Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.01.2025 o 16:50, Rooofie napisał(a):

Co do nowego DLSSa, to spadki na starszych kartach są nawet większe. Mówi o tym Zmaslo w swojej recenzji. Różnica na takim 3090 to prawie 10 fps.

image.thumb.png.2b577188312d7b5e436e375edf44c968.png

Do póki można korzystać zatem ze starego DLSS to spoko, gorzej jakby Nvidia ta możliwość wyłączyła ^^

Opublikowano

Potestowalem nowy DLSS w kilku grach, bo podmiana plików działa i różnica w każdej grze jest bardzo duża na plus, pobrałem też specjalnie Outlaws, bo tam było wcześniej widoczne rozmycie, zwłaszcza w ruchu i tych bujających się drzew, teraz obraz jest idealnie ostry i wyraźny, tak samo odbicia są lepsze i obraz jest stabilny, różnice są widoczne gołym okiem. Działa to w każdej grze z dlss. W Cyberpunku to jest też jak dzień do nocy ale update ma jakiś efekt uboczny, bo po aktualizacji zdarza mi się stuttering czego przed patchem nie było w ogóle, tylko, że nie mam najnowszych sterowników więc może to przez to, nie chce już mi się aktualizować bo za parę dni wrzucę te najnowsze. Dodatkowo każda gra z nowym FG ma nieco więcej klatek (u mnie do 10 więcej), nowa wersja fg musiała dostać jakiegoś boosta, zresztą takie były zapowiedzi. Ogólnie imponujący update, bo ulepsza grafikę dość znacząco w każdej grze. Obraz jest o wiele lepszy w ruchu, bardziej wyraźny, stabilny, tam gdzie wcześniej było jakieś smużenie teraz go nie ma lub ograniczony jest do minimum.

Opublikowano
11 minut temu, Qbon napisał(a):

Potestowalem nowy DLSS w kilku grach, bo podmiana plików działa i różnica w każdej grze jest bardzo duża na plus, pobrałem też specjalnie Outlaws, bo tam było wcześniej widoczne rozmycie, zwłaszcza w ruchu i tych bujających się drzew, teraz obraz jest idealnie ostry i wyraźny, tak samo odbicia są lepsze i obraz jest stabilny, różnice są widoczne gołym okiem. Działa to w każdej grze z dlss. W Cyberpunku to jest też jak dzień do nocy ale update ma jakiś efekt uboczny, bo po aktualizacji zdarza mi się stuttering czego przed patchem nie było w ogóle, tylko, że nie mam najnowszych sterowników więc może to przez to, nie chce już mi się aktualizować bo za parę dni wrzucę te najnowsze. Dodatkowo każda gra z nowym FG ma nieco więcej klatek (u mnie do 10 więcej), nowa wersja fg musiała dostać jakiegoś boosta, zresztą takie były zapowiedzi. Ogólnie imponujący update, bo ulepsza grafikę dość znacząco w każdej grze. Obraz jest o wiele lepszy w ruchu, bardziej wyraźny, stabilny, tam gdzie wcześniej było jakieś smużenie teraz go nie ma lub ograniczony jest do minimum.

Sprawdzasz w 4k?

Opublikowano
3 minuty temu, Qbon napisał(a):

Tak

Ok, ja co prawda sprawdziłem tylko w starociach (Tlou1 Remake i Control) i nie widzę znacznej różnicy ale może nie jest to tutaj jeszcze zaimplementowane. 

Opublikowano
19 minut temu, Qbon napisał(a):

No kurde, wczoraj sprawdziłem CP2077, 4K DLSS Balanced, OLED 48", metr z hakiem od TV - to już podchodzi pod czary, że taką jakość obrazu można osiągnąć skalując z 1240p do 4K. Mego ostro, wyraźnie i co najważniejsze, tak samo w ruchu. Wyeliminowane praktycznie wszystkie bolączki z poprzedniej wersji począwszy od ghostingu z PT po wygląd włosów i twarzy NPCtów. Do tego antyaliasing i oddanie szczegółów, drobnych/cienkich elementów wciąga nosem ten z natywnego 4K z TAA. No jest dobrze.

• Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, tjery napisał(a):

No kurde, wczoraj sprawdziłem CP2077, 4K DLSS Balanced, OLED 48", metr z hakiem od TV - to już podchodzi pod czary, że taką jakość obrazu można osiągnąć skalując z 1240p do 4K. Mego ostro, wyraźnie i co najważniejsze, tak samo w ruchu. Wyeliminowane praktycznie wszystkie bolączki z poprzedniej wersji począwszy od ghostingu z PT po wygląd włosów i twarzy NPCtów. Do tego antyaliasing i oddanie szczegółów, drobnych/cienkich elementów wciąga nosem ten z natywnego 4K z TAA. No jest dobrze.

No ja z racji 4080 gram z dlss performance w Cyberpunka i nawet tutaj jest ogromna różnica względem poprzednich wersji. W roślinności jest przepaść też, bo wcześniej był bardzo widoczny ten smearing, teraz tego nie ma. Niesamowita sprawa i do tego więcej klatek z nowym FG.

14 minut temu, Rooofie napisał(a):

Ok, ja co prawda sprawdziłem tylko w starociach (Tlou1 Remake i Control) i nie widzę znacznej różnicy ale może nie jest to tutaj jeszcze zaimplementowane. 

Tlou 1 też sprawdzałem, roznice widzę w ostrości obrazu na pewno a parę dni temu miałem tę grę włączona bo chciałem sobie pokombinować z reshade także na świeżo, jest różnica ale najbardziej zauwazalna będzie tam gdzie wcześniej była większa niestabilność obrazu, szczególnie w grach z PT + RR, tutaj jest największą różnica, generalnie wszędzie tam gdzie występowało jakieś migotanie, smużenie, ghosting.

• Plusik 1
Opublikowano
5 minut temu, bartiz napisał(a):

jak wgrać tego nowego dlssa? jakiś link/tutorial?

Jak masz Cyberpunka zaktualizowanego to bierzesz pliki dlss z folderu bin/x64 i kopiujesz do odpowiedniego katalogu innej gry, zamieniasz pliki i tyle. Dlss musi być w wersji 310.x.x.x.

Opublikowano

Cena 11 299 zł. Grzeją się strasznie te nowe karty, UV to chyba obowiązkowo tutaj chcąc zmniejszyć temperatury i zwiększyć kulturę pracy. Ale ogólnie hype mi opadł póki co i tak, 4080 na razie przynajmniej mi wystarcza, nieco ponad rok temu składałem kompa, nie będę już biegł po nową kartę za taką cenę.

• Plusik 1
Opublikowano

Na ile ta cena z purepc jest oficjalna to się okaże, natomiast po ocenach myślę, że sklepy nieco zluzują z cenami 13-14k i wysoką marżą. 

Nie taka wydajność względem 4090 i nie taka kultura pracy i pobór energii. 

Opublikowano
1 godzinę temu, tjery napisał(a):

Za Suprima? Jak tak, to ceny niższe niż były za 4090.

No w tym teście tak podają, zobaczymy po ile będzie w sklepach.

Opublikowano

Fajnie widać po temacie jak każdy na coś innego zwraca uwagę, ja np. gram zawsze w słuchawkach i dla mnie komp mógłby nawet startować jak Boeing a i tak nic nie słyszę :D

Opublikowano
16 minut temu, tjery napisał(a):

Fajnie widać po temacie jak każdy na coś innego zwraca uwagę, ja np. gram zawsze w słuchawkach i dla mnie komp mógłby nawet startować jak Boeing a i tak nic nie słyszę :D

To samo ja. Nawet glosnikow nie mam XD

4 godziny temu, Qbon napisał(a):

Jak masz Cyberpunka zaktualizowanego to bierzesz pliki dlss z folderu bin/x64 i kopiujesz do odpowiedniego katalogu innej gry, zamieniasz pliki i tyle. Dlss musi być w wersji 310.x.x.x.

Panie w RDR2 jeszcze wieksza przepasc u mnie. Wygladało to jak gówno na monitorze. Teraz rewelacja. Zaraz obbadam Forze Motorsport bo tez kijowo bylo na monitrorze i musiałem pod tv 4k podłączać.

Opublikowano

Ja tu u siebie w dziupli też, zainwestowałem troszkę w dobre słuchawki, nie to samo co kino, wiadomo, ale w godzinach, w których gram to musiałbym być singlem na kino, a ten stan cywilny  minął 11 lat temu :D

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

To samo ja. Nawet glosnikow nie mam XD

Panie w RDR2 jeszcze wieksza przepasc u mnie. Wygladało to jak gówno na monitorze. Teraz rewelacja. Zaraz obbadam Forze Motorsport bo tez kijowo bylo na monitrorze i musiałem pod tv 4k podłączać.

RDR2 jeszcze nie sprawdzałem ale ogólnie każda gra z dlss dostaje dużego boosta. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem tego co osiągnęli przy nowej wersji dlss.

Wiedźmina 3 oczywiście już sprawdzałem jako, że to jedna z moich ulubionych gier w ogóle. Tutaj również jest duża poprawa i z nowym FG jakieś 10 klatek więcej. W Wiedźminie 3 już wcześniej nie było jakiegoś smużenia z max RT ale teraz wszystko jest dużo bardziej wyraźne i klarowne w ruchu. 

42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To strzał Oktaby który robił test. Pisałem z nim. Cene uaktualni jak bedzie znana :) Z dzisiejszych przecieków wychodzi 12k z hakiem.

To jeszcze lepiej :D Nie no, jak będzie trzeba upgrade'owac to lepiej poczekać na jakieś promocje do 10k xD

Edytowane przez Qbon