Ukukuki 7 398 Opublikowano niedziela o 19:09 Opublikowano niedziela o 19:09 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Kilkadziesiąt, nie kilkaset No to jeszcze lepiej, bo słyszałem od kumpla ,że poniżej 300 sztuk było na Polskę Zresztą o czym my mówimy jak pracownicy dużych sieci handlujących częściami do PC mieli ogromne problemy żeby sobie cokolwiek załatwić. Cytuj
KrYcHu_89 2 501 Opublikowano niedziela o 19:10 Opublikowano niedziela o 19:10 24 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): jeśli ktoś na tym pracuje i mu top się zwróci w czasie, to spoko, do grania to nie jest racjonalny zakup w kategorii cena/przeznaczenie. tak jak napisałem, możesz za nią zapłacić 100 tysięcy, tylko nie mów, że to racjonalne Cena RTX 5090 nie ma związku z graczami, kto inny je wykupuje i to jeszcze przed dotarciem do magazynów, temat stary i dla wielu dalej niezrozumiały, największe przyrosty nowych generacji są w AI. Drożeją nawet stare generacje AMD, bo okazało się, że są dosyć szybkie w Deepseek xD. Także powodzenia w tym roku ze składaniem sprzętu. Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 19:13 Opublikowano niedziela o 19:13 3 minuty temu, Ukukuki napisał(a): No to jeszcze lepiej, bo słyszałem od kumpla ,że poniżej 300 sztuk było na Polskę Nie, najprawdopodobniej były okolice 50 sztuk, z czego koło 30 w X-kom 5080 było sporo więcej. Cytuj
Homelander 2 448 Opublikowano niedziela o 19:14 Opublikowano niedziela o 19:14 15 minutes ago, krzysiek923 said: a to nie ty biegałeś z krzykiem, że series x nie jest warty tego ile kosztuje i series s kosztuje tyle ile jesteś w stanie zapłacić za to co oferuje xbox? No nie jest warty. I nie zapłacę. Widziałeś żebym nazywał kogoś oszołomem, bo sobie kupił? Nie chodzi mi o to, czy uważasz, że coś jest dla Ciebie warte tyle, a kosztuje za dużo. Tylko o nazywanie oszołomami ludzi, którzy mają inne podejście Cytuj
iluck85 3 029 Opublikowano niedziela o 19:27 Opublikowano niedziela o 19:27 Gregu, kiedy stawiasz tego PC, bo widzę że temat męczy Cytuj
Homelander 2 448 Opublikowano niedziela o 19:32 Opublikowano niedziela o 19:32 2 minutes ago, iluck85 said: Gregu, kiedy stawiasz tego PC, bo widzę że temat męczy Znasz mnie. Będę o tym pierdolił przez kolejne lata, męczył bułę i marudził. A tak serio to nie widzę teraz powodu. Gier mam od zawalenia, granie na handheldach mega mi pasuje. Na telewizorze włączam jedynie Gran Turismo żeby trochę pojeździć i w sumie nawet nie mam ochoty w nic innego na nim grać. Odhaczam sobie kolejne tytuły, czekam na Switcha 2. A w dalszej perspektywie Steamdecka 2. Cytuj
iluck85 3 029 Opublikowano niedziela o 19:34 Opublikowano niedziela o 19:34 Może jakbyś zamienił wszystko na jedno? Siadłoby. Cytuj
krzysiek923 1 796 Opublikowano niedziela o 19:34 Opublikowano niedziela o 19:34 18 minut temu, Homelander napisał(a): No nie jest warty. I nie zapłacę. Widziałeś żebym nazywał kogoś oszołomem, bo sobie kupił? Nie chodzi mi o to, czy uważasz, że coś jest dla Ciebie warte tyle, a kosztuje za dużo. Tylko o nazywanie oszołomami ludzi, którzy mają inne podejście Cytuj
Homelander 2 448 Opublikowano niedziela o 19:34 Opublikowano niedziela o 19:34 Just now, iluck85 said: Może jakbyś zamienił wszystko na jedno? Siadłoby. To znaczy? Just now, krzysiek923 said: No stary, ale to jest inna sytuacja. Tutaj wprost Ci pisze Pipolinio, że do gier jest niepotrzebny ten 5090. Co to ma wspólnego z tym, że forumkowe ludziki dostali FOMO sraczki na napędy? Cytuj
krzysiek923 1 796 Opublikowano niedziela o 19:38 Opublikowano niedziela o 19:38 to że mają prawo wydawać na co chcą, bo ich stać? Cytat Oszołmstwem jest bieganie i krzyczenie, że ja chce ale za drogie i nikt ma nie kupować bo jak kupuje takie drogie to jest oszołom. No śmiech na sali chłopie Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 19:40 Opublikowano niedziela o 19:40 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): to że mają prawo wydawać na co chcą, bo ich stać? No właśnie dokładnie tak jest. Masz swoje pieniądze i wydajesz na co chcesz Cytuj
Homelander 2 448 Opublikowano niedziela o 19:44 Opublikowano niedziela o 19:44 1 minute ago, krzysiek923 said: to że mają prawo wydawać na co chcą, bo ich stać? No oczywiście, że tak. Chcesz to kupuj. Ja komentuję tylko zjawisko dawania zarabiania kasy skalpelom. I to w takim czymś jak opcjonalny napęd do konsoli. I dramy forumkowe z tym związane. To jest trochę inna sytuacja niż pisanie, że karta 5090 ze względu na cenę to zakup dla oszołomów. Ale masz rację, trochę hipokryty ze mnie wyszło, bo sam się śmiałem z jednej sytuacji, a pouczam Cię w podobnej Cytuj
krzysiek923 1 796 Opublikowano niedziela o 19:55 Opublikowano niedziela o 19:55 nowa, generacja, sony hipotetycznie wyjeżdża z ceną 1200 dolarów za ps6 - zapewniam cię, że na forum byłby dym, nawet wśród tych, których stać na taki wydatek. właśnie dlatego, że ich zdaniem ta konsola z pewnych powodów nie byłaby tyle warta, na przykład z powodu braku eksów jak dawniej. no też mają hajs, ale po co wydawać go na coś co nie przekonuje, że jest tyle warte? z jakiegoś powodu nvidia wyceniła 5090 na 2000 dolarów, a mogła na 3000. no ale widocznie ich zdaniem nie byłaby tyle warta, a gdyby chcieli więcej zarobić, to ustaliliby taką cenę, proste możemy się kłócić, że lamborgini jest warte 100 000 zł i 20 milionów, ale każdy wie ile jest warte i kiedy jest to przepłacanie, a kiedy za niska rynkowo kwota, bez względu na to, czy nas na nie stać czy nie pipolinio może wyjść na ulicę i wrzucić do studzienki kanalizacyjnej 22 tysiące, bo może, bo go stać, bo ma, ale czy to jest jakkolwiek racjonalne zachowanie? przykład skrajny, ale właśnie o tym piszemy Cytuj
Qbon 403 Opublikowano niedziela o 20:06 Opublikowano niedziela o 20:06 1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Do grania, nie. Do AI 32GB to skarb. Wiadomo, niekoniecznie dla firm bo tam idą inne karty, ale dla śmiertelników od AI to prawdziwy skarb. I dlatego napisałem że sprzeda za 22k, bo kupujący do AI odrobią to raz dwa Ma to sens. Czyli już nie wrócą ceny tych kart do chociaż tych sugerowanych przez Nvidie powiedzmy za kilka miesięcy? Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 20:11 Opublikowano niedziela o 20:11 2 minuty temu, Qbon napisał(a): Czyli już nie wrócą ceny tych kart do chociaż tych sugerowanych przez Nvidie powiedzmy za kilka miesięcy? 5090? Nie ma opcji przez dłuższy czas. Sklepy europejskie przy zamówieniach podają maj tego roku jako dostępność do zamówień z teraz Niestety 5090 ma ogromny rdzeń który kosztuje sporo sianka w wytworzeniu. Do tego jak pisałem, 32GB vram determinuje ją jako świetne narzędzie do AI . Tak samo wszelakie montaże filmów. Cytuj
Qbon 403 Opublikowano niedziela o 20:15 Opublikowano niedziela o 20:15 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): 5090? Nie ma opcji przez dłuższy czas. Sklepy europejskie przy zamówieniach podają maj tego roku jako dostępność do zamówień z teraz Niestety 5090 ma ogromny rdzeń który kosztuje sporo sianka w wytworzeniu. Do tego jak pisałem, 32GB vram determinuje ją jako świetne narzędzie do AI . Tak samo wszelakie montaże filmów. Tak, o 5090 mi chodzi. No to nic, na ten rok w takim układzie można sobie odpuścić i czekać na rozwój wydarzeń. A powiedzmy w przyszłym roku jak to przewidujesz? Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 20:22 Opublikowano niedziela o 20:22 2 minuty temu, Qbon napisał(a): A powiedzmy w przyszłym roku jak to przewidujesz? Tego to chyba nikt nie przewidzi. 4090 po 6 miesiącach miały nagły spadek z 10k do 7k, a po kolejnych 4 wystrzeliły znowu i do dzisiaj trzymają srogą cene. Tyle, że wtedy na start tych 4090 było duuuuużo więcej. Teraz jest dramat. Nawet w USA są informacje, że na cały kraj było kilkaSET sztuk Więc ciężko przewidzieć ile w tym maju tych kart się pojawi i co będzie dalej Jednak na spadek cen poniżej 11k za karty niereferencyjne bym nie liczył. Ale tu pojawia się kolejny problem... Większość niereferentów za 11-12k to szit podobny do Founders. Tak naprawdę, z testów wynika, że liczą się MSI Suprim w wersji AC i LC oraz Asus Astral AC i LC. A to są kwoty 14-15 tyś w godzinie premiery. Teraz wystrzeliły w sklepach też mocno Proste porównanie ASUS Astral VS TUF, 1KG mniej na chłodzeniu. Nie trudno sobie wyobrazić jak to pogarsza jego jakość, a kosztuje 13200 1 Cytuj
Qbon 403 Opublikowano niedziela o 20:29 Opublikowano niedziela o 20:29 (edytowane) 8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Tego to chyba nikt nie przewidzi. 4090 po 6 miesiącach miały nagły spadek z 10k do 7k, a po kolejnych 4 wystrzeliły znowu i do dzisiaj trzymają srogą cene. Tyle, że wtedy na start tych 4090 było duuuuużo więcej. Teraz jest dramat. Nawet w USA są informacje, że na cały kraj było kilkaSET sztuk Więc ciężko przewidzieć ile w tym maju tych kart się pojawi i co będzie dalej Jednak na spadek cen poniżej 11k za karty niereferencyjne bym nie liczył. Ale tu pojawia się kolejny problem... Większość niereferentów za 11-12k to szit podobny do Founders. Tak naprawdę, z testów wynika, że liczą się MSI Suprim w wersji AC i LC oraz Asus Astral AC i LC. A to są kwoty 14-15 tyś w godzinie premiery. Teraz wystrzeliły w sklepach też mocno Proste porównanie ASUS Astral VS TUF, 1KG mniej na chłodzeniu. Nie trudno sobie wyobrazić jak to pogarsza jego jakość, a kosztuje 13200 Taa, z chłodzeniem to tutaj będzie problem przy tym wzroście poboru, we wszystkich testach widać, że grzeją się dużo bardziej niż 4xxx, można to jakoś zniwelować przez UV ale mimo wszystko. W tej sytuacji 4090 będzie dalej trzymał cenę, fatalnie, że z 5080 zrobili takiego kastrata, żeby ta karta była nieco lepsza to wówczas byłaby bardziej atrakcyjna i skierowana bardziej do graczy bez wydawania tak chorych sum. Jest jakaś nadzieja, że powstanie coś na wzór 4xxx super i w większych ilościach, zostaje czekać. Dzięki za wyjaśnienie. Edytowane niedziela o 20:31 przez Qbon Cytuj
easye 3 428 Opublikowano niedziela o 20:40 Opublikowano niedziela o 20:40 @PiPoLiNiO, a Ty dostałeś już swoją kartę? kiedy w ogóle dostawa? Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 20:55 Opublikowano niedziela o 20:55 @easye Wszystkim z innego forum X-kom sra na ryj. 5 osobom udało się kupić, dostawa miała być w piątek. Jak byk widniało "dostawa na jutro", tak samo było w informacji o zamówieniu. O 18 dostaliśmy maila, że w sumie to nie mają kart na stanie i będą na wtorek. W piątek kolejna informacja, że nie będą na wtorek bo dystrybutor nie dostarczy i mają być na czwartek... Cytuj
easye 3 428 Opublikowano niedziela o 21:05 Opublikowano niedziela o 21:05 Wydaje mi się, że nie tylko Xkom ma problemy, widocznie zawiodła dystrybucja... Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 21:08 Opublikowano niedziela o 21:08 @easye Szczerze? Mam to w dupie. Nie masz kart na stanie to nie wystwiasz z dostawą na jutro. Proste jak sranie Cytuj
Wooyek 1 151 Opublikowano niedziela o 21:18 Opublikowano niedziela o 21:18 Czy czasem takiej samej akcji nie odjebali z premierą PS5? Też gówno mieli a zamówienia przyjmowali. Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano niedziela o 21:31 Opublikowano niedziela o 21:31 @Wooyek Dokładnie tak. Tylko wtedy problemem było to, że postanowili olać polskiego dystrybutora i wziąć konsole z Niemiec, ale zostali wydymani, a przy okazji wydymali klientów. W tym mnie 🤣 Cytuj
easye 3 428 Opublikowano poniedziałek o 07:04 Opublikowano poniedziałek o 07:04 GeForce GRD 572.16 Feedback Thread ( | NVIDIA GeForce Forums od groma problemów ze sterownikami na nowych kartach - znajomy ma to samo na 5080, nvlddmkm - kod błędu 153 i 14. Ktoś miał z tym problem i jakoś sobie poradził? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi