Paolo de Vesir 9 217 Opublikowano wczoraj o 12:39 Opublikowano wczoraj o 12:39 Ja tam już wstrzymuje się z zakupem blachy do tego najwyższego Radeona - ma być dedykowany HW do RT (meh), ale pewnie będzie znów świetny stosunek jakości do ceny dla ludzi mierzących w 1440p/upscalling do 4K. Kiedy wypada najbliższa duża sprzętowa impreza? Styczeń? Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano wczoraj o 12:42 Opublikowano wczoraj o 12:42 2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a): Ja tam już wstrzymuje się z zakupem blachy do tego najwyższego Radeona - ma być dedykowany HW do RT (meh), ale pewnie będzie znów świetny stosunek jakości do ceny dla ludzi mierzących w 1440p/upscalling do 4K. Kiedy wypada najbliższa duża sprzętowa impreza? Styczeń? 6.01 AMD i Nvidia też w ten sam wieczór. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano wczoraj o 12:49 Opublikowano wczoraj o 12:49 7 godzin temu, Ukukuki napisał(a): Dwa lata temu to XT kosztował 5000 zł, XTX był znacznie droższy. Ja za swoją dałem tyle w sierpniu 2023, no to półtora roku temu, nie dwa lata. Obecnie 4299 zł. Czyli w zasadzie nic nie straciła na wartości przez 18 miesięcy. Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano wczoraj o 13:58 Opublikowano wczoraj o 13:58 Człowiek niedawno pytał o kompa za 5-6k. A tu się okazuje że do sensownego grania to karta za tyle jest potrzebna ;)) Cytuj
Paolo de Vesir 9 217 Opublikowano wczoraj o 14:09 Opublikowano wczoraj o 14:09 Oj, myślę, że jak zaopatrzysz się w zestaw za 5-6K to pograsz we wszystko w 1440p lub DLSS pod 4K. Te karty o których piszą chłopaki to są do żyłowania na co stać silniki w grach, a większość mis-endu pozwoli Ci na przyjemną grę w jakości daleko przed PS5PRO, nie mówiąc o bazowych konsolach. Cytuj
Czoperrr 5 238 Opublikowano wczoraj o 14:17 Opublikowano wczoraj o 14:17 18 minutes ago, drozdu7 said: Człowiek niedawno pytał o kompa za 5-6k. A tu się okazuje że do sensownego grania to karta za tyle jest potrzebna ;)) Panie, tylko 4090 za 10 tysięcy, inne karty są do niczego. Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 1 godzinę temu, drozdu7 napisał(a): Człowiek niedawno pytał o kompa za 5-6k. A tu się okazuje że do sensownego grania to karta za tyle jest potrzebna ;)) Ale co to znaczy to sensowne granie? Już to raz pisałem, jeśli na kompie za 5-6K sporo mocniejszym niż PS5 PRO nie ma sensownego grania, to jaki jest sens kupowania konsoli? Cytuj
drozdu7 2 872 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Ja to oczywiście śmieje się tylko, jak większość myślałem o kąkutekru i co jakiś czas zaglądam tu. Wcześniej w budżecie 5-6k miałbym chyba 4070 kartę. Ona ma 12 GB, wy piszecie że 16gb to jest teraz na styk U mnie mógłby stać tylko w salonie pod 65"miniled. No i prądożerność też ma znaczenie. Anyway takie rozkminy, ale to chyba każdy ma jak widzi że Indiana (cudowny) leci na ustawieniach low Cytuj
Donatello1991 1 438 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Po to są opcje na PC, że i sensownie pograć za 5k przez dłuższy czas. Nie musowo mieć cienie na ultra i rt włączony. Gier " zabijających " sprzęt jest garstka. Do tego dlss i inne fg. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 217 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 6 minut temu, drozdu7 napisał(a): Ja to oczywiście śmieje się tylko, jak większość myślałem o kąkutekru i co jakiś czas zaglądam tu. Wcześniej w budżecie 5-6k miałbym chyba 4070 kartę. Ona ma 12 GB, wy piszecie że 16gb to jest teraz na styk U mnie mógłby stać tylko w salonie pod 65"miniled. No i prądożerność też ma znaczenie. Anyway takie rozkminy, ale to chyba każdy ma jak widzi że Indiana (cudowny) leci na ustawieniach low Za 6K możesz mieć ew. Radeona RX 7900 GRE którego co prawda tutaj fani Nvidii opluwają, ale mnóstwo testów pokazało, że to karta która pozwala na przyjemne granko w 4K. Pewnie do tego poziomu równać będzie PS6PRO, a masz to już dzisiaj, kiedy za rogiem premiery nowych kart. Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a): Specki AMD jeszcze nie ma, ale na pewno nie będzie odpowiednika 5090 nawet w rastrze day1, więc mogą sobie dowalić cenę jaką chcą, stawiam, że w PL 12k :D. Co ten 5090 wygląda na papierze Cytuj
Donatello1991 1 438 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 3 minuty temu, tjery napisał(a): Co ten 5090 wygląda na papierze Skusiłbym się, ale złoży się kiedyś nową budę pod GTA6 I W4 Cytuj
Paolo de Vesir 9 217 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 3 minuty temu, tjery napisał(a): Co ten 5090 wygląda na papierze Znaczący upgrade względem RTXa 4090? Wyczytasz z tych tabelek więcej niż ja. Swoją drogą, 16GB VRAMu w 5080? The fuck? Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 12 minut temu, drozdu7 napisał(a): Ja to oczywiście śmieje się tylko, jak większość myślałem o kąkutekru i co jakiś czas zaglądam tu. Wcześniej w budżecie 5-6k miałbym chyba 4070 kartę. Ona ma 12 GB, wy piszecie że 16gb to jest teraz na styk U mnie mógłby stać tylko w salonie pod 65"miniled. No i prądożerność też ma znaczenie. Anyway takie rozkminy, ale to chyba każdy ma jak widzi że Indiana (cudowny) leci na ustawieniach low 16Gb jest na styk do maksowania bez modów. 6 minut temu, tjery napisał(a): Co ten 5090 wygląda na papierze Potwór, szkoda ,że 5080 to zaraz będzie totalnie niepotrzebna półka strasznie blisko jest 5070TI. Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu No ja chyba będę brał 5090, zatem 7900 XTX sprzedam w dobrej cenie (okazja prawie nieśmigany) :D. 6 minut temu, Ukukuki napisał(a): 16Gb jest na styk do maksowania bez modów. Potwór, szkoda ,że 5080 to zaraz będzie totalnie niepotrzebna półka strasznie blisko jest 5070TI. 5080 będzie rywalizował z 8800 XT i 4080S na papierze rzeczywiście konkurencja sama dla siebie, daliby 24 GB VRAM to byłoby w sam raz. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 50 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): No ja chyba będę brał 5090, zatem 7900 XTX sprzedam w dobrej cenie (okazja prawie nieśmigany) :D. 5080 będzie rywalizował z 8800 XT i 4080S na papierze rzeczywiście konkurencja sama dla siebie, daliby 24 GB VRAM to byłoby w sam raz. 8800 XT jak dogoni w rastrze 5070TI to będzie dobrze xd w RT to pewnie będzie poziom 4070TI-4080 a zieloni będą generację do przodu. No nie wiem co by musiała odwalić Nvidia żebym teraz nie przeskoczył na ich kartę. 5080 za 8k? Jak AMD odpuszcza sobie top to ja odpuszczam AMD w tej generacji kart. Chyba ,że plotki o 8900 XT powrócą Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Dziwna sprawa z tym AMD, skoro taka poprawa w RT (mówi się o 45% i dobiciu do poziomu grywalności high RT) niewydanie flagowca to głupi pomysł. Cytuj
creatinfreak 3 846 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Gdzieś kiedyś oficjalnie pisali (albo tak mi się wydaje),że 8800 będzie słabsze od 7900xtx ale za to nadrobią w rt. A co Wy tymi 16gb vram się uczepili? Na ultra w 4k jeszcze nie zapchałem. A zawsze można suwaczek w lewo pojechać jak coś będzie nie banglać. Ale rozumiem w nowych kartach ta 5080 może trochę boleć i powinni dać te 4gb więcej. Edytowane 20 godzin temu przez creatinfreak Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 4 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Dziwna sprawa z tym AMD, skoro taka poprawa w RT (mówi się o 45% i dobiciu do poziomu grywalności high RT) niewydanie flagowca to głupi pomysł. Tylko mówi się o 45% na podstawie RE4 gdzie tego RT to jest tyle co kot napłakał. Trzeba poczekać na testy w bardziej wymagających grach. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Teraz, Ukukuki napisał(a): Tylko mówi się o 45% na podstawie RE4 gdzie tego RT to jest tyle co kot napłakał. Trzeba poczekać na testy w bardziej wymagających grach. No właśnie trochę dziwna próbka, przecież 7900 XTX sobie radzi z RT w Residentach, tam to RT jest takie bardzo leciutkie, nawet na high. Mogliby podać dane z PT, gdzie jak wiadomo sobie nie radzi. Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) 11 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Dziwna sprawa z tym AMD, skoro taka poprawa w RT (mówi się o 45% i dobiciu do poziomu grywalności high RT) niewydanie flagowca to głupi pomysł. Nie mają żadnej odpowiedzi na 5090, który jak się te dane potwierdzą, to będzie wydajnościowo generację przed drugą najmocniejszą kartą na rynku, czyli pewnie 4090, bo 5080 nie wygląda na papierze jakby miała być mocniejsza. Wolą więc w ogóle odpuścić konkurowanie w tym segmencie, niż być z góry przegranym. I tu mowa oczywiście o rasteryzacji, bo w RT to już w ogóle nvidia w segmencie high end zrobi kosmiczny odjazd AMD. Edytowane 20 godzin temu przez tjery Cytuj
Starh 3 174 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 1 godzinę temu, tjery napisał(a): Co ten 5090 wygląda na papierze Potwór ;O Wygląda na to, że najbardziej opłacalną kartą będzie 5070 ti - w zależności od różnicy ceny względem 5080. Cytuj
tjery 1 261 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a): Znaczący upgrade względem RTXa 4090? Wyczytasz z tych tabelek więcej niż ja. Swoją drogą, 16GB VRAMu w 5080? The fuck? No wiadomo cyferki na papierze to wciąż tylko cyferki, ale wygląda na to, że skok o 50%+ jest pewny. 4090 jest mocniejszy od 3090 o ok. 70%, więc jak tu osiągną to samo będzie spory odlot w przyszłość. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Tylko 3090 to była niewiele mocniejsza od 3080. 4090 przesunęła ten segment kastrując postęp w poprzednikach, teraz karty xx80 wyglądają jak protezy, do tego bardzo mocno podciągają xx70Ti pod xx80. Nie wiem dlaczego zieloni tak robią. Na pewno słabość AMD im na to pozwala ale z punktu widzenia konsumenta pomiędzy xx80 a xx90 można wepchać spokojnie 3 karty. Cytuj
KrYcHu_89 2 370 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 26 minut temu, tjery napisał(a): No wiadomo cyferki na papierze to wciąż tylko cyferki, ale wygląda na to, że skok o 50%+ jest pewny. 4090 jest mocniejszy od 3090 o ok. 70%, więc jak tu osiągną to samo będzie spory odlot w przyszłość. Nie sądzę, by tym razem różnica była taka duża. Natomiast jakby było 70% to granie z PT w 120 fpsach w połączeniu z 9800X3D będzie możliwe :D. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi