Shago 3 651 Opublikowano wtorek o 16:23 Opublikowano wtorek o 16:23 Czy RTX 5070 uciągnie wszystko w 3440x1440 na ultra i 60fps? Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 16:25 Opublikowano wtorek o 16:25 2 minuty temu, Shago napisał(a): Czy RTX 5070 uciągnie wszystko w 3440x1440 na ultra i 60fps? Stawiałbym, że tylko na wykresach producenta :D. Ten VRAM tam może nie styknąć, brałbym 5070Ti na lata. Cytuj
GearsUp 319 Opublikowano wtorek o 16:31 Opublikowano wtorek o 16:31 (edytowane) Te wersje Ti to jednak głośniejsze zawsze były, jak ktoś ceni komfort to tak średnio, no chyba że się zmieniło coś w tym temacie Edytowane wtorek o 16:32 przez GearsUp Cytuj
Qbon 378 Opublikowano wtorek o 16:37 Opublikowano wtorek o 16:37 19 minut temu, Donatello1991 napisał(a): No jakbym miał wymieniać 4080 to tylko na 5090. Niecena a sens by tu miało znaczenie. Pewnie, że nie ma sensu 4080 na 5080, w tej cenie jako tako by to miało sens gdyby 5080 oferował więcej vram-u, bo jednak 5090 jest 2 razy droższy, a dlss 4 z ulepszeniami i lepszy RR poza multi FG będzie również na 4xxx. Ja już jakiś czas temu pisałem, że tylko 5090 biorę pod uwagę mając 4080, bo tutaj przyrost samej wydajności będzie konkretny. Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 16:39 Opublikowano wtorek o 16:39 9 minut temu, GearsUp napisał(a): Te wersje Ti to jednak głośniejsze zawsze były, jak ktoś ceni komfort to tak średnio, no chyba że się zmieniło coś w tym temacie 5070 ma 12 GB VRAM, przecież to już się sypie, wiadomo najniższy model teraz to nie może być na lata, nie ma opcji. W tej chwili na necie krążą 2 slogany, 5070Ti = 4090, czyli kłamstwo (może znajdziesz taki 1 przypadek na 100) DLSSS 4 950% - też kłamstwo Cytuj
GearsUp 319 Opublikowano wtorek o 16:41 Opublikowano wtorek o 16:41 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a): 5070 ma 12 GB VRAM, przecież to już się sypie, wiadomo najniższy model teraz to nie może być na lata, nie ma opcji. W tej chwili na necie krążą 2 slogany, 5070Ti = 4090, czyli kłamstwo (może znajdziesz taki 1 przypadek na 100) DLSSS 4 950% - też kłamstwo Co 4 klatki to nie jedna. Taka reklama powinna być tego DLSS 4 Cytuj
KrYcHu_89 2 424 Opublikowano wtorek o 16:42 Opublikowano wtorek o 16:42 Teraz, GearsUp napisał(a): Co 4 klatki to nie jedna. Taka reklama powinna być tego DLSS 4 Ale ten Jensen to jest dobry mówca, epicki wręcz, "the more You buy, the more You save" xD Cytuj
iluck85 2 994 Opublikowano wtorek o 16:44 Opublikowano wtorek o 16:44 22 minuty temu, Ukukuki napisał(a): Moim zdaniem nie ma żadnego sensu zmiana 4080 na 5080 zwłaszcza jak ktoś ma wersję Super. 5090 to wiadomo, jak ktoś ma budżet i jest technologicznym entuzjastą to wybór oczywisty. Dlatego zero podjary, nie wydam 13k na kartę, bo takim graczem nie jestem żeby w tym widzieć sens ani purystą graficznym, bo mnie dużo rzeczy zwyczajnie i tak po ludzku- jebie. Chyba poczekam i wymienię za 2/3 lata większość- płyta, procek, karta, zasilacz. Ale i tak z ceną przeginają, zachowują się jak monopolista. Ludzie nie powinni kupować tych kart. Ale to tak się nie da. Ceny tych podzespołów wyskoczyły w jakiś kosmos w pandemii podobnie jak rynek moto- ale tam przeciętny ma się nijak, bo i tak sprzedadzą autko firmie albo ktoś kupi w leasingu i się kręci. Najlepiej branża rowerowa dostała, bo tam też ceny taki Trek zasadził w pandemii, że im się czkawką odbiło w stanach magazynowych i wrócili do poprzednich cen. No i tyle z pierdolenia o braku części. 1 Cytuj
Donatello1991 1 465 Opublikowano wtorek o 18:46 Opublikowano wtorek o 18:46 2 godziny temu, iluck85 napisał(a): Dlatego zero podjary, nie wydam 13k na kartę, bo takim graczem nie jestem żeby w tym widzieć sens ani purystą graficznym, bo mnie dużo rzeczy zwyczajnie i tak po ludzku- jebie. Chyba poczekam i wymienię za 2/3 lata większość- płyta, procek, karta, zasilacz. Ale i tak z ceną przeginają, zachowują się jak monopolista. Ludzie nie powinni kupować tych kart. Ale to tak się nie da. Ceny tych podzespołów wyskoczyły w jakiś kosmos w pandemii podobnie jak rynek moto- ale tam przeciętny ma się nijak, bo i tak sprzedadzą autko firmie albo ktoś kupi w leasingu i się kręci. Najlepiej branża rowerowa dostała, bo tam też ceny taki Trek zasadził w pandemii, że im się czkawką odbiło w stanach magazynowych i wrócili do poprzednich cen. No i tyle z pierdolenia o braku części. Nowy setup za 2-3 lata to jest dobra myśl dla użytkowników 4xxx Cytuj
Ukukuki 7 235 Opublikowano wtorek o 19:03 Opublikowano wtorek o 19:03 2 godziny temu, iluck85 napisał(a): Ale i tak z ceną przeginają, zachowują się jak monopolista. Ludzie nie powinni kupować tych kart. Ale to tak się nie da. Ceny tych podzespołów wyskoczyły w jakiś kosmos w pandemii podobnie jak rynek moto- ale tam przeciętny ma się nijak, bo i tak sprzedadzą autko firmie albo ktoś kupi w leasingu i się kręci. Najlepiej branża rowerowa dostała, bo tam też ceny taki Trek zasadził w pandemii, że im się czkawką odbiło w stanach magazynowych i wrócili do poprzednich cen. No i tyle z pierdolenia o braku części. Ale przecież jest taniej niż przy RTX 4xxxx. 5080 999$ 4080 1199$ 3080 799$, Ti 1199$. 2080 799$ 1080 699$ Skumulowana inflacja w ciągu ostatnich 5 lat to ponad 40% w złotówkach. Wszystko poszło do góry, masła też już za 3 zł nie kupisz. Inflacja była w każdym kraju, jednak zachód podszedł do tego z głową tam mają okolice 20% a u nas było jak było z tym rozdawaniem kasy i dopłatami I produkty zachodnie faktycznie podrożały te 15-25% niezależnie od branży czy to rowery czy elektronika. Nawet części lotnicze poszły o tyle do góry. Cytuj
iluck85 2 994 Opublikowano wtorek o 19:09 Opublikowano wtorek o 19:09 Ale jakby ATI ich goniło, to ceny imo byłyby inne- niższe. Oni nie mają sobie równych, to jest fakt i jest jak jest. Ofcoz tego 5090 kupi garstka- 2/3 na tym forum. Ten 5080 spoko, po tyle był 5080. Cytuj
Ukukuki 7 235 Opublikowano wtorek o 19:11 Opublikowano wtorek o 19:11 6 minut temu, iluck85 napisał(a): Ale jakby ATI ich goniło, to ceny imo byłyby inne- niższe. Oni nie mają sobie równych, to jest fakt i jest jak jest. Ofcoz tego 5090 kupi garstka- 2/3 na tym forum. Ten 5080 spoko, po tyle był 5080. Jakby ich gonili to cena pewnie była by taka sama, za to pamięci było by więcej. A tak ewidentnie jest to przycięte pod wersje super które wyjdą za rok. Za to teraz AMD musi przyciąć ceny swoich kart bo będą kompletnie nieatrakcyjne na tle konkurencji. Pewnie stąd brak kart AMD na wczorajszej prezentacji, wszystkie portale dostały info przed a tutaj ewidentnie coś na ostatnią chwilę się stało. Zobaczcie jak lipton zaczyna materiał. Segment niski ładnie zapełni intel i AMD ze swoimi APU, a karty AMD pewnie zagęszczą segment średnio wysoki gdzie będzie ostra walka na ceny. A jest to segment który interesuje pewnie 90% graczy PCtowych, przynajmniej w Polsce. Top jest zdominowany przez zielonych z 5090, 5080 i 5070Ti. Chociaż ciężko mówić o 5090 jako segment wysoki, jest to maksowanie konfiguracji. 1 Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano wtorek o 19:40 Opublikowano wtorek o 19:40 Zaproponowali mi zmianę karty z Inno 3D na PNY (4080 super). Teoretycznie, bo musiałem dłużej poczekać na obudowę. Pytanie, czy aby nie proponują mi gorszej? Sugerują, że niby lepsza budowa. Cytuj
Qbon 378 Opublikowano wtorek o 20:18 Opublikowano wtorek o 20:18 36 minut temu, Kosmos napisał(a): Zaproponowali mi zmianę karty z Inno 3D na PNY (4080 super). Teoretycznie, bo musiałem dłużej poczekać na obudowę. Pytanie, czy aby nie proponują mi gorszej? Sugerują, że niby lepsza budowa. Ja mam PNY, jest ok. Tak na marginesie, jaki producent robi najlepsze niereferenty? W sensie kultury pracy, temperatury, hałas? 1 Cytuj
Wooyek 1 140 Opublikowano wtorek o 21:18 Opublikowano wtorek o 21:18 To chyba zależy jak im wyjdzie, bo w którejś generacji Gaming Trio od MSI były spoko, w 40xx Gigabyte Gaming OC polecam, ROG Strixy też spoko, choć nie wiem czy w którejś serii nie piszczały cewki. Najlepiej to chyba poczekać na testy niereferntów. 1 Cytuj
Chewie 185 Opublikowano wtorek o 21:22 Opublikowano wtorek o 21:22 51 minut temu, Qbon napisał(a): Ja mam PNY, jest ok. Tak na marginesie, jaki producent robi najlepsze niereferenty? W sensie kultury pracy, temperatury, hałas? To zależy od modelu bo każdy producent robi po 3 wersje jak nie więcej od budżetowych do bardziej wypasionych. 1 Cytuj
mozi 1 989 Opublikowano wtorek o 22:48 Opublikowano wtorek o 22:48 2 godziny temu, Qbon napisał(a): Ja mam PNY, jest ok. Tak na marginesie, jaki producent robi najlepsze niereferenty? W sensie kultury pracy, temperatury, hałas? Nie ma reguły. Seria 3xx to wszystko były suszarki. 4xxx to już 4090 miało w sumie wszystkie udane modele ale najlepszy był suprim liquid - bezgłośny i temp 60 st na rdzeniu przy max obciążeniu. Potem w sumie strix chociaż w asusie cewki potrafią grać. Inne modele nie napisze bo nie drążyłem tematu ale pewnie Ci napiszą że jeden chuy wszystkie dobre. 1 Cytuj
Qbon 378 Opublikowano wczoraj o 00:27 Opublikowano wczoraj o 00:27 (edytowane) Ja to tak z ciekawości pytam, bo teraz mam tego 4080 od PNY to nie narzekam, nie miałem zresztą wówczas zbyt dużego pola manewru żeby sobie wybierać bo jak składałem całego kompa to koszt już i tak był duży. Dzięki za wskazówki, to tak na przyszłość jak już przyjdzie wymieniać 4080. W sumie ciekawe jakie temperatury będzie osiągał 5090, bo pobór mocy jednak sporo większy a chłodzenie zapewne będzie podobne w niereferentach do 4xxx. Edytowane wczoraj o 00:30 przez Qbon Cytuj
easye 3 409 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 14 godzin temu, Ukukuki napisał(a): Moim zdaniem nie ma żadnego sensu zmiana 4080 na 5080 zwłaszcza jak ktoś ma wersję Super. 5090 to wiadomo, jak ktoś ma budżet i jest technologicznym entuzjastą to wybór oczywisty. Ale wersja super niczym się prawie nie różni od referenta. Tam w grach to przyrost mocy był znikomy. ja mam 4080 i zastanawiam się nad 5080, ale rozumiem że różnice odczuje wyłącznie w grach które mają zaimplementowany DLSS i FG, a taki BF2048, czy POE 2 to już różnić za dużych nie odczuje? Pewnie w tych grach bardziej opłacałoby mi się zmienić 5800X3D na 9800X3D. hype na zmianę jest, ale opłacalność marna bo do póki gram w single w 100 fps+ to cały czas próbuje wbić sobie do głowy że zakup niepotrzebny. Cytuj
mozi 1 989 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 6 godzin temu, Qbon napisał(a): Ja to tak z ciekawości pytam, bo teraz mam tego 4080 od PNY to nie narzekam, nie miałem zresztą wówczas zbyt dużego pola manewru żeby sobie wybierać bo jak składałem całego kompa to koszt już i tak był duży. Dzięki za wskazówki, to tak na przyszłość jak już przyjdzie wymieniać 4080. W sumie ciekawe jakie temperatury będzie osiągał 5090, bo pobór mocy jednak sporo większy a chłodzenie zapewne będzie podobne w niereferentach do 4xxx. Wg mnie (ale oczywiście to moje przewidywania) to już niestety nie będzie tak super jak przy tej generacji. Nie ma tego zapasu (4090 pierwotnie był planowany na 600w stąd zapas) i tym samym jak księgowi się dobiorą do kosztów to się zacznie cięcie. A wiecie jak to jest w korpo - cena nie wzrosła ale trzeba zarobić z roku na rok więcej bo Excel musi być na zielono. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 3 godziny temu, easye napisał(a): Ale wersja super niczym się prawie nie różni od referenta. Tam w grach to przyrost mocy był znikomy. ja mam 4080 i zastanawiam się nad 5080, ale rozumiem że różnice odczuje wyłącznie w grach które mają zaimplementowany DLSS i FG, a taki BF2048, czy POE 2 to już różnić za dużych nie odczuje? Pewnie w tych grach bardziej opłacałoby mi się zmienić 5800X3D na 9800X3D. hype na zmianę jest, ale opłacalność marna bo do póki gram w single w 100 fps+ to cały czas próbuje wbić sobie do głowy że zakup niepotrzebny. Podpinam się pod pytanie. Różnica między 4080 super a 5080 będzie jedynie w liczbie klatek? Czy jakieś wyraźne zmiany w samej oprawie wizualnej można będzie dostrzec? Cytuj
Wooyek 1 140 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Ale jeśli grasz na ultra na 4080, to jakim sposobem na 5080, w tej samej grze grając na ultra gra może lepiej wyglądać? 1 Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Nie wiem, pytam o ewentualne technologie, które mogłyby sprawić, że coś wygląda nieco lepiej. Bo póki co na 4080 super myślę, że wszystko w ultra będzie działać płynnie (zwłaszcza w 1440p), zatem zmiana nie ma sensu. Ale to mój chłopski rozum, nie znam się. Cytuj
Czoperrr 5 260 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 7 minutes ago, Kosmos said: Nie wiem, pytam o ewentualne technologie, które mogłyby sprawić, że coś wygląda nieco lepiej. Bo póki co na 4080 super myślę, że wszystko w ultra będzie działać płynnie (zwłaszcza w 1440p), zatem zmiana nie ma sensu. Ale to mój chłopski rozum, nie znam się. Już cię zżera pecetowe FOMO. Dopiero co składasz kompa z mocarnym 4080 Super a już myślisz o następcy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi