PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Tak jak pisałem w nocy, temat do ogarnięcia w 10 min na połączeniu na kamerce. Sprzęt @Kosmos śmiga jak ta lala. Dobra rada, nie pytajcie o porady pc na tym forum, bo takie mastermindy jak gangster @mozi, jedynie dużo poszczekają w postach, a uja pomogą W ogóle chciałbym zrozumieć logikę i przydatność occt w jego problemie. Ale to już chyba tylko tak wielkie umysły jak Twój to rozumieją... Pozdro mordeczki Niech duch pc master race będzie z Wami Cytuj
mozi 1 992 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Gdzie pisałem że occt rozwiąże problem? Naucz się czytać ze zrozumieniem. Pisałem że warto sprawdzić kartę jak działa pod full obciążeniem. I nie pisz już do mnie nic. Gardzę takimi jednostkami jak ty. Cytuj
bartiz 1 632 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia Kurde w tej całej kłótni też się dowiedziałem że RAM od pół roku chodzi mi na 5400mt/s i ustawiłem sobie wiatraki porządnie, dzięki chłopaki! Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia 53 minuty temu, bartiz napisał(a): dzięki chłopaki! Grunt, że teraz będzie szybciej 😎 Cytuj
Qbon 385 Opublikowano 11 stycznia Opublikowano 11 stycznia https://videocardz.com/newz/zotac-introduces-12vhpwr-safety-light-for-geforce-rtx-5090-5080-series Chyba całkiem dobrze pomyślane. Cytuj
Donatello1991 1 472 Opublikowano niedziela o 07:27 Opublikowano niedziela o 07:27 Dobra beka. Ja to sobie ten Hardware it przeglądam od czasu do czasu nawet, bo potencjał dobry ma na " miłą wymianę zdań ". Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 10:05 Opublikowano niedziela o 10:05 Po testach mogę potwierdzić, że problem rozwiązany. Komp chodzi cicho. Wentylatory obudowy jakies 600-700 rpm. Karta też pracuje cicho. Delikatnie obniżona też pompa do jakichś 2500 rpm. Natomiast wyrazny szum (ale nie wycie, nadal jest ciszej) słyszę tylko przy ustawieniach Uber+ i włączonym ray tracingiem w Wiedźminie. Też tak macie? (Wyłączam rt i znów dosyć cicho nawet przy max detalach). Za to, jak to wygląda. To słoneczko nad polami. Coś cudownego. Najlepszy zakup gamingowy od czasów ps2 5 1 Cytuj
Ukukuki 7 291 Opublikowano niedziela o 10:15 Opublikowano niedziela o 10:15 Maksymalne ustawienia w grze mogą ci wywalić temperatury na podzespołach, więc siłą rzeczy wentylator będą musiały podnieść obroty aby uniknąć dławienia podzespołów przez temperatury (thermal throttling). Ratunkiem jest undervolting. Kiedyś podzespoły miały zapas mocy i żeby wydłużyć ich żywotność czy trzymać parametry w ryzach producent nigdy nie wyciskał wszystkich soków z układu. Tak teraz walka na klatki i moc w przeróżnych testach wymusiła na producentach trochę inne podejście. Sprzęty jeśli trzeba pracują na maksymalnych obrotach, tak teraz wiele ludzi bawi się w undervolting tak aby zmniejszyć zużycie energii zachowując praktycznie nie zmienioną wydajność w grach. Jest to poprawianie fabryki ale w drugą stronę Już pomijam źle nałożone pasty przez producentów bo i to się zdarza czy firmy które składają PC. Jednak skoro koledzy ci pomogli i odczyty był ok to pewnie nie to. Mocny PC to też nie jest konsola XSX i jak go będziesz żyłował pod maksymalną moc to jednak to chłodzenie musi zwiększyć wydajność. jednak to jest skrajny przypadek. 1 Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano niedziela o 10:40 Opublikowano niedziela o 10:40 33 minuty temu, Kosmos napisał(a): słyszę tylko przy ustawieniach Uber+ Tak jak tłumaczyłem w rozmowie prywatnej, to jest nie do przeskoczenia bez UV. Wentyle się wkręcają przy 74 stopniach do 2000 RPM, to musi byc słyszalne. Tyle, że to nawet nie jest poziom PS4 pro, więc też nie ma co przesadzać @Kosmos UV pozwoli Ci zejść z 50W, może nawet 70. To pozwoli zmienić te 2000 RPM na 1600 RPM Tyle, że to wymaga cierpliwości przy testowaniu, a Ty chyba niekoniecznie jesteś z tych którzy lubią robić takie coś Ale jeśli chcesz się bawić to wiesz gdzie mnie szukać Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 10:59 Opublikowano niedziela o 10:59 Nie no, wyyebane. Bo to moze byc kwestia bardzo wymagających tytułóww. Miles morales też ma rt i jest już ciszej Cytuj
PiPoLiNiO 757 Opublikowano niedziela o 11:00 Opublikowano niedziela o 11:00 Teraz, Kosmos napisał(a): Nie no, wyyebane. Tak czułem Cytuj
mozi 1 992 Opublikowano niedziela o 11:00 Opublikowano niedziela o 11:00 @KosmosMoim zdaniem trochę za wolno kręcą się wentylatory w obudowie i nie ma dobrego przepływu powietrza w budzie dlatego karta łapie 74 st (chyba że jest inaczej i masz inne wartości) Trzeba znaleźć złoty środek dlatego sugerowałem ustawić 1000-1200 rpm na fanach w budzie (ew poziom który będzie akceptowalny) i puścić albo gierkę która dociska do power limitu albo szybciej jest occt i w 2 min karta jest gorąca. Wtedy patrzymy. Z testów tego modelu karty nie wynika że w full stresie ma mieć 74 stopnie i 2000 rpm. Ale pieniacz i grzejnik zakrzyczał wątek. Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 11:03 Opublikowano niedziela o 11:03 Tam nigdy nie było 2000. Ten 1900 to taki max przy rt i Uber+ w jednej konkretnej grze Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 11:08 Opublikowano niedziela o 11:08 Nie drążmy już, nie ma co się spinać A tak trochę z innej beczki. Praca gpu przy wysokich temperaturach jakoś mocno szkodzi kartę? Obniża żywotność czy to raczej długowieczne sprzęty? Cytuj
mozi 1 992 Opublikowano niedziela o 11:15 Opublikowano niedziela o 11:15 Tutaj jest wynik z testu w zamkniętej budzie jeśli masz dużo więcej to może coś być nie tak. Po prostu. Ale zrobisz jak chcesz Cytuj
Ukukuki 7 291 Opublikowano niedziela o 11:49 Opublikowano niedziela o 11:49 38 minut temu, Kosmos napisał(a): Nie drążmy już, nie ma co się spinać A tak trochę z innej beczki. Praca gpu przy wysokich temperaturach jakoś mocno szkodzi kartę? Obniża żywotność czy to raczej długowieczne sprzęty? A jaką masz przy maksymalnej GPU? Wiem ,że inna karta ale u mnie przy 100% obciążeniu GPU i 50% CPU w Ratchet na maksa (bez RT) przy stałych 120 klatkach mam temperatury 67-69 stopni na GPU. Z tym ,że mam 800-1400 obrotów na wentylach na karcie. Sama karta wciąga mi 305-315W teraz. A pamięci na karcie 86 stopni. CPU 60 stopni no ale nie jest obciążony. Z tym ,że słyszę delikatny szum no ale budę to mam bliżej głowy niż monitor xd Cytuj
Qbon 385 Opublikowano niedziela o 11:57 Opublikowano niedziela o 11:57 Ja na swojej mam od dawna zrobiony UV, nie jest to nic trudnego, wydajność jest ta sama jak bez UV a pobór energii mniejszy o ok 80W co przekłada się na niższe temperatury i brak szumu nawet w najbardziej wymagających grach. W MSI afterburner się to fajnie robi, w tej samej apce można sobie też ustawić krzywa wentylatorów dla karty. Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 11:57 Opublikowano niedziela o 11:57 7 minut temu, Ukukuki napisał(a): A jaką masz przy maksymalnej GPU? Wiem ,że inna karta ale u mnie przy 100% obciążeniu GPU i 50% CPU w Ratchet na maksa (bez RT) przy stałych 120 klatkach mam temperatury 67-69 stopni na GPU. Z tym ,że mam 800-1400 obrotów na wentylach na karcie. Sama karta wciąga mi 305-315W teraz. A pamięci na karcie 86 stopni. CPU 60 stopni no ale nie jest obciążony. Z tym ,że słyszę delikatny szum no ale budę to mam bliżej głowy niż monitor xd Później potestuje różne ustawienia w różnych grach i podeślę hw. Cytuj
Kosmos 2 779 Opublikowano niedziela o 13:08 Opublikowano niedziela o 13:08 @Ukukuki Przy forzie prawie kompa nie słychać wcale. Dodam, że właśie się okazało, że nie mam aktualnych sterowników gpu xD przy starcie coda otrzymałem komunikat, zebym zaktualizował, bo gra nie wystartuje 1 Cytuj
Ukukuki 7 291 Opublikowano niedziela o 13:40 Opublikowano niedziela o 13:40 @Kosmos Jest wpyte jak się oswoisz i jesteś wrażliwy na hałas to można się pobawić w przyszłości w UV. 1 Cytuj
Qbon 385 Opublikowano niedziela o 14:15 Opublikowano niedziela o 14:15 @Kosmos Po UV na pewno spadłyby temperatury i hałas, jeszcze można ustawić krzywą wiatraków karty. Masz taką opcję jak jest za głośno a tam przy 1600rpm karty to na pewno słychać dosyć. W MSI Afterburner masz też taką opcję power limit, to działa podobnie jak UV ale bardziej zbija zegary i robi to dynamicznie dlatego lepsza opcją jest UV bo ustawiasz zegary na sztywno, tylko tak aby było stabilnie. Ale możesz sobie najpierw potestować, ustawić np tylko power limit na np 70% i zobacz wtedy czy wciąż słychać tak jak wcześniej w tych grach gdzie tak się dzieje. 1 Cytuj
easye 3 416 Opublikowano poniedziałek o 19:49 Opublikowano poniedziałek o 19:49 Tego się właśnie obawiałem - input lag zniacznie odczuwalny! w Niemczech 2500, w UK 2600, u nas niedługo po 4K. xD 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 447 Opublikowano poniedziałek o 20:17 Opublikowano poniedziałek o 20:17 27 minut temu, easye napisał(a): Tego się właśnie obawiałem - input lag zniacznie odczuwalny! w Niemczech 2500, w UK 2600, u nas niedługo po 4K. xD To grafika 5090 będzie po 20k, kraj milionerów xD. Cytuj
Paolo de Vesir 9 349 Opublikowano poniedziałek o 20:18 Opublikowano poniedziałek o 20:18 Niemcy zazdroszczą nam dobrobytu. Cytuj
GearsUp 313 Opublikowano poniedziałek o 20:22 Opublikowano poniedziałek o 20:22 (edytowane) I tak zejdzie na pniu dlatego takie praktyki się nie skończą. To jak z PS5 Pro, kto kupił powinien być wytykany palcami chociaż ten procek przynajmniej nie jest bublem Edytowane poniedziałek o 20:23 przez GearsUp Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi