Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z tu zgromadzonych jest mi w stanie powiedzieć czy obecnie opłaca się na coś zmieniać rtx3080ti 12gb? Zakładając że mogę dołożyć 1000-1500 zł, używać tego będę głównie w Assetto Corsa Evo.

Opublikowano
19 minut temu, Kogut napisał(a):

Czy ktoś z tu zgromadzonych jest mi w stanie powiedzieć czy obecnie opłaca się na coś zmieniać rtx3080ti 12gb? Zakładając że mogę dołożyć 1000-1500 zł, używać tego będę głównie w Assetto Corsa Evo.

Jeśli grasz w 1080p albo 1440p nie ma raczej póki co sensu kupować czegoś nowszego. Dopiero od 4k myślałbym o czymś nowym ale w tym przypadku zabrakłoby ci budżetu.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

ja tam czekam ze swoją 4070 do 2026 i RDNA4, miałem przesiąść się na 5070, ale nijak mnie ta karta nie przekonuje. jeszcze jakby miała te 200W, a ma 250, meh

RDNA4 wychodzi teraz i kończą rozwój tej architektury. W 2026 raczej nie będzie nowych kart, wyjdą co najwyżej wersje super RTX 5xxx.

• Plusik 1
Opublikowano
51 minut temu, Rooofie napisał(a):

Jeśli grasz w 1080p albo 1440p nie ma raczej póki co sensu kupować czegoś nowszego. Dopiero od 4k myślałbym o czymś nowym ale w tym przypadku zabrakłoby ci budżetu.

No generalnie gram na TV podłączonym do PC, w 4K właśnie. Ok powiedzmy że budżet to nie jest problem, co sugerujesz? 

Opublikowano
8 minut temu, Kogut napisał(a):

No generalnie gram na TV podłączonym do PC, w 4K właśnie. Ok powiedzmy że budżet to nie jest problem, co sugerujesz? 

Przede wszystkim wstrzymać się 1-2 tyg. jak rynek się unormuje po premierze nowych 5xxx to ceny mogą wyglądać inaczej. 

Używka RTX 4080/Super - 3500-4000 zł - wydajnościowy wzrost ok. 40% do 3080 Ti

Nówka RTX 5080 - 5500-7000 zł - wydajnościowy wzrost (prawdopodobnie) ok. 60% do 3080 Ti

Używka RTX 4090 - 6000-8000 zł - wydajnościowy wzrost ok. 80% do 3080 Ti.

• Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

RDNA4 wychodzi teraz i kończą rozwój tej architektury. W 2026 raczej nie będzie nowych kart, wyjdą co najwyżej wersje super RTX 5xxx.

no faktycznie, omijałem temat kart po zakupie swojej i coś mi się pokręciło. tak czy inaczej zostaję przy 4070, średniopółkowo te rtx 5000 wyszły słabo, nie chce mi się bawić w sprzedaż i wymianę na takie coś

Opublikowano
3 godziny temu, Kogut napisał(a):

Jeśli tv 4k to imo spokój będziesz miał jak kupisz 5090. Wtedy wiesz że min 2 lata wszystko będzie zapierdalac jak trzeba. Oczywiście bardziej rozsądny wybór to 5080 lub ew 4090 ale między tymi dwoma ciężko powiedzieć jak będzie za rok 1,5. 4090 ma więcej vram z kolei 5080 nowa technologia i w sumie nie wiadomo jak to się przełoży na wydajność za jakiś czas. Miałbym dylemat jeśli bym miał doradzić między tymi dwoma. Jeśli kasa luz no to wybór prosty. :lapka: 5090 i Zasialcz 1200W min. 

Opublikowano
4 godziny temu, Kogut napisał(a):

Jak budżet nie jest problemem to 9800X3D + 5090to nawet nie ma co się zastanawiać. A jak jest to rozsądna opcja to 5070 Ti, dobrze wyceniona i nie będzie specjalnie odstawać od 5080. 

Opublikowano

nie no padaka, w ogóle się nie opłaca wymieniać karty, jak ktoś posiada już 4080/4080 Super...

Ale żałuje że w lipcu na promkach nie kupiłem 4090 za 7k jak były promocje za nowki :((((

Opublikowano
26 minut temu, easye napisał(a):

nie no padaka, w ogóle się nie opłaca wymieniać karty, jak ktoś posiada już 4080/4080 Super...

Ale żałuje że w lipcu na promkach nie kupiłem 4090 za 7k jak były promocje za nowki :((((

Znam ból, mnie też korci żeby zmienić 3080TI i też sobie odmawiałem na wakacjach zakupu 4090 😮‍💨

Opublikowano

No ta generacja niestety to nie są te przyrosty co seria 3->4. 5080 to tak patrząc po testach jest pomiędzy 4080 super a 4090. Dalej jak będzie za chwile (pewnie dłuższą) koło 6k jest to niezła opcja. 

Opublikowano

no chyba ze ktoś ma 4080...

Można już było kupić za 6k 5080 - np GameRocka i pewnie nadal będzie można, z tym, ze używki 4080 chodzą po 3500-3800, co znowu z 5800 robi mało opłacalną kartę.

Rozumiem, że nikt nawet nie jest zainteresowany 5080 FE ze nie ma recek ^^