Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Homelander napisał(a):

A te takie bardziej budżetowe karty typu 4070 albo niżej są całkowicie bezużyteczne? Pytam, bo jak będę ewentualnie budował pc w następnej generacji to na pewno 1000$ za kartę nie dam. Może w takim wypadku lepiej zostać przy konsoli?

Jeśli chodzi o argument ceny to zawsze lepiej zostać przy konsoli. Tutaj nigdy się nic nie zmieni. 

• Dzięki 1
Opublikowano

Jak steam deck to ja bym poczekał. Valve pracuje nad nową wersją pada plus chodzą plotki o nowym sprzęcie do grania. Albo to będzie steam deck 2 z opcją dock i większą mocą w docku albo steam machines bis ale produkowanymi przez Valve a nie licencjonowanymi. 

Tylko to na pewno nie będą mocne sprzęty i pewnie będą celować w 1440P jeśli chodzi o stacjonarne granie. Cena pewnie w okolicach 3000 zł za sensowny wariant z dockiem i padem. No ale to już moje przypuszczenia. 

Opublikowano

Jeżeli to będzie sprzęt sprzedawany i opracowany przez Valve to ma to szansę się sprzedać.

Jak znowu oddadzą partnerom pod licencję to z podatkiem od frajerów to się nie sprzeda, zresztą przerabiali to. Tyle że teraz linux jest w innym miejscu niż był kilka lat temu i na steam lata w zasadzie wszystko ze stratą 5-10 procent w wydajności.

Tylko musieliby zapewnić w miarę bezproblemowe działanie systemu i dobre wsparcie dla swojego sprzętu. Korzystałem z linuxów i tam zawsze coś się partoli w najmniej oczekiwanym momencie i rozwiązanie to często linijka kodu w terminalu, ale trzeba na nie wpaść...

Ja osobiście czekam na nowe gpu, na razie mam rx 6600 który kupiłem żeby przeczekać z rok na nową serię GPU i zobaczę co będzie wartego uwagi. Byłbym kontent z karty na poziomie nawet 7700 xt tylko z lepszym wsparciem dla RT i mniej zasobożerną.

Opublikowano
2 minutes ago, drozdu7 said:

No cena cena, ale jak będziesz chciał PS6 i nowego Xboxa to z 8 tysi trzeba będzie dać ;)

Ja bym po stacjonarke od Valve odrazu poszedł 

Nie no, więcej jak 2999zł za konsolę nowej generacji nie dam. W innym wypadku kończy się moja przygoda z gamingiem bo mnie po prostu nie stać, inflacja zapierdala a ja od 2 lat bez podwyżki a nowej pracy znaleźć nie mogę.

Opublikowano

Zadowoliłbym się 4080-tką, ale kuszą te nowe serie. Tylko jak ma być słabo z dostępnością i zakup przeciągnie się o parę miechów, to może już lepiej złożyć tę budę teraz.
Z drugiej strony 4080 może być po prostu już nieopłacalna.

Opublikowano
10 minut temu, Kosmos napisał(a):

Zadowoliłbym się 4080-tką, ale kuszą te nowe serie. Tylko jak ma być słabo z dostępnością i zakup przeciągnie się o parę miechów, to może już lepiej złożyć tę budę teraz.

Co przejawia tym razem za kiepską dostępnością? Nie ma żadnego faktora, który by o tym mówił, że produkt za 6-10k będzie mało dostępny. To nie COVID/krypto mining w rozkwicie. 

Opublikowano

No dokładnie, 4080 i 4070Ti na premierę było bezproblemowo dostępne. Dzisiaj na pewno nie będzie gorzej.

Godzinę temu, creatinfreak napisał(a):

Gdzieś widziałem, że celują w apu tak więc i z tym 1440p może być co najwyżej na średnich.

Konsole też mają apu a tragedii nie ma, Valve do decka dostało customa to i teraz AMD dla nich coś przygotuje. 

Opublikowano
58 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Ja też srogo kibicuję AMD, bo zaraz znów NVidia wyskoczy z 6-8GB w 2/3 modeli.

Szkoda braku 8900, ale może wpadnie później. 

59 minut temu, Bielik napisał(a):

Celując w RTX 4080 czekałbym już grzecznie na RX 8800 XT, a nuż widelec AMD wypichci coś fajnego.

Przeciek mówił, że RT mocno poprawione, co już widać trochę w PS5 Pro, ale pytanie o ile poprawi się Nvidia w RT, czy dalej będzie tak duża przewaga, czy już margines, bo pewnie powoli osiągają sufit, stąd też kastrują coraz mocniej.

amd-ces-2025.webp

6stego pokaz 8800 XT

• Plusik 1
Opublikowano
5 godzin temu, Czoperrr napisał(a):

Na Morele Ryzen 7800x3D już za 2799zł :leo:

Trzeba było brać całą paletę jak było za 1599 na janusz komie.

5 godzin temu, Kosmos napisał(a):

Wg plotek 5080 ma kosztować tysiąc dolanów. Lepiej czekać. Tylko te 16gb... w segmencie premium do tego w 2025 roku to nieporozumienie. Jak zwykle szukają frajerów, żeby potem wypuścić wersje super.

Opublikowano

Chciałbym się mylić ale pewnie będzie tak, że AMD będzie blisko albo i nawet nieco gorzej z rt jak seria 40, a seria 50 znowu im odskoczy. Szkoda też że odpuścili 8900. Nie musieliby walczyć z 5090 bo za ponad 10k to tylko prawdziwi entuzjaści bądź wariaci jak pipolinio kupują, ale aby chociaż powalczyli z 5080 i już by był większy wybór w high end.

Opublikowano

Nieźle z tym 7800x3d. Jak składałem w zeszłym roku to dałem za niego równe 1679 zł, aż specjalnie sprawdziłem.

W moim przypadku chcąc zrobić upgrade GPU z 4080 jak wyjdą nowe to tylko 5090 wchodzi w grę, 5080 bez sensu, bo jeśli przecieki się potwierdzą to będzie zbyt mała różnica żeby się w to bawić. 5090 za to pewnie sporo mocniejszy od 4090 a 4090 jest też wyraźnie lepszy od 4080 więc tylko 5090 by miało sens.

Opublikowano

A idź z tym 7800x3d. Jak składałem kompa jakieś pół roku temu nawet miałem już go w koszyku za 1400-1500 dokładnie nie pamiętam, ale kumpel mówi nie bierze tylko Intel, a ja się głupi posłuchałem. Nie dość, że martwa platforma to jeszcze bomba zegarowa (chociaż gwarancję przedłużyli). Nie żebym narzekał bo działa super. No ale na am5 miałbym jeszcze możliwość podmiany CPU na lepszy.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Qbon napisał(a):

Nieźle z tym 7800x3d. Jak składałem w zeszłym roku to dałem za niego równe 1679 zł, aż specjalnie sprawdziłem.

W moim przypadku chcąc zrobić upgrade GPU z 4080 jak wyjdą nowe to tylko 5090 wchodzi w grę, 5080 bez sensu, bo jeśli przecieki się potwierdzą to będzie zbyt mała różnica żeby się w to bawić. 5090 za to pewnie sporo mocniejszy od 4090 a 4090 jest też wyraźnie lepszy od 4080 więc tylko 5090 by miało sens.

Jak jakaś karta mi nie daje 100% więcej mocy to nawet nie biorę pod uwagę. Oczywiście, że bez sensu zmieniać 4080 na 5080. Jak 5080 będzie mocniejsza o 25% od poprzedniczki to się zainteresuje. Tylko pytanie w jakich pieniądzach bo na pewno wyjdzie mi więcej za samą kartę niż zapłaciłem za złożenie całego kompa, chore.

Edytowane przez Chewie
Opublikowano
7 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

A idź z tym 7800x3d. Jak składałem kompa jakieś pół roku temu nawet miałem już go w koszyku za 1400-1500 dokładnie nie pamiętam, ale kumpel mówi nie bierze tylko Intel, a ja się głupi posłuchałem. Nie dość, że martwa platforma to jeszcze bomba zegarowa (chociaż gwarancję przedłużyli). Nie żebym narzekał bo działa super. No ale na am5 miałbym jeszcze możliwość podmiany CPU na lepszy.

Pipolino :d?

Ja składałem jak wychodziła 12 generacja i wtedy to był sztos.

Opublikowano

Ja mam 13900K i nic nie robiłem, żadnych updatów biosa, zmian napięcia, nic. Do tej pory, a mam od premiery prawie, nic się nie dzieje. Temperatury takie jak były, zero kraszy, więc nic nie tykam :D

Opublikowano
10 godzin temu, tjery napisał(a):

Ja mam 13900K i nic nie robiłem, żadnych updatów biosa, zmian napięcia, nic. Do tej pory, a mam od premiery prawie, nic się nie dzieje. Temperatury takie jak były, zero kraszy, więc nic nie tykam :D

A napięcie jakie masz? Bo mój bios na starej wersji potrafił przywalić ponad 1,5v. Gdzieś czytałem że to że nie ma crashy nie oznacza ze się nie zajedzie procka za wysokim napięciem.