Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Również składałem 2 raz w zyciu i  bylo bardzo przyjemnie, jak lego technic.

Trzeba tylko  czytac zeby nie skrecic  bez wsadzenia czegos. A o pomyłki cieżko.

Ja bym radzil jednak  wziac z normalnego sklepu  typu morele, a nie skladaki z allegro.

Opublikowano

Tak jak mówi milan, nie lepiej ci pingu zamówić cześci takie jakie ktoś tutaj poleca albo na purepc i zakupić na takim morele gdzie ci oni sami zlożą kompa z twoich wybranych cześci?

Opublikowano

dodam że jak oni ci złożą to jest na to gwarancja. Jak się na tym nie znasz i np za dużo albo za mało nałożysz pasty to będzie kaplica potem. Mam kolegę co źle wiatrak założył na procka a myślałem że się nie da :D Potem miał kłopot bo mu wiatrak latał po obudowie i się dziwił że procek grzeje się.

Opublikowano

Tak jak mówi milan, nie lepiej ci pingu zamówić cześci takie jakie ktoś tutaj poleca albo na purepc i zakupić na takim morele gdzie ci oni sami zlożą kompa z twoich wybranych cześci?

Jak by tam były raty zero procent to bym brał, a tak to trzeba kombinować.

Teraz zobaczyłem po poście Matamana, że w tym zestawiku z allegro ramy są wolniejsze, no i płyta stara. Faktycznie chyba lepiej poczekać na promocję typu raty 0%, albo ulec hajpowi i wyłożyć gotówkę.

Opublikowano

Jak by tam były raty zero procent to bym brał, a tak to trzeba kombinować.

Teraz zobaczyłem po poście Matamana, że w tym zestawiku z allegro ramy są wolniejsze, no i płyta stara. Faktycznie chyba lepiej poczekać na promocję typu raty 0%, albo ulec hajpowi i wyłożyć gotówkę.

W X-komie zdaje sie mają raty 0% ale za złożenie kompa musisz zapłacić (99 lub 79zł zależnie od tego czy z systemem) a poza tym chyba mają droższe podzespoły niż morele.

Opublikowano (edytowane)

ja również miałem, paste zostawic az bedą problemy, przeciez to nie tak ze wybuchnie zaraz.

Ja akurat trafilem na raty 0% w morele, nie wiem jak  czesto są.

Edytowane przez milan
Opublikowano

Post pod postem, ale ugiąłem się. Jak bym tego nie zrobił, to bym przez kilka miesięcy się miotał.

Config taki:

MSI Z270
i7-7700k 4,2
SSD Crucial MX300 275GB
16GB Corsair Vengeance 3000MHz
MSI Gaming X 8G GTX1080

Wziąłem sobie jeszcze 2tb dysk na pierdoły i dodatkowe chłodzenie. Wyszło ponad budżet bo 6,8k - mam nadzieję, że faktycznie będę zbierał szczenę z podłogi.

Opublikowano

To nie jest ten fabrycznie podkręcony gtx 1080?  Kupiłem wersje bez OC i spokojnie idzie ukręcić bardzo mocno bez przeciążania karty a jednak można kilka złotych zaoszczędzić. Dobry zestaw z gtx 1080 i i7 6700k każda gra lata jak marzenie w 60 klateczkach więc napewno będziesz zadowolony. Nawet wiesiek z HairWork nie jest wstanie ubić karty.

Opublikowano

i7 do Excela będzie jak znalazł. Tylko te 16GB ramu, ehhh...

A kręcić nie chcę, kiedyś GF2 kręciłem, to artefakty na ekranie się pojawiały. Ja to jestem konsolorz, wygodnicki. Jak pobawię się tym pecetem dłużej niż miesiąc, to pewnie urosną mi jaja i zacznę kombinować.

Opublikowano

Mozna by doczytac czy jest sens i7 pakowac bo pewnie duzo moznaby zaoszczedzic

Pisalem wczesniej ze jest zbedny chyba ze planujesz sie bawic w sli

Opublikowano

Osobiście składając kompa za taki szmal nie inwestowałby już w proca z 4 rdzeniami. Intelowska i5 pracuje w grach na 100%, kiedy Ryzeny z większą ilością rdzeni i wątków nudzą się. Poza tym ryzeny mają większą minimalną ilość klatek, co zmiejsza wrażenia sttuteringu w grach, jeżeli ten występuje.

Opublikowano (edytowane)

Kolejny temat - zakup monitora do 2000pln.

Maszyna znakomicie radzi sobie z grami w 4K na ultra, więc chciałbym mieć matrycę 4K. Z drugiej strony kusi mnie opcja wyświetlania obrazu w częstotliwości 144hz, problem w tym, że nie widziałem ekranów 4K@144hz, a jak się pojawią za kilka miesięcy, to pewnie będą kosztowały ~4k pln.

Zależy mi na tym, by ekran miał około 27 cali. Wstępnie rozważam zakup tego sprzętu:

https://iiyama.com/pl_pl/produkty/g-master-gb2888uhsu-b1/

No ale w 144hz nie pogram. Forumku, co robić? Jeżeli dysponuję dużym telewizorem łykającym 4K i HDR, to może jednak kupić jako monitor coś z matrycą 1080p, ale wspierające 144hz i ewentualnie ogrywać gierki 'pod pada' na telewizorze, a monitor wykorzystywać do pracy/gier typowo klawiaturowych? Z jednej strony chciałoby się mieć 4K wszędzie - zarówno na TV jak i monitorze, ale to 144hz cholernie kusi. Co robić, jak żyć? Jakieś sprawdzone typy?

Ewentualnie kompromis i zamiast 4K zabawa w QHD?

http://www.komputronik.pl/product/336532/aoc-agon-ag271qx-1ms-adaptive-sync-144hz-.html

Edytowane przez ping