Qbon 380 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja mam wentyle obudowy na ok 650rpm i tyle wystarczy, one też potrafią dać duży hałas jak są przegięte. Też jestem zaskoczony, że takie cyrki są, Hard PC przecież ma dobre opinie, mogli sprawdzić poziom hałasu i skonsultować to z Kosmosem jak ma być ustawione. Cytuj
tjery 1 291 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Dlatego Kosmos trzeba było brać części i złożyć samemu, nie dość, że taniej, to w tym czasie co się bawisz z wiatrakami byś już dawno sam sobie złożył Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kosmos No ustaw tak żeby u CIebie % odpowiadały 500-600 RPM. U mnie masz pod moje wentyle % dobrane SYS FAN CONTROL masz auto dalej, zmień na PWM Tam gdzie masz na wykresach płasko, tam masz mieć u siebie 500-600 RPM wtedy A reszta odpowiednio wyżej. Edytowane 2 godziny temu przez PiPoLiNiO Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 500-600 zarówno na budzie jak i cpu? Cytuj
Chewie 188 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 18 minut temu, Qbon napisał(a): Ja mam wentyle obudowy na ok 650rpm i tyle wystarczy, one też potrafią dać duży hałas jak są przegięte. Też jestem zaskoczony, że takie cyrki są, Hard PC przecież ma dobre opinie, mogli sprawdzić poziom hałasu i skonsultować to z Kosmosem jak ma być ustawione. Pewnie w okresie świątecznym mieli dużo zamówień i lecieli taśmowo co ich nie usprawiedliwia oczywiście, dlatego lepiej samemu na spokojnie przeznaczyć jakąś niedzielę na złożenie kompa. Cytuj
KrYcHu_89 2 430 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 43 minuty temu, Kosmos napisał(a): 500-600 zarówno na budzie jak i cpu? Według mnie to jest mało przy twojej konfiguracji, będzie gorąco, coś za coś. Ja mam w spoczynku tyle, w obciążeniu 1.2k. Poza tym na grafice w hotspocie ile masz 3000 RPM:)? Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Z pierwszą częścią się zgadzam. Ja bym ustawił 1000 rpm na stałe. Przy 600 to będzie mały przepływ i zacznie się grzać gpu. Ale możesz sprawdzić. A co ma Rpm do hotspot to nie wiem. Cytuj
KrYcHu_89 2 430 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, mozi napisał(a): Z pierwszą częścią się zgadzam. Ja bym ustawił 1000 rpm na stałe. Przy 600 to będzie mały przepływ i zacznie się grzać gpu. Ale możesz sprawdzić. A co ma Rpm do hotspot to nie wiem. Si, po prostu chodzi o to, że i tak na końcu bedzie słychać tylko grafikę podczas grania w gry na maksymalnych ficzerach. Ogólnie do grania na PC to polecam jednak słuchawki z noise cancellingiem :). Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To ile w koncu cpu a ile obudowa. Pogubiłem się xD Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, Kosmos napisał(a): To ile w koncu cpu a ile obudowa. Przy Twoim procku spokojnie 500-600 tam gdzie linia ciągła. Dla pewności możesz 700. Ziom, masz wszystko na zdjęciach. Po prostu to skopiuj i dopasuj pod swoje % A co do karty, tam też trzeba zmienić krzywą. Większość kart przy 70 stopniach leci sobie już wesoło 2000 RPM Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ostatecznie byłoby tak: CPU fan - 667 rpm Sys fan 1 - 688 rpm sys fan 2 - 551 rpm sys fan 3 -264 rpm bedzie ok? Ta ostatnia wartość nie za niska. Bo gdy ja ustawiłem wyraźnie komp ucichł. Oczywiście mowa o biosie. Zobaczymy jak w grach i w systemie. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 i 3 w sumie powinny być tak samo jak 1 260 to za mało, może przerywać i się zawiesić na amen aż do restartu Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Tylko, że mówiliśmy o ustawieniu tego samego wykresu. Wykres na 1, 2 i 3 jest ten sam a rpm się znacznie różnią. Czyli podnieść na 2 i 3? Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu @Kosmos 1 2 3 to wentylatory obudowy. Dlatego wszędzie powinieneś mieć tak samo ustawione. U mnie po prostu 5 wentyli idzie pod 1 przewód, dlatego widzisz jeden obrazek Aaaa. Dobra pewnie masz z przodu inne i z tyłu inny Więc 2 ustawiasz tak samo, a ten różnicąy się dopasowujesz procenty tak aby obroty zgadzały się z resztą Ja mam 5 identycznych, dlatego wystarczy 1 raz ustawić. Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu No dokładnie ten sam wykres daje inne wartości rpm. Tak wygląda 3 Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu @Kosmos Pewnie przód to 140mm, tył 120. Więc musisz mu zwiększyć procenty 140 mają mniejszy zakres obrotów bo są większe. A mniejsze mają większy zakres żeby nadgonić. Dlatego te same procenty w mniejszym dają mniejszy rpm Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu Sys 2 i sys 3 podniosłem. Idealnie w to samo rpm nie trafie, ale chyba może zostać? cos jeszcze w tym biosie? Czy mogę bezpiecznie uruchomić system Windows? Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 47 minut temu Opublikowano 47 minut temu Hyhy, no w sumie to w chuj rzeczy pewnie skoro oddali Ci coś takiego Expo, curva, memory restor aby komp się uruchamiał 20 sekund a nie 50, i tak dalej Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu Startuje bardzo szybko Ale na razie chce sprawdzić to chłodzenie Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 42 minuty temu Opublikowano 42 minuty temu 2 minuty temu, Kosmos napisał(a): Startuje bardzo szybko Obawiam się, że złą minkę dałeś. Na 99% startuje szybko, bo zapłaciłeś za 6000 ram, a działa jako 4800 No chyba, że nie ogarnęli wentyli, a ogarnęli ram. Ale to byłoby dziwne... Daj zdjęcie z widoku na bios jak do niego wchodzisz i będzie wiadomo Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 38 minut temu Opublikowano 38 minut temu No chyba wreszcie mamy ciszej. Spider-Man Miles Morales w filmiku z menu, gdzie dotychczas bylo najglośniej. Tylko, czy to są już te odpowiednie rpmy? Nie mam pojęcia. Nadal slyszę peceta, ale już nie jak odkurzacz. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu Teraz, Kosmos napisał(a): Tylko, czy to są już te odpowiednie temperatury? Temperatury są ok. Będa lepsze jak zrobisz Curva Optimizer. Ale dalej coś jest nie tak z wentylami 1 za wysoko wystrzeliwuje. Olać to. Dawaj bios bo czuje, że Cię wyruchali z RAM i tracisz sporo na wydajności... Cytuj
Kosmos 2 768 Opublikowano 34 minuty temu Opublikowano 34 minuty temu dobra, nie będę tu śmiecic, odezwe sie na pw. Dziękuję wszystkim. Cytuj
mozi 1 991 Opublikowano 21 minut temu Opublikowano 21 minut temu Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a): Si, po prostu chodzi o to, że i tak na końcu bedzie słychać tylko grafikę podczas grania w gry na maksymalnych ficzerach. Ogólnie do grania na PC to polecam jednak słuchawki z noise cancellingiem :). Dlatego pisałem żeby sprawdził w occt przy max poborze. Morales to pewnie bierze 200w w porywach. Ja jade na biosie silent i przy 450w mam 1300 rpm na karcie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi