Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, easye napisał:

tak na prawdę to klucz do instalacji Windowsa w ogóle nie jest potrzebny.

Dopiero po jakims czasie wyswietli Ci sie napis w prawym dolnym rogu, ze nie zostal aktywowany (nadal wszystko będzie działać), wiec koszt systemu mozesz przezucic na inny miesiąc.

Klucz w ogole radze wbić dopiero jak trochę komputer pochodzi - zdażyło mi się już, że wbiłem i po 4 tyg płyta główna na serwis poleciała, a później trzeba dzwonic do MS, prosic się o klucz odzyskiwania itp. rzeczy.

Świetny pro tip :obama:

Opublikowano
Godzinę temu, easye napisał:

tak na prawdę to klucz do instalacji Windowsa w ogóle nie jest potrzebny.

Dopiero po jakims czasie wyswietli Ci sie napis w prawym dolnym rogu, ze nie zostal aktywowany (nadal wszystko będzie działać), wiec koszt systemu mozesz przezucic na inny miesiąc.

Klucz w ogole radze wbić dopiero jak trochę komputer pochodzi - zdażyło mi się już, że wbiłem i po 4 tyg płyta główna na serwis poleciała, a później trzeba dzwonic do MS, prosic się o klucz odzyskiwania itp. rzeczy.

@maciucha możesz zakup klucza odłożyć nawet na 3-4 miesiące, licznik triala można zrestartować do 3 razy jeśli nic się w tym temacie ostatnio nie zmieniło.
Wystarczy odpalić:

slmgr /rearm

https://www.lifewire.com/slmgr-command-4684499

Jest to w pełni legalne, sam Microsoft korzysta z tego w wirtualkach i instrukcjach używanych w szkoleniach z ich produktów.

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
8 godzin temu, Ukukuki napisał:

To zejdź z prockiem na AMD Ryzen 5 5600 ale kartę bym zostawił. 

No świetna opcja i do tego DDR5.

Jak dalej budżetowa opcja to weź Intel Core i5-12400F, kiedyś wymienisz i do tego 7700xt i np. ASUS Prime B760M-A WiFi. No jest kilka opcji w okolicach 4k. 

No to jednak ten 12400f jest ok do gierek? Pisałeś że tak nie bardzo i brać 5700x.

Ja to się nie znam :dunno:

Opublikowano
4 minuty temu, maciucha napisał:

No to jednak ten 12400f jest ok do gierek? Pisałeś że tak nie bardzo i brać 5700x.

Ja to się nie znam :dunno:

No jak budżet pozwala to bież mocniejszy procek! Ten 12400 to tak średnio ale nie mieściłeś się w budżecie. Nie schodź poniżej 6700 czy 7700xt. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał:

No jak budżet pozwala to bież mocniejszy procek! Ten 12400 to tak średnio ale nie mieściłeś się w budżecie. Nie schodź poniżej 6700 czy 7700xt. 

Ale jeśli miałbym kasę na 5700x to brać go czy Intela 12400?

Opublikowano

Moim zdaniem najbardziej sensowny zestaw za 4k

image.thumb.png.ac9d98203647fe717a267ab740d605be.png

PSU 650w, lepsza płyta. Wiadomo, że można polować na promki i wtedy z zaoszczędzonej kasy wziąć lepsze gpu. Ja większość kompa kupiłem na promkach z xkomu.

5700x w zdecydowanej większości gier nie robi różnicy i kosztuje tyle, że już lepiej wziąć procek na AM5. Gdyby kosztował stówkę więcej niż ryzen 5600 to jeszcze.

• Plusik 1
  • Lubię! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Chewie napisał:

Moim zdaniem najbardziej sensowny zestaw za 4k

image.thumb.png.ac9d98203647fe717a267ab740d605be.png

PSU 650w, lepsza płyta. Wiadomo, że można polować na promki i wtedy z zaoszczędzonej kasy wziąć lepsze gpu. Ja większość kompa kupiłem na promkach z xkomu.

5700x w zdecydowanej większości gier nie robi różnicy i kosztuje tyle, że już lepiej wziąć procek na AM5. Gdyby kosztował stówkę więcej niż ryzen 5600 to jeszcze.

Tylko on podawał mocno procesorowe gierki więc jemu to zrobi i jeszcze chce je modować. Jednak zestaw sztos w tej kasie. 

Opublikowano

Zamówiłem, dzięki za pomoc chłopaki :lapka:

Stanęło w końcu na: 

- Ryzen 7 5700X

- Radeon 6700XT - po obejrzeniu porównań z 7700XT nie odczułem żeby w tej chwili różnica była warta 500zł, wymienię po 2-3 latach na coś topowego jeśli będzie taka potrzeba

- MSI A750GL 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 - lepsza wydajność i zabezpieczenie na przyszły upgrade

- MSI B550-A PRO

- Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 140mm - 20mm większy niż Fera 5, mniejsze obroty, temperatury podobno odczuwalnie mniejsze, to dołożyłem 50zł

- Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18/32GDC

- Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

- obudowa Genesis IRID 505F

całość 4470zł więc trochę nad budżetem, ale jeszcze w granicy tolerancji

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano
2 godziny temu, maciucha napisał:

Zamówiłem, dzięki za pomoc chłopaki :lapka:

Stanęło w końcu na: 

- Ryzen 7 5700X

- Radeon 6700XT - po obejrzeniu porównań z 7700XT nie odczułem żeby w tej chwili różnica była warta 500zł, wymienię po 2-3 latach na coś topowego jeśli będzie taka potrzeba

- MSI A750GL 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 - lepsza wydajność i zabezpieczenie na przyszły upgrade

- MSI B550-A PRO

- Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 140mm - 20mm większy niż Fera 5, mniejsze obroty, temperatury podobno odczuwalnie mniejsze, to dołożyłem 50zł

- Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (IRP-K3600D4V64L18/32GDC

- Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

- obudowa Genesis IRID 505F

całość 4470zł więc trochę nad budżetem, ale jeszcze w granicy tolerancji

Całkiem przyjemny zestaw :D miłej gry. 

Spoko ,że zdecydowałeś się na ten mocniejszy procek no i są jeszcze opcje na wyciśnięcie więcej z platformy w przyszłości :lapka:

Opublikowano

Jestem laik w blaszanym świecie. Na co pozwoli ten zestaw wyżej? +/- cena dwóch konsol. Będzie lepiej jak na XSX/PS5?

Większość gierek wychodzi i tak na pc i tak się zastanawiam czy przy premierze nextgenów po raz pierwszy nie zostać taboreciarzem. 

Opublikowano
47 minut temu, Aleks napisał:

Jestem laik w blaszanym świecie. Na co pozwoli ten zestaw wyżej? +/- cena dwóch konsol. Będzie lepiej jak na XSX/PS5?

Większość gierek wychodzi i tak na pc i tak się zastanawiam czy przy premierze nextgenów po raz pierwszy nie zostać taboreciarzem. 

Będzie lepiej ale nie zawsze 2x lepiej. Kilkuletnie gry, tego co patrzyłem, to chodzą w 120+fps (mozna jak czlowiek pograc np. w RDR 2). Im nowsze tym bliżej 60 fps.

Sam będę się jeszcze z tym bawił, ale z tego co widziałem to emu ps3/x360 śmigają bez zająknięcia.

Opublikowano
14 godzin temu, Aleks napisał:

Dzięki. Nie oczekuję lepiej x2. Jeśli sprzęt w podobnej jakości odpali gierki z X i PS, to już jest argument za. 

Mam zbliżoną konfigurację i w FullHD spokojnie wszystko będzie chodziło na najwyższych detalach powyżej 60 klatek, więc już jest lepiej niż na konsolach. Sporą część gier w tej konfiguracji pociągniesz nawet w 1440p, więc tym bardziej na plus względem konsol. 

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak niestandardowy kabel do neta xd. Ta cała zaślepka źle siedzi co widać po portach na górze i dole.

Ta blaszka powinna być w środku a nie na zewnątrz, zasłania ci ten plastik blokujący od kabla. 

image.png.8b39d63830dec7915180768ca7063d6a.png

Edit: Te wszystkie blaszki powinny być w środku, a tą osłonę powinieneś zainstalować na płycie głównej a dopiero później całość do obudowy. Ktoś tu instrukcji nie czytał :kekw:

image.png.dafba353eaef47b6b7dbd0520e5b7d0b.png

No ale na usprawiedliwienie to tragiczną tą zaślepkę ma ta firma, Asus o wiele przyjemniejsze rozwiązanie ma u siebie. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Chlop mówi że to wina złej zaślepki i mam oderwać ten metalowy dyngs co wystaje do środka i elo :sadkek:

Robić to czy nie?

W sumie napisy są dobrze czytelne a nie na odwrót więc może faktycznie wina zaślepki?

Opublikowano

Tragicznego serwisu a nie złej zaślepki xd firma uduś ten serwis. 

Dlaczego nie składałeś kompa sam? Henry Cavill sam to robił to i Maciucha by dał radę.

Masz teraz 3 opcje:

1. Reklamujesz w serwisie.

2. Poprawiasz sam.

3. Robisz tak jak ci chłop doradził.