Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie to co się rzuciło w oczy od razu to brak tego smearingu, ghostingu czy jak to tam nazwać, co wcześniej się pojawiało przy path tracingu, obraz jest znacznie bardziej stabilny i wyraźny w ruchu. Całe szczęście, że nie zachowali tego jedynie dla 5xxx, bo to robi naprawdę dużo.

Opublikowano
7 minut temu, Qbon napisał(a):

Mnie to co się rzuciło w oczy od razu to brak tego smearingu, ghostingu czy jak to tam nazwać, co wcześniej się pojawiało przy path tracingu, obraz jest znacznie bardziej stabilny i wyraźny w ruchu. Całe szczęście, że nie zachowali tego jedynie dla 5xxx, bo to robi naprawdę dużo.

Może i robi dużo ale strata FPSów na kartach innych niż 4090/5090 też jest duża i nie są to 2-3 klatki. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Rooofie napisał(a):

Może i robi dużo ale strata FPSów na kartach innych niż 4090/5090 też jest duża i nie są to 2-3 klatki. 

Mam 4080 i nie zauważyłem póki co żadnej straty fpsów. Potestuje później jeszcze trochę ale póki co nic takiego nie widzę.

Może być też tak, że strata kilku klatek jest ale w grach gdzie włączasz frame generation jest przyrost bo sam fg dostal boosta. 

Edytowane przez Qbon
Opublikowano
8 minut temu, smallv86 napisał(a):

Kurde mam chyba problem. Z ciekawosci odpalilem na wyswietlaczu aio  zeby mi pokazywalo temp. procka i w kazdej grze 90-100 stopni. Nawet z pompo i wiatrakami na 100%. To chyba nie jest normalne?

Nie, "troszku" za dużo, może pasta 

Opublikowano
46 minut temu, smallv86 napisał(a):

Wymienialem aio rok temu (pompa przestala dzialac) i tam juz byla nalozona ale nie wykluczam bo w sumie nigdy nie sprawdzalem temperatur procka  xd

Ciężko powiedzieć co tam dali, możesz wziąć sobie Kyronauta 1g i przesmarować, jak dalej będzie tak dużo to coś poważniejszego

• Plusik 1
Opublikowano

Przyjechała ta 4090 dopiero dzisiaj (kupione w sobotę). Już myślałem ,że gościu mnie chce oszukać na kasę, na weekendzie nie wyśle, na wyjeździe jest. A w poniedziałek zagaduję kiedy wyśle to nie wie bo w szpitalu wylądował :frog: Jednak finalnie udało mu się w środę wysłać, dzisiaj dojechała i jestem po kilku testach pod obciążeniem. 

Chyba jest git.

image.png.783650c33a858e43c0146c740ab38816.png

image.thumb.png.3f80dc39424d1d1b98b795525cf8b9f9.png

Mam już i7 14 generacji na podmiankę ale to dopiero w przyszłym tygodniu, jutro na narty jadę. Dojechała chłodnica dla żony to biorę jej starą 360 i przy okazji podmienię procek. 

Jeszcze jedno wtrącenie przy okazji. Oczywiście spotkało mnie klawiaturstwo. Podmieniałem również zasilacz na NZXT 850W, na obudowie pisze żeby nie używać przewodów od innych zasilaczy. Jednak z lenistwa co się będę męczył i wyciągał stare i podmieniał na nowe. Chociaż te nowe fajne, w oplocie. No i oczywiście okazało się ,że przewód ma znaczenie a konkretnie ten do płyty głównej. Nie wiem jakim cudem ale płyta nie chciała wstawać na starym kablu z nowym zasilaczem, świecił się tylko RAM i nawet wentylatory nie działały.  Po podmianie kabla na ten z zestawu oczywiście wszystko działa, pozostałych przewodów nie chciało mi się podmieniać. Akurat przy szukaniu problemu trafiłem za pierwszym razem. :hype:

Jest bydle :obama:

IMG_0543.thumb.jpeg.f2393be03caf420fa3e969e4e66546a6.jpeg

Porównanie do mojego starego RX 7900 XT. 

IMG_0548.thumb.jpeg.c6695ed6e0ded1680e15a7b44687e49c.jpeg

A tutaj z kolei RTX 4090 w porównaniu do chłodnicy którą będę instalował u żony. Większa niż w niektórych motocyklach xd 

IMG_0547.thumb.jpeg.1b36ab91052557d1979207db70976972.jpeg

• Plusik 1
Opublikowano
13 minutes ago, Ukukuki said:

Przyjechała ta 4090 dopiero dzisiaj (kupione w sobotę). Już myślałem ,że gościu mnie chce oszukać na kasę, na weekendzie nie wyśle, na wyjeździe jest. A w poniedziałek zagaduję kiedy wyśle to nie wie bo w szpitalu wylądował :frog: Jednak finalnie udało mu się w środę wysłać, dzisiaj dojechała i jestem po kilku testach pod obciążeniem. 

Chyba jest git.

image.png.783650c33a858e43c0146c740ab38816.png

image.thumb.png.3f80dc39424d1d1b98b795525cf8b9f9.png

Mam już i7 14 generacji na podmiankę ale to dopiero w przyszłym tygodniu, jutro na narty jadę. Dojechała chłodnica dla żony to biorę jej starą 360 i przy okazji podmienię procek. 

Jeszcze jedno wtrącenie przy okazji. Oczywiście spotkało mnie klawiaturstwo. Podmieniałem również zasilacz na NZXT 850W, na obudowie pisze żeby nie używać przewodów od innych zasilaczy. Jednak z lenistwa co się będę męczył i wyciągał stare i podmieniał na nowe. Chociaż te nowe fajne, w oplocie. No i oczywiście okazało się ,że przewód ma znaczenie a konkretnie ten do płyty głównej. Nie wiem jakim cudem ale płyta nie chciała wstawać na starym kablu z nowym zasilaczem, świecił się tylko RAM i nawet wentylatory nie działały.  Po podmianie kabla na ten z zestawu oczywiście wszystko działa, pozostałych przewodów nie chciało mi się podmieniać. Akurat przy szukaniu problemu trafiłem za pierwszym razem. :hype:

Jest bydle :obama:

IMG_0543.thumb.jpeg.f2393be03caf420fa3e969e4e66546a6.jpeg

Porównanie do mojego starego RX 7900 XT. 

IMG_0548.thumb.jpeg.c6695ed6e0ded1680e15a7b44687e49c.jpeg

A tutaj z kolei RTX 4090 w porównaniu do chłodnicy którą będę instalował u żony. Większa niż w niektórych motocyklach xd 

IMG_0547.thumb.jpeg.1b36ab91052557d1979207db70976972.jpeg

Uzywasz tego thermomixa? W naszym używanym codziennie już zeszły loga a nawet tam go nie tarłem.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam koło roku, loga całe :D ale po początkowym częstym próbowaniu używany raczej weekendowo, chociaż w tygodniu też się zdarzy rozrabianie ciasta na coś

Edytowane przez tjery
Opublikowano
13 minut temu, tjery napisał(a):

Termomiks ile TFLOPS?

CP2077 działa w stabilnych 30 :lapka:

4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Uzywasz tego thermomixa? W naszym używanym codziennie już zeszły loga a nawet tam go nie tarłem.

Teściowa dała to w prezencie. Żona często tego używa, kilka razy w tygodniu. Ja nie, lubię gotować z przepisów znalezionych w Internecie a nie w termomixie. Chociaż ten chlebek ziołowy co każdy zna to sztos.  

Duża ta karta, musiałem wentylatory na chłodnicy rozsunąć i ją samą delikatnie przesunąć. Co prawda mogę dać ją na inną ścianę obudowy ale tak jak wspomniałem będę instalował 360 z kompa żony. I kurde szlifierka pójdzie w ruch bo raz ,że nie chce obudowy zmieniać, lubię mojego fractala a dwa 360 nie zmieści się na górnej ścianie obudowy. I tak mi już poszło za dużo na odświeżenie kompa. Wymieniona karta, procek, chłodzenie, zasilacz. Już nic więcej z platformy LGA 1700 nie wyciągnę. Także spokój na 2-3 lata pewnie. Później może wyjdzie AM6 albo udane procki od niebieskich jak 12 generacja. 

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Na razie się fabrycznymi nastawami nacieszę a dwa to nie wiem czy to będzie konieczne :cool:

Żadne OC. Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt.

Opublikowano
5 minut temu, Rooofie napisał(a):

Żadne OC. Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt.

Nie no, bez przesady, to jakbyś przywiązał labradora na łańcuchu przy budzie ;)

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rooofie napisał(a):

Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt.

To żeś dowalił :) UV nie polega na obniżeniu limitu mocy. W ten sposób to on w pip wydajności straci jak poleci do 75%. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To żeś dowalił :) UV nie polega na obniżeniu limitu mocy. W ten sposób to on w pip wydajności straci jak poleci do 75%. 

Nie pisze o UV tylko o power limicie w apce Nvdii albo MSI Afterburner. Przy 80% straci się 3 fpsy a pobór mocy zmniejszony ~75W albo i więcej w zależności od gry przy temperaturze 5C niższej. Ja tego używam nawet przy 3080 xD

image.png.9aa3a860b75a265540187beee8fc5527.png

albo tu

image.thumb.png.4bccc7909b3ea2ec875e64392c9d3fc8.png

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Rooofie Jak zrobisz to samo na 4090 i dasz 75% to równie dobrze mógłbyś kupić 4080S :)

W 4090 robi się UV. Jak masz fart to wydajność zostaje identyczna, a pobór spada prawie 100W.

Oczywiście, że nie masz racji :usmiech: Przy power limicie i UV uzyskuje się niemal takie same wyniki, przy czym ustawienie power limitu to przesunięcie suwaka w lewo i nie ma tu żadnych "fartów".

Przy takim Days Gone (pierwszy lepszy filmik na YT) zużycie prądu spada z 400W do 260W nadal mając 150+fpsów.

Opublikowano

No nie do końca. Celem UV jest tak ustawienie parametrów żeby karta nie odbijała się od power limitu a trzymała stabilny core speed. Zmniejszając suwak w AB tak naprawdę ubijasz jej moc i zegar raczej przy pełnym obciążeniu nie będzie tak wysoko jak być ustawił krzywą i przy odrobinie szczęścia można pójść z efektywnym zegarem wyżej niż stock a pobór mniejszy. Czytałem sporo testów i to jest w sumie najprostsza metoda bo nie musisz się martwić że coś się wywali. Efekt jednak nie jest ten sam. Nawet zobacz ten filmik co wstawiłeś i porównaj clock speed:

image.thumb.png.9aff931eb0167feb771e3b3616cce73e.png

Opublikowano

@Rooofie Ale po co Ty się kłócisz? Mam w budzie 4090. Days Gone to sobie na kalkulatorze moze latać. Odpal Cyberpunk i będziesz widział jaki jest spadek :)  Ale w sumie, wierz w co chcesz. Mi tam to wisi. Ale z dawaniem beznadziejnych rad bym się wstrzymywał :)

@mozi Mordo, w końcu jesteśmy w czymś zgodni :) Efekt jest sporo inny, testowałem obie wersje. Ograniczanie mocy nie ma żadnego sensu, bo zegary lecą na łeb czesto, a ubity zegar = ubity FPS. No i ja ciągle pisze o 4090. Nie wiem jakie są zegary i pobory w 3080 ;)

Opublikowano

Oczywiście, że lepiej zrobić UV, trzeba potestować żeby było stabilnie ale uzyskuje się praktycznie taka sama wydajność przy niższym poborze prądu, więc i chłodniej i ciszej. Power limit dynamicznie zbija zegary zbyt mocno, UV trzyma tak jak się ustawi na krzywej.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Rooofie Ale po co Ty się kłócisz? Mam w budzie 4090. Days Gone to sobie na kalkulatorze moze latać. Odpal Cyberpunk i będziesz widział jaki jest spadek :)  Ale w sumie, wierz w co chcesz. Mi tam to wisi. Ale z dawaniem beznadziejnych rad bym się wstrzymywał :)

@mozi Mordo, w końcu jesteśmy w czymś zgodni :) Efekt jest sporo inny, testowałem obie wersje. Ograniczanie mocy nie ma żadnego sensu, bo zegary lecą na łeb czesto, a ubity zegar = ubity FPS. No i ja ciągle pisze o 4090. Nie wiem jakie są zegary i pobory w 3080 ;)

Spadek w Cyberpunku wynosi 4 fps. Różnica w poborze prądu 120W.

Generalnie to mnie gówno obchodzi co robicie ze swoimi kartami, ja tylko zasugerowałem, że biorąc pod uwagę, że większość PCtowców na Steamie gra nadal w 1080p nie ma sensu katować 4090 na 100% jej wydajności mając po 300 fpsów.

Edytowane przez Rooofie
Opublikowano

Ale wątek uv powstał bo uki kupił 4090 i się zaczęła o tym dyskusja. To nie jest tak że ktoś chce źle tylko radzimy jak najlepiej to ogarnąć. Nie ma się co gotować - opcje są dwie obie nie idealne, więc jeszcze raz:

- uv - lepszy efekt ale trzeba poświęcić więcej czasu na testy stabilności 

- power limit - po prostu działa ale kosztem wydajności.

Natomiast nie ma co pisać że to samo bo nie jest. 

• Plusik 1