kosztował 1800zł, a można było taniej wyrwać.

Kurde chcę złożyć pcta narzeczonej na przełomie lutego/Marca, ale widzę, że będzie trudno zmieścić się w budżecie. Ryzeny idą w górę jak poje… tak samo Rtxi serii 4tysiace, a piątki pewnie będą drogie + premiera zapewne dopiero we wrześniu 

Opublikowano
2 minuty temu, Starh napisał(a):

Kurde chcę złożyć pcta narzeczonej na przełomie lutego/Marca, ale widzę, że będzie trudno zmieścić się w budżecie. Ryzeny idą w górę jak poje… tak samo Rtxi serii 4tysiace, a piątki pewnie będą drogie + premiera zapewne dopiero we wrześniu 

Czemu niby we wrześniu? Marzec najpóźniej. 

Ale raczej styczeń, zaraz po targach, które są 6.01. 

Opublikowano

Widzę, że w xkomie nie ma już procka 7 7800X3D.

Tak sobie teraz myślę, że 16 GB vram zaraz może będzie za mało? 4090 trochę za droga. Może lepiej 7900xtx od 4080? Chciałbym mieć kompa na kilka lat do 1440p z ewentualnym upgradem do 4k.

Opublikowano
Godzinę temu, Kosmos napisał(a):

Widzę, że w xkomie nie ma już procka 7 7800X3D.

Tak sobie teraz myślę, że 16 GB vram zaraz może będzie za mało? 4090 trochę za droga. Może lepiej 7900xtx od 4080? Chciałbym mieć kompa na kilka lat do 1440p z ewentualnym upgradem do 4k.

Na bank 16 ram to za mało. Nawet nie ma sensu iść w 16. Co do karty to już zależy na czym ci zależy :) Jak RT to nie masz wyboru jak nie chcesz grać z RT i PT to w sumie 790xtx bo po co przepłacać. Z drugiej strony po co PC skoro już teraz każda nowa gra AAA jest z RT? To już lepiej zostać na konsoli.