El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 kwietnia 2018 Daj znać jak poszło i rób fotki koniecznie. Trzymam kciuki, ja bym się trochę cykał, ale fakt że różnice w temperaturach potężne. [mention=15450]El Loco Chocko[/mention]Nie martw się. Ja też jestem obsrany xDFotki? Czego fotki? Budy złożonej? Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 kwietnia 2018 1 minutę temu, El Loco Chocko napisał: Nie martw się. Ja też jestem obsrany xD Fotki? Czego fotki? Budy złożonej? Efektów. Temperatury po i przed. Ciekaw jestem jaka u ciebie będzie różnica. No i golasa procka też możesz cyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza
kes 1 462 Opublikowano 12 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 kwietnia 2018 (edytowane) Schodząc trochę na ziemię ale pozostając w temacie overclockingu udało mi się w końcu podkręcić Ryzena 1600 do 3.9 GHz przy napięciu 1.35V i pamięci o nominalnym taktowaniu 3000 MHz do 3200 MHz Temperatury 52 stopnie w stresie na coolerze noctua u12s. Niby nic niesamowitego, ludzie kręcą wyżej na stockowym chłodzeniu ale na takie właśnie taktowanie liczyłem przed zakupem procka. Wszystkie próby powyżej 3.9 kończyły się zwiechą w cinebenchu albo podczas stress testu nie ważne od ustawionego napięcia. Teraz pora sprawdzić na co stać kartę graficzną Edytowane 12 kwietnia 2018 przez kes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 13 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 kwietnia 2018 Moje ciało jest gotowe. Dziś 13 więc poczekam do jutra xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Frantik 2 567 Opublikowano 13 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 kwietnia 2018 @kesI tak fajny wynik Ja czekam na Ryzena 2600 (premiera jakoś za tydzień, a zestawik planuję składać na początku maja) i też wezmę go w obroty Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 No chyba sie udało lol. Temperatury na tescie przed skalpowaniem to max 64. Po, 51 na nacieplejszym. Teraz bede krecil i zobaczymy co sie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 (edytowane) Sorry za kolejny post. Wiec po trzech roznych testach i benchmarkach tak sie to prezentuje. Benchmark z wynikiem przed kreceniem. Po kreceniu do 4.8 z napieciem 1.3: I temperatury po kreceniu w stresie: Czy bylo warto? No wydaje mi sie tak. Wprawdzie chyba mi sie trafila przyzwoita sztuka i nie bylo dramatu to jednak lepiej miec ten zapas na pozniej imo. Edytowane 14 kwietnia 2018 przez El Loco Chocko Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 Bardzo fajnie. A cała operacja trudna czy da radę zrobić samemu bez boleści? Obyło się bez jakichś niespodzianek po drodze? Pytam tak na zaś, ale całkiem możliwe że nigdy nie będę się w to bawił, bo ta generacja procków mnie nie interesuje. Poza tym może AMD wskoczy? Kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 Ja tydzien temu nawet nie wiedzialem ze sie tak da zrobic. Wiec chyba nie az takie trudne, choc ryzykowne. Wiecej problemow mi przynioslo np nakladanie pasty. Bo zwyczajnie brakowalo wprawy. Ale po trzech razach juz ladnie sie smarowalo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 A ze tak skromnie spytam, po co to kręcenie było? Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 Bo moge. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 14 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 kwietnia 2018 Powaznie pytam, dla efektu - ile się da, czy realnie żeby odczuć różnice w działaniu? Bo kiedys się kreciło zeby chyba komp szybciej działał na codzień. Cytuj Odnośnik do komentarza
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 15 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 kwietnia 2018 @milan docelowo tak, ile sie da. Aczkolwiek teraz to tak na 70% podkrecilem. A roznice sa bardzo wyrazne. Niekoniecznie do odczucia przy codziennym uzytkowaniu, choc tu zalezy co przez to sie rozumie. W moim przypadku Photoshop czy Lightroom potrafily ostro zamulac na starym procku. Poza tym, ja jestem jednym z tych kadłubów, ktorzy lubia Battlefielda a tam procesor ostro dostaje po dupie. Plus strategie jak Stellaris, gdzie przy end game zuzycie procka jest wrecz ogromne. Do tego po to sie kupuje procesor z odblokowanym mnoznikiem. To oczywiscie tylko moje odczucia, mozesz miec inne zdanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 24 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 kwietnia 2018 Co do kręcenia... : "AMD: używasz obcego coolera? Tracisz gwarancję" https://pclab.pl/news77683.html Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 638 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Jeśli chcę kompa stacjonarnego do ogrania garstki gierek z ostatnich kilku lat w przyzwoitej jakości (1080/60) bez 'progejmerowego' szaleństwa z grafiką za 5 kafli, to co byście sugerowali? Ewentualnie jakąś przyzwoitą bazę na lata do ewentualnego upgrade'u. Jakieś sugestie co do płyty głównej, procka, ram i karty, żeby dobrze to ze sobą współgrało? Gdyby się dało zmieścić w ok. 4-5 tyś. to jeszcze lepiej, ale muszę i tak kupić jeszcze obudowę i dysk ssd. Zasilacz Corsair TX650W ze starego kompa powinien jeszcze pociągnąć dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Jeśli chcę kompa stacjonarnego do ogrania garstki gierek z ostatnich kilku lat w przyzwoitej jakości (1080/60) bez 'progejmerowego' szaleństwa z grafiką za 5 kafli, to co byście sugerowali? Ewentualnie jakąś przyzwoitą bazę na lata do ewentualnego upgrade'u. Jakieś sugestie co do płyty głównej, procka, ram i karty, żeby dobrze to ze sobą współgrało? Gdyby się dało zmieścić w ok. 4-5 tyś. to jeszcze lepiej, ale muszę i tak kupić jeszcze obudowę i dysk ssd. Zasilacz Corsair TX650W ze starego kompa powinien jeszcze pociągnąć dobrze.Ogarnij sobie: https://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_kwiecien_2018W miarę dobrze polecają i aktualizują. Jedynie tylko ceny trzeba zawsze korygować bo czasami zmiany są z tygodnia na tydzień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 (edytowane) To co ireniqs podał, ale musisz doliczyć obudowę. PC za 4-5 tys. w zupełności zaspokoi twoje potrzeby, a nawet więcej. E: Nie zauważyłem, że chcesz SSD. Edytowane 27 kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza
teddy 6 855 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Nie no ssd to mus w dzisiejszych czasach imo Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Nie no ssd to mus w dzisiejszych czasach imoDokładnie tak. Obowiązek na system. 128gb u mnie styka ale śmiało można większy zależnie od funduszy. Samsung na topie w ssd tak btw. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Skoro już o SSD, może i ja się czegoś dowiem: posiada ktoś tutaj poniższy dysk? Warto? Na pewno byłbym zadowolony, ale chodzi mi o stosunek cena/jakość. Może jest coś lepszego w tej cenie? http://allegro.pl/samsung-ssd-960-pro-nvme-m-2-512gb-3500-2100mb-s-i7313991918.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MzQyM2RkYmEtNTlkMS00YWFiLThkOGQtNzVlNmU3OTYwOTRhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e746c1d4-f144-4898-85e5-bd3ea6322518 Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 638 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 Dzięki za link. Tylko pytanko - czy GPU za 1,5-2k to teraz norma? Jest sens inwestować w tańsze alternatywy? Mówię, jeśli już w ogóle bym w coś grał, to w pozycje sprzed lat, nie żadne Battlefronty. No może Wiedźmina 3 bym chciał odpalić w przyzwoitej jakości, ale to też z czasem. SSD obowiązkowo, obudowa, OS mam, napędu nie potrzebuję (w razie czego mam zewnętrzny na USB i w lapku). Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 27 kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 kwietnia 2018 1 godzinę temu, krzyhu923 napisał: Skoro już o SSD, może i ja się czegoś dowiem: posiada ktoś tutaj poniższy dysk? Warto? Na pewno byłbym zadowolony, ale chodzi mi o stosunek cena/jakość. Może jest coś lepszego w tej cenie? http://allegro.pl/samsung-ssd-960-pro-nvme-m-2-512gb-3500-2100mb-s-i7313991918.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=MzQyM2RkYmEtNTlkMS00YWFiLThkOGQtNzVlNmU3OTYwOTRhAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e746c1d4-f144-4898-85e5-bd3ea6322518 Niebawem pojawią się ssd 970 które będą lepsze ale i droższe. Myślę że nie ma też co przepłacać za wersję PRO tylko brać tańsze EVO. W normalnym użytkowaniu nie zauważysz różnicy a trochę zaoszczędzisz. No i tak jak wspomniałem, te serie od Samsunga PRO i EVO można brać w ciemno. Najlepsze dyski ssd na rynku obecnie. Jest co prawda jeszcze Intel Optane, ale cena/ilość miejsca w dużo gorszych proporcjach. 22 minuty temu, Suavek napisał: Dzięki za link. Tylko pytanko - czy GPU za 1,5-2k to teraz norma? Jest sens inwestować w tańsze alternatywy? Mówię, jeśli już w ogóle bym w coś grał, to w pozycje sprzed lat, nie żadne Battlefronty. No może Wiedźmina 3 bym chciał odpalić w przyzwoitej jakości, ale to też z czasem. SSD obowiązkowo, obudowa, OS mam, napędu nie potrzebuję (w razie czego mam zewnętrzny na USB i w lapku). GTX 1060 (koniecznie ta wersja z większą ilością ramu) pozwoli zagrać w sumie we wszystko co wyszło do tej pory w 1080p. Nie ma sensu do takiej rozdziałki brać coś lepszego. 1200-1500zł zależnie od firmy i chłodzenia. A jeżeli budżet pozwala to śmiało można pocisnąć na GTX 1070. Trochę zapasu mocy też nigdy nie zaszkodzi. No chyba że zmiany karty w przyszłości będą to lepiej dać na lepszy procek, a później zmieniać sobie karty na luzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 1 maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 maja 2018 A: Chyba ich pogięło z tą ceną! B: Mogą sobie ustalić cenę jaką chcą, nie pasuje to nie kupuj! https://www.purepc.pl/pamieci_ram/samsung_micron_oraz_hynix_pozwani_za_podwyzki_cen_dram Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 2 maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 maja 2018 ale oczywiscie mowa dzisiaj o ssd m.2 pcie pod system ? i zwykly 512gb ssd na gierki (wiem wiem ssd szybciej padnie bla bla) to sadze ze dzisiaj super rozwiazanie za rok bede skladal nowego kompa to tylko beda ssd dyski Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 363 Opublikowano 3 maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 maja 2018 W dniu 27.04.2018 o 16:21, ireniqs napisał: GTX 1060 (koniecznie ta wersja z większą ilością ramu) pozwoli zagrać w sumie we wszystko co wyszło do tej pory w 1080p. Wersja 3GB również, chociaż nie jest ona przyszłościową kartą. Niemniej jednak nie ma na razie gry, która mi się na niej krztusiła Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi