mozi 2 003 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia Fajnie się tam bawią w tej Ameryczce Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia Szczerze mówiąc sam bym sprzedał kartę jakby ktoś był chętny tak przepłacić. Frajerów trzeba golić. Widzę ,że za swoją 4090 mogę być do przodu 2500 zł i to w ciągu tygodnia tyle poszła do góry. Cytuj
iluck85 3 050 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia Typy w Nvidi to oglądają i potem im powieka nie mruga jak podają cenę 6090? No 17k będzie jak nic Cytuj
Chewie 194 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia Szokk. Dzbany z amd przepuszczają dobrą okazję, żeby ich dojechać albo są jakoś dogadani Cytuj
easye 3 445 Opublikowano 31 stycznia Opublikowano 31 stycznia Dobra a ktoś mi wytumaczy o co chodzi z tymi dwoma modelami RT nowymi? model transformacyjny - rozumiem, że jest do kart 40XX siec neuronowa - do 50XX, ale dlaczego na 40XX działa? i 2 pytanie - miałem słaby wynik w Cinebenchu. Pewnie też stad moje niskie temperatury na procku - pogooglowałem i się okazało: If you enabled the "Game mode" or "3D Cache Turbo mode" at the BIOS level then disable it, that option turns SMT off. Chat GPT: Jeśli "Game Mode" lub "3D Cache Turbo Mode" w BIOS-ie wyłącza SMT, to: Każdy rdzeń procesora Ryzen 7 9800X3D będzie obsługiwał tylko jeden wątek zamiast dwóch. Procesor będzie działał bardziej jak jednostka z 8 rdzeniami i 8 wątkami zamiast 8 rdzeni / 16 wątków. Może to zwiększyć wydajność w niektórych grach, które słabo skalują się na wiele wątków, ale pogorszyć wydajność w zadaniach wielowątkowych (np. rendering, obróbka wideo, streaming). Jak macie to ustawione? Mi się wydaje że np taki RDR2 lepiej chodzi w Game mode, a dodatkowo w grach temperatury lepsze, ale pewnie w jakiejś strategii w które nie gram byłoby inaczej... Cytuj
easye 3 445 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 13 godzin temu, Chewie napisał(a): Szokk. Dzbany z amd przepuszczają dobrą okazję, żeby ich dojechać albo są jakoś dogadani No lepszej okazji na wydanie dobrej karty konkurencyjnej nie mają, ale walczą z 4070 TI XD Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego AMD niech już przejdzie na 3 letni cykl wydawania kart bo kompletnie ich R&D nie nadąża za działem zielonych i znowu będą dwie generacje do tyłu ze wszystkim. Cytuj
easye 3 445 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego A była szansa, wystarczyło w końcu wydać konkurencję dla 3 letniego 4090… Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego Boże, Gainward który był zajebisty w 4090, teraz zrobił kapsztyla gorszego niż Founders, co jest nie lada wyczynem będąc 3 razy większym... 2 Cytuj
easye 3 445 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego Lol, jakbym kupił kartę pod którą trzeba robić stelaż za tyle kasy i zobaczył 2000rpm i 80stopni to pomyślałbym, że chyba dostałem zepsutą… Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego Lipton pewnie zadowolony że się mu akurat Gainward trafił. Cytuj
mozi 2 003 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego Z tego co czytam to najlepsza 5090 jeśli chodzi o chodzenie jest przy powietrzu suprim. Przy takiej samej głośności jest 5 st chłodniejsza niż astral. Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego @mozi Pytanie jak będzie w budzie a nie na stole. No i Astral ma zajebistą przewagę w postaci PTM na GPU, a msi zwykła pasta... Cytuj
KrYcHu_89 2 558 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego Ja złożę budę jednak dopiero po wakacjach 2 godziny temu, easye napisał(a): A była szansa, wystarczyło w końcu wydać konkurencję dla 3 letniego 4090… Nie zapominajmy, że AMD miało zapierdol z układami na konsole pod Pro i to na pewno tez opóźniło premierę nowych kart, które i tak wyszły jak widać niedopracowane i za wcześnie, oceniąjąc ten papierowy release Nvidii na chłodno. Imo ten marzec może być ciekawy, bo w mid range celuje większość graczy i tam teraz Nvidia wydaje rozkładający się kał w wysokich cenach. To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki, jeszcze niewiadomą jest jakość FSR4. 18 godzin temu, iluck85 napisał(a): Typy w Nvidi to oglądają i potem im powieka nie mruga jak podają cenę 6090? No 17k będzie jak nic To zależy, jak sytuacja z pędem na AI się wygasi, niekoniecznie. Cytuj
tjery 1 338 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 9 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki Co? Cytuj
KrYcHu_89 2 558 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 5 minut temu, tjery napisał(a): Co? + przypominam, że Nvidia w tej generacji nie dokonała żadnego wzrostu w RT. Mówię tutaj o modelach typu 5070/5070Ti vs 9070XT i RT. Cytuj
tjery 1 338 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a): + przypominam, że Nvidia w tej generacji nie dokonała żadnego wzrostu w RT. Taa, dzięki, nie skorzystam. Jego "leaki" i teorie są warte tyle co moje poranne pierdy Cytuj
KrYcHu_89 2 558 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego hahahaha 5080 to serio musi być jakiś prank, że to za 10k sprzedają W dniu 31.01.2025 o 10:55, PiPoLiNiO napisał(a): @easye Różnica jest taka, że przykładowo w wukung z RT w 4k z DLSSQ, zamiast 45 fps, będę miał na 5090 60 fps. A to już robi kosmiczną różnice Wysłali Ci już kartę, czy anulacja? Cytuj
tjery 1 338 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 7 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): hahahaha 5080 to serio musi być jakiś prank, że to za 10k sprzedają Przecież ten benchmark to wałek. Cytuj
KrYcHu_89 2 558 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego To też? Żeby bronić scamu z 5080 to już naprawdę trzeba być jechowym. Cytuj
tjery 1 338 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 35 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a): Żeby bronić scamu z 5080 to już naprawdę trzeba być jechowym. Nie bronię 5080, tylko zwracam Ci uwagę na to co wstawiasz. A wstawiasz "benchmark", na którym CP2077 w natywnym 4K bez FG na max ustawieniach z Path Tracingiem chodzi na 7900XTX w 65 fpsach. Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a): Nie zapominajmy, że AMD miało zapierdol z układami na konsole pod Pro i to na pewno tez opóźniło premierę nowych kart, które i tak wyszły jak widać niedopracowane i za wcześnie, oceniąjąc ten papierowy release Nvidii na chłodno. ? Przecież dołożyli CU i tyle pracy. Dla nich to jak pierdnąć, takie procki to i do przenośnych konsolek robią co roku. 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a): To, że AMD doścignęło w RT Nvidię to nie ma już wątlipowści, że tak się stanie, a właściwie stało, bo i benchmarki nieoficjalne 9070 XT i wydajność na PRO świadczy o poprawie tej bolączki, jeszcze niewiadomą jest jakość FSR4. Przecież to kocopoły i nie ma ani jednego benchmarka oprócz plotek i ploteczek które wiadomo jak się sprawdziły przy zielonych. 1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Mówię tutaj o modelach typu 5070/5070Ti vs 9070XT i RT. Te modele jeszcze nie wyszły więc nie wiadomo jak wypadną. Fakt jest taki ,że AMD wystraszyło się premiery i cen zielonych więc raczej pozytywnie to nie nastraja do premiery 9070XT gdzie plotki mówią o rasterze na poziomie 7900 XT, dla mnie to będzie krok wstecz. Cytuj
KrYcHu_89 2 558 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 1 minutę temu, Ukukuki napisał(a): ? Przecież dołożyli CU i tyle pracy. Dla nich to jak pierdnąć, takie procki to i do przenośnych konsolek robią co roku. Przecież to kocopoły i nie ma ani jednego benchmarka oprócz plotek i ploteczek które wiadomo jak się sprawdziły przy zielonych. Te modele jeszcze nie wyszły więc nie wiadomo jak wypadną. Fakt jest taki ,że AMD wystraszyło się premiery i cen zielonych więc raczej pozytywnie to nie nastraja do premiery 9070XT gdzie plotki mówią o rasterze na poziomie 7900 XT, dla mnie to będzie krok wstecz. No raster będzie gorszy niż w 7900 XTX, bo to midrange za 2.5-3k zł, ale RT lepsze niż w jakimkolwiek AMD do tej pory, przecież już ten model z PS5 Pro bije w RT wszystko co AMD zrobiło w poprzedniej generacji. Do walki o rynek mid to może być najlepsza karta. Dla mnie to oni nie boją się, tylko po prostu Nvidię sobie wyczekali. Może przynajmniej karty będą na premierę, bo tych od Nvidii i tak nie bardzo było. Niewiadomo czy ukaże się następna 7900 XTX, bo AMD nastawia się już na nową generację w architekturze UDNA i tutaj to już będzie zupełnie coś nowego. Ta firma wie jak ogarniać tematy, z prockami nagle wystrzelili, a teraz po tym co Nvidia sobie robi na rynku widać konkurent mocny jest potrzebny. Cytuj
Ukukuki 7 447 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a): No raster będzie gorszy niż w 7900 XTX, bo to midrange za 2.5-3k zł, ale RT lepsze niż w jakimkolwiek AMD do tej pory, przecież już ten model z PS5 Pro bije w RT wszystko co AMD zrobiło w poprzedniej generacji. Do walki o rynek mid to może być najlepsza karta. Dla mnie to oni nie boją się, tylko po prostu Nvidię sobie wyczekali. Może przynajmniej karty będą na premierę, bo tych od Nvidii i tak nie bardzo było. Gierki z PS5 Pro mocno siedzą z RT na procku co jest dziwne. No ale zobaczymy, moim zdaniem nie dogonią 5070 w RT a Ti która zapowiada się na najlepiej wycenioną kartę od zielonych na pewno będzie poza zasięgiem. 2 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a): Niewiadomo czy ukaże się następna 7900 XTX, bo AMD nastawia się już na nową generację w architekturze UDNA i tutaj to już będzie zupełnie coś nowego. Ta firma wie jak ogarniać tematy, z prockami nagle wystrzelili, a teraz po tym co Nvidia sobie robi na rynku widać konkurent mocny jest potrzebny. Nie będzie w tej generacji odpowiednika 7900 XT czt XTX. Akurat AMD jak zyskało w żagle to ceny procków też poszły do góry, zresztą przy obecnej premierze kart plotki mówią ,że wystraszyli się braku zmiany MSRP u zielonych więc pewnie też chcieli coś odwalić w tym segmencie. Korpo jak każde inne, ja bardziej liczę na intela. Może trzecia generacja ich kart zaatakuje segment wysoki. Cytuj
mozi 2 003 Opublikowano 1 lutego Opublikowano 1 lutego 2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): @mozi Pytanie jak będzie w budzie a nie na stole. No i Astral ma zajebistą przewagę w postaci PTM na GPU, a msi zwykła pasta... testy z techpowerup są robione w budzie i ich test 4090 suprima ma dokładnie takie wartości jak u mnie. Nie mówię że tak będzie zawsze i u każdego ale jakoś wyznacznik jest. Testy na open benchu to sobie można wsadzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi