PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Teraz, mozi napisał(a): Ja to wiem ale chodzi mi o to czy każda płyta ma złącze pump Nie spotkałem takiej która nie miała. Nawet budżetowe. Zwykle masz obok siebie 3. Cpu, cpu opt, pump Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Teraz, PiPoLiNiO napisał(a): Nie spotkałem takiej która nie miała. Nawet budżetowe. Zwykle masz obok siebie 3. Cpu, cpu opt, pump Sprawdziłem że ta ma na dole dziwny pomysł bo reszta złącz jest na górze. Zobacz czy masz do tego wpięte. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) One są wymienne. Zresztą masz sys/pump. Więc raczej na 99% ma też u góry pump. Edytowane 7 godzin temu przez PiPoLiNiO Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): One są wymienne. Zresztą masz sys/pump. Więc raczej na 99% ma też u góry pump. Pokaz górę jak masz Jest na górze opt wiec do tego powinno być wpięte w razie czego link https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_b650-gaming-x-series_1502_e.pdf?v=4bf1e520525d6a3dc7593e4b7ffe07f9 Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Tak jak @mozi mowi, pompa powinna być podłączona na dole. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Moja wiedza o podłączeniu kończy się na tym co widać. Może coś wywnioskujecie. Dodam tylko, że ten mały cooler z napisem Arctic był wysunięty. Jest na magnes więc go po prostu włożyłem z powrotem. Ale chyba nie ma to znaczenia. Innej metody nie było. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu @mozi opt to nie jest do pompy Tzn pompa zadziała w teorii wszędzie. Ale powinna być do oznaczonego jako Pump. I tu faktycznie wychodzi na to, że tylko dół. 1 Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): @mozi opt to nie jest do pompy Tzn pompa zadziała w teorii wszędzie. Ale powinna być do oznaczonego jako Pump. I tu faktycznie wychodzi na to, że tylko dół. A do czego jest? Przejrzałeś tą instrukcję? Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Teraz, mozi napisał(a): do czego jest? No to na dole pump jest do pompy Opt jest takim zastępczym pompy i może być od biedy Opt jest wspomaganiem chłodzenia cpu, można dać wentyl obudowy, można pompę. Ale bywa że wtedy jest problem z regulacją obrotów tego co jest wpięte w niego Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): No to na dole pump jest do pompy Opt jest takim zastępczym pompy i może być od biedy Co ty pierdolisz jak jest opisane jako cpu pump. Tak ciężko przyznać rację? Jaki jest sens ciągnąć druta na dół jak masz koło cpu złącze. wiesz albo i nie że może być więcej niż 1 pompa w systemie chłodzenia? Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ale dużo zależy od płyty. Czasami jest bezproblemowy, a czasami nie da się w ogóle sterować. Ja tak miałem w crosshair x670e na przykład Teraz, mozi napisał(a): Co ty pierdolisz jak jest opisane jako cpu pump Dobra. Nie będę z Tobą dyskutować :) Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ale dużo zależy od płyty. Czasami jest bezproblemowy, a czasami nie da się w ogóle sterować. Ja tak miałem w crosshair x670e na przykład Ale ze opt się nie dało? W intstrukcjach od aio nawet piszą że można z opt skorzystać no ale może miałeś pecha z tym akurat modelem. Wiesz nie składam na codzień PC tylko od święta więc nie wszystko się pamięta. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, mozi napisał(a): Ale ze opt się nie dało? Ty wiesz na jakiej zasadzie w ogóle działa sterowanie pompy czy jedynie w wulgaryzmach jesteś dobry? Wiesz czym jest sterowanie DC a czym PWM? Ja złożyłem ich kilka w ciągu ostatnich 3 tygodni, ale spoko @Kosmos podłącz sterownie pompy do cpu opt i sprawdź czy idzie sterować (PWM lub DC, sprawdź oba, w BIOS masz wybór) . Jak idzie to zostaw, jak nie to daj na dół. I tyle. A potem ustaw krzywe wszystkiego, bo te z obudowy są źle Edytowane 6 godzin temu przez PiPoLiNiO Cytuj
Qbon 380 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dobrze jakbyś wszedł do biosu i wrzucił zdjęcia z zakładki gdzie są ustawiania obrotów do obudowy i cpu. Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu no ja nadal nie rozumiem, daczego na zdjeciach widze 4 wiatraki, a HW Monitor pokazuje 5. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu @easye bo jeden to pompa w hwinfo źle podłączył To ostanie 2800 rpm 1 Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ty wiesz na jakiej zasadzie w ogóle działa sterowanie pompy czy jedynie w wulgaryzmach jesteś dobry? Wiesz czym jest sterowanie DC a czym PWM? Ja złożyłem ich kilka w ciągu ostatnich 3 tygodni, ale spoko Ale co mam Ci opisać jaka jest różnica miedzy sterowniem napięciem a impulsem? Wzór na natężenie prądu mam podać czy chcesz wykład z działania pompki wody która chłodzi kawałek blaszki. Serio jak chcesz coś tu udowadniać to wracaj na pclab oh wait nie ma już pclab. Wpadasz z dupy ja próbuje pomóc a nie coś udowodnić. Skontaktuj się lepiej z kosmosem zobaczymy czy rozwiążesz problem. Skończyłem dyskusję. Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Oczywiście że rozwiąże bo tu nie ma żadnej filozofii. Zobaczyłem jego screen i od razu napisałem co jest nie tak. A Ty pajacujesz jedynie Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Wygląda na to że pumo mam w cpu opt Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ja też kończę. @Kosmostak jak pisałem, jak coś to numer wyślij na priv i rano ogarniemy Pozdro Cytuj
Starh 3 176 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Jeżeli Ci ta karta tak hałasuje, to oddałbym ją po prostu i kupił następną. Czasami tak jest, ze zdarzy się lekko wadliwy egzemplarz. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Dzięki @PiPoLiNiO ale nie wiem, czy chce mi się samemu nad tym siedzieć, skoro mam gwarancję. tak wygląda podłączenie pompy Cytuj
PiPoLiNiO 755 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, Kosmos napisał(a): Wygląda na to że pumo mam w cpu opt To dziwne, hwinfo powinien to opisać jako opt. No ale tak jak pisałem, z opt bywa różnie Ogólnie musisz ustawić krzywa wentyli w obudowie. One hałasują. Nie pompa. Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Oczywiście że rozwiąże bo tu nie ma żadnej filozofii. Zobaczyłem jego screen i od razu napisałem co jest nie tak. A Ty pajacujesz jedynie Chuya zrobiłeś. O wentylach w obudowie pisałem na początku a teraz stwierdzasz to samo jako prawdę objawioną. Kreujesz się na jakiegoś experta co kompy składa ale komu chcesz zaimponować? Ile ty masz lat? Nic się nie zmieniłeś. Tu Cie nikt nie szanuje na pclab było to samo. Dalej jesteś chodzącą porażką. i nie odpisuj. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi