Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OCT maksymalnie grzeje się do 80 stopni i rpm 2,2k, ale z czasem i wyżej. Natomiast chodzą wiatraki równo bez skoków.

image.png.53f5233eec50e366c808c3ae1d494ac3.png

Kingdom Come Deliverence 2 max. Chłodno i cicho póki nie skoczy.

image.jpeg.61802928e15ca500f5100b68576c66b2.jpeg

Wiesiek 3 RT ON cicho, skoki niesłysalne, ale są na wykresie

image.jpeg.2800c600f10f97e06d4f9b3e181972fc.jpeg

Wcześniej napisałem maila do sprzedawcy. Stwiedził, że testował 3 te same modele karty i ta jest najcichsza. I w sumie to możliwe, bo faktycznie dostałem nową (niezmywalny, jakoś nadrukowany branding xkomu).

I sama temperatura mi nie przeszkadza. Może faktycznie te ostatnie serie PNY tak po prostu mają. Natomiast te skoki... :facepalm:
Może po prostu zrobię to UV i przestanę się przejmować, bo czy mamy podstawę gwarancji, skoro w teście OCT jest gładko na wykresie?

Opublikowano

Tak jak pisałem na messenger. Zacząłbym mimo wszystko od formata, a potem odesłał kartę w pizdu. 

Tam się ewidentnie coś zjebało, bo hwinfo pokazuje, że wentyle strzelają do wartości których one w ogóle nie są w stanie fizycznie uzyskać. 

Niemożliwe, że w sekundę i na sekundę osiąga 90 stopni na rdzeniu żeby dawać obroty w kosmos. Albo gdzieś się zesrało oprogramowanie, albo karta jest walnięta. 

Opublikowano

@Kosmos wg mnie coś jest nie halo. 80 stopni i pon ad 100 na hot spot. Nie dziwię się że karta wali po 2,2k na wetnylachj. Patrzyłem na testy i ten model powinien mieć w budzie do 68 st przy 1400 rpm max. Może być tak że faktycznie te nowe rewizje są chuyowe albo już na odawal się składają i taka lipa. Nie wiem natomiast jak u Ciebie z przepływem powietrza. 

Sprawdź może jak zdejmiesz boczną szybę czy coś się zmienia? A jak położysz kompa na płasko na boku czy jest tak samo? Miałem kiedyś tak z asusem dual że było coś źlę skręcone w fabryce i wystarczyło kartę podnieść o pół cm w górę z slocie i temperatury o 10 st niższe. Tak to wariował. Ale jak leżał na płasko w slocie to inna karta. Finalnie po 2 czy 3 wysyłkach ogarnęli ale podstawy do reklamacji nie masz. Jeśli trzyma się w zakresie specyfikacji to nic wg mnie nie zrobią. Odeślą że sprawna. 

Opublikowano

ile razy już pisałem, że chujowo nakładana pasta, w dodatku wątpliwej jakości to norma w przypadku kart graficznych :) jak nie od razu, to może po kilku tygodniach wyjdzie, a może po pół roku wyschnie jak słąbej jakości

Opublikowano (edytowane)

pasta nie pomaga, to jest kluczowa sprawa, zwłaszcza w kwestii wysokiego hot spot. i nie pomaga wymiana na pierwszą lepszą, bo nawet jeśli przez chwilę będzie ok, to zaraz wyjdzie pump out effect

Edytowane przez krzysiek923
Opublikowano
39 minut temu, Kosmos napisał(a):

Dalej to samo. Tak jak pisałem, pomaga wyłącznie undrvolting.
Takie wypłaszczeie krzywej bez podnoszenia częstotliwośc, jak pokazywałem wcześniej będzie ok?

Na pewno będzie się dało używać ale nie jest to rozwiązanie. Zacznie Ci się gra sypać przez uv i co wtedy? Zjedziesz z zegarami? Inna sprawa że teraz jest zimno w lecie będziesz miał farelkę w domu i wiatrak w jednym. Chyba ze masz klimę i będziesz grał w 20 stopniach. 

Opublikowano
7 minut temu, mozi napisał(a):

Chyba ze masz klimę i będziesz grał w 20 stopniach. 

Chociaż tyle ;)

Na razie dzięki za pomoc. Przy tym wypłaszczeniu 1050 rpm z bardzo rzadkimi skokami, których nie słyszę. No, ale napisałem do sklepu i zobaczymy, czy coś zaproponują. Po tych przygodach z nvidią najchętniej wsadziłbym tam 7900 xtx.

Opublikowano
41 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

20250303_133649.thumb.jpg.de711c0d6211522331eab585ec3eaa65.jpg

Czyli teraz czekam na telenowele pod tytułem głośne cewki lub mało ROPów i zaczną się zwroty i zagrasz może za pół roku.:D

Opublikowano
5 godzin temu, Kosmos napisał(a):

Panowie, ten model spoko na wymianę?

MSI GeForce RTX™ 4080 SUPER 16G GAMING X TRIO

Ja bym spróbował. Na pewno jak masz możliwość to się pozbądź tego modelu.