C1REX 16 Opublikowano 20 września 2020 Opublikowano 20 września 2020 Jak się wejdzie na specjalistyczne fora, to większość radzi nie marnować kasy na wiatrak do AMD. Te dodawane w pudełkach są bardzo OK. Podkręcać procesorów w dzisiejszych czasach też się nie zaleca, bo można mocno skrócić im życie. Ludzie raportowali spadek wydajności i stabilności już po 3 miesiącach średniego podkręcania - jak ch.uj się nie opłaca. Cytuj
estel 806 Opublikowano 21 września 2020 Opublikowano 21 września 2020 (edytowane) A ja wprost przeciwnie niz koledzy moge doradzic, zeby jak najbardziej sugerowac sie wypowiedziami tu na forum. Ja wlasnie tak zrobilem i jestem mega zadowolony ze swojego kompa. Wiadomo, ze posilkowalem sie tez innymi zrodlami, ale jak nie chce Ci sie zaglebiac w techniczne mumbo-jumbo to na forumku mozna uzyskac pomoc. Wracajac do RAMu - patrzysz zeby CL bylo jak najnizsze, a Mhz jak najwyzsze. Ja mam 3200 CL16 i jest ok. Zastanow sie tez czy potrzebujesz tego kompa juz teraz, bo w polowie listopada bedzie black friday gdzie sa duze wyprzedaze. Ja kupowalem PC rok temu na black friday i zaoszczedzilem okolo 800 zl. Edytowane 21 września 2020 przez estel Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 21 września 2020 Opublikowano 21 września 2020 Chłodzenie dodawane do 3600 jest tragiczne i bronienie tego to czysto teoretyczne pitolenie. @C1REX używałeś chociaż 3600 z dołączonym chłodzeniem ,że kolegów wprowadzasz w błąd? Podczas grania wysokie temperatury i ciągła suszarka w obudowie. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 21 września 2020 Opublikowano 21 września 2020 @Ukukuki - nie będę się kłócił, bo sam nie dostałem tego coolera. Zapomniałem też, że 3600 ma inny cooler, niż 3600x w górę. Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 21 września 2020 Opublikowano 21 września 2020 (edytowane) No 3600 ma najsłabszy, sam wymieniłem dość szybko bo kultura pracy tego procesora tez gra dużą role w tym, ciągle temperatura podskakuje nawet w stanie odpoczynku i potem mały wiatrak chodzi jak suszarka co chwile Edytowane 21 września 2020 przez Labtec Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 21 września 2020 Opublikowano 21 września 2020 Ja po tej inwestycji to trochę się wystraszyłem na co ja wydałem 6000. Każdy chwalił pc gaming a tu głośna buda nawet podczas przeglądania neta. Za to teraz nie widzę powrotu, po drobnych inwestycjach jest cisza. Cytuj
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 28 września 2020 Opublikowano 28 września 2020 Panowie, doradźcie coś pecetowemu laikowi. Chcę złożyć kompa w opcji ultra cebulowej, może i nawet z używanych części (znajomy zajmuje się sprzedażą, więc powiedzmy, że mam pewne źródło). W zupełności wystarczy mi moc, która zapewni ogranie giereczek z obecnie kończącej swój żywot generacji w FHD i 60fps na high, przeżyję nawet 30 fps. Główna funkcja to i tak będzie przeglądanie neta, yt, jakieś seriale. Obecny sprzęt jest tak stary, że, przynajmniej wg mojej wiedzy, żaden komponent (poza dyskiem, ale i tak skłaniałbym się do SSD dla samego systemu) nie przyda się po upgradzie. Zasilacz 450W to chyba już za mało xd. Pomijam monitor, głośniki i inne peryferia. Generalnie chodzi mi o naprowadzenie na technologie, które teraz panowały. Rodzaj RAMów, typy procków, grafika. Budżet mocno ograniczony, za samą grafikę chciałbym dać nie więcej, niż 5-6 stówek. Bez namawiania "daj 1000 zł więcej i kup coś lepszego". No i nie jest to coś pilnego, pewnie będę się bawił w całą operację jakoś na początku nowego roku. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 28 września 2020 Opublikowano 28 września 2020 Sugeruje wrocic do tematu jak będziesz chciał kupić bo teraz jest najgorszy możliwy okres na kupno. 2 premiery kart w toku za chwilę amd pokaże nowe procki więc będzie przetasowanie na rynku. Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 28 września 2020 Opublikowano 28 września 2020 (edytowane) Za 600 widzę ostatnio na promkach 1650 albo 5500xt więc spokojnie w 60 klatkach zagrasz. Ale tak jak koledzy piszą najlepiej będzie składać w listopadzie. Podaj tylko budżet na całość. A do tego czasu możesz sobie promki łapać na pepper. Dysk, obudowa, zasilacz możesz już brać na okazjach. Edytowane 28 września 2020 przez Ukukuki Cytuj
kotlet_schabowy 2 677 Opublikowano 28 września 2020 Opublikowano 28 września 2020 3 godziny temu, estel napisał: I określ cały budżet. Ciężko mi teraz powiedzieć, na razie chciałem zrobić rozeznanie. Tym bardziej, jeśli, jak wspomniał mozi, teraz jest nienajlepszy moment na zakupy. No i skoro będę patrzył w stronę używek, to i tak to co powiem będzie niemiarodajne. Więcej niż 1,5k na pewno nie planuję wydać. Moje pytanie dotyczy bardziej tego, co jest potrzebne, żeby stykło do moich wymagań. A kasą będę się martwił później. Z tego co wiem, to najwięcej potencjalnych opcji wyboru dotyczy GPU, więc takie kwestie, jak to, ile i jakiego RAMu, jaka MB i procek wstępnie bym mógł już ogarnąć. Potraktujcie to jak radę dla osoby, która szuka na olx używanego lapka (to przykład, nie chcę laptopa xD) do neta, a nie kogoś, kto składa nowy komputer z myślą o wieloletnim graniu w nowości i dołączeniu do PCMR. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 28 września 2020 Opublikowano 28 września 2020 Cały pic polega na tym że po premierze nowych kart starsze tanieją więc jak chcesz kupić w przyszłym roku to akurat dobrze się składa. Tak jak Ukukuki podpowiada 'stałe' graty możesz kupować w ciemno - obudowa, dysk ssd, pamiec i ew peryferia. Reszta jak już się ruszy w temacie. Chyba że celujesz tylko w nowe graty to może warto teraz poszukać bo część sklepow wyprzedaje poprzednia generacje. Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 12 października 2020 Opublikowano 12 października 2020 (edytowane) Jak uważacie, komputer z i7-7700k, 16GB 3000, RTX2080 Super do śmieciarki na kompost od razu czy można tutaj jeszcze coś uratować? Płyta Asus Prime Z-270K, nie chce mi się kombinować z wsadzaniem tam mocniejszych procków. Chyba nie ma z czego tutaj już rzeźbić, prawa? Zawdzięczam temu złomowi wiele miłych wspólnych chwil, ale niedługo chyba koniec z nami ;/ Edytowane 13 października 2020 przez MarekCol Cytuj
Shankor 1 605 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 Złom okrutny. Odkupię za 300 zł. 1 Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 Mogę odkupić 2080 za 1700zl Cytuj
Paolo de Vesir 9 086 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 Mam pytanko do bardziej doświadczonych blacharzy: jeśli chodzi wybór procesora tylko i wyłącznie do gier to jest sens kierować się ilością rdzeni przy wyborze procesora? Tzn. szukanie czegoś co ma więcej niż 4C/8T? Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 2 hours ago, Paolo de Vesir said: Mam pytanko do bardziej doświadczonych blacharzy: jeśli chodzi wybór procesora tylko i wyłącznie do gier to jest sens kierować się ilością rdzeni przy wyborze procesora? Tzn. szukanie czegoś co ma więcej niż 4C/8T? Na chwilę obecną gry nie są optymalizowane pod wiele rdzeni i Intel lepiej sobie radzi. Cpu ma większe znaczenie przy niższych rozdziałkach. Celując w 4k60fps cpu aktualnie ma minimalne znaczenie. Sytuacja może się zmienić gdy gry zaczną być optymalizowane pod nowe konsole, gdzie series X ma 8 rdzeni i 16 wątków. Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 6 godzin temu, Paolo de Vesir napisał: Mam pytanko do bardziej doświadczonych blacharzy: jeśli chodzi wybór procesora tylko i wyłącznie do gier to jest sens kierować się ilością rdzeni przy wyborze procesora? Tzn. szukanie czegoś co ma więcej niż 4C/8T? Na razie nie wiadomo ale 4 rdzenie to raczej za mało na współczesny PC. 1 Cytuj
Kaczi 821 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 plus te nowe ryzeny Zen 3 wydają się całkiem spoko opcją Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 13 października 2020 Opublikowano 13 października 2020 Za.je.biste porównanie CPU. Przy 4K procek nie ma prawie znaczenia. Cytuj
Figuś 21 169 Opublikowano 16 października 2020 Opublikowano 16 października 2020 Pany potrzebuję dobre, ciche i niedrogie wentylatory do obudowy 120mm, coś polecicie? Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 16 października 2020 Opublikowano 16 października 2020 Wentylator BE QUIET! Pure Wing? 2 albo 3 zależy jaki budżet. Mam wszystkie wentylatory tej firmy plus chłodzenie CPU i jestem zadowolony. 1 Cytuj
estel 806 Opublikowano 16 października 2020 Opublikowano 16 października 2020 Ja też polecam be quiet. 1 Cytuj
Figuś 21 169 Opublikowano 16 października 2020 Opublikowano 16 października 2020 2 godziny temu, Ukukuki napisał: Wentylator BE QUIET! Pure Wing? 2 albo 3 zależy jaki budżet. Mam wszystkie wentylatory tej firmy plus chłodzenie CPU i jestem zadowolony. Właśnie przeglądam i wezmę te Pure Wing 2, nie będe więcej kasy pakował w 8 letniego trupa, wystarczy że mnie z zasilaczem w tym tygodniu pocisnął, swoją drogą czemu te zasilacze takie drogie teraz XD Cytuj
Ukukuki 6 929 Opublikowano 16 października 2020 Opublikowano 16 października 2020 (edytowane) A nie wiem, ja do PC wróciłem po 12 latach rok temu xd Edytowane 16 października 2020 przez Ukukuki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi