Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dla mnie najwygodniejsza opcja. Tylko czytałem trochę o Proline i pojawiały się głosy o wysyłaniu używanych już części. Dlatego może wybiorę HardPC.

Tutaj ta karta Inno3D to jakaś przeszkoda? Większa awaryjność czy po prostu większe ryzyko głośniejszej pracy?

image.thumb.png.94664892af3a038dcdf806b49e868e43.png

Opublikowano

Moim zdaniem nie ma reguły z wyborem którego producenta kupić gpu. Są na necie wpisy ludzi ze strixami (jedne z droższych modeli) które miały hot spot w kosmosie więc to się może zdarzyć w każdym przypadku.

Tak z innej beczki - Inny problem jaki widzę i (niestety dotknął też mnie) to crashe driverów których w sumie nie wiadomo jak zdiagnozować. Objawia się to w sumie tak że co jakiś czas (po 5 min albo godzinie lub po 3) mamy crasha. Każda gra inaczej reaguje. Starsze po prostu robią tak jakby alt tab nowsze walą błędem i albo czarny ekran albo do pulpitu. Warto zerknąć w ustawienia i podejrzeć event viewer i szukać błędu nvlddmkm (z opisem gpuid 100) to oznacza błąd sterownika. Może się zdarzyć zarówno na nvidii ale też na amd (wtedy błąd ma inny wpis). Na ten moment od mniej więcej pół roku jest ogrom wpisów. Rozwiązania na ten moment pewnego nie ma. Jestem na etapie sprawdzania co jest problemem. W najgorszym przypadku Rma któregoś z komponentów.

• Plusik 1
Opublikowano

Ten inno to ten sam poziom co gigabyte windforce, obie to najtańsze opcje. Przy 4080 nie ma znaczenia, wszystkie dobrze chłodzą. Przy tańszych kartach dopiero ma to większe znaczenie bo różnice są spore w kulturze pracy i chłodzeniu. Jedyne co bym omijał to ventusy bo wiem jak bardzo są chujowe w budżetowych kartach.

• Plusik 1
Opublikowano

Dobra kupione https://sklep.hard-pc.pl/p17881,zestaw-ryzen-7-7800x3d-rtx-4080-super-16gb-32gb-ddr5-2tb-ssd-fractal-north-850w.html.

Mam nadzieję, że ceny 4080 zaraz znacznie nie spadną i jakoś strasznie nie przepłaciłem, jak na składaka. Wiem, że pewnie mało kto tutaj by kupił takiego gotowca, no ale mi się po prostu nie chcę w to bawić. Obym sobie pograł przez kilka dobrych lat.

• Plusik 4
  • Lubię! 4
Opublikowano
22 minuty temu, Kosmos napisał(a):

Dobra kupione https://sklep.hard-pc.pl/p17881,zestaw-ryzen-7-7800x3d-rtx-4080-super-16gb-32gb-ddr5-2tb-ssd-fractal-north-850w.html.

Mam nadzieję, że ceny 4080 zaraz znacznie nie spadną i jakoś strasznie nie przepłaciłem, jak na składaka. Wiem, że pewnie mało kto tutaj by kupił takiego gotowca, no ale mi się po prostu nie chcę w to bawić. Obym sobie pograł przez kilka dobrych lat.

Będzie Pan zadowolony. Śmigam na takim configu i miażdży. Co nie zmienia faktu, że w głowie już 5090 xd

• Plusik 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kosmos napisał(a):

Nie spadną... ostatnio idą do góry, tak samo jak procesory AMD ;(