Wooyek 1 130 Opublikowano 15 marca Opublikowano 15 marca Zamówiłem sobie Dualsensa do nowego sprzętu, oczywiście z jedynej słusznej firmy czyli aimcontrollers, z wszystkimi ich bajerami pad wyszedł mnie 1130zł, ale co ważne, dodali opcje wybrania gałki halla, także nie omieszkałem skorzystać. Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano 15 marca Opublikowano 15 marca (edytowane) Wjechało AiO, niestety tylko AiO, bo było w komputroniku u mnie w mieście, na resztę trzeba czekać, bo obudowa była dostępna od 2-5 dni Muszę przyznać, że jestem napalony jak małe dziecko na prezenty podczas świąt. 40 lat a fanty do kąkuterka tak cieszą. Edytowane 15 marca przez Wooyek 4 Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 22 marca Opublikowano 22 marca Nie składałem peceta od dawna, ale chciałbym pograć w najnowsze tytuły przez parę dobrych lat. W budżecie 7k, coś takiego jest sensowne? Czy może warto dorzucić kilka stówek do 4070 ti super 16 GB? I jak to wydajnościowo wypadnie na tle takiego Series X? ps. mam monitor LG UltraGear 27GN800 27" 2560x1440px IPS 144Hz 1 ms Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca Własnoręcznie dzisiaj zamontowałem drugi dysk ssd m2. Czuje się jak informatyk/Henry Cavil 1 Cytuj
Ukukuki 6 932 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca 15 godzin temu, Kosmos napisał: Nie składałem peceta od dawna, ale chciałbym pograć w najnowsze tytuły przez parę dobrych lat. W budżecie 7k, coś takiego jest sensowne? Czy może warto dorzucić kilka stówek do 4070 ti super 16 GB? I jak to wydajnościowo wypadnie na tle takiego Series X? ps. mam monitor LG UltraGear 27GN800 27" 2560x1440px IPS 144Hz 1 ms Jak komputer na lata bez ruszania to 12GB na karcie zdecydowanie za mało. Wymieniłbym na 7900 xt albo dopłacił do super. 2 Cytuj
krzysiek923 1 643 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca 15 minut temu, maciucha napisał: Własnoręcznie dzisiaj zamontowałem drugi dysk ssd m2. Czuje się jak informatyk/Henry Cavil a paste na procesor poprawnie nałożyłeś? to jest test ostateczny każdego prawdziwego mężczyzny Cytuj
Chewie 143 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca Godzinę temu, Ukukuki napisał: Jak komputer na lata bez ruszania to 12GB na karcie zdecydowanie za mało. Wymieniłbym na 7900 xt albo dopłacił do super. Też bym zmienił na 7900xt i procek na amd, am5 bardziej pod upgrade. 15 generacja intela już nie będzie na tym sockecie więc nie wymienisz cpu. 2 Cytuj
tjery 1 185 Opublikowano 23 marca Opublikowano 23 marca A ja bym dopłacił do 4070 Ti Super dla Vramu. DLSS wygląda na żywo o wiele lepiej w każdej grze, którą odpalałem, te wszystkie skompresowane porównania na YT w ogóle nie oddają różnicy pomiędzy tymi technologiami. Nawet gry sponsorowane przez AMD, taki Avatar, DLSS vs FSR to jest zupełnie inna jakość obrazu, szczególnie w ruchu. Rozwiązanie hardware zawsze będzie lepsze niż software. Do tego DLDSR, DLAA, nie wspominając o RT. Także kartę tylko od Nvidii. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 274 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca (edytowane) W dniu 23.03.2024 o 00:01, Kosmos napisał: Nie składałem peceta od dawna, ale chciałbym pograć w najnowsze tytuły przez parę dobrych lat. W budżecie 7k, coś takiego jest sensowne? Czy może warto dorzucić kilka stówek do 4070 ti super 16 GB? I jak to wydajnościowo wypadnie na tle takiego Series X? ps. mam monitor LG UltraGear 27GN800 27" 2560x1440px IPS 144Hz 1 ms Dopłać do 7900 XTX, jak zależy Ci na braku konieczności zmian na kilka lat, najwiecej na rynku, bo 24 GB VRAM + fantastyczne ostatnio wsparcie AMD w postaci FSR 3 frame gena i rozwijanego ze stara na ster AFMF oraz HYPR-RX, karta niestety nie tanieje od wielu miesięcy i chyba poniżej 5k dobrego modelu nie znajdziesz. Polecam ten https://www.x-kom.pl/p/1116312-karta-graficzna-amd-sapphire-radeon-rx-7900-xtx-nitro+-gami.html --- Ten procek i board to nie jest przyszłościowy, idź w AM5, jak kolega @Chewie radzi :). Edytowane 24 marca przez KrYcHu_89 1 Cytuj
tjery 1 185 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca 4090 też ma 24 GB VRAM, można rozważyć "dopłatę" Cytuj
Homelander 2 062 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca Najlepiej to dołóż kolejne 7 tysi i zrób sobie kompa klasy "tjery" i będziesz miał święty spokój 1 1 Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca 3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał: Dopłać do 7900 XTX, jak zależy Ci na braku konieczności zmian na kilka lat, najwiecej na rynku, bo 24 GB VRAM + fantastyczne ostatnio wsparcie AMD w postaci FSR 3 frame gena i rozwijanego ze stara na ster AFMF oraz HYPR-RX, karta niestety nie tanieje od wielu miesięcy i chyba poniżej 5k dobrego modelu nie znajdziesz. Polecam ten https://www.x-kom.pl/p/1116312-karta-graficzna-amd-sapphire-radeon-rx-7900-xtx-nitro+-gami.html --- Ten procek i board to nie jest przyszłościowy, idź w AM5, jak kolega @Chewie radzi :). Brałbym zawsze jednak 4080 mimo że ma mniej pamięci. Pieniądze te same ale jak się zobaczy RT w dobrym wydaniu to nie chce się już bez. 1 Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca Ja polecam poczekać i dołożyć do 5090. Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 24 marca Opublikowano 24 marca No ja i tak już zwiększyłem budżet. Mało byłem w temacie przez ostatnie lata i ceny godnych uwagi konfiguracji mnie trochę zaskoczyły. No te 7,5k na upartego jeszcze dam za cały zestaw Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca 12 godzin temu, Kosmos napisał: No ja i tak już zwiększyłem budżet. Mało byłem w temacie przez ostatnie lata i ceny godnych uwagi konfiguracji mnie trochę zaskoczyły. No te 7,5k na upartego jeszcze dam za cały zestaw To już jak chcesz ale ja bym wolał mniejszy dysk, nawet wolniejszy ram ale 4080. Inna sprawa że na AMD się nie znam ale może procka dać od czerwonych i wyjdzie taniej i lepiej bo ten 14500 to nie jest jakiś chyba demon. Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca Poprzeglądam zestawy. Problem w tym, że totalnie się nie znam i nie wiem, co jest z czym kompatybilne. Ale faktycznie, z dyskiem akurat mógłbym trochę ustąpić na rzecz karty. Także, jak macie jakieś gotowe konfiguracje, albo ktoś z was kupował sprzęt w podobnym budżecie to podrzucajcie Cytuj
tjery 1 185 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca 6 minut temu, Kosmos napisał: No poprzeglądam zestawy. Problem w tym, że totalnie się nie znam i nie wiem, co jest z czym kompatybilne. Ale faktycznie, z dyskiem akurat mógłbym trochę ustąpić na rzecz karty. Karta graficzna jest kompatybilna ze wszystkim. Jedynie musisz zwrócić uwagę za zestaw płyta główna-procesor-RAM, tu w zależności od tego jaki procesor wybierzesz (Intel czy AMD) dobierasz do niego płytę i RAM. 1 Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca 40 minut temu, Kosmos napisał: Poprzeglądam zestawy. Problem w tym, że totalnie się nie znam i nie wiem, co jest z czym kompatybilne. Ale faktycznie, z dyskiem akurat mógłbym trochę ustąpić na rzecz karty. Także, jak macie jakieś gotowe konfiguracje, albo ktoś z was kupował sprzęt w podobnym budżecie to podrzucajcie Problem w tym że ten zestaw procek, płyta, ram to jest już takie optimum w tym budżecie. Wszędzie powyżej tych kwot dają lepszą kartę (głównie 7900XTX). Jak nie chcesz dokładać to zostaje Ci to co wybrałeś. Do 4080 musiałbyś dorzucić z 7-8 stów bo karta jest min 1k droższa. To już jest kwestia w co chcesz grać bo tutaj masz wybór między 7900xtx i 4080. AMD ma przewagę w rasteryzacji za to 4080 niszczy w RT. Zasadniczo na ten moment AMD nie ma czego w RT szukać już nie mówiąc o path tracingu. Na pewno 7900 xtx bedzie sporo tańsza (można kupić już za 4600) - 4080 to tak z 400-500 pln więcej. A i jeszcze jedno - nie polecam morele. To gamonie. Sprawdź ceny bo morele to od dawna jest drogi sklep. To co oni odpierdalali jak nie było serii 3XXX na rynku po premierze to zgroza. 1 Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca No i kusi dorzucić to 8 stów. Dzięki! @mozi skoro nie polecasz moreli, to co innego? Szukam pewnego sklepu, który mi to dobrze złoży za dopłatą, bo mi się nie chce samemu + boję się, że coś poplączę/spyerdolę. Wiem, że pewnie dla was to banalne, ale w tej akurat kwestii jestem totalnie nietechniczny, a zabawa z elektroniką skończyła się przy modowaniu x360. Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca a rozważałeś kupno karty na OLX. Naprawdę nie ma co się tego bać, często kupujesz o wiele taniej, możesz poszukać karty półrocznej/rocznej z rachunkiem - one i tak mają gwarancje z reguły na 36 minimum - niektóre modele po rejestracji nawet 4-5 lat. Możesz poszukać w okolicy, sprawdzisz osobiście, jak rachunek jest na osobę prywatną to masz te pare stówek w kieszeni. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca 13 minut temu, Kosmos napisał: No i kusi dorzucić to 8 stów. Dzięki! @mozi skoro nie polecasz moreli, to co innego? Szukam pewnego sklepu, który mi to dobrze złoży za dopłatą, bo mi się nie chce samemu + boję się, że coś poplączę/spyerdolę. Wiem, że pewnie dla was to banalne, ale w tej akurat kwestii jestem totalnie nietechniczny, a zabawa z elektroniką skończyła się przy modowaniu x360. Nie polecam moreli bo pierwszego kompa od lat złożyli mi tak że musiałem wszystko złożyć od nowa. Potem spierdolili nawet obsadzenie dysków w NASie i to były moje ostatnie tam zakupy. Od tego czasu składałem 4 kompy sam. Nie mam pojęcia czy x-kom czy inny reseller będzie ok. Może masz kogoś w okolicy kto się tym bawi i ogarnie. Dla mnie cały fun to jest samo składanie ale rozumiem że to nie jest zabawa dla każdego i dochodzi stres związany z tym że to jednak sporo kasy + zawsze może coś nie działać a bez dodatkowego kompa w zasięgu nie ma jak tego nawet sprawdzić. Sklepy komputerowe to już Maciucha ostatnio miał artystów to też możesz różnie trafić. Skąd jesteś? Może się tak składa że mieszkasz koło Tjerego 2 minuty temu, easye napisał: a rozważałeś kupno karty na OLX. Na prawdę nie ma co się tego bać, często kupujesz o wiele taniej, możesz poszukać karty półrocznej/rocznej z rachunkiem - one i tak mają gwarancje z reguły na 36 miesięcy. Poodjeżdżasz - sprawdzasz osobiście, jak rachunek jest na osobę prywatną to masz te pare stówek w kieszeni. Fajnie tylko on nie ma o tym pojęcia. Co mu po tym że karta działa jak nie wie jak sprawdzić kulturę pracy, cewki, ew terkotanie wentylatorów? 1 Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca a jak to sprawdzi w nowej karcie ze sklepu. Będzie odsyłał za każdym razem? nawet łatwiej będzie sprawdzić rzeczy o których piszesz na używanej karcie, którą ktoś odpali do benchmarku. Cytuj
Kosmos 2 711 Opublikowano 25 marca Opublikowano 25 marca 12 minut temu, easye napisał: a rozważałeś kupno karty na OLX. Naprawdę nie ma co się tego bać, często kupujesz o wiele taniej, możesz poszukać karty półrocznej/rocznej z rachunkiem - one i tak mają gwarancje z reguły na 36 minimum - niektóre modele po rejestracji nawet 4-5 lat. Możesz poszukać w okolicy, sprawdzisz osobiście, jak rachunek jest na osobę prywatną to masz te pare stówek w kieszeni. Wolę nową, bo sobie VAT odliczę. A najlepiej właśnie cały zestaw, bo teoretycznie będzie to komputer do pracy. Jak księgowa zobaczy fakturę na samą kartę z napisem GAMING, to trochę będę się musiał tłumaczyć @mozi aktualnie okolice Nowego Sącza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi