Opublikowano 30 lipca 20204 l Szukam komputera do pracy i nauki w cenie do 1800 złotych. Nieważne czy intel czy amd. Proszę o pomoc.
Opublikowano 20 września 20204 l Witam, proszę o pomoc w dylemacie modernizacji obecnej jednostki PC. Obecna konfiguracja : - procesor i7 4770K - płyta Asus Maximus VI Formula - RAM DDR3 16 GB 1800 MHz - monitor 24 cala FHD - grafika RTX 2070 (póki co zostaje jeszcze przynajmniej do wakacji) - obudowa, dyski SSD, zasilacz, chłodzenie Noctua 14 także zostają i posłużą w kolejnej konfiguracji. A teraz w co planuję zainwestować i pytanie właśnie do Was drodzy koledzy/koleżanki czy się to trzyma kupy i czy warto obecnie : - procesor Intel i7 10700K - płyta główna MSI MAG Z490 TOMAHAWK - pamięć HyperX® FURY DDR4 o szybkości do 3733MHz - monitor 2K z G-Sync (domyślnie Acer Predator) Chciałbym by to starczyło do komfortowego grania w 2k na ultra przez kilka lat, za około rok czasu planowana wymiana RTX 2070 na coś ala RTX 3080 Super / TI o ile takowe wyjdą i będą opłacalne jak obecna wersja. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, bo niestety już długi czas nie śledzę rynku IT, człowiek się do konsoli przyzwyczaił // Pozdrawiam serdecznie Edytowane 20 września 20204 l przez L3nka_Sky
Opublikowano 20 września 20204 l @L3nka_Sky - mało kto dziś składa pod intelem, bo drogo i znacznie wolniejsze procki do pracy. Takie specjalistyczne pytania najlepiej na dedykowanych forach, ale ja bym sugerował amd 3600 CPU, x570 (np. ASUS Tuf Gaming) i pamięć 3200mhz lub 3600mhz, bo szybsza to spora różnica w kasie dla małej różnicy w wydajności.
Opublikowano 20 września 20204 l RTX 3080 i temat bottlenecka. Sprawa jest prosta. 1080p + szybka/ultra szybka matryca = najmocniejsze i7 i i9. 1440p + szybka/ultra szybka matryca = najmocniejsze i7 i i9. 2160p + 60 Hz = Ryzen 5 3600 wzwyż / najmocniejsze i5/i7/i9. 2160p + szybka/ultra szybka matryca = najmocniejsze i7 i i9. Im więcej gier siedzących na CPU tym większy udział 10gen Intela. Spokojnie, za chwilę sytuacja dla AMD powinna być dużo lepsza z racji wprowadzenia Zen 3. @techlipton na youtube
Opublikowano 20 września 20204 l 7 godzin temu, C1REX napisał: @L3nka_Sky - mało kto dziś składa pod intelem, bo drogo i znacznie wolniejsze procki do pracy. Takie specjalistyczne pytania najlepiej na dedykowanych forach, ale ja bym sugerował amd 3600 CPU, x570 (np. ASUS Tuf Gaming) i pamięć 3200mhz lub 3600mhz, bo szybsza to spora różnica w kasie dla małej różnicy w wydajności. Intel jest wyraźnie lepszy od AMD jak komp ma być głównie pod gry. Pytanie czy chcesz dopłacać do kilku FPS więcej. @L3nka_Sky Spoko, ale jaki masz zasilacz? 10 gen intela trochę potrzebuje prądu. Edytowane 20 września 20204 l przez iluck85
Opublikowano 20 września 20204 l 17 minutes ago, iluck85 said: Intel jest wyraźnie lepszy od AMD jak komp ma być głównie pod gry. Pytanie czy chcesz dopłacać do kilku FPS więcej. @L3nka_Sky Intel jest lepszy chyba tylko z najwyższej półki i to odrobinę. Nie obsługuje też pcie 4.0. Jak ktoś ma wydać np. 500zl lub 1000zl na cpu to amd powinien dać więcej fps. Kwestia konkretnych procesorów i promocji. No i wiatrak za free dostajemy.
Opublikowano 20 września 20204 l No kolega w I7 leci, więc spoko. Nigdy nie użyłem tego wiatraka dodawanego w boxie procka Wyciągam z środka uzwojenie, bo ten drucik używam do modeli potem Tyle z tego wiatraczka.
Opublikowano 20 września 20204 l To chłodzenie od AMD to słabizna straszna i może odstraszyć tylko od grania na PC. Nawet nie warto tego montować.
Opublikowano 20 września 20204 l Jak ktoś zamierza grać na kompie to używanie wiatraka dołączonego do procka to czysty masochizm.
Opublikowano 20 września 20204 l No co Wy gadacie. Te wiatraki intel może są słabe, ale te AMD są bardzo dobre, jeśli nie podkręcamy.
Opublikowano 20 września 20204 l @iluck85 zasilacz 650 W, według wielu opinii starczy o ile nie będzie nowych RTXów 30XX. Chłodzenie procesora u mnie to Noctua 14, według rozpiski na stronie producenta powinna być kompatybilna z socketem 1200 tj. 10gen i7.
Opublikowano 20 września 20204 l 2 godziny temu, suteq napisał: Jak ktoś zamierza grać na kompie to używanie wiatraka dołączonego do procka to czysty masochizm. ale pierd,olenie xdd każdemu kto zamierza złożyć komputer stanowczo odradzam branie pod uwagę opinii z tego forum, bo większość osób to teoretycy
Opublikowano 20 września 20204 l Just now, suteq said: no, odezwał się największy z nich a co jest złego w wiatrakach AMD?
Opublikowano 20 września 20204 l Nie no nic, jak nie przeszkadza ci hałas i wysokie temperatury. Zmiana wiatraka na procku to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem po kupnie PC, różnica w hałasie i temperaturach była bardzo zauważalna czy to w spoczynku czy w stresie. To jest koszt 150-200zł a ma się o wiele wyższy komfort pracy. Edytowane 20 września 20204 l przez suteq
Opublikowano 20 września 20204 l Przy stockowym chłodzeniu od 3700X nie ma ani hałasu ani wysokich temperatur(przynajmniej 45*C w spoczynku za taką nie uważam).
Opublikowano 20 września 20204 l @iluck85 Gold pólmodularny o ile dobrze ogarniam temat. Problem mam jeszcze z pamięcią Ram, te wartości jak opóźnienie, napięcie itp. Czym się kierować kupując? Podpowiedziałeś że nie ma sensu powyżej 3700 MHZ, dzięki za to.
Opublikowano 20 września 20204 l Ja mam mega wielki wiatrak, który nie do każdej obudowy się mieści, ale mój CPU nie miał dołączonego wiatraka. Wiatraki dołączane do procesorów AMD chłodzą dobrze i cicho, jeśli nie podkręcamy. Można sobie testy na YT zobaczyć.
Opublikowano 20 września 20204 l 29 minut temu, L3nka_Sky napisał: @iluck85 Gold pólmodularny o ile dobrze ogarniam temat. Problem mam jeszcze z pamięcią Ram, te wartości jak opóźnienie, napięcie itp. Czym się kierować kupując? Podpowiedziałeś że nie ma sensu powyżej 3700 MHZ, dzięki za to. To będzie ok. W pierwszej kolejności zegar w grach daje największy przyrost ale trzeba jednocześnie brać pod uwagę żeby opóźnienia (CL) były jak najniższe. Najlepiej się kręcą pamięci na kostkach Samsunga B-Die. Jest fajna wyszukiwarka do Bdie https://benzhaomin.github.io/bdiefinder/?fbclid=IwAR1GKT6dhuz9TWM0NSb-d95_nJ883FshaSEl33VFIIi4xoGZa3WzRFNXzWk 3600 CL 16 jest już ok.
Opublikowano 20 września 20204 l tak tylko dodam, że zawsze się brało procki od intela bo miały lepszą kulturę pracy oraz dołączone chłodzenie nie wyło jak prosiak (co u amd to była kiedyś plaga). Taka sama historia z radeonami. U mnie zawsze intel + nvidia za kulturę pracy właśnie. A w podkręcanie się nie bawie bo serio, dodanie tam 5-7 fps to mnie już nie robi jak sobie odpalam gierki w 1080p z potężnym klatkarzem. a no i tak jak koledzy napisali na poprzedniej stronie, nie sugeruj sie wypowiedziami na tym forum bo większość ludzi to gra tutaj na laptokach, a wiedze czerpią z youtuba.
Opublikowano 20 września 20204 l Nie no, nie gadajcie głupot, AMD wiatraki to spoko na początek zanim kasę się wyda na coś lepszego, rade dają, i wyglądają ale Intel to jakaś kpina Edytowane 20 września 20204 l przez Labtec