Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dwa pytanka:

1. Ile mógłbym dostać za swoją 780tkę (GV-N780OC-3GD REV 2.0) ? 

2. Jest sens zamieniać ją na 970tkę czy może poczekać jeszcze ?

PS. Ciężko się podkręca 970tke (jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o OC) ?

Opublikowano

No i są testy kart graficznych do Wiedzmina 3:

1. Na GTX970 w 60fps pogracie tylko w fullhd i ustawieniach High, ssao, HairWorks Off.

2. FullHD w Ultra na GTX970 to juz tylko 25 fps.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/wiedzmin_3_dziki_gon_test_procesorow_i_kart_graficznych?page=0,8

Dziwne mam za sobą 4-5 godzin gry i na razie gra działa w przedziale 45-60fps z wszystkim na ultra bez HW. 

Opublikowano

No trudno zebys mial taka sama jak HW to jedna z najbardziej obciazajacych opcji. Wlacz HW na On i wtedy podaj nam wyniki.

31 fps GTX970 - 1920x1080 / Ultra / AA / HBAO+ / HairWorks ON

Opublikowano

Odnoście HW:

Jak chcecie zwiększyć liczbę fps z włączonym HW to wystarczy zmienić AA dla HW, które domyślnie ustawione jest na 8.

\The Witcher 3\bin\config\base\rendering.ini

HairWorksAALevel = 8

Ja zmieniłem na 2.
Opublikowano

No trudno zebys mial taka sama jak HW to jedna z najbardziej obciazajacych opcji. Wlacz HW na On i wtedy podaj nam wyniki.

31 fps GTX970 - 1920x1080 / Ultra / AA / HBAO+ / HairWorks ON

Mówię o opcjach bez HW, mam wrażenie, że te wyniki na PCLabie czy PurePC z HW off nijak się mają do tego, co osiągają tutejsi forumowicze na GTX970. Sam to zmierzę w najbliższym czasie.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam wszystko na ultra (cienie na HIGH; zero roznicy, potem sprawdze jeszcze nizsze), GTX ostatecznie podkrecony do 1460 (pamiec grafy na 2000), hw off (tech od redow jest IMO bardzo podobne, a nie zzera zasobow) i mam 50-60 klatek.

Nie wiem na jakich balasach 970 oni te testy robia :reggie:

Edytowane przez Dave Czezky
Opublikowano (edytowane)

Niestety z tego co czytam to faktycznie są lokacje gdzie na 970/980 jest 50-60 fps ale potem w deszczu w lesie nie trzyma nawet 30.

Te wykresy to pokazują:

w3m_ultra_1920.png

w3b2_ultra_1920.png

Patrząc na to nie dziwne że konsole nie trzymają w późniejszych etapach 30 klatek... Widać było za mało czasu na szlify.

Edytowane przez mozi
Opublikowano (edytowane)

Potem podkrece proca i zdam relacje.

Co do tych dropow w pozniejszych levelach, to wyglada mi to na ladne s(pipi)ysynstwo ze strony redow - chcieli zeby jako tako gra wyszla na pierwszych, przedpremierowych testach, a potem to juz mieli to w (pipi)e.

Opublikowano (edytowane)

No ja mam podobnie jak dave w sumie te same karty ;)  Ja dropów nie czuję może dlatego że synchronizację pionową  włączyłem. Co do optymalizacji to o dziwo znów z dejwem się zgadzam. CDP RED już musiał wypuścić grę i jestem pewny że optymalizacja poprawi się za 2-3 patche. Obecnie można spokojnie grać ale na uber trzeba podkręcać gtx 970 a niżej chyba nie ma co na uber grać.

Edytowane przez blantman
Opublikowano

Redzi zapowiedzieli już kolejne łatki usprawniające. Napawa optymizmem też późniejsze wsparcie dla DX12. W przyszłości powinno być tylko lepiej, a i nasza 970 powinna też dostać niezłego boosta w tej grze. Technologia Nvidii dla tych kart jest na ten moment poza zasięgiem, no chyba że zjedzie się z innymi efektami.

U mnie jest ciekawa sprawa bo na okluzji otoczenia HBAO+ robi się czarny ekran w grze w randomowych momentach. Dźwięk sobie leci, gra działa ale nie mam obrazu. Tak jakby wywolało sterownik ekranu. SSAO działa już normalnie. Ma ktoś też taki fuckup?

Opublikowano (edytowane)

OK, podkrecilem cpu z 3,5 do 4,0.

Efekt? 59-61 klatek podczas walki i podczas burzy (juz z deszczem).

Czyli tak: GTX970 1460 mhz, 4690k 4.0 ghz = 60 klatek.

Takze zapas do OC jest jeszcze duzy :)

hw off, ultra

Opublikowano

Mam podobnie. 4,5 ghz procek i 1470mhz karta. Również chodzi elegancko. Zdarzają się czasem dropy do 35 ale kompletnie to nie przeszkadza.

Opublikowano (edytowane)

Przy wyłączonym afterburnerze gra wywaliła do pulpitu i miałem błąd sterownika. Nie polecam.

Edytowane przez ireniqs