mozi 2 001 Opublikowano poniedziałek o 07:15 Opublikowano poniedziałek o 07:15 12 minut temu, easye napisał(a): GeForce GRD 572.16 Feedback Thread ( | NVIDIA GeForce Forums od groma problemów ze sterownikami na nowych kartach - znajomy ma to samo na 5080, nvlddmkm - kod błędu 153 i 14. Ktoś miał z tym problem i jakoś sobie poradził? Ja miałem 101 ale ogarnąłem to przez osadzenie karty ponownie w slocie i reinstal windy. Ale ten kod to w sumie to samo u mnie. Zalecają ddu sterów ale to nie zawsze pomaga. Czasem ludzie z tym błędem się poddają bo nic nie pomaga (nawet wymiana gpu). Winne są czasem pamięci lub ich podkręcenie (expo i xmp to w sumie oc). Siedziałem nad tym problemem kilka dobrych dni i powiem jedno - lepiej tego nie zobaczyć. Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano poniedziałek o 07:22 Opublikowano poniedziałek o 07:22 Używam od 2 dni i zero problemów w sumie. Cytuj
mozi 2 001 Opublikowano poniedziałek o 07:26 Opublikowano poniedziałek o 07:26 Głównie piszą o serii 5xxx Cytuj
easye 3 428 Opublikowano poniedziałek o 08:37 Opublikowano poniedziałek o 08:37 no tak chodzi o 5080 i 5090 głównie. U znajomego nic nie pomaga, mówi, ze ma ochotę oddać kartę do sklepu... Godzinę temu, mozi napisał(a): Ja miałem 101 ale ogarnąłem to przez osadzenie karty ponownie w slocie i reinstal windy. Ale ten kod to w sumie to samo u mnie. Zalecają ddu sterów ale to nie zawsze pomaga. Czasem ludzie z tym błędem się poddają bo nic nie pomaga (nawet wymiana gpu). Winne są czasem pamięci lub ich podkręcenie (expo i xmp to w sumie oc). Siedziałem nad tym problemem kilka dobrych dni i powiem jedno - lepiej tego nie zobaczyć. A Ty masz 50XX? Cytuj
mozi 2 001 Opublikowano poniedziałek o 08:46 Opublikowano poniedziałek o 08:46 11 minut temu, easye napisał(a): A Ty masz 50XX? nie - miałem ten problem od grudnia na 4090. Kombinowałem ze sterami itd. Ten problem jest od czasów serii 3xxx i w necie znajdziesz kupę porad - żadna u mnie nie pomogła. Jedyne co pomogło napisałem. Nie wiem czy problem nie wróci bo to jest trochę loteria. Na ten moment mam spokój. 11 minut temu, easye napisał(a): no tak chodzi o 5080 i 5090 głównie. U znajomego nic nie pomaga, mówi, ze ma ochotę oddać kartę do sklepu... Problem jest taki że to po wymianie może być to samo. Czytałem o takich przypadkach. Wpisz sobie nvlddmkm error zobaczysz co się dzieje I też zasadnicza kwestia czy on ma black screeny. Bo u mnie tego nie było. Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano poniedziałek o 09:07 Opublikowano poniedziałek o 09:07 Chłopaki z forum zgłaszają też problemy z zegrami na 5080. raz 2300, raz 2600, raz 3100 (OC). Zależy jak leży po restarcie 1 Cytuj
mozi 2 001 Opublikowano poniedziałek o 09:58 Opublikowano poniedziałek o 09:58 Pewnie będzie powtórka z rozrywki: https://videocardz.com/newz/hong-kong-media-pcm-discovers-melted-cables-and-psu-failure-after-testing-rtx-5090d-5080 Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano poniedziałek o 10:34 Opublikowano poniedziałek o 10:34 @mozi Sam używasz 4090, miałeś jakikolwiek problem? Dobrze dosunięta wtyczka i elo. Sorki, ale no gdyby to był rzeczywisty problem, to wtyczka na każdej karcie powinna być zjarana. A jakoś po 2.5 roku, temat był żywy przez pierwszy miesiąc bo ludzie to idiocie Cytuj
mozi 2 001 Opublikowano poniedziałek o 10:44 Opublikowano poniedziałek o 10:44 Nie miałem problemu i liczę się z tym że pewnie błąd użytkownika ale różnica jest taka że 5090 żłopie ponoć pod 600w prawie cały czas w grach a sama wtyczka 12pwhr może przenieść 600w. Tutaj może być problem. Cytuj
SpacierShark123 1 520 Opublikowano poniedziałek o 10:48 Opublikowano poniedziałek o 10:48 Kupiłem jakoś miesiąc po premierze RTX 4090 bo na premierę nie szło tego dostać no i te 2300e to było już zaporowo za kartę by pograć w giereczki no ale chociaż duży skok wydajności był w stosunku do 3090 a tutaj kompletnie Nvidia odpłynęła. Obecnie w NL wyprzedane ale widziałem kilka faktur za 3099e a z drugiej ręki karty chodzą po 4.500-5000e i ludzie o to walczą, po recenzjach karta w grach nie robi za dużego skoku wydajnościowego więc zakładam że te karty to totalne potwory do pracy z komputerem tak? Nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć skąd taka kosmiczna cena i zainteresowanie kartą. Edit.: Co jeszcze zabawniejsze wyprzedały się także wszystkie 4090 w największych sklepach gdzie jeszcze przed recenzjami było tego od groma i tak naprawdę jestem wstanie odsprzedać kilkuletnią kartę z prawie zerową stratą. Edit 2: Moja pomyłka jestem wstanie bez problemu odsprzedać ją jeszcze z zyskiem. Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano poniedziałek o 11:24 Opublikowano poniedziałek o 11:24 (edytowane) Temat wtyczki zamknięty. Fejk. Wtyczka od 4090 i spalona z winy użytkownika. Najprawdopodobniej sam przypalił zapalniczką przewody ze zdjęcia, sądząc po stopieniu osłony od zewnątrz. Edytowane poniedziałek o 11:31 przez PiPoLiNiO Cytuj
Basior 1 147 Opublikowano wczoraj o 08:18 Opublikowano wczoraj o 08:18 Już chyba kiedyś się pytałem, ale co jako zestaw za max 10 tys (ew. tańsze alterantywy)? Ciekawi mnie też monitor. Do tego docelowo chciałbym taki setup, że komp stoi w gabinecie, ale jak chce to mogę jakoś połączyć z TV, który jest w salonie (grać tam na padzie itd). Kolejna sprawa - gra się teraz na PC na Windowsie? Jakie są w ogóle opcje? Sorry za głupie pytania, ale podjarałem się ostatnio deckiem i znów mi wróciło - złożę kompa (chociaż pewnie w przyszłym roku dopiero xd) Cytuj
Chewie 194 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 6 godzin temu, Basior napisał(a): Już chyba kiedyś się pytałem, ale co jako zestaw za max 10 tys (ew. tańsze alterantywy)? Ciekawi mnie też monitor. Do tego docelowo chciałbym taki setup, że komp stoi w gabinecie, ale jak chce to mogę jakoś połączyć z TV, który jest w salonie (grać tam na padzie itd). Kolejna sprawa - gra się teraz na PC na Windowsie? Jakie są w ogóle opcje? Sorry za głupie pytania, ale podjarałem się ostatnio deckiem i znów mi wróciło - złożę kompa (chociaż pewnie w przyszłym roku dopiero xd) Za rok powinien być dobry moment teoretycznie, jak trochę spadną ceny 9800x3d i rtx 5080 powinieneś się wtedy zmieścić w 10k. Karta ma tylko 16 gb ale na ten moment nie ma innego wyboru. Może wtedy zapowiedzą już 5080 super z większą pamięcią. Skoro chcesz przenosić kompa do salonu koniecznie zwróć uwagę, żeby wziąć płytę główna z wifi i blutooth. 99% ludzi gra na windowsie ale coraz więcej graczy przenosi się na linuxa. Nowe gry zazwyczaj mają problemy i trzeba się bawić w jakieś komendy startowe albo po prostu czekać na pacze. Podobno najlepiej działa na kartach amd i tam nie ma aż tylu problemów. Sam siedzę na w10 i nie chcę się przesiadać na gównianą 11. Jeszcze jest coś takiego jak custom windows. 1 Cytuj
Redmitsu 1 011 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Komp nowy złożony i teraz czekam na grafę. Stary komp poszedł do kobiety (i9-9900k, DDR4 32GB, RTX 4070Ti) a ja zrobiłem sobie upgrade na R9 9900X, DDR5 64GB i teraz czekam na grafikę. Ona pracuje z VRayem więc RTX będzie ją ładnie wspierał, ja pracuje z Adobe Premiere i oczywiście RTX 5070TI będzie dobrym wyborem ale przy tej całej szopce z dostępnością zastanawiam się czy nie wziąć sobie po prostu RTX 4070Ti Super a może jeszcze trochę poczekać i wziąć 9070XT (w testach 7900XTX przy Adobe Premiere też wypadały całkiem sensownie) W gry i tak głównie gram na PS5 Pro ale jak wyjdzie jakis tytuł, który nie trafi na Sonke to DLSS by się przydał, żeby pograć na full detalach (mam 3440x1440). Obawiam się, że jak się pojawią RTX 5070Ti to albo wydajność względem RTX4070Ti będzie te +10% a cenowo wskoczą o min. +1k PLN i z dostępność będzie papierowa. Ostatecznie może wezmę RTX 5070, który będzie tak samo wydajny jak RTX 4070Ti ale może w content creator będzie trochę szybszy i może będą dostępne. Wiadome najlepiej poczekać ale będzie zaraz jak z 4080s, których albo juz praktycznie nie ma albo drożeją do cen 5080 bo nie ma przeskoku. Dramat Cytuj
PiPoLiNiO 782 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Cóż, x-kom dał dupy. Mam dostać kartę 19 lutego, ale chociaż obniżyli cenę o 500 zł. Cytuj
Ukukuki 7 404 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 1 godzinę temu, Redmitsu napisał(a): Ona pracuje z VRayem więc RTX będzie ją ładnie wspierał, Sprzedaj więcej jak możesz, żona od lat używa wtyczki vray do SketchUp jednak wizki dużo lepiej wyglądają renderowane na CPU. Tak też uczą na kursach i nawet taki laik jak ja widzi różnicę pomiędzy generowaniem statycznych obrazów na CPU vs GPU. 43 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Cóż, x-kom dał dupy. Mam dostać kartę 19 lutego, ale chociaż obniżyli cenę o 500 zł. Z PS5 też tak zwodzili dosyć długo Cytuj
Redmitsu 1 011 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu @Ukukuki o widzisz, ja nigdy nie weryfikowałem tego, widziałem ze czasem po prostu na RTX szło renderowanie szybciej niz na CPU w zalezności od wizki. Może kwestia jeszcze ustawien. W każdym razie nie oprócz Sketchupa z VRayem uzywa od czasu do czasu UE do projektów a tam już render w realtime rtx 4070ti ogarnia w miare. Cytuj
Ukukuki 7 404 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 1 minutę temu, Redmitsu napisał(a): @Ukukuki o widzisz, ja nigdy nie weryfikowałem tego, widziałem ze czasem po prostu na RTX szło renderowanie szybciej niz na CPU w zalezności od wizki. Może kwestia jeszcze ustawien. W każdym razie nie oprócz Sketchupa z VRayem uzywa od czasu do czasu UE do projektów a tam już render w realtime rtx 4070ti ogarnia w miare. Tak na karcie graficznej idzie kilka razy szybciej jednak wizka nie jest tak ładna na CPU, dlatego żona zawsze celuje w topowy CPU dla zwykłego szarego człowieka. Wcześniej miała właśnie przez 6 lat i9-9900, teraz przesiadła się na Ryzena 9950x. Dużo też zmienia dodanie chropowatości materiałów. Na karcie render jednego ujęcia to 1-2 minuty, na starym procku 15-20 minut a na nowym około 5-8 minut. Jednak zawsze robi na CPU, kiedyś mi to tłumaczyła i wynika to z faktu różnicy procesowania obrazu przez kartę a CPU. CPU renderuje pixel po pixelu w ciągu, a karta graficzna wszystko na raz w jednym ujęciu dlatego czasem są drobne zniekształcenia czy niedoróbki w renderowaniu wizki na karcie. Ją to strasznie denerwuje xd Opowiadał mi ,że jak była jeszcze na studiach to animacje 3D takiego pixara powstawały na procesorach i były generowane klatka po klatce. Jednak teraz jest to już kombinacja GPU i CPU. UE to jest typowe środowisko 3D więc procek tam nie ma sensu. Tam chyba nawet nie ma takiej opcji. No ale ja się nie znam. Cytuj
easye 3 428 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Jak coś to chłop nadal klientów wybiera - podobno już 2km kolejki są pod domem: xD 1 Cytuj
iluck85 3 029 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu (edytowane) IMO to coś więcej niż tylko oferta Na rozmowie o prace opowie jak wdrożył ofertę którą wyświetliło ponad 1000 osób w weekend. Dział marketingu jego. I tak najlepsze na końcu Sytuacja na rynku nikogo nie zadowala. Edytowane 18 godzin temu przez iluck85 Cytuj
creatinfreak 3 895 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 12 godzin temu, Basior napisał(a): Już chyba kiedyś się pytałem, ale co jako zestaw za max 10 tys (ew. tańsze alterantywy)? Ciekawi mnie też monitor. Do tego docelowo chciałbym taki setup, że komp stoi w gabinecie, ale jak chce to mogę jakoś połączyć z TV, który jest w salonie (grać tam na padzie itd). Kolejna sprawa - gra się teraz na PC na Windowsie? Jakie są w ogóle opcje? Sorry za głupie pytania, ale podjarałem się ostatnio deckiem i znów mi wróciło - złożę kompa (chociaż pewnie w przyszłym roku dopiero xd) W tej chwili to bym poczekał do marca aż amd wyda nowe procki i grafiki. Może do tego czasu 9800x3d stanieje, a może też pokażą tańszą alternatywę w postaci 9600x3d. Teraz dostępność grafik jest znikoma i może do marca to się u promuje, do tego AMD wyda 9070xt, które zapowiada się na dobrze wycenioną i wydajnościowy blisko 7900xtx/4080 (przynajmniej tak plotkują). Tak więc teraz bym się wstrzymał. Jak zamierzasz przenosić kompa to celował bym w matx/itx. A tak poza tym te nowe premiery, masa filmów na YouTube, ces, tu na forum wasze upgrady i się kurwa złamałem. Zamówiłem nowe graty do kompa. W odpowiednim czasie (prawdopodobnie koniec tygodnia) się podzielę z Wami co tam nowego będzie siedzieć we fractalu 1 Cytuj
easye 3 428 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Godzinę temu, iluck85 napisał(a): IMO to coś więcej niż tylko oferta Na rozmowie o prace opowie jak wdrożył ofertę którą wyświetliło ponad 1000 osób w weekend. Dział marketingu jego. I tak najlepsze na końcu Sytuacja na rynku nikogo nie zadowala. No niezły denat - w cenie jego karty wolałbym chyba kupić cały komputer: Komputer Actina PB Endorfy 9800X3D/32GB/2TB/RTX5090/1000W – już za 22 094,39 zł | wysyłka w 24h xD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi