Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra a ktoś mi wytumaczy o co chodzi z tymi dwoma modelami RT nowymi?

model transformacyjny - rozumiem, że jest do kart 40XX

siec neuronowa - do 50XX, ale dlaczego na 40XX działa? 

i 2 pytanie - miałem słaby wynik w Cinebenchu. Pewnie też stad moje niskie temperatury na procku - pogooglowałem i się okazało:

If you enabled the "Game mode" or "3D Cache Turbo mode" at the BIOS level then disable it, that option turns SMT off. 

Chat GPT:

Jeśli "Game Mode" lub "3D Cache Turbo Mode" w BIOS-ie wyłącza SMT, to:

• Każdy rdzeń procesora Ryzen 7 9800X3D będzie obsługiwał tylko jeden wątek zamiast dwóch.
  • Procesor będzie działał bardziej jak jednostka z 8 rdzeniami i 8 wątkami zamiast 8 rdzeni / 16 wątków.
  • Może to zwiększyć wydajność w niektórych grach, które słabo skalują się na wiele wątków, ale pogorszyć wydajność w zadaniach wielowątkowych (np. rendering, obróbka wideo, streaming).

Jak macie to ustawione? Mi się wydaje że np taki RDR2 lepiej chodzi w Game mode, a dodatkowo w grach temperatury lepsze, ale pewnie w jakiejś strategii w które nie gram byłoby inaczej...

Opublikowano
13 godzin temu, Chewie napisał(a):

Szokk. Dzbany z amd przepuszczają dobrą okazję, żeby ich dojechać albo są jakoś dogadani

No lepszej okazji na wydanie dobrej karty konkurencyjnej nie mają, ale walczą z 4070 TI XD

Opublikowano

Z tego co czytam to najlepsza 5090 jeśli chodzi o chodzenie jest przy powietrzu suprim. Przy takiej samej głośności jest 5 st chłodniejsza niż astral. 

Opublikowano

Ja złożę budę jednak dopiero po wakacjach 

2 godziny temu, easye napisał(a):

A była szansa, wystarczyło w końcu wydać konkurencję dla 3 letniego 4090…

Nie zapominajmy, że AMD miało zapierdol z układami na konsole pod Pro i to na pewno tez opóźniło premierę nowych kart, które i tak wyszły jak widać niedopracowane i za wcześnie, oceniąjąc ten papierowy release Nvidii na chłodno. 

Imo ten marzec może być ciekawy, bo w mid range celuje większość graczy i tam teraz Nvidia wydaje rozkładający się kał w wysokich cenach. 

To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki, jeszcze niewiadomą jest jakość FSR4. 

18 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Typy w Nvidi to oglądają i potem im powieka nie mruga jak podają cenę :) 

6090? No 17k będzie jak nic :D 

To zależy, jak sytuacja z pędem na AI się wygasi, niekoniecznie. 

Opublikowano
9 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki

Co? 

Opublikowano
5 minut temu, tjery napisał(a):

Co? 

+ przypominam, że Nvidia w tej generacji nie dokonała żadnego wzrostu w RT. 

Mówię tutaj o modelach typu 5070/5070Ti vs 9070XT i RT. 

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

+ przypominam, że Nvidia w tej generacji nie dokonała żadnego wzrostu w RT. 

Taa, dzięki, nie skorzystam. Jego "leaki" i teorie są warte tyle co moje poranne pierdy

Opublikowano

hahahaha 

5080 to serio musi być jakiś prank, że to za 10k sprzedają 

W dniu 31.01.2025 o 10:55, PiPoLiNiO napisał(a):

@easye Różnica jest taka, że przykładowo w wukung z RT w 4k z DLSSQ, zamiast 45 fps, będę miał na 5090 60 fps. A to już robi kosmiczną różnice :)

Wysłali Ci już kartę, czy anulacja?

Opublikowano
7 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

hahahaha 

5080 to serio musi być jakiś prank, że to za 10k sprzedają 

Przecież ten benchmark to wałek.

Opublikowano
35 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Żeby bronić scamu z 5080 to już naprawdę trzeba być jechowym. 

Nie bronię 5080, tylko zwracam Ci uwagę na to co wstawiasz. A wstawiasz "benchmark", na którym CP2077 w natywnym 4K bez FG na max ustawieniach z Path Tracingiem chodzi na 7900XTX w 65 fpsach.

Opublikowano
2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie zapominajmy, że AMD miało zapierdol z układami na konsole pod Pro i to na pewno tez opóźniło premierę nowych kart, które i tak wyszły jak widać niedopracowane i za wcześnie, oceniąjąc ten papierowy release Nvidii na chłodno. 

? Przecież dołożyli CU i tyle pracy. Dla nich to jak pierdnąć, takie procki to i do przenośnych konsolek robią co roku. 

2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki, jeszcze niewiadomą jest jakość FSR4. 

Przecież to kocopoły i nie ma ani jednego benchmarka oprócz plotek i ploteczek które wiadomo jak się sprawdziły przy zielonych. 

1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Mówię tutaj o modelach typu 5070/5070Ti vs 9070XT i RT. 

Te modele jeszcze nie wyszły więc nie wiadomo jak wypadną. Fakt jest taki ,że AMD wystraszyło się premiery i cen zielonych więc raczej pozytywnie to nie nastraja do premiery 9070XT gdzie plotki mówią o rasterze na poziomie 7900 XT, dla mnie to będzie krok wstecz. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

? Przecież dołożyli CU i tyle pracy. Dla nich to jak pierdnąć, takie procki to i do przenośnych konsolek robią co roku. 

Przecież to kocopoły i nie ma ani jednego benchmarka oprócz plotek i ploteczek które wiadomo jak się sprawdziły przy zielonych. 

Te modele jeszcze nie wyszły więc nie wiadomo jak wypadną. Fakt jest taki ,że AMD wystraszyło się premiery i cen zielonych więc raczej pozytywnie to nie nastraja do premiery 9070XT gdzie plotki mówią o rasterze na poziomie 7900 XT, dla mnie to będzie krok wstecz. 

No raster będzie gorszy niż w 7900 XTX, bo to midrange za 2.5-3k zł, ale RT lepsze niż w jakimkolwiek AMD do tej pory, przecież już ten model z PS5 Pro bije w RT wszystko co AMD zrobiło w poprzedniej generacji. Do walki o rynek mid to może być najlepsza karta. Dla mnie to oni nie boją się, tylko po prostu Nvidię sobie wyczekali. Może przynajmniej karty będą na premierę, bo tych od Nvidii i tak nie bardzo było. 

Niewiadomo czy ukaże się następna 7900 XTX, bo AMD nastawia się już na nową generację w architekturze UDNA i tutaj to już będzie zupełnie coś nowego. Ta firma wie jak ogarniać tematy, z prockami nagle wystrzelili, a teraz po tym co Nvidia sobie robi na rynku widać konkurent mocny jest potrzebny.  

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No raster będzie gorszy niż w 7900 XTX, bo to midrange za 2.5-3k zł, ale RT lepsze niż w jakimkolwiek AMD do tej pory, przecież już ten model z PS5 Pro bije w RT wszystko co AMD zrobiło w poprzedniej generacji. Do walki o rynek mid to może być najlepsza karta. Dla mnie to oni nie boją się, tylko po prostu Nvidię sobie wyczekali. Może przynajmniej karty będą na premierę, bo tych od Nvidii i tak nie bardzo było. 

Gierki z PS5 Pro mocno siedzą z RT na procku co jest dziwne. No ale zobaczymy, moim zdaniem nie dogonią 5070 w RT a Ti która zapowiada się na najlepiej wycenioną kartę od zielonych na pewno będzie poza zasięgiem. 

2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Niewiadomo czy ukaże się następna 7900 XTX, bo AMD nastawia się już na nową generację w architekturze UDNA i tutaj to już będzie zupełnie coś nowego. Ta firma wie jak ogarniać tematy, z prockami nagle wystrzelili, a teraz po tym co Nvidia sobie robi na rynku widać konkurent mocny jest potrzebny.  

Nie będzie w tej generacji odpowiednika 7900 XT czt XTX. Akurat AMD jak zyskało w żagle to ceny procków też poszły do góry, zresztą przy obecnej premierze kart plotki mówią ,że wystraszyli się braku zmiany MSRP u zielonych więc pewnie też chcieli coś odwalić w tym segmencie. Korpo jak każde inne, ja bardziej liczę na intela. Może trzecia generacja ich kart zaatakuje segment wysoki. 

Opublikowano
2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@mozi Pytanie jak będzie w budzie a nie na stole. No i Astral ma zajebistą przewagę w postaci PTM na GPU, a msi zwykła pasta... 

testy z techpowerup są robione w budzie i ich test 4090 suprima ma dokładnie takie wartości jak u mnie. Nie mówię że tak będzie zawsze i u każdego ale jakoś wyznacznik jest. Testy na open benchu to sobie można wsadzić.