Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, mozi napisał(a):

To już lepiej zostać na konsoli. 

I grać w rozmazane gry w 30 klatkach?

Godzinę temu, mozi napisał(a):

Na bank 16 ram to za mało.

Pyta o vram. 

2 godziny temu, Kosmos napisał(a):

Widzę, że w xkomie nie ma już procka 7 7800X3D.

Tak sobie teraz myślę, że 16 GB vram zaraz może będzie za mało? 4090 trochę za droga. Może lepiej 7900xtx od 4080? Chciałbym mieć kompa na kilka lat do 1440p z ewentualnym upgradem do 4k.

16GB to moim zdaniem w przyszłej generacji kart będzie to samo co 12GB w tej. Totalnie na styk. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kosmos napisał(a):

Widzę, że w xkomie nie ma już procka 7 7800X3D.

Tak sobie teraz myślę, że 16 GB vram zaraz może będzie za mało? 4090 trochę za droga. Może lepiej 7900xtx od 4080? Chciałbym mieć kompa na kilka lat do 1440p z ewentualnym upgradem do 4k.

Oczywiście posiadacze Nvidii się ze mną nie zgodzą, ale jak składasz kompa do grania płynnie przez kilka lat, to 7900XTX jest TERAZ lepszym wyborem niż 4080. Wydajniejszy w rastrze, znacznie więcej VRAM, to się opłaci na przyszłość, gdzie i tak HW RT będzie trzeba wyłączyć (lub użyć tylko niektórych funkcji) na UE5 i użyjesz Lumena. Pozostałe silniki zresztą to samo, RT to zawsze będzie high-end dostępny dla najwyższych modeli danej generacji, jak bardzo tego potrzebujesz to zamiast 4080 dopłać do 4090, obie to super karty, ale 4080 z racji VRAM w 2025 stanie w rozkroku. 

Niemniej jednak jak już wspominałem, styczeń przyniesie duże zmiany na rynku kart graficznych i zmiany cen obecnie dostępnych modeli. Poczekaj do 6.01.

• Plusik 2
Opublikowano
1 minutę temu, Kosmos napisał(a):

OK, ale czy w związku z zapowiedzią nowych, starsze nadal będą łatwo dostępne? Czytałem, że starzejące sie karty zyskują status end of life.

Jakieś szybkie wyprzedaże z magazynów na pewno będą. 

Opublikowano
6 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

I grać w rozmazane gry w 30 klatkach?

Jak już miałbym wydać hajs na pcta to wole dołożyć i kupić coś co pozwoli zobaczyć różnice. Dla mnie tak prawdę mówiąc nie jest jakimś problemem 30 klatek - grało się kiedyś w gry przy niższej płynności i nie jestem jakiś wyczulony na to. 

6 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Pyta o vram. 

Sorki nie doczytałem. Co do vram to zagdzam się z Tobą że te 16 to będzie takie min do sensownego grania. 

Opublikowano
6 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Oczywiście posiadacze Nvidii się ze mną nie zgodzą, ale jak składasz kompa do grania płynnie przez kilka lat, to 7900XTX jest TERAZ lepszym wyborem niż 4080.

To wg mnie nie tak. 7900xtx ma wydajność w RT jak 3080 karta sprzed 4 lat. Na ten moment na 4080 ludzie grają we wszystko w RT czy PT bo od tego jest DLSS i FG zeby sobie to ładnie ogarnąć pod siebie. Będzie premiera nowych kart no i co to zmieni? Dalej na serii 4 będzie się dało grać przez najbliższe 2 lata wg mnie. Dla mnie właśnie raster to jest stara generacja i nie widzę sensu kupować karty bez sprzętowego wsparcia RT. Ale to już jak tam ktoś chce. Wolałbym grać na 4080 w nowe gry w trybie performance i FG niż na 7900xtx bez RT z FSR i ich super FG gdzie nic nie widać bo obraz migocze.  

Opublikowano
4 minuty temu, mozi napisał(a):

To wg mnie nie tak. 7900xtx ma wydajność w RT jak 3080 karta sprzed 4 lat. Na ten moment na 4080 ludzie grają we wszystko w RT czy PT bo od tego jest DLSS i FG zeby sobie to ładnie ogarnąć pod siebie. Będzie premiera nowych kart no i co to zmieni? Dalej na serii 4 będzie się dało grać przez najbliższe 2 lata wg mnie. Dla mnie właśnie raster to jest stara generacja i nie widzę sensu kupować karty bez sprzętowego wsparcia RT. Ale to już jak tam ktoś chce. Wolałbym grać na 4080 w nowe gry w trybie performance i FG niż na 7900xtx bez RT z FSR i ich super FG gdzie nic nie widać bo obraz migocze.  

Typowa wypowiedź posiadacza Nvidii, FG od AMD to dokładnie ta sama technologia, co w Nvidii i można ją w wielu grach już od dawna łączyć np. z ładniejszymi scalerami, jak TSR i Xess.

VRAM 24 vs 16 nie zrobi Ci różnicy? Sprawdź za 2 lata, tak jak teraz 8 vs 16. 

Opublikowano
12 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Typowa wypowiedź posiadacza Nvidii, FG od AMD to dokładnie ta sama technologia, co w Nvidii i można ją w wielu grach już od dawna łączyć np. z ładniejszymi scalerami, jak TSR i Xess.

VRAM 24 vs 16 nie zrobi Ci różnicy? Sprawdź za 2 lata, tak jak teraz 8 vs 16. 

To samo mogę napisać o Tobie. Typowy posiadasz amd który dla zasady będzie widział drzazgę w oku ale belki u siebie nie widzi. Jak dla Ciebie 8 vs 16 to ten sam case co 16 vs 24 to nie mamy o czym dyskutować. Z czego niby gry zaczną wymagać na gpu więcej vram jak gry są robione głównie pod konsole z 16 GB? Wiesz to na pewno? Nie widzisz że to wszytko trochę zwalnia i teraz raczej idzie się w RT i skalery a nie natywna rozdziałke i raster? Nawet nie ma zapowiedzi nowych konsol. Ps6 może wyjdzie za 2 lata a może za 3. A mówi się ze za 4. Ale ty już wiesz że będzie mało vram za rok bo trzeba będzie mieć 24gb :)

Kwestie fg dlss i fsr pominę bo nie chce kolejny raz Cie przekonywać bo Itak nic to nie da.

Opublikowano
4 minuty temu, mozi napisał(a):

To samo mogę napisać o Tobie. Typowy posiadasz amd który dla zasady będzie widział drzazgę w oku ale belki u siebie nie widzi. Jak dla Ciebie 8 vs 16 to ten sam case co 16 vs 24 to nie mamy o czym dyskutować. Z czego niby gry zaczną wymagać na gpu więcej vram jak gry są robione głównie pod konsole z 16 GB? Wiesz to na pewno? Nie widzisz że to wszytko trochę zwalnia i teraz raczej idzie się w RT i skalery a nie natywna rozdziałke i raster? Nawet nie ma zapowiedzi nowych konsol. Ps6 może wyjdzie za 2 lata a może za 3. A mówi się ze za 4. Ale ty już wiesz że będzie mało vram za rok bo trzeba będzie mieć 24gb :)

Kwestie fg dlss i fsr pominę bo nie chce kolejny raz Cie przekonywać bo Itak nic to nie da.

Czemu nie piszesz o TSR, Xess, FSR 4 i Fluid Motion Frames? Aha, no właśnie. Ehh. Nie ma sensu dyskutować, za dużo się spinasz, to tylko sprzęt :). 

Konsole już od dawna mają 16 GB VRAM, co nie znaczy, że za rok odpalisz na 16 wersję PC z high teksturami bez crashy, pomyśl.

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Czemu nie piszesz o TSR, Xess, FSR 4 i Fluid Motion Frames? Aha, no właśnie. Ehh. Nie ma sensu dyskutować, za dużo się spinasz, to tylko sprzęt :). 

A jest już fsr4 czy coś mnie ominęło? I nie nie spinam się tylko mam inne zdanie w kwestii tego co bym kupił i wyrażam swója opinie.

Opublikowano
7 minut temu, mozi napisał(a):

A jest już fsr4 czy coś mnie ominęło? I nie nie spinam się tylko mam inne zdanie w kwestii tego co bym kupił i wyrażam swója opinie.

Zaraz będzie https://medium.com/@opinali/the-ps5-pro-rdna-4-fsr-4-0-d1bff4bcdca3

Będzie też na RDNA3, bo API jest dostępne wstecznie. 

Będzie to to samo co DLSS, oparte na AI. 

Warto też dodać, że więcej VRAM = mniejsze 1% low, w takim Stalkerze to już nie są malutkie różnice 

image.png.21fb1b57eeaa28b39480f7f9f08d15d9.png

Opublikowano
Teraz, mozi napisał(a):

Zobaczymy. W teorii wygląda to ciekawie ale czas i testy pokażą 

No sam jestem ciekaw, pewnie na poczatku i tak będzie sranie w necie, jak przy PSSR, ale konkurencja zawsze dobra rzecz, nie ma co kibicować tylko jednej firmie technologicznej :). 

Opublikowano
6 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Oczywiście posiadacze Nvidii się ze mną nie zgodzą, ale jak składasz kompa do grania płynnie przez kilka lat, to 7900XTX jest TERAZ lepszym wyborem niż 4080. Wydajniejszy w rastrze, znacznie więcej VRAM, to się opłaci na przyszłość, gdzie i tak HW RT będzie trzeba wyłączyć (lub użyć tylko niektórych funkcji) na UE5 i użyjesz Lumena. Pozostałe silniki zresztą to samo, RT to zawsze będzie high-end dostępny dla najwyższych modeli danej generacji, jak bardzo tego potrzebujesz to zamiast 4080 dopłać do 4090, obie to super karty, ale 4080 z racji VRAM w 2025 stanie w rozkroku. 

Niemniej jednak jak już wspominałem, styczeń przyniesie duże zmiany na rynku kart graficznych i zmiany cen obecnie dostępnych modeli. Poczekaj do 6.01.

Też się nie zgodzę, ale nie z powodu, że Nvidia czy AMD (bo mam na to wyjebane, jak nagle AMD prześcignie technologicznie Nvidię to kupię AMD), tylko dlatego, że to co piszesz nie ma zbytnio sensu. Tak jak pisał mozi, na 4080 możesz na luzie grać max ustawienia, max RT czy max Path Tracing, zobacz sobie screeny Qbona, on tak gra we wszystko, gdzie takie opcje są.

16 GB VRAMu starczy NA LUZIE na następne lata, więc 24 GB VRAMU w 7900XTX to tylko cyferka na papierze. Na 4090 to z tego co pamiętam przekroczyłem dwa razy 16GB - jak zajebałem w CP2077 tekstury całego otoczenia, podłoża itd. w 8K, wtedy mi podeszło pod 22GB. I teraz drugi raz w Indianie na max ustawieniach + full PT w 4K DLSS Quality jest koło 20GB. Ale to przez path tracing, ale 24Gb z 7900XTX  i tak tu by nic nie zmieniło, bo na nim PT nawet nie uruchomisz. A na 4080 wystarczy trochę zejść z jakością tekstur z ultra i grasz normalnie z PT w o WIELE lepiej wyglądającą grę.

Także IMO przy obecnych cenach to 7900XTX to zwykła strata kasy, tym bardziej, że 4080S w rasterze średnio jest słabsza od 7900XTX o cały 1%

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-4080-super.c4182

No i oczywiście DLSS, sam DLSS to jest wystarczający powód, żeby obecnie brać kartę Nvidii.

Opublikowano
35 minut temu, mozi napisał(a):

Jak już miałbym wydać hajs na pcta to wole dołożyć i kupić coś co pozwoli zobaczyć różnice. Dla mnie tak prawdę mówiąc nie jest jakimś problemem 30 klatek - grało się kiedyś w gry przy niższej płynności i nie jestem jakiś wyczulony na to. 

Jak się pogra dłużej w 80 i więcej klatkach to ciężko wrócić do 60 a co dopiero do 30. Różnica jest ogromna, nie ma ziarna, mleka, szybka responsywna rozgrywka. Na pewno większa różnica niż trochę lepsza tekstura czy zasięg widzenia. Piszesz też z perspektywy posiadacza 4090 i tutaj RT czy PT ma jakiś sens. Jednak mieć 4080 i grać poniżej 60 klatek żeby zobaczyć trochę lepsze oświetlenie? Dla mnie mija się to z celem. 

Jednak za horyzontem są już nowe karty i będzie można pomyśleć o graniu z RT przy niżej wycenianych kartach. Jak w tej generacji kart AMD nie nadrobi strat w RT no to będą mieli ciężko. 

Opublikowano

No na 30 gier na UE5, 7900 XTX w jednej nie pobije 4080, w Wukongu, jak włączysz PT, bo inne mają tylko lumena, poza tym Wukong w PT na 4080 wiem jak działa - no średnio bym powiedział, lepiej wyłączyć i grać w grę :)

Opublikowano
13 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Konsole już od dawna mają 16 GB VRAM, co nie znaczy, że za rok odpalisz na 16 wersję PC z high teksturami bez crashy, pomyśl.

Konsole nie mają 16GB Vram, to jest wspólna pamięć. VRAMU mają do użytku koło 12GB.

I nie za bardzo rozumiem po co podajesz TSR i XESS jak to nie ma nic wspólnego z AMD. A fluid motion frames to raczej nikt komu zależy na jakości obrazu nie używa, więc to żaden argument. A, no i FSR4 to będzie tylko działał na takich zasadach jak DLSS, a czy w ogóle się zbliży jakością to zobaczymy, PSSR też działa na tych samych zasadach, a widać jak na dłoni, gdzie jest PSSR, a gdzie DLSS.

Opublikowano
2 minuty temu, tjery napisał(a):

Konsole nie mają 16GB Vram, to jest wspólna pamięć. VRAMU mają do użytku koło 12GB.

I nie za bardzo rozumiem po co podajesz TSR i XESS jak to nie ma nic wspólnego z AMD. A fluid motion frames to raczej nikt komu zależy na jakości obrazu nie używa, więc to żaden argument. A, no i FSR4 to będzie tylko działał na takich zasadach jak DLSS, a czy w ogóle się zbliży jakością to zobaczymy, PSSR też działa na tych samych zasadach, a widać jak na dłoni, gdzie jest PSSR, a gdzie DLSS.

Bo są lepsze i dają lepszą jakość obrazu, więc możesz je używać? lol, chłopaki z Nvidii jak zwykle w natarciu, to ja już spadam :). 

PSSr sprawdż za 3 lata, przecież chyba wiesz, że każde AI rozwija się logarytmicznie, a potem model staje, jak to ma miejsce w Nvidii, która już sięga zenitu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Piszesz też z perspektywy posiadacza 4090 i tutaj RT czy PT ma jakiś sens. Jednak mieć 4080 i grać poniżej 60 klatek żeby zobaczyć trochę lepsze oświetlenie? Dla mnie mija się to z celem.

Qbon gra na 4080 we wszystko z RT i PT max (tam gdzie jest) i gra w powyżej 60fps. A jakość obrazu w jakiej gra można zobaczyć na screenach, które wrzuca. Nie wiem skąd to przekonanie, że 4080 nie daje sobie z tym rady. Wiadomo, obecnie jedna karta, która to ogarnia bez większych problemów to 4090, ale na 4080 też da się normalnie grać z tymi bajerami i 60+ fps w bardzo dobrej jakości obrazu.

• Haha 1
  • This 1
Opublikowano
1 minutę temu, tjery napisał(a):

Qbon gra na 4080 we wszystko z RT i PT max (tam gdzie jest) i gra w powyżej 60fps. A jakość obrazu w jakiej gra można zobaczyć na screenach, które wrzuca. Nie wiem skąd to przekonanie, że 4080 nie daje sobie z tym rady. Wiadomo, obecnie jedna karta, która to ogarnia bez większych problemów to 4090, ale na 4080 też da się normalnie grać z tymi bajerami i 60+ fps w bardzo dobrej jakości obrazu.

CO Ty gadasz chłopie, Wukong spada do 35 FPS z DLSS + FG i PT, screeny przyjmą wszystko. 

• WTF 1
Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Bo są lepsze i dają lepszą jakość obrazu, więc możesz je używać? lol, chłopaki z Nvidii jak zwykle w natarciu, to ja już spadam :). 

PSSr sprawdż za 3 lata, przecież chyba wiesz, że każde AI rozwija się logarytmicznie, a potem model staje, jak to ma miejsce w Nvidii, która już sięga zenitu. 

No ale to Ty podałeś argument FSR4 jako przemawiający TERAZ za kupnem AMD, więc się zastanów co chcesz przekazać, bo coś się plączesz. A TSR i XESS to są też na Nvidii, więc co to za argument za AMD?

I nie, że się zlecieli chłopaki z Nvidii, bo to Ty po prostu piszesz, delikatnie ujmując, głupotki.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

No ale to Ty podałeś argument FSR4 jako przemawiający TERAZ za kupnem AMD, więc się zastanów co chcesz przekazać, bo coś się plączesz. A TSR i XESS to są też na Nvidii, więc co to za argument za AMD?

I nie, że się zlecieli chłopaki z Nvidii, bo to Ty po prostu piszesz, delikatnie ujmując, głupotki.

Za AMD przemawia cena i więcej VRAM i to jest niepodważalne, podobnie jak RT w Nvidii, każda ma swoje argumenty. FSR 4 to tylko dodatkowy bajer, który również może wpaść, a teraz każda gra daje Ci całą gamę scalerów, to nie rok 2022. 

Opublikowano

No ale mówimy o tym co jest teraz. Fsr4 nie ma nie wiemy jak będzie i czy da radę. Wróżymy z fusów? A zaraz wyjdzie seria 5 od zielonych z nowym dlss i znowu amd będzie w tyle. Ale ja tak jak tjery mam w dupie kto robi sprzęt jak amd zmiecie konkurencję jak z prockami to się kupi amd 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

CO Ty gadasz chłopie, Wukong spada do 35 FPS z DLSS + FG i PT, screeny przyjmą wszystko. 

No i ok, masz jeden przykład Wukonga, ale na 7900XTX PT w ogóle nie włączysz, więc lepiej mieć taką opcję w wielu grach z jednym czy dwoma wyjątkami, niż jej nie mieć w ogóle, jak na 7900XTX.

6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Za AMD przemawia cena i więcej VRAM. FSR 4 to tylko dodatkowy bajer, który również może wpaść, a teraz każda gra daje Ci całą gamę scalerów, to nie rok 2022. 

4080 Super i 7900XTX są teraz w tej samej cenie, a ten dodatkowy VRAM ponad 16 GB nie ma żadnego znaczenia poza cyferką na papierze.

Edytowane przez tjery
Opublikowano
3 minuty temu, mozi napisał(a):

No ale mówimy o tym co jest teraz. Fsr4 nie ma nie wiemy jak będzie i czy da radę. Wróżymy z fusów? A zaraz wyjdzie seria 5 od zielonych z nowym dlss i znowu amd będzie w tyle. Ale ja tak jak tjery mam w dupie kto robi sprzęt jak amd zmiecie konkurencję jak z prockami to się kupi amd 

Przecież twój pierwszy post był o migotającym obrazie z FG, dlatego tylko napisałem o tym, że na AMD możesz użyć innych lepszych scalerów i że będzie też kolejny FSR4, nie no wysiadam xD.