Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wyborze miedzy ssd a GTXem 970 nawet nie ma niczego do zastanowienia. Zwykly hdd niczego mu w grach nie ograniczy, conajwyzej lekko wydluzy loadingi leveli. Zwykly hdd nie robi zadnego capa na wydajnosc gier tak jak slabsza karta graficzna.

Opublikowano

A co takiego przyszłościowego jest w kompie za 4k?

u mnie akurat troche wiecej niz 4k :P

no np plyte glowna zamiasta za 500 pln moglem wziac za 150 i proca, ktorego sie nie kreci, za 400 mniej.

Zasilacz mniejszy, gtxa bez smoka, itp, itd.

No z 1000 by wyszlo, a na 2 lata i tak by w zupelnosci wystarczylo.

Nastepny konfig bedzie wypasiony, ale na chwile kupienia. Nie bede myslal, co niby bede chcial pozniej podmienic, podkrecic, bo i tak skonczy sie tak, ze wymienie calego kompa.

Opublikowano

heh ja mam procek, ram zasilacz i płytę główną tą samą od 4 lat i wszystko śmiga a w między czasie wymieniłem gtxa 2 razy oraz sdd dodałem. Łącznie mnie te zabawy kosztowały ok 1500 zł w ciągu 4 lat :) 

Naprawdę nie ma gry w która nie mógłbym grać w Full hd :)

Opublikowano (edytowane)

Przy okazji więc zapytam, desktopa mam w  porządku ale pod kątem pracy, pytanie czy z tym prockiem i płytą osiągnę coś wymieniając kartę graficzną i jaka?

Bo ram chyba starczy.

Athlon 2 x3 450

płyta główna jakies msi 77xois tam cos tam, droga nie był,a koło 300 zł  w 2012.

8gb ram
radeon hd 4670

chodzi o gry oczywiście.

Edytowane przez Toudi_89
Opublikowano

Ja niecałe 3 lata temu złożyłem PC z i5 2500k którego kupiłem za 680zł (używka) i Radeonem hd 7950. Starą kartę sprzedałem i kupiłem 970 i właściwie tyle jeśli chodzi o wymiane sprzętu, nie odczuwam tego żebym musiał wymieniać podzespoły co chwilę, procesor mam podkręcony do 4,5 i sam się dziwię, że nadal tak dobrze sobie radzi (te procesory miały premiere w 2011).

Ogólnie nie panikuj Czezky. To prawda, że mogłeś zaoszczędzić trochę wybierając właśnie np inną płytę główną i ja jako studencka cebula złożył bym takiego PCta te kilka stów taniej ale na 100% całość nie będzie wymagała wymiany za 2 lata tak jak piszesz.

Opublikowano

Witam

Widzę, że tu też odwilż z nrxt genów,więc mam pytanko o upgrade pieca.

Mój aktualny pc:

I7 2600k

8gb ram ddr3 1333mhz

Plyta asus p8z68-v lx

Gtx 560ti

Zasilacz thermaltake 530v

Na procka planuje założyć mocniejsze chłodzenie,bo stockowy wiatraczek intela juz ledwo zipie po 3 latach i z nowym chlodzeniem podkrecanie nie powinno byc problemem.

Żeby grać na ultra to styknie mi podkręcić proca i wymienić grafe na polecanego tu msi gtx970 ze smokiem ? Model gaming 4g czy 100me. Ten drugi wydaje sie mocniejszy stockowo no i ma backplate.

Opublikowano (edytowane)

Mam taki sam procek tyle że podkrecony do 4,5ghz. Też spokojnie dasz radę go podkręcić na taką wartość (+/- 200mghz) jeżeli zmienisz chłodzenie.

Gtx 970 i podkrecony 2600K starczają bez problemu np. na Wiedźmina 3 z maksymalnymi ustawieniami.

Wszystko jedno który model weźmiesz tej karty. Przeważającą większość możesz też bez problemu podkręcić na 1500mghz.

Edytowane przez ireniqs
Opublikowano

Ja kupilem kompa w 2011 roku i jedyne co moge a nie musze zmienic to karta graficzna. Wymienilem tez monitor na high end i jestem ustawiony na dluzszy czas :sir:

Nie mam zamiaru nic innego zmieniac przez najblizsze 2-3 lata. Wymiana kompa co 2 lata byla modna przed 2010 rokiem, teraz to mit rozpowszechniany glownie przez konsolorzy.

Gość mastafaker
Opublikowano

Ja kupilem kompa w 2011 roku i jedyne co moge a nie musze zmienic to karta graficzna. Wymienilem tez monitor na high end i jestem ustawiony na dluzszy czas :sir:

Nie mam zamiaru nic innego zmieniac przez najblizsze 2-3 lata. Wymiana kompa co 2 lata byla modna przed 2010 rokiem, teraz to mit rozpowszechniany glownie przez konsolorzy.

Raczej trend napędzany przez rynek hardware. Przecież firmy muszą zarabiać. To tak jak z niektórymi grami. Po co Ubi wydaje co roku Assassina? Mogliby rzadziej a lepiej.

Opublikowano

Planetside jest spoko do pogrania jak trafisz akurat na jakas dużą bitwe na serwerze bo widok jest zayebisty jak tylu graczy sie naparza ale niestety gra zalatuje trochę tandetą.

Opublikowano

Dostałem informację, że mój gtx 970, który się spalił został wymieniony na nowy i teraz mam dylemat: czy dalej z niego korzystać czy sprzedać jako nówkę i dołożyć kasy do 980 ti. Jak myślicie? Z 970 jestem zadowolony bardzo no, ale mocy nigdy nie za wiele.