Qbon 380 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ja mam wentyle obudowy na ok 650rpm i tyle wystarczy, one też potrafią dać duży hałas jak są przegięte. Też jestem zaskoczony, że takie cyrki są, Hard PC przecież ma dobre opinie, mogli sprawdzić poziom hałasu i skonsultować to z Kosmosem jak ma być ustawione. Cytuj
tjery 1 291 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Dlatego Kosmos trzeba było brać części i złożyć samemu, nie dość, że taniej, to w tym czasie co się bawisz z wiatrakami byś już dawno sam sobie złożył Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) @Kosmos No ustaw tak żeby u CIebie % odpowiadały 500-600 RPM. U mnie masz pod moje wentyle % dobrane SYS FAN CONTROL masz auto dalej, zmień na PWM Tam gdzie masz na wykresach płasko, tam masz mieć u siebie 500-600 RPM wtedy A reszta odpowiednio wyżej. Edytowane 5 godzin temu przez PiPoLiNiO Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 500-600 zarówno na budzie jak i cpu? Cytuj
Chewie 188 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 18 minut temu, Qbon napisał(a): Ja mam wentyle obudowy na ok 650rpm i tyle wystarczy, one też potrafią dać duży hałas jak są przegięte. Też jestem zaskoczony, że takie cyrki są, Hard PC przecież ma dobre opinie, mogli sprawdzić poziom hałasu i skonsultować to z Kosmosem jak ma być ustawione. Pewnie w okresie świątecznym mieli dużo zamówień i lecieli taśmowo co ich nie usprawiedliwia oczywiście, dlatego lepiej samemu na spokojnie przeznaczyć jakąś niedzielę na złożenie kompa. Cytuj
KrYcHu_89 2 430 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 43 minuty temu, Kosmos napisał(a): 500-600 zarówno na budzie jak i cpu? Według mnie to jest mało przy twojej konfiguracji, będzie gorąco, coś za coś. Ja mam w spoczynku tyle, w obciążeniu 1.2k. Poza tym na grafice w hotspocie ile masz 3000 RPM:)? Cytuj
mozi 1 992 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Z pierwszą częścią się zgadzam. Ja bym ustawił 1000 rpm na stałe. Przy 600 to będzie mały przepływ i zacznie się grzać gpu. Ale możesz sprawdzić. A co ma Rpm do hotspot to nie wiem. Cytuj
KrYcHu_89 2 430 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, mozi napisał(a): Z pierwszą częścią się zgadzam. Ja bym ustawił 1000 rpm na stałe. Przy 600 to będzie mały przepływ i zacznie się grzać gpu. Ale możesz sprawdzić. A co ma Rpm do hotspot to nie wiem. Si, po prostu chodzi o to, że i tak na końcu bedzie słychać tylko grafikę podczas grania w gry na maksymalnych ficzerach. Ogólnie do grania na PC to polecam jednak słuchawki z noise cancellingiem :). Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu To ile w koncu cpu a ile obudowa. Pogubiłem się xD Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 7 minut temu, Kosmos napisał(a): To ile w koncu cpu a ile obudowa. Przy Twoim procku spokojnie 500-600 tam gdzie linia ciągła. Dla pewności możesz 700. Ziom, masz wszystko na zdjęciach. Po prostu to skopiuj i dopasuj pod swoje % A co do karty, tam też trzeba zmienić krzywą. Większość kart przy 70 stopniach leci sobie już wesoło 2000 RPM Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ostatecznie byłoby tak: CPU fan - 667 rpm Sys fan 1 - 688 rpm sys fan 2 - 551 rpm sys fan 3 -264 rpm bedzie ok? Ta ostatnia wartość nie za niska. Bo gdy ja ustawiłem wyraźnie komp ucichł. Oczywiście mowa o biosie. Zobaczymy jak w grach i w systemie. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 i 3 w sumie powinny być tak samo jak 1 260 to za mało, może przerywać i się zawiesić na amen aż do restartu Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tylko, że mówiliśmy o ustawieniu tego samego wykresu. Wykres na 1, 2 i 3 jest ten sam a rpm się znacznie różnią. Czyli podnieść na 2 i 3? Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @Kosmos 1 2 3 to wentylatory obudowy. Dlatego wszędzie powinieneś mieć tak samo ustawione. U mnie po prostu 5 wentyli idzie pod 1 przewód, dlatego widzisz jeden obrazek Aaaa. Dobra pewnie masz z przodu inne i z tyłu inny Więc 2 ustawiasz tak samo, a ten różnicąy się dopasowujesz procenty tak aby obroty zgadzały się z resztą Ja mam 5 identycznych, dlatego wystarczy 1 raz ustawić. Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu No dokładnie ten sam wykres daje inne wartości rpm. Tak wygląda 3 Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @Kosmos Pewnie przód to 140mm, tył 120. Więc musisz mu zwiększyć procenty 140 mają mniejszy zakres obrotów bo są większe. A mniejsze mają większy zakres żeby nadgonić. Dlatego te same procenty w mniejszym dają mniejszy rpm Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Sys 2 i sys 3 podniosłem. Idealnie w to samo rpm nie trafie, ale chyba może zostać? cos jeszcze w tym biosie? Czy mogę bezpiecznie uruchomić system Windows? Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Hyhy, no w sumie to w chuj rzeczy pewnie skoro oddali Ci coś takiego Expo, curva, memory restor aby komp się uruchamiał 20 sekund a nie 50, i tak dalej Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Startuje bardzo szybko Ale na razie chce sprawdzić to chłodzenie Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 minuty temu, Kosmos napisał(a): Startuje bardzo szybko Obawiam się, że złą minkę dałeś. Na 99% startuje szybko, bo zapłaciłeś za 6000 ram, a działa jako 4800 No chyba, że nie ogarnęli wentyli, a ogarnęli ram. Ale to byłoby dziwne... Daj zdjęcie z widoku na bios jak do niego wchodzisz i będzie wiadomo Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu No chyba wreszcie mamy ciszej. Spider-Man Miles Morales w filmiku z menu, gdzie dotychczas bylo najglośniej. Tylko, czy to są już te odpowiednie rpmy? Nie mam pojęcia. Nadal slyszę peceta, ale już nie jak odkurzacz. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Teraz, Kosmos napisał(a): Tylko, czy to są już te odpowiednie temperatury? Temperatury są ok. Będa lepsze jak zrobisz Curva Optimizer. Ale dalej coś jest nie tak z wentylami 1 za wysoko wystrzeliwuje. Olać to. Dawaj bios bo czuje, że Cię wyruchali z RAM i tracisz sporo na wydajności... Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu dobra, nie będę tu śmiecic, odezwe sie na pw. Dziękuję wszystkim. Cytuj
mozi 1 992 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Si, po prostu chodzi o to, że i tak na końcu bedzie słychać tylko grafikę podczas grania w gry na maksymalnych ficzerach. Ogólnie do grania na PC to polecam jednak słuchawki z noise cancellingiem :). Dlatego pisałem żeby sprawdził w occt przy max poborze. Morales to pewnie bierze 200w w porywach. Ja jade na biosie silent i przy 450w mam 1300 rpm na karcie. Cytuj
Kosmos 2 769 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @PiPoLiNiOPolecam tego użytkownika. Sytuacja opanowana, zegary ustawione. Pomimo dobrych ustawień w biosie nadal wylo. Okazalo się, że to apka gigabyte na Windowsie przechwycila w ustawieniach. Tak czy siak, jest cisza i spokój. Dzięki jeszcze raz! 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi