Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kosmos napisał(a):

Co byście wzięli pod kątem gier w 1440p? Będzie to znacznie wydajniejsze niż nowy prosiak?

Jeszcze co do tego to 4080 Super będzie jakieś 40% wydajniejsze, w grach z RT o wiele więcej.

@Kosmos

Ogólnie to grając w 1440p zagrasz w każdą grę na max z max RT/PT na luzie powyżej 60 fps, a w gry bez wymagającego RT to w 120 fps. W takich najbardziej wymagających jak Alan 2 z PT dorzucasz DLSS Quality i masz 80 fps. W CP2077 DLSS Quality + FG i masz z PT włączonym ponad 100 fps.

Edytowane przez tjery
  • Plusik 3
Opublikowano

@Kosmos Ja na moim rtx 4080 na codzien gram w 4K, w Cyberpunku z włączonym RT + pt gram z dlss performance ( zwykleprzedział 70-90fps) ew balanced (60-75), oczywiście z fg ale kiedyś na próbę odpaliłem w 1440p no to było w takim cyberku właśnie ok 100 klatek z dlss quality. Ostatnio grając w Outlaws, który też jest dosyć wymagający przełączyłem na trochę na 1440p + dlss quality + fg to hulało tak w granicach 90-100 na otwartym terenie Akivy, planeta z dużą ilością roślinności, ze wszystkim na max + rtxgi na medium. Także do 1440p to tutaj jest duży zapas mocy.

• Plusik 1
Opublikowano

Pewnie przez to, że mapy są streamowane z chmury. 32 powinno styknąć, na szczęście ram to coś co można sobie bezproblemowo dokupić i wtyknąć

Opublikowano

Dlatego dla mnie 4080 to takie absolutne minimum pod 21:9, UW zabiera jakoś 30% wydajności. Za to doznania w gierkach singlowych dużo lepsze niż na 16:9. Coś za coś.

Opublikowano
Godzinę temu, Czoperrr napisał(a):

Takie chłodzenie wystarczy?

To Endorfy jest bardzo spoko, aczkolwiek procki AMD z 3D cache też się bardzo fajnie grzeją, więc to takie minimum. 

Opublikowano

Sugeruje kupić podpórkę pod kartę bo lubią się łamać przy slocie PCI. Sporo jest filmików z naprawami. Tak jak wcześniej były głównie wtyczki tak teraz jest od groma wyłamanych. 

Opublikowano
2 godziny temu, MaZZeo napisał(a):

Kupione

Mam nadzieje ze sobie poradzę ze złożeniem, bo ostatnią przygodę z pecetem miałem ponad 10 lat temu.

Zrzut ekranu 2024-09-24 o 12.33.30.png

ventus :notlikethis:

Opublikowano
3 godziny temu, MaZZeo napisał(a):

Kupione

Mam nadzieje ze sobie poradzę ze złożeniem, bo ostatnią przygodę z pecetem miałem ponad 10 lat temu.

Zrzut ekranu 2024-09-24 o 12.33.30.png

Tutaj tylko obudowy brakuje? Bo w sumie spoko cena wychodzi i może sam bym się skusił

Opublikowano
1 hour ago, MaZZeo said:

Obudowa tak jak kolega @Czoperrr czyli Fractal Design North, tylko że czarna. Nie ma na screenie bo wezmę ją z innego sklepu.

sumarycznie to wyszło około 9k, trochę więcej niż myślałem ale raty 0% więc hulaj dusza piekła nie ma :kekw:

Jaki to sklep z takim asortymentem i 0%?

1 hour ago, Kosmos said:

Te kalkulatory bottlenecka coś warte? przy zestawieniu ryzena 7 7800 x3d z kartą 4080 super wychodzi ok. 28,7%. Nie za dużo?

Oglądałem testy i 7800 x3D miało w grach nawet lepszą wydajność niż 7950X3D

Opublikowano
9 godzin temu, MaZZeo napisał(a):

z tego co czytałem to wystarczy, w chłodzenie wodne narazie nie będę się bawił, może za jakiś czas jak ocenie naocznie czy mi się zmieści do budy.

Taki Arctic Liquid Freezer II 280 mieści się, sam składałem swój setup w tej budzie i 7800X3D, ale montowanie całości to był dosłownie tetris na milimetry w odpowiedniej kolejności.

image.thumb.jpeg.306c48757b08565275199ceb2b11324f.jpeg

image.thumb.png.aedeeea9192787f046e530ffe0d7bbb6.png

• Plusik 2