Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesiek może nie ale jako kartę zastępczą trzymam sobie gt 430 i w razie gdy nie mam gpu i tak idzie pograć. Ostatnio na tym 430 kończyłem dark souls 2 , które chodziło na średnich w 1050p w 40-60 klatkach. Niby karta bardzoniskobudżetowa (nie dopina się nawet zasilania , tyle co z pcie bierze jej widocznie wystarczy) ale grać idzie. Co nie zmienia faktu że jak nie masz hajsu atakowałbym w 660 chociażby ale nigdy nie kupiłbym radeona widząc testy w sieci.

Opublikowano

Co myślicie o tym? Zestaw do 4 tysięcy

Procesor: Intel Core i5-4690K
Schładzacz procesora: SilentiumPC Fera 2 HE1224

Płyta główna: ASRock H97 Anniversary

Karta graficzna: Palit GeForce GTX 970 JetStream

Pamięć (RAM): GoodRam Play 2 × 4 GB 1866 MHz

Nośnik danych: WD Caviar Blue 1000 GB

Nośnik SSD: GoodRam C100

Napęd optyczny: Samsung SH-224DB/BEBE

Zasilacz: SilentiumPC Vero L1 500 W 

Obudowa: Zalman Z3 Plus USB 3.0

Opublikowano (edytowane)

Lepiej dołożyć te 2 stówki i kupić sprawdzone przez wielu karty od MSI albo Gigabyte imo

e: no chyba, że nie ma opcji o dokładaniu, ale to wtedy uciąłbym np dysk ssd i kupił lepszą kartę, a dysk dołożył przy następnej wypłacie

Edytowane przez teddy
Opublikowano

Pozwolę sobie nie zgodzić się, karta od Palita to bardzo udana konstrukcja w niskiej cenie. Przyczepiłbym się do płyty głównej - przy kwocie 4k żal nie wziąć czegoś na Z97 z dobrą sekcją zasilania, która zaowocuje przy OC.

Opublikowano (edytowane)

płyta MSI Z97 GAMING 3 będzie ok?

ale to 500 zł kosztuje:(

Kurcze, mogłem poprosić o zestaw za 3 koła, to byście doradzili za 4:)

Edytowane przez gekon
Opublikowano

płyta MSI Z97 GAMING 3 będzie ok?

ale to 500 zł kosztuje:(

Kurcze, mogłem poprosić o zestaw za 3 koła, to byście doradzili za 4:)

Chyba najlepszy możliwy wybór w tej cenie. Są też płyty tańsze bez dopisku 'Gaming' ale mają słabsze sekcje zasilające, chłodzenie itd.
Opublikowano

Dobra, jak zrezygnuje z chłodzenia i dam tę płytę MSI Z97 GAMING 3 to reszta będzie ok?

Dużo stracę jak wybiorę MSI Z97 bez GAMING? Różnica w cenie to 130 zł

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nie masz zamiaru podkręcić procesora to nie bierz chłodzenia i płyty z Gaming w nazwie.

Ale!

Ja radziłbym wziąć i chłodzenie i lepszą płytę żeby wycisnąć z tego CPU jak najwięcej.

Jeżeli mimo to nie będziesz się bawił w OC to po co z kolei brać procesor z końcówką 'K' w nazwie? Te procki są dedykowane pod podkręcanie bo mają odblokowany mnożnik. Ich wersje bez literki K są sporo tańsze.

Edytowane przez ireniqs
Opublikowano

albo bez gaming i procek bez k albo gaming i procek z k ale chłodzenie normalne jak będziesz podkręcać za jakiś czas to wtedy sobie dokupisz lepsze chłodzenie na fabrycznym chodzi dobrze. Ja nie podkręcam i od 2 lat mam i 7 na fabrycznym cichutko i sprawnie chodzi. Sam kupiłem 4771 bez k bo i nie planowałem podkręcaćdo tego dobrałem dobrą nie najlepszą płytę główną  msi z87  g43  i jestem zadowolony wiem że zestaw jeszcze będzie mi 2-3 lata służyć :)

Opublikowano (edytowane)

albo bez gaming i procek bez k albo gaming i procek z k

Co to za wymysły? Równie dobrze można wziąć 4690k i płytę na Z97 bez żadnych dopisków Gaming/For Gamers i innych niepotrzebnych bzdetów. OC będzie w praktycznie takie samo. Rożnicę w cenie lepiej dołożyć do czegoś co naprawdę zrobi nam różnicę, chociażby dysk SSD 256GB. Gry zajmują coraz więcej i takie 50GB już nikogo nie dziwi. 2-3 gry + system i SSD 128GB już się kończy.

mam i 7 na fabrycznym cichutko i sprawnie chodzi.

Mój 4670k szybko dobijał do 90-100C na fabrycznym chłodzeniu, które wyło tak, że bez słuchawek odechciewało się siedzieć przy komputerze.

Edytowane przez andrew777
Opublikowano

albo bez gaming i procek bez k albo gaming i procek z k

Co to za wymysły? Równie dobrze można wziąć 4690k i płytę na Z97 bez żadnych dopisków Gaming/For Gamers i innych niepotrzebnych bzdetów. OC będzie w praktycznie takie samo. Rożnicę w cenie lepiej dołożyć do czegoś co naprawdę zrobi nam różnicę, chociażby dysk SSD 256GB. Gry zajmują coraz więcej i takie 50GB już nikogo nie dziwi. 2-3 gry + system i SSD 128GB już się kończy.

mam i 7 na fabrycznym cichutko i sprawnie chodzi.

Mój 4670k szybko dobijał do 90-100C na fabrycznym chłodzeniu, które wyło tak, że bez słuchawek odechciewało się siedzieć przy komputerze.

Jakąś wadę fabryczną miałeś . Ja na boxowym chłodzeniu nic nie słyszałem , dodatkowo dorzuciłem macho 120 i ukręciłem do 4.2 ghz . Ale na boxie czy to na macho kompletnie nie słyszalne.

Opublikowano (edytowane)

Ja grając w gry wymagające max od procka (total war rome czy atylla) procek nie przekracza 67 stopni w trybie boost więc to z twoim chłodzeniem coś było nie tak ;)

Edytowane przez blantman
Opublikowano

No chyba że testy takiego chłodzenia robi się na wypalaczach, wtedy spokojnie można dobić do 100st. Pytanie tylko po co to komu? W grach jak procek nie osiąga więcej jak 80st. tzn. że nic złego się nie dzieje.

Opublikowano

Nawet nie trzeba używać programów typu OCCT żeby uzyskać temperatury wyższe niż w grach.

Może trafiłem na chłodzenie, które źle stykało się z procesorem albo coś innego, ale nie byłem jedynym, u którego temperatury były dosyć wysokie na boxowym chłodzeniu.

Przez teksy typu "zostaw boxowe chłodzenie, bo u mnie jest ciche" ktoś może się rozczarować. Pomijając już realną głośność komputera dochodzi kwestia przyzwyczajenia użytkownika do hałasu wydobywającego się z komputera.

Opublikowano

No ale te boxowe chłodzenie jest cichutkie , jeżeli ktoś nie chce bawić się w OC to po co brać dodatkowe chłodzenie. Mam 4670k i nigdy nie chodził na tyle bym go słyszał . Miałeś walniętą wersje i tyle albo pastę źle nałożyłeś lub też źle dokręciłeś.

Opublikowano

przy i7 chłodzenie boxowe jest za(pipi)iste. Nie wiem kiedyś były do bani przyznaje sam pamiętam mój stary procek i głośny wiatrak. To chłodzenie jest cichutkie nawet jak pracuje. Mam bardzo cichy komp tak cichy że słyszę jak cewki pracują na karcie w grze (rzadko ale się zdarza)

Opublikowano (edytowane)

zastanawiam się nad obudową do komputera, wpadły mi w oko obudowy typu cube:

http://www.morele.net/obudowa-king-mod-services-geck-236-xigmatek-aquila-638532/

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-alea-m50-pure-black-spc105-720233/

http://www.morele.net/obudowa-anidees-ai-7mw-bialy-ai-07mw-721207/

wyglądają ciekawie, zajmują mniej miejsca - co sądzicie? wiem, że przepływ powietrza będzie gorszy niż w jakimś full tower, ale czy zrobi to znaczącą różnicę? szczególnie jak się zapoda jakiś wielki wentylator.

A jeżeli nie cube to chyba pójdę w jakieś mATX, bo chcę, żeby zajmowało to jak najmniej miejsca.

Edytowane przez Szejdj
Opublikowano

zastanawiam się nad obudową do komputera, wpadły mi w oko obudowy typu cube:

http://www.morele.net/obudowa-king-mod-services-geck-236-xigmatek-aquila-638532/

http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-alea-m50-pure-black-spc105-720233/

http://www.morele.net/obudowa-anidees-ai-7mw-bialy-ai-07mw-721207/

wyglądają ciekawie, zajmują mniej miejsca - co sądzicie? wiem, że przepływ powietrza będzie gorszy niż w jakimś full tower, ale czy zrobi to znaczącą różnicę? szczególnie jak się zapoda jakiś wielki wentylator.

A jeżeli nie cube to chyba pójdę w jakieś mATX, bo chcę, żeby zajmowało to jak najmniej miejsca.

Fractal Design Node 804

Lian Li PC-V351B

Antec ISK600M 

Do tego niski cooler od Noctuy i jest git.