Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp.

przesylam fotki z bios. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda? 

IMG_4982.jpeg

IMG_4983.jpeg

IMG_4985.jpeg

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, easye napisał(a):

Widzisz @Kosmosco narobiiłeś!?

Masakra co pecet robi z człowiekiem, ledwo co kompa kupił, a już podżega ludzi do kłótni

Edytowane przez tjery
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kosmos napisał(a):

Spokojnie, panowie. Faktycznie może być to kwestia wentylatorów obudowy, bo nawet przy starcie wydaje się głośniejszy niż stary komp.

przesylam fotki z biodru. Pytanie czy nic nie zepsuje, jak zacznę się tu bawić. No i przede wszystkim, jak to wygląda? 

IMG_4982.jpeg

IMG_4983.jpeg

IMG_4985.jpeg

To wygląda normalnie, a przy starcie zawsze masz BIOS check, jak jest głośno to znaczy, że jest dobrze. 

Opublikowano

Na tej drugiej fotce te ponad 2100 RPM to jest zdecydowanie za dużo i zapewne z tego jest hałas. Może ma ktoś płytę Gigabyte i może mu pomóc jak ustawić te wentyle na silent? Ja mam Asrocka a kompów na codzien nie składam więc nie chce coś źle powiedzieć a bios się różni nieco.

I Kosmos krzywa na chłodzenie CPU musisz sobie ustawić inaczej bo ciągle będziesz miał hałas. Nie potrzeba żeby w przedziale 60-70 stopni to było na ok 70-80%. Ja do 60% mam na 20%, zresztą wrzucałem wcześniej screena z wykresem.

Opublikowano

nie no jakaś beznadziejne ustawienia, może bios zaktualizuj, chyba nigdy nie miałem tak bym musiał ustawiać jakieś krzywe, bo złożony komputer był za głośny, nawet z budżetowymi budami za 200 zł! 

wiatraki na 1500-2800 rpm to przegięcie całkowite. 

Opublikowano

Krzywa musi być manualna. Bios nigdy nie zrobi tego cicho :)

Patrz jak u mnie jest: 

CPU :

20250111_093534.thumb.jpg.01fb6df9acc23e71dd7bc763fee5e109.jpg

Obudowa:

20250111_093618.thumb.jpg.6d8b1bd359254935a04be0e6924f1a87.jpg

U siebie obudowę dajesz całkowicie płasko. Bo 7800X3D nie ma takiego poboru jak 9800X3D. 

No i ustaw Curva Optimizer na - 10 na start. Pobór jeszcze Ci spadnie. Jak po tygodniu będzie git i nie będzie resetować to próbuj -15. Jak masz fart to do -25 albo 30 doczłapiesz i będzie z 20W mniej brać w peak :)

Opublikowano (edytowane)

@Kosmos Tak jak masz podpisane. 1 to CPU i ustawiasz go pod CPU FAN u siebie. 2 to obudowa i ustawiasz ale na płasko FAN 1 2 3. Sprawdź tylko czy OPT pokazuje 2800 rpm żeby była pewność że to pompa jest na pewno podłaczona.

W każdym przypadku ustawiasz to:

IMG_4985.thumb.jpeg.cc816210995e79454db12a8d5d8af15b.jpeg.410ce0a8a9b5218a270e644c4cd0bfd6.jpeg

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście na płasko sprawdź ile RPM masz przy 47%, ustaw tak % aby było 500-600 RPM :)

2 minuty temu, Kosmos napisał(a):

Póki co cpu opt pokazuje mi coś ponad 2100 rpm 

Bo jest w BIOS i temperatura niska, więc obniżył pompe. OPT nie zmieniaj. Zrób tylko resztę i będziesz miał ciszę o ile ustawisz tak jak Ci podałem :)

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano

Mamy bardzo podobny konfig i może coś pomogę. W arcticu masz 3 kable: wentylatory na chłodnicy, pompa i wentyl na blokopompie. Można sterować wszystkim osobno albo zmienić kabel, który wychodzi z blokompomy na pojedynczy i wtedy wszystko podpinasz pod CPU fan i jest prościej. Sam wentyl na blokopompie wchodzi dość wysoko na obroty ale on jest chicutki (zresztą ściągnij właśnie ten element na magnes i sprawdź który z wentyli zniknie na hwinfo). 

• Plusik 1
Opublikowano

no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisać do nich wysłać im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać.

Jak ktoś sprzedaje gotowce to powinien tak dobrać części albo tak go skonfigurować, by użytkownik nie musiał 3 dni z kolegami z forum siedzieć i poprawiać krzywe w biosie.

Opublikowano
1 minutę temu, easye napisał(a):

no ale poziom złożenia tego kompa masakra, widać, że nikt nie sprawdził go nawet, albo olał odrzutowca - równie dobrze możesz napisac do nich wysłąc im zdjęcie że masz 2800 obrotów i nie da się przy nim siedzieć i im odesłać.

Jak się nie uda z wiatrakami to tak zrobię.  W budzie nie chce grzebać 

Opublikowano (edytowane)

no ten 2800 rpm to musi na 100 chodzić, więc pewnie nie PWM tylko DC i wystarczy zmniejszyć. u mnie jest w biosie opcja, że mogę włączyć wentylatory na max i wtedy widzę na jakie obroty maksymalnie wbijają, więc gdybyś miał coś takiego u siebie to byś zobaczył, który dobija do tych 2800

tui.jpg.7386b56fcd8e522ff93b957dfde849f7.jpg

jakie tam masz opcje jak rozwiniesz?

Edytowane przez krzysiek923
Opublikowano

ustawić wentylatory obudowy na max 1000 rpm, sprawdzić temperatury (CPU, GPU) stress testem i jak będą ok to zostawić, jak będzie za mało to minimalnie podnosić. chociaż nie sądzę, żeby wyższe obroty były konieczne i miały kluczowe znaczenie tutaj

Opublikowano

@PiPoLiNiO mam maly problem. CPU fan. Nie mogę obniżyć ostatniej kropki, ale ogólnie wyciszyłem aż do 364 rpm. Przynajmniej w biosie tak wygląda. 

zostawic? Nie za mało tych rpm?

image.jpg

natomiast w sys fan próbowałem ustawić płasko i to samo. Poza tym u ścięgnie jest 50%. U mnie się zaczynał silent od 25% No i w efekcie mamy jednak więcej rpm. 

chyba że ustawić płaską 25%? Wtedy spada do 880 rpm, ale nadal nie mogę obniżyć ostatniej przy 100 stopniach

image.jpg