mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, Kosmos napisał(a): coś jeszcze zmienić? Na ten moment nie. Zobacz jak jest w grze. Ale obstawiam że jak to w filmikach to nie procek wyje. Raczej jak pisał qbon masz odblokowane klatki i wali Ci pod power limit i dociska kartę. To w kombinacji z jednym biosem w tym modelu daje pewnie z 1500-1600 rpm które już słuchać. Ściągnij apke hwinfo. Odpal weź sensor only i uruchom grę. Jak pograsz i będzie wyło wstaw nam printscrena z zakładki od cpu i karty oraz tam gdzie masz w wentylatory (sekcja od płyty głównej powinna mieć czujniki od obudowy) 1 Cytuj
Qbon 380 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ja sobie ustawiłem krzywa dokładnie wg tego. On sobie wg krzywej i tak dynamicznie zwiększy jeśli będzie potrzeba w oparciu o temperaturę, w grach nawet tych bardziej cpu-zernych nie przekracza mi 67 stopni a przeważnie waha się w granicach 58-65 i jest cichutko. Jedynie to tak jak u Moziego, przy kompilacji shaderow w niektórych grach gdy proc potrafi osiągać 100% to słychać. Musisz popróbować, hałas może iść albo z chłodzenia CPU albo GPU. Chyba, że masz wymaxowane prędkości wentylatorów w obudowie ale w to wątpię. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 17 minut temu, mozi napisał(a): Na ten moment nie. Zobacz jak jest w grze. Ale obstawiam że jak to w filmikach to nie procek wyje. Raczej jak pisał qbon masz odblokowane klatki i wali Ci pod power limit i dociska kartę. To w kombinacji z jednym biosem w tym modelu daje pewnie z 1500-1600 rpm które już słuchać. Ściągnij apke hwinfo. Odpal weź sensor only i uruchom grę. Jak pograsz i będzie wyło wstaw nam printscrena z zakładki od cpu i karty oraz tam gdzie masz w wentylatory (sekcja od płyty głównej powinna mieć czujniki od obudowy) Cytuj
Qbon 380 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu To nie z karty. Jak na moje to z proca wyje, jest za wysoko ustawione dla tych 60-70 stopni, spróbuj może na podstawie tego wykresu, który wrzuciłem i potestuj. A chłodzenie proca jakie? 1 Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu zainstaluj zwykl HWMonitor i zobacz jakie masz wartosci na wiatrakach jak grasz - tam zobaczysz z jaką predkością pracuje obudowa/procesor/karta. Masz jakiś hub wiatraków, moze procek jest pod niego podłączony zamiast pod płytę główna? To był gotowiec, czy sam składałeś? Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @Kosmos powinna być też zakładka z wentylami od cpu i od budy. Gdzieś w sekcji z płytą główną. Tam zerknij jakie były wartości. Dalej wyje po tych zmianach? Bo tak jak qbon pisze to nie karta. Tu jest git, 72% tdp i 1000 rpm jest git. Hotspot też ok ale tka czy inaczej warto zrobić test z max obciążeniem żeby nie wiedzieć czy np przy 350w nie zaczynają się jakieś jaja (np terkoczace wentylatory przy 1300 rpm). Masz 14 dni od zakupu na zwrot więc warto takie testy zrobić od razu. Potem będziesz się bujał z gwarancją. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Wentyle to się w bios ustawia, a nie w aplikacjach A już w ogóle 7800x3d gdzie ustawiasz curve, a chłodzenie na 600 rpm do 78 stopni, a potem dopiero krzywa do 80% przy 85 stopniach Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Tak wogle to najszybciej odpalić occt - tam można w parę chwil dojechać procka kartę albo oba na raz. 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Wentyle to się w bios ustawia, a nie w aplikacjach To może pomożesz a nie przychodzisz znowu wszystkich wqrwiac? Napisz koledze co ma zrobić jak jesteś taki expert. Od gpu się w biosie ustawia? Ktoś pisał o ustawianiu wentyli w aplikacjach? Gdzie? Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu najpierw to niech sprawdzi co tak slychac - HWMonitor i wklej printscreen z RPM. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 4 minuty temu, mozi napisał(a): To może pomożesz a nie przychodzisz znowu wszystkich wqrwiac? Napisałem wyżej. Wentyle karty ustawi w MSI Afterburner To nie gpu wyje bo tam było tylko 1000 rpm Edytowane 7 godzin temu przez PiPoLiNiO Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Napisałem wyżej. Wentyle karty ustawi w MSI Afterburner Ale po co jak karta nie jest głośna. Po co m to robić? Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu no karta graficzna na 1000-1200 rpm to nie powinna być słyszalna za bardzo. Ale komputer tak cichy jak Xbox też nie będzie @Kosmos Ja mam budżetowe chłodzenie Ryzena 5800x3D i srednio mam na nim w grze od 1000 do 1430 RPM - i to jest w zasadzie jedyna rzecz słyszalna w moim komputerze. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu No nadal glośno -.- Gotowiec z hardpc. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, mozi napisał(a): Ale po co jak karta nie jest głośna. Po co m to robić? Nie mówię, że ma robić. Napisałem gdzie zrobi w razie czego A wentyle cpu ustawia się w bios bo tak jest lepiej i nic się nie pierdoli. A aplikację lubią to bardzo komplikować I jak wspomniałem. Krzywa dla 7800X3D składa się z długiej prostej 600-700 rpm do 78 stopni, a potem wzrost na 1200 rpm przy 85 stopniach 1 minutę temu, Kosmos napisał(a): Co Ty masz za chłodzenie? Jak aio to źle podłączyłeś. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Nie mówię, że ma robić. Napisałem gdzie zrobi w razie czego A wentyle cpu ustawia się w bios bo tak jest lepiej i nic się nie pierdoli. A aplikację lubią to bardzo komplikować I jak wspomniałem. Krzywa dla 7800X3D składa się z długiej prostej 600-700 rpm do 78 stopni, a potem wzrost na 1200 rpm przy 85 stopniach Co Ty masz za chłodzenie? Jak aio to źle podłączyłeś. Gigabyte B650 GAMING X AX Fractal Design North Charcoal Black TG AMD Ryzen 7 7800X3D Arctic Liquid Freezer III 240mm Lexar NM790 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe G.Skill Flare X5 DDR5 CL30 32GB (2x16GB) 6000MHz PNY RTX4080 SUPER VERTO OC 16GB MSI MAG A850GL PCIE5 850W Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @Kosmosnie trać czasu. Odpal hwinfo i poszukaj zakładki gdzie masz fan speed albo sugerowany przez easye hwmonitor. Potem occt i w 10 sekund będziesz wiedział. Zacznij od dojechania procka pod korek testem cpu all cores. Potem karta i masz jasność. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 4 minuty temu, Kosmos napisał(a): No któryś wiatrak w obudowie chyba - 2800 obrotów? A jak masz je podłączone - każdy do płyt głównej, czy jakiś Fun Hub? Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Jak nie masz aio to wyje Ci ostatni wentyl. Ale obstawiam że to źle podłączona pompa bo jest 2800 rpm 2 minuty temu, Kosmos napisał(a): Arctic Liquid Freezer III 240mm On ma kabel od pompki tak jak od zwykłych wentylatorów? Jeśli tak to musisz go wpiąć w prawidłowe wejście Oznaczone jako Pump na płycie głównej. Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Mi się wydaje że te 1500 rpm w bujdzie będzie słychać jak to 140mm a tam są dwa na przodzie w standardzie. ten soft nie wiem jak pokazuje ale płyta może nie ma pump złącza nie? Bo to na bank jest od pompy. Wg mnie czeka Cię zabawa z ustawieniem biosu w najgorszym przypadku musisz zajrzeć do środka i sprawdzić jak to jest podłączone. Cytuj
Qbon 380 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ma AIO, wrzucił wyzej jaki sprzęt dokładnie. Wygląda na went w obudowie. W biosie byś musiał sprawdzić. A jak nie to faktycznie może coś źle podłączone, zdecydowanie za wysokie te obroty. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @mozi Pompa nie hałasuje jakoś mocno nawet przy 3200 rpm Ale jest źle podłączona co już jest problemem samym w sobie A wentyle na 1500 oczywiście że wyją. Wszystko powyżej 600-700 to już hałas Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): @mozi Pompa nie hałasuje jakoś mocno nawet przy 3200 rpm Ale jest źle podłączona co już jest problemem samym w sobie A wentyle na 1500 oczywiście że wyją. Wszystko powyżej 600-700 to już hałas Ja to wiem ale chodzi mi o to czy każda płyta ma złącze pump bo coś kojarzę że może nie być i wtedy będziesz miał tylko fan. Hwmonitor nie wiem ale hwinfo pokazuje pump speed. Cytuj
Qbon 380 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Ja kiedyś sobie testowałem i rozkręciłem wentyle obudowy na maxa to suszarka była niesamowita. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @Kosmos chcesz to podaj na priv numer telefonu i rano zadzwonię i możemy ustawić wszystko jak nie ogarniesz Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu nie no obudiowa w standardzie ma tylko 2 wiatraki 140 - podłączone bezpośrednio do płyty głównej: U ciebie @Kosmos ile masz zainstalowanych wentylatorów w budzie? Możle źle podłączone - np wszystko pod CPU Fan? Zerknij jeszcze w biosie iloma wiatrakami możesz zarządzać poza CPU. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi