PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 8 minut temu, mozi napisał(a): Dalej jesteś chodzącą porażką. Napisał typ zgrywający zawadiakę na forumku z gierkami dla dzieci 🤣🤣🤣 Cytuj
KrYcHu_89 2 447 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 1 minutę temu, easye napisał(a): Widzisz @Kosmosco narobiiłeś!? Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp. przesylam fotki z bios. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda? Cytuj
tjery 1 298 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia (edytowane) 7 minut temu, easye napisał(a): Widzisz @Kosmosco narobiiłeś!? Masakra co pecet robi z człowiekiem, ledwo co kompa kupił, a już podżega ludzi do kłótni Edytowane 11 stycznia przez tjery 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 447 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 1 minutę temu, Kosmos napisał(a): Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp. przesylam fotki z biodru. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda? To wygląda normalnie, a przy starcie zawsze masz BIOS check, jak jest głośno to znaczy, że jest dobrze. Cytuj
easye 3 416 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia ustaw sobie wiatraki obudowy na Silent i zobacz. Cytuj
Qbon 385 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Na tej drugiej fotce te ponad 2100 RPM to jest zdecydowanie za dużo i zapewne z tego jest hałas. Może ma ktoś płytę Gigabyte i może mu pomóc jak ustawić te wentyle na silent? Ja mam Asrocka a kompów na codzien nie składam więc nie chce coś źle powiedzieć a bios się różni nieco. I Kosmos krzywa na chłodzenie CPU musisz sobie ustawić inaczej bo ciągle będziesz miał hałas. Nie potrzeba żeby w przedziale 60-70 stopni to było na ok 70-80%. Ja do 60% mam na 20%, zresztą wrzucałem wcześniej screena z wykresem. Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Ustawiem w biosie na silent, ale jakoś dużo lepiej nie jest. Cytuj
Bielik 758 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia To jednak trzeba kupić xbox series x master race i rozkoszować się ciszą w 1080p Cytuj
easye 3 416 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia nie no jakaś beznadziejne ustawienia, może bios zaktualizuj, chyba nigdy nie miałem tak bym musiał ustawiać jakieś krzywe, bo złożony komputer był za głośny, nawet z budżetowymi budami za 200 zł! wiatraki na 1500-2800 rpm to przegięcie całkowite. Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Krzywa musi być manualna. Bios nigdy nie zrobi tego cicho Patrz jak u mnie jest: CPU : Obudowa: U siebie obudowę dajesz całkowicie płasko. Bo 7800X3D nie ma takiego poboru jak 9800X3D. No i ustaw Curva Optimizer na - 10 na start. Pobór jeszcze Ci spadnie. Jak po tygodniu będzie git i nie będzie resetować to próbuj -15. Jak masz fart to do -25 albo 30 doczłapiesz i będzie z 20W mniej brać w peak Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia @Kosmos Jak nie wiesz jak ustawić to daj znać. Opiszę Ci co masz zmienić tam po prawej w wentylach. Akurat Gigabyte ma luzik w bios w tej kwestii Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Hej, ten pierwszy screen, który wrzuciłeś dotyczy cpu_fan czy cpu_opt. Poza tym mam jeszcze 3 opcje system fan1, 2 i 3. Który z nich dotyczy obudowy? Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia (edytowane) @Kosmos Tak jak masz podpisane. 1 to CPU i ustawiasz go pod CPU FAN u siebie. 2 to obudowa i ustawiasz ale na płasko FAN 1 2 3. Sprawdź tylko czy OPT pokazuje 2800 rpm żeby była pewność że to pompa jest na pewno podłaczona. W każdym przypadku ustawiasz to: Edytowane 11 stycznia przez PiPoLiNiO 3 Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia FAN 1 2 i 3 na płasko czyli tak: 1 Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Dzięki, później znajdę dłuższą chwilę by nad tym siąść. Póki co cpu opt pokazuje mi coś ponad 2100 rpm Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia (edytowane) Oczywiście na płasko sprawdź ile RPM masz przy 47%, ustaw tak % aby było 500-600 RPM 2 minuty temu, Kosmos napisał(a): Póki co cpu opt pokazuje mi coś ponad 2100 rpm Bo jest w BIOS i temperatura niska, więc obniżył pompe. OPT nie zmieniaj. Zrób tylko resztę i będziesz miał ciszę o ile ustawisz tak jak Ci podałem Edytowane 11 stycznia przez PiPoLiNiO Cytuj
creatinfreak 3 889 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Mamy bardzo podobny konfig i może coś pomogę. W arcticu masz 3 kable: wentylatory na chłodnicy, pompa i wentyl na blokopompie. Można sterować wszystkim osobno albo zmienić kabel, który wychodzi z blokompomy na pojedynczy i wtedy wszystko podpinasz pod CPU fan i jest prościej. Sam wentyl na blokopompie wchodzi dość wysoko na obroty ale on jest chicutki (zresztą ściągnij właśnie ten element na magnes i sprawdź który z wentyli zniknie na hwinfo). 1 Cytuj
easye 3 416 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisać do nich wysłać im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać. Jak ktoś sprzedaje gotowce to powinien tak dobrać części albo tak go skonfigurować, by użytkownik nie musiał 3 dni z kolegami z forum siedzieć i poprawiać krzywe w biosie. Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 1 minutę temu, easye napisał(a): no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisac do nich wysłąc im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać. Jak się nie uda z wiatrakami to tak zrobię. W budzie nie chce grzebać Cytuj
krzysiek923 1 743 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia (edytowane) no ten 2800 rpm to musi na 100 chodzić, więc pewnie nie PWM tylko DC i wystarczy zmniejszyć. u mnie jest w biosie opcja, że mogę włączyć wentylatory na max i wtedy widzę na jakie obroty maksymalnie wbijają, więc gdybyś miał coś takiego u siebie to byś zobaczył, który dobija do tych 2800 jakie tam masz opcje jak rozwiniesz? Edytowane 11 stycznia przez krzysiek923 Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): ten 2800 rpm to musi na 100 chodzić To pompa Cytuj
krzysiek923 1 743 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia ustawić wentylatory obudowy na max 1000 rpm, sprawdzić temperatury (CPU, GPU) stress testem i jak będą ok to zostawić, jak będzie za mało to minimalnie podnosić. chociaż nie sądzę, żeby wyższe obroty były konieczne i miały kluczowe znaczenie tutaj Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia @PiPoLiNiO mam maly problem. CPU fan. Nie mogę obniżyć ostatniej kropki, ale ogólnie wyciszyłem aż do 364 rpm. Przynajmniej w biosie tak wygląda. zostawic? Nie za mało tych rpm? natomiast w sys fan próbowałem ustawić płasko i to samo. Poza tym u ścięgnie jest 50%. U mnie się zaczynał silent od 25% No i w efekcie mamy jednak więcej rpm. chyba że ustawić płaską 25%? Wtedy spada do 880 rpm, ale nadal nie mogę obniżyć ostatniej przy 100 stopniach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi